Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dzieńdoberek jakieś strajki , Afryką dzielą to ile nam przypada 1 mil . 

Ukrainą protesty jakieś ?.

Popadało 20 litry spadło ziarno naleje , plony będą dobre na wschodzie Polski .

Na Ukrainie też pada .

Tylko jaka cena będzie z 800 zł ?.

1 godzinę temu, VonVegans napisał:

Ale Kaczyniak wyruchał unię,5mln Ukraińców x 20tys euro😅

Zmieni się rząd będzie zapewne 5 mil , Afryki nam przydzielone , przecie Polskę stać .

• 0
Opublikowano

Wielkopolska - od miesiąca nie pada zniwa rozpoczęte  owies u niektórych już w 100 % zebrany u innych za tydzień bedzie po zniwach, żyta i pszenżyta  gotowe do koszenia w 30%.  W wielkopolsce ludzie modlą się..... o gradobicie lub pożary    sasiad ma ubezpieczone pszenżyto 1500 zł  7 ton z ha  ( 10500 zł)   i jak jedzie na pole i widzi ta zgryzote  to już mysli jak to spalić i odszkodowanie przytulić. Ja osobiście jako hodowca to na same opryski wpakowałem kasiory tyle ze jak zboże bedzie po 500 zł pszenica to bym sobie wanne od ukrainców ja kupił

w każdym razie w wielkopolsce jak jeszcze 2 tygodnie nie popada można uznać zniwa za zakończone

sasiad nawet tydzień temu  wszystko deszczował ale jak spalił w przeliczeniu na 1 ha ok. 50 litrów paliwa i pojechał na pola dzisiaj  to mówi ze  ekonomicznego sensu w tym roku zbóz niema

• Sad 3
  • 0
Opublikowano

Środkowa Polska ostatni deszcz 5 tygodni temu dzisiaj w nocy może 100 mililitrów na metr spadło, żyta i jęczmienie ozime już prawie pod kosę. I teraz mam problem i nie wiem co zrobić bo nie sprzedałem jeszcze nic zboża i czy sprzedawać i liczyć na dopłatę czy trzymać?

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał:

Minister oznajmił, że nie wypłaci dopłaty do transportu przedsiębiorcom  bo  obniżyli cenę pszenicy na skupach o 400 zł niżej  Matif 

No i jeśli by tak faktycznie było to prawidłowo, bo przecież widać że skupy zaniżają ceny bo widzą że rolnicy chcą sprzedać a oni i tak mają towaru nad stan 

4 godziny temu, mirro napisał:

Tylko o 400 PLN?:lol:

A ile myślisz , chyba że żyjesz w przeświadczeniu że na matifie jest ciągle 1500 zł 

• 0
Opublikowano
21 minut temu, kanalia2 napisał:

Wielkopolska - od miesiąca nie pada zniwa rozpoczęte  owies u niektórych już w 100 % zebrany u innych za tydzień bedzie po zniwach, żyta i pszenżyta  gotowe do koszenia w 30%.  W wielkopolsce ludzie modlą się..... o gradobicie lub pożary    sasiad ma ubezpieczone pszenżyto 1500 zł  7 ton z ha  ( 10500 zł)   i jak jedzie na pole i widzi ta zgryzote  to już mysli jak to spalić i odszkodowanie przytulić. Ja osobiście jako hodowca to na same opryski wpakowałem kasiory tyle ze jak zboże bedzie po 500 zł pszenica to bym sobie wanne od ukrainców ja kupił

w każdym razie w wielkopolsce jak jeszcze 2 tygodnie nie popada można uznać zniwa za zakończone

sasiad nawet tydzień temu  wszystko deszczował ale jak spalił w przeliczeniu na 1 ha ok. 50 litrów paliwa i pojechał na pola dzisiaj  to mówi ze  ekonomicznego sensu w tym roku zbóz niema

Jak utrzymają gospodarstwa i siebie ?.

Opłaty na wszystko na cały rok , zaraz padnie odpowiedz , dołoży się a z czego ?.

• 0
Opublikowano
21 minut temu, kanalia2 napisał:

Wstawił byś jakieś zdjęcia ściernisk bo aż się wierzyć nie chce że już w 30% ludzie pozbierali plony , i że za 2 tygodnie będzie po żniwach 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Jak utrzymają gospodarstwa i siebie ?.

Opłaty na wszystko na cały rok , zaraz padnie odpowiedz , dołoży się a z czego ?.

Będą czekać na socjal... Się dodrukuje papierków kolorowych....

toż wiadomo że pieniądze się drukuje...

Edytowane przez Pafnucy12
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

No i jeśli by tak faktycznie było to prawidłowo, bo przecież widać że skupy zaniżają ceny bo widzą że rolnicy chcą sprzedać a oni i tak mają towaru nad stan 

A ile myślisz , chyba że żyjesz w przeświadczeniu że na matifie jest ciągle 1500 zł 

No będzie 1500 jeśli nasz rząd dopłaci 400 do ceny z maturą🙃

• 0
Opublikowano

no wiadomo... jakie to proste... wystarczy wydrukować tyle, by wszystkim wystarczyło...

• 0
Opublikowano
40 minut temu, kanalia2 napisał:

Wincy niedzielą w polu bo 6 dni mało pan z góry widzi 

Tak gospodarzyć nie można

Niedziela to wolne od pola. 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Niedziela to wolne od pola. 

sam w święta zapierdzielasz. Tobie wolno?

• 0
Opublikowano
41 minut temu, kanalia2 napisał:

U nas kuj pom

Bydgoszcz, Swiecie

Ostatni deszcz był na początku maja. 

Pszenice żółkną i liście zwija w tutki .

• 0
Opublikowano
20 minut temu, mysza103 napisał:

Wstawił byś jakieś zdjęcia ściernisk bo aż się wierzyć nie chce że już w 30% ludzie pozbierali plony , i że za 2 tygodnie będzie po żniwach 

Bajki opowiada. Jestem w wielkopolski i sporo się kręcę po Wielkopolsce i nie widziałem jeszcze nigdzie żniw. Prawda taka że niektóre pola wyglądają jakby nic nie było siane tak spalone albo nie ma sensu wjeżdżać kombajnem ale nie że są żniwa.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ale nie niedzielą

ale na msze nie chodzisz... nie wiem czy to nie przez to u mnie nie pada...

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Myślę że chłopak ma na myśli spalone zboże którego już kosić kombajnem nie będą. 

51 minut temu, przemek28_28 napisał:

Bajki opowiada. Jestem w wielkopolski i sporo się kręcę po Wielkopolsce i nie widziałem jeszcze nigdzie żniw. Prawda taka że niektóre pola wyglądają jakby nic nie było siane tak spalone albo nie ma sensu wjeżdżać kombajnem ale nie że są żniwa.

Przemciu a jak spalone przez suszę te nie jest po żniwach na takim polu?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v