Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, PAN88 napisał:

Dokładnie. A pazerny rolnik dalej będzie czekał na więcej 😁🤣🤔

Odezwał się nie pazerny sieradzki rolnik co jakby mógł to ziemniaki 5 razy do roku sadził i jeszcze w międzyczasie kapustę 🤣🤣🤣🤣

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
marks50 napisał:

To chyba nikt nie sprzedaje tylko czeka na przepisy aby uzyskać te 1400 zł , w sumie skupy sie zaczynaja żalić że te przepisy spowoduja ze rolnicy nie zechcą sprzedawac jak nie będą mieli pewności co się kwalifikuje , program ogłoszony konkretów brak . Na money strasznie krytykują te rozwiazania , np. Mirpasz mówi ze jest gotowy do skupu ale nikt mu nic nie przywozi bo czeka na konkrety . Rzeczywiście ciężko teraz co kolwiek zadecydować . Znając geniusz PiS to mogą ogłosic że program zadziała dopiero w chwili ogłoszenia a kto sprzedał to trudno . Znów gra na czas , przeciąganie w czasie . Telepalus jeździ teraz po granicy , sam organoleptycznie robi próby :) , Bedzie pilnował nie mniej nie podpisał porozumienia z ukranami

sory ale co to za bzdury xd ja też nie wierzę za grosz tym złodziejom ale wszędzie na oficjalnych mediach głoszą taka treść : "Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi @MRiRW_GOV_PL · 15 kwi Minister @RobertTelus w #Gośćwiadomości: 600 mln zł- z tej puli, którą wypracował wicepremier @Kowalczyk_H , dostaną dopłaty rolnicy, którzy sprzedawali zboże w grudniu. Rolnicy, którzy będą sprzedawać od dziś do 30 czerwca otrzymają wsparcie z obecnej puli. " bardziej bum sie.obawial że będzie to tylko pszenica konsumpcyjna

• 0
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, lukasz493 napisał:

sory ale co to za bzdury xd ja też nie wierzę za grosz tym złodziejom ale wszędzie na oficjalnych mediach głoszą taka treść : "Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi @MRiRW_GOV_PL · 15 kwi Minister @RobertTelus w #Gośćwiadomości: 600 mln zł- z tej puli, którą wypracował wicepremier @Kowalczyk_H , dostaną dopłaty rolnicy, którzy sprzedawali zboże w grudniu. Rolnicy, którzy będą sprzedawać od dziś do 30 czerwca otrzymają wsparcie z obecnej puli. " bardziej bum sie.obawial że będzie to tylko pszenica konsumpcyjna

Albo 3,3 tony z ha złożonych we wniosku w 22 roku , a mówią że powszechny skup  !   Minister różne głupoty opowiada  ! np. w wywiadzie z Bujoczkiem potwierdził ze dopłata będzie do sprzedaży zboża między rolnikami a w przepisach jest jasno ze trzeba sprzedać do firmy   

Edytowane przez Wicherek
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, VonVegans napisał:

Sprzedawał ktoś qq z pola po 15 grudnia?😅sprytne zagranie.a powiedzą że do kukurydzy dali,komu?

Może nie po 15 grudnia , ale kolega sprzedawał z pola , w listopadzie , a fakturę dopiero wystawiał w styczniu , bo tak mu akurat pasowało , ja pszenicę wywoziłem początek grudnia i resztę w połowie grudnia a faktury wystawiałem część przed świętami , a część już po nowym roku początkiem stycznia

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Unja dop🔨erdoli kasy wincy do rekompensat

I pozwoli z krajowego wesprzeć 

Zachciało się Unii ukraińskiego towaru to niech teraz dają nam rekompensaty. Polski podatnik nie jest winny temu, że Niemiec chciał mieć tani wkład do biogazowni, a Duńczyk i Hiszpan tanią paszę dla świń.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, PanAres napisał:

Nie wiem czy było więc wklejam

https://www.youtube.com/watch?v=EbR8bmDDYyg

Widziałem ciekawe , tylko jeden problem , ciężko będzie konkurować z Ukrainą , dochody Polskiego rolnika spadną 0 -20 % .

Dopłaty do produkcji nic nie dadzą Polsce , Bo tym bardziej przegra Polska , z Ukraino .

Michał Kołodziejczak przed sądem za nagłaśnianie patologii ZBOŻA TECHNICZNEGO , jak zostanie skazany lub będzie postawiony w stan oskarżenia , zamkną mu drogę do sejmu .

Ceny pszenicy jak się maja po ogłoszeniu danych dopłat wzrastają czy spadają .

• 0
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Widziałem ciekawe , tylko jeden problem , ciężko będzie konkurować z Ukrainą , dochody Polskiego rolnika spadną 0 -20 % .

Dopłaty do produkcji nic nie dadzą Polsce , Bo tym bardziej przegra Polska , z Ukraino .

Michał Kołodziejczak przed sądem za nagłaśnianie patologii ZBOŻA TECHNICZNEGO , jak zostanie skazany lub będzie postawiony w stan oskarżenia , zamkną mu drogę do sejmu .

Ceny pszenicy jak się maja po ogłoszeniu danych dopłat wzrastają czy spadają .

Wzrastają u nas już po 550 zł jest 🤣🤣P.s pier**le głupoty jak Ty💪💪💪

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, VonVegans napisał:

A co czekali aż cenę opierdolą?

Moja kukurydza miała 38 % wilgotności na początku Grudnia, wszyscy czekali że doschnie na polu , brak było przymrozków  

• 0
Opublikowano
Dnia 14.04.2023 o 21:11, Augenthaler napisał:

Pytanie co ci da te wyksztalcenie jak  większość  po studiach robi u janusza z najnizszą.

a co dają nauki humanistyczne dzisiaj , znajoma jedna po pedagogice w Łomży , inny kolega po wydziale gier i zabaw PB 

jeden w meblach co majsterm był to po studiach hstorycznych na robola się zaciągnął 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v