Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, seba836 napisał:

Ile u was brutto saletra ? Jest szansa na spadek czy wzrost bo planuje zakupić 30t i nie wiem czy czekać 

ja bym jeszcze poczekał...brakuje mi azotu na łąki i narazie czekam myśle że coś stanieje 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Oni to liczą pewnie od sierpnia 2022 i wtedy mniej podrożały bo jak policzyć od stycznia 2022  to pewnie 300/400 % 

Edytowane przez przybyslawice5211
Opublikowano (edytowane)

dalej będą rżnąć ludzi  na gazie, paliwie itp , aby dać po parę złoty  przed wyborami 

rok temu było spotkanie  w Szczecinie  z szefostwem z Polic nagrane  od Agro Kojot   i oni w tedy twierdzili ,że gaz kupują  z dnia na dzień ,po cenach z dnia , a teraz słyszę  ,że gaz  czy paliwa to są kontrakty terminowe i będą twierdzić teraz  ,że drogo wyprodukowali to drogo muszą sprzedać 

Edytowane przez farmerss34
  • Like 7
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Tak , chociaż uprawa ta ma tez i minusy , zachwaszcza się pola , dochód jest mizerny .

Zależy czym odchwaszczasz, ja mam sprawdzone rozwiązania

27 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Czyli co? Standardowe tłumaczenie, kupiliśmy na górce?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Jak saletra spadnie na 1600 to biorę na 3 sezony🤭

Mocznik 465 dolarów, to na poziom poniżej 2000 nie ma co liczyć. Bociany za darmo go nie dostarczą.

ja też 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Jak saletra spadnie na 1600 to biorę na 3 sezony🤭

Mocznik 465 dolarów, to na poziom poniżej 2000 nie ma co liczyć. Bociany za darmo go nie dostarczą.

Nie spadnie na 1600 bo minister powiedział że będą utrzymywali na akceptowalnym poziomie 3500 😂

Edytowane przez krilan06
  • Haha 1
Opublikowano

Nic ze słów ministra prawdą nie było.

Pozostaje liczyć że i tym razem kłamie🤣

Opublikowano
36 minut temu, bizon1 napisał:

Ja tam poczekam jak grupa azoty sprzeda ten droższy nawóz za granicę i kupie ten z tańszego gazu no i jeszcze muszę sprzedać pszenicę żeby go kupić 

To sprawdź, po ile azoty na zachodzie. Jest już dużo taniej, niż u nas. 

Opublikowano
21 minut temu, krilan06 napisał:

Nasi nie mogą zrobić taniej bo przyjadą z zachodu i wszystko nam wykupią 🙆‍♂️🤣

Ja .....le to dlatego takich drogich w utrzymaniu mamy polityków żeby ich na zachód nie zabrali bo w Polsce to za nic nie robienie a raczej za szkodzenie państwu pieniądze biorą.

Opublikowano

W porównaniu z ubiegłym rokiem, bardzo wiele osób nawóz, przynajmniej na pierwszą dawkę już ma, a niektórzy mąja całość. Wiele z tych osób kupiło na zaś, kiedy były dopłaty do nawozu i latem, chociaż było drogo, ale straszyli, ze nie będzie w ogóle. Doszedł też import, którego rok temu było bardzo mało. Tylko nie wiem, czy GA i dilerzy zdają sobie z tego sprawę, czy nadal myślą, że tamten rekordowy sezon się powtórzy i rolnicy będą stać w kolejkach na składy. Ale wtedy prawie nikt nawozu jeszcze nie miał, bo każdy liczył na wiosenny cud. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v