Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
26 minut temu, MarekUA napisał:

Barbarzyńska polityka rządu... Obecna logistyka w naszym kraju i zachłanność skupów ,leżą porty na siłę wstrzymują export i zrobił się mega zator . Nie podważalne jest to że ta nierówna konkurencja nas zniszczy i zabije w dłuższej perspektywie bo my mamy kajdany a wschód wolny syf... . Jesteśmy bez szans i na łasce tych nieudaczników z rządu... Jedyne wyjście zjednoczenie sił konsolidacja branży grupy musimy stworzyć silne lobby żeby w przyszłości nie było miejsca bo żaden polityk do tej pory nie chciał nam pomagać a jak widzimy taki henio zaszkodził nam jak mało który minister rolnictwa... Nieudolna polityka pisu, rozdawnicto, przekłąmanie prawdziwej sytuacji BRAK pomysłu na rozwój ! Oni po prostu nienawidzą rolników.. chyba ze te traktory i za ceny w biedronce...

Kpiny jednym słowem Ta wojna na wschodzie pokazała jaki jest naprawdę pis    sprzedał nas i pokazał środkowy palec...

jak brałeś po 5300 za rzepak i 1900 za pszenice to nie beczałeś że ciebie pis sprzedał !!!

wtedy to ty sprzedałeś tych co żywisz na garnuszek ukraiński

jak byś wtedy pszenice woził po 1200 to by ukrainiec nie wywęszył dobrego zarobku i dalej byś sprzedawał po 1100 , mało było ??? to teraz stój na rondzie w klapkach

• 0
Opublikowano
5 minut temu, jajanek1 napisał:

dziś pytatałem o ceny ziarna pszenica 900 jeczmien 800 soja 2000 wsio netto

szału nie ma ale jak jeszcze po tyle kupują to tragedii nie widzę

pora zejść na ziemie saletra już 2000 z haczykiem , o tym że była mozliwość sprzedać po 1500 zapomnieć i na dawać się chłopy oszołomom uprawiającym politykę sobą pomiatać i wciągać w protesty

protesty są wyłącznie polityczne i niech sobie wicherek z oszołomami  na drodzę stoją w klapkach i slipach na mrozie całymi dniami

ziarno jak będzie droższe to nas zasypią po uszy , obecna cena odzwierciedla rynkową sytuację i jak by się taka cena utrzymała to będę zadowolony po zbiorach

dziękuje za uwagę 🙂

Powodzenia ci życzę po żniwach z ceną 700zł za pszenicę i obyś nie doświadczył takiej suszy jak u nas była bo inaczej zaczniesz śpiewać.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

O tym pisałem dzień czy dwa temu, wywalczyli by z unii więcej, ale co z tego jak dla nich priorytetem jest Ukraina, nie wiem na co liczyli, że nikt się nie dowie że to zboże tu zostaje czy jak? czy tak jak z Ukraińcami, ludzie na przechowanie to zboże wezmą do siebie w ramach pomocy Ukrainie.

tanie ziarno wszystkim na rękę oprócz tych co sprzedają , tak trudno to pojąć

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, jajanek1 napisał:

obecna cena odzwierciedla rynkową sytuację i jak by się taka cena utrzymała to będę zadowolony po zbiorach

O jakiej sytuacji rynkowej pan piszesz ? Grupa ludzi wiedzą jaka jest sytuacja rynkowa? idź zobacz ile co kosztuje... Cena jest mega sterowana bo nie odzwierciedla koszów prodkucji.. To tak jakbybm ja pojechał do orlenu i zapłacił 4,5zł za ropę bo taka była cena 2 lata temu ... przestań pan pitolić byle co kupić do gospodarki i grube tysiaki lecą... Ja nie chce dyktować ceny ale z ukrainy exportu nie powinno być na naszym rynku bo nas to sprowadziło do  sytuacji że rolnicy strajkują,  Idź do sklepu i sobie przekalkuluj kto ile na tobie zarabia i dlaczego trolu jajanek1...

• Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, jajanek1 napisał:

pora zejść na ziemie saletra już 2000 z haczykiem , o tym że była mozliwość sprzedać po 1500 zapomnieć i na dawać się chłopy oszołomom uprawiającym politykę sobą pomiatać i wciągać w protesty

protesty są wyłącznie polityczne i niech sobie wicherek z oszołomami  na drodzę stoją w klapkach i slipach na mrozie całymi dniami

ziarno jak będzie droższe to nas zasypią po uszy , obecna cena odzwierciedla rynkową sytuację i jak by się taka cena utrzymała to będę zadowolony po zbiorach

dziękuje za uwagę 🙂

Jaki ty głupi jesteś to głowa boli, aż mi Ciebie żal.

• Like 5
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, szzone napisał:

Powodzenia ci życzę po żniwach z ceną 700zł za pszenicę i obyś nie doświadczył takiej suszy jak u nas była bo inaczej zaczniesz śpiewać.

weż się pierdolnij w czoło haha chcesz żeby ci cena zrekompensowała suszę ???

rekompensować suszę można   pomocą klęskową  albo darem serca tych co po 10 ton zebrali  a nie ceną na skupie

• 0
Opublikowano
16 minut temu, jajanek1 napisał:

dziękuje za uwagę 🙂

Rozumiem że to ironia

• 0
Opublikowano
6 minut temu, MarekUA napisał:

O jakiej sytuacji rynkowej pan piszesz ? Grupa ludzi wiedzą jaka jest sytuacja rynkowa? idź zobacz ile co kosztuje... Cena jest mega sterowana bo nie odzwierciedla koszów prodkucji.. To tak jakbybm ja pojechał do orlenu i zapłacił 4,5zł za ropę bo taka była cena 2 lata temu ... przestań pan pitolić byle co kupić do gospodarki i grube tysiaki lecą... Ja nie chce dyktować ceny ale z ukrainy exportu nie powinno być na naszym rynku bo nas to sprowadziło do  sytuacji że rolnicy strajkują,  Idź do sklepu i sobie przekalkuluj kto ile na tobie zarabia i dlaczego trolu jajanek1...

To PIS-owski troll i tyle !!!

• Like 2
  • 0
Opublikowano

powiem wam szkoda klawiatury na te wyboje ze zbożem , jest lipa i nic tego nie zmieni pisiory walczą z wyborcami co dali im władze , h*j wie o co chodzi te teorie tu pisane o jakichś tajnych umowach mogą być prawdą że coś tam z banderowcami i jankesami podpisali i są w czarnej d*pie tak jak i my ale w żniwa będzie dramat z cenami i oni to wiedzą więc albo będzie jakiś super ekstra w ekpresowym tempie skup interwencyjny albo czekają do wyborów i liczą na cud i tu może być ciekawie każdy dostanie troche procentów w wyborach i zacznie sie darcie mordy o koryta albo o sfałszowanych wyborach ,będzie ciekawie na jesieni ,tak więc próżniaki i nieroby mogą się zdziwić jak zródełko wyschnie

• Like 7
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki7745 napisał:

próżniaki i nieroby mogą się zdziwić jak zródełko wyschnie

OBY TAK BYŁO. wszystko mogę uszanować i nie jestem zazdrosny o nic ale to że nieroby pijusy i cała reszta darmozjadów dostaje za nic to mnie po prostu rozpi....dala 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, MarekUA napisał:

to może się ty wybierz do sklepu i zobacz ile sklepikarzowi rachunki podnieśli

stań w kolejce za emerytką popatrz jak szasta emeryturą

piszesz że wyższe koszty masz to prawda , wszystkim wzrosły ale na  żywność każdego powinno stać

spełniając żadania rolników połowa będzie chodzić z pustym żołądkiem

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jajanek1 napisał:

dziękuje za uwagę 🙂

Ceny na rynku zbóż  w UE określa giełda MATIF a tam dzisiaj notowania za pszenicę zakończyły się ceną 1193zł czyli o 293zł więcej  niż ta twoja "cena uwzględniająca sytuację rynkową". Nie zapominaj że mamy wolność zgromadzeń więc nie zakazuj rolnikom tego prawa.  Każdy protest próbują upolitycznić ci którzy boją sie utraty władzy...  

"spełniając żadania rolników połowa będzie chodzić z pustym żołądkiem" ale teraz odleciałeś. Powiedz dlaczego w reszcie Europy ludzie nie chodzą z pustymi żołądkami mimo tego że rolnicy więcej dostają za swoje produkty.

Edytowane przez lukejro
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
24 minuty temu, jajanek1 napisał:

dziękuje za uwagę 🙂

Jeżeli uważasz, że w tych czasach cena 900zł za tonę pszenicy jest ceną zadawalającą to nic tylko pogratulować Ci bystrości umysłu.

• Like 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Weście mnie trzymajcie bo na tego trola jajanek1 brak mi słów . Emerytka miała tysiaka chleb po 2zł   mleko po 2zł węgiel po 700zł ... Teraz emerytka ma 2 tysiaki chleb po 5zł . mleko po 5zł węgiel po 2 tysiaki... i prąd razy dwa/// Jakie żądania my cen kosztów produkcji nie podnieśliśmy.. ani kredytów  narazie my kasy nie będziemy mieć ale za chwile przedsiębiorstwa nie będą mieć i pozostałem gałęzie gospodarki... To dopiero będzie recesja...

Edytowane przez MarekUA
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, marek1977 napisał:

Jaki ty głupi jesteś to głowa boli, aż mi Ciebie żal.

głupi to ty jesteś jak myślałeś że sprzedasz rzepak po 5300  w tym roku

dali ci po 5300 za 10 ton na przednówku , po to by teraz od ciebie kupić 200 ton po 1700

trzymaj dalej  i kukaj na giełdę 4000 na dobę

• 0
Opublikowano
6 minut temu, jajanek1 napisał:

to może się ty wybierz do sklepu i zobacz ile sklepikarzowi rachunki podnieśli

stań w kolejce za emerytką popatrz jak szasta emeryturą

piszesz że wyższe koszty masz to prawda , wszystkim wzrosły ale na  żywność każdego powinno stać

spełniając żadania rolników połowa będzie chodzić z pustym żołądkiem

Tanieją płody rolne a nie żywność w sklepie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jarecki7745 napisał:

powiem wam szkoda klawiatury na te wyboje ze zbożem , jest lipa i nic tego nie zmieni pisiory walczą z wyborcami co dali im władze , h*j wie o co chodzi te teorie tu pisane o jakichś tajnych umowach mogą być prawdą że coś tam z banderowcami i jankesami podpisali i są w czarnej d*pie tak jak i my ale w żniwa będzie dramat z cenami i oni to wiedzą więc albo będzie jakiś super ekstra w ekpresowym tempie skup interwencyjny albo czekają do wyborów i liczą na cud i tu może być ciekawie każdy dostanie troche procentów w wyborach i zacznie sie darcie mordy o koryta albo o sfałszowanych wyborach ,będzie ciekawie na jesieni ,tak więc próżniaki i nieroby mogą się zdziwić jak zródełko wyschnie

Gdyby prawdę tu napisać to wielu by zmieniło postrzeganie sytuacji. A Już kiedyś zarzekali się nasi że żadnych więzień z talibami w Polsce nie ma. Za dużo nie ma co tu pisać bo wyżej Już któryś straszył wezwaniami na policję. 

Ze zbożem  miało  być tak ,,Polska miała być korytarzem Solidarnosciowym dla Ukrainy, to zboże miało  trafić do Afryki i innych " co mamy każdy widzi i ktoś powinien za to beknąć i tyle. Od tęgo biorą kasę nasze służby aby dopilnować jak trzeba a nie niszczyć naszą gospodarkę. 

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, jajanek1 napisał:

jak brałeś po 5300 za rzepak i 1900 za pszenice to nie beczałeś że ciebie pis sprzedał !!!

wtedy to ty sprzedałeś tych co żywisz na garnuszek ukraiński

jak byś wtedy pszenice woził po 1200 to by ukrainiec nie wywęszył dobrego zarobku i dalej byś sprzedawał po 1100 , mało było ??? to teraz stój na rondzie w klapkach

musisz dodać ze to było wyprodukowane za saletre po 1200 i polifoskę po 1800.

A znam jednego z tych co najbardziej krzyczy co w tych cenach sprzedawał. Nie dajmy się zwariować

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, MarekUA napisał:

Weście mnie trzymajcie bo na tego trola jajanek1 brak mi słów . Emerytka miała tysiaka chleb po 2zł   mleko po 2zł węgiel po 700zł ... Teraz emerytka ma 2 tysiaki chleb po 5zł . mleko po 5zł węgiel po 2 tysiaki... i prąd razy dwa/// Jakie żądania my cen kosztów produkcji nie podnieśliśmy.. ani kredytów  narazie my kasy nie będziemy mieć ale za chwile przedsiębiorstwa nie będą mieć i pozostałem gałęzie gospodarki... To dopiero będzie recesja...

kto tobie napie... takich bredni że emerytury poneśli x 2 haha

kredyt nie był obowiązkowy do brania kolego , nie pomyślałeś że emerytka też  może mieć również kredyt ??? nie domyślasz się pewnie też tego że ta emerytka o którą się kłócimy również jest powiązana jak ty z przedsiębiorcami , aptekarze , osiedlowe sklepy ojciec tadeusz , proboszcz , lekarz itd. ich są dziesiątki na wsiach np  ty pewnie 1 we wsi bo 5 wykończyłeś czynszami , a w miastach są w większości bo młodzi wyjechali

• 0
Opublikowano
Dnia 3.04.2023 o 16:08, szumi napisał:

PIS to partia, która sama stwarza problemy, by później je rozwiązywać z szkodą dla poszkodowanych. I jeszcze się tym chwalić.

Nawozy - jesień 2022 azotowe drogi jak nigdy, a minister ukraińsko-polskiego rządu Kowalczuk radzi kupować, bo idzie zima, gazu zabraknie. I na wiosnę nie będzie lub będą jeszcze droższe. Kupuję jak radzi. Wiosna 2023 azotowe tanieją o połowę. Jestem w plecy 40 tys zł. Minister mówi wojna idt itp trudno. Nie dostaniesz żadnej pomocy, za to jednocześnie Azoty S.A. i Anwil dostają 350 milionów rekompensaty za drogi gaz. Podczas gdy Azoty za 2022 rok zysk rekordowy w historii, 6 razy większy niż w 2021. Orlen, właściciel Anwilu zysk za 2022 rok 30 miliardów zł. Co ty na to. Gdzie ta troska PISu o polskiego rolnika?!

Paliwo - Orlen (właściciel Anwilu) zysk 30 miliardów za 2022 rok. Cena ropy na giełdach na jesieni 2022 roku taka jak przed wojną. Cena ON na stacji 3 zł więcej niż przed wojną. Wiosna 2023 cena ropy na giełdach niższa niż przed wojną a ON na stacji 2 zł droższy niż przed wojną. Na paliwie bezpośrednio jestem w plecy 10 tys. zł, pośrednio więcej (w cenie innych zakupów).

Pszenica - żniwa 2022 cena 1400 zł/t. Minister ukraińsko-polskiego rządu Kowalczuk mówi nam - NIE SPRZEDAWAJ ! Będzie drożej. To nie sprzedajemy, magazynujemy. A to chodziło o interes ukraiński, by były puste magazyny na wschodnie ziarno. Jednocześnie Kowalczuk zapewnia, że to tylko tranzyt, bez wpływu na polskiego rolnika. Rzeka ukraińskiej pszenicy, rzepaku, kukurydzy płynie. Styczeń 2023 bańka pęka. Magazyny zapchane ukraińską pszenicą, cena spada w przepaść. Rząd PIS kluczy, manipuluje, udaje że nie ma problemu. Przeciąga problem pozorowaniem niby działań. Marzec 2023 cena 800 zł/t i pozamykane skupy. Zaczynają się poważne protesty to rzucili propozycję 800 zł do ha pszenicy. Znajomi rzutem na taśmę w styczniu zdołali sprzedać po 1350 zł/t. Ja chorowałem i zostałem z towarem. Oni z tą dopłatą jak dojdzie do skutku wyjdą jako tako na plus. Ja mam 105 t pszenicy z 15 ha. Może dostanę 12 tys. rekompensaty a stratny jestem 63 tys. Cała pomoc od PIS, który doprowadził do załamania rynku. PIS oczywiście ogłasza wielki program pomocy 10 miliardów. Dla rolników jak podają media. Super, tylko dla rolnika ma być 600 milionów, a 95 % pozostałe dla firm skupowych, logistycznych, przetwórni itd. Czyli prawie całą tę kasę dostaną głównie ci, którzy sprowadzają ziarno z ukrainy. Niezły paradoks, PIS nagrodzi szczodrze tych, którzy najwięcej zarabiają na naszym upadku. Cały PIS.

Dopłaty obszarowe 2023 - PIS chwali się, że zrównał dopłaty polskich rolników z dopłatami np. niemców. Poprzez ekoschematy! Paranoja. Dopłaty za ekoschematy to rekompensata za poniesione nakłady ich prowadzenia. I za utracone korzyści, bo masz siać to co ci karzą, a nie to co daje zysk. I jak się za to zabierzecie to zobaczycie jaki to kanał i nie więcej, ale mniej dostaniecie dopłat. Plus większa kontrola, nadzór, inwigilacja na nas. Papierologia straszna! I nie zapominajmy, że komisarzem rolnictwa w UE jest polityk PIS Wojciechowski. I co. Ano widzimy co ze zbożem, co z dopłatami. I jak podają media nie dziw, bo jest on politykiem, który nie interesuje się rolnictwem. Ostatnie miesiące to pisał ustawy o sądach i negocjował to w unii. Tym się zajmował nie problemami rolników.

Niestety organizacje rolnicze: izby rolnicze, solidarność RI dogadane z rządem. Nic nie robią, pozorują protesty, utrzymują wieczne pogotowie strajkowe. Agrounia po połączeniu się z porozumieniem odpuściła całkowicie rolnictwo. Dopiero ostatnio wrócili do tematu, gdy Oszukana Wieś zrobiła szum w Kielcach i sprawa zaistniała w mediach. PIS boi się protestów głośnych w mediach i dlatego ostatnie akcje w Kielcach i Jesionce robiące szum medialny były takie skuteczne. Protest w dużym mieście jak Szczecin to też dobre akcje. Tylko stały silny protest może coś zmienić.

PIS w mediach ogłasza już, że problem rozwiązali, nie ma żadnego kryzysu !!! Więc o co Wam chodzi?!

Całe to porozumienie i 11 pkt. podpisanych to lipa. Działają na przeczekanie. Od podpisania tego ruszyła rzeka zbóż jeszcze bardziej, import z ukrainy idzie aż furczy. Oszukana Wieś już zrozumiała co jest grane i zrywają ten stan zawieszenia protestu. W środę ukraiński prezydent przyjeżdża - może to dobry moment do protestu?!

Czy skończy się tylko na przytulaniu tego niby "naszego" prezydenta z tamtym. Na misiaczkach za które znowu zapłacimy my wszyscy, w tym jak widać najbardziej rolnicy! Już zapomniał andrzej dzięki czyim głosom został prezydentem. Żyje tylko i wyłącznie ukrainą a jakoś nie widać by się interesował naszym losem.

Nic nam nie pozostało jak tylko protestować. i mądrze wybierać w jesiennych wyborach.

WYBORY - NIE dla PIS !!!

Obejrzałem dzisiaj kilka wypowiedzi polityków PIS i ministrów i wiceministrów rządu PIS, wniosek: winna komisja europejska, chciwi polscy przedsiębiorcy i nierozumiejący wypowiedzi rządzących polscy rolnicy. W zasadzie to PIS jest bez żadnej winy i należy mu jeszcze dziękować za ich wspaniałe rządy i w ogóle. Poza tym nie mają żadnych problemów prawdziwie polscy rolnicy, bo protestują tylko ci inspirowani politycznie. W zasadzie to protestuje tylko agrounia i konfederacja pod szyldem Oszukanej Wsi. A rolnicy nadal są w pełni zadowoleni i szczęśliwi. Obłęd jakiś i jakaś alternatywna pisowska rzeczywistość.

I ciekawe rzeczy przy okazji jutrzejszej wizyty zełeńskiego mówią. Czeka nas świetlana przyszłość współpracy. Np. już pisowski rząd pracuje nad planami linii kolejowej do Lwowa, szerokość europejska. Początek budowy dróg transportowych z prawdziwego zdarzenia pod przyszłe profesjonalne zalewanie Polski towarem ze wschodu... 

Polskie rolnictwo zostało sprzedane za wielki sojusz przez PIS. Jeszcze wyjdziemy na tym sojuszu tym, że w przyszłej wojnie, która jest nieunikniona po jakimś zawieszeniu broni, będziemy walczyć już czynnie !!!

• Like 3
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Gdyby prawdę tu napisać to wielu by zmieniło postrzeganie sytuacji. A Już kiedyś zarzekali się nasi że żadnych więzień z talibami w Polsce nie ma. Za dużo nie ma co tu pisać bo wyżej Już któryś straszył wezwaniami na policję. 

Ze zbożem  miało  być tak ,,Polska miała być korytarzem Solidarnosciowym dla Ukrainy, to zboże miało  trafić do Afryki i innych " co mamy każdy widzi i ktoś powinien za to beknąć i tyle. Od tęgo biorą kasę nasze służby aby dopilnować jak trzeba a nie niszczyć naszą gospodarkę. 

ze zbożem to mogłoby być tak że brak gazu mógł wstrzymać produkcję nawozu , konflikt objąć zasięg x 1000 i każdy myślący nie powinien negować wpływu na to  aby  w tak niewiadomych czasach nie postarać się o  większe zapasy

obecna sytuacja z większą nadwyżką ziarna nikogo nie powinna dziwić i stanowić problemu , bo jeszcze się może przydać

wojna trwa nadal , zimno jak skur.... nic nie rośnie , deszczu za wiele w europie nie pada  w połowie kwietnia 3 dni po 26 C i zaraz z wnioskami o suszę zaczniecie latać

• Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Kaszlak79 napisał:

Zesrasz się bez pomocy NATO a nie poczekasz. Bez pomocy z zewnątrz w razie wojny  z Rosją mamy powtórkę z 1939, czyli miesiąc i po "zabawie". Ukraina trwa obecnie TYLKO i wyłącznie dzięki pomocy z zewnątrz a nie dzięki temu że jakiś dwóch oszołomów myśli że poczęstuje wroga ołowiem.

O tych obrońców Ci chodzi?

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, MarekUA napisał:

połowa za rok pójdzie pod komornika przy tej kalkulacji...

No jak się kalkulowało że 80-90 tys. zł za 1ha gruntu to interes życia albo przebijało wszystkich na przetargach z KOWR-u na dzierżawy tudzież kupowało nowe Fyndy za 500 tys. na 50 ha jako drugi ciągnik, to cóż - kiedyś to musiało pier**l&ć.

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

no i wszystko się wyjaśniło... a coś o Tusku?

Można go kochać lub nienawidzić ale jednego nie można mu odmówić - to JEDYNY polski popularny polityk na europejskim poziomie. PiS to zakompleksiony paranoik który gardzi ludźmi i pała rządzą zemsty oraz jego ślepo wierni akolici i drobne cwaniaczki choćby w osobie Obajtka. Za Tuska kolorowo też w kraju nie było ale nikt ani by nie pomyślał wprowadzić na rynek tyle taniego zboża ze wschodu i jeszcze bezczelnie twierdzić że to wina UE i machać przy tym rolnikom zbożowym "pińcetem". Nie dlatego że PO jest jakaś bynajmniej wspaniała, problem w tym że PiS ma większość w sejmie. Ku uciesze suwerena...

2 godziny temu, Andrzej28 napisał:

I co wtedy pomagał teraz się sprzeciwia pomocy im . Ot to taki szlachetny fałszywiec. A jak firmy z zachodu chciały budować w Polsce wielkie chlewnie to też ich zwolennikiem był by wpuścić zachodniego producenta do nas i go wzbogacać. Cofnijcie się i popatrzcie co róbil kilka lat temu.

Chłopie, obudź się i już nie bredź. Całe te Agrounie i wszystkie inne rolnicze "Solidarności" nie są po to żebym nam pomagać, tylko po to żeby drzeć mordę kiedy się chłop na coś wk***i i dzięki temu zyskiwać rozgłos. W moim powiecie jest teraz bardzo gorący temat 10 tys. ha (słownie - dziesięciu tysięcy hektarów...) dobrych i bardzo dobrych gruntów które mają wrócić od wieloletniego dzierżawcy ze 100% kapitałem zagranicznym do Zasobu Skarbu Państwa. Powrót tych ziem to miał być sztandarowy "projekt" powiatowej Solidarności RI oraz lokalnych watażków PiS-u. Jako ciekawostkę powiem tylko tyle ze tematem zainteresował się sam Janusz Kowalski, którego chyba tylko na tę sposobność zrobili wiceministrem rolnictwa. Międzyczasie z 10 tys. ha zrobiło się 5 tys., reszta ma wrócić wprawdzie do zasobu KOWR ale... "z utrzymaniem dotychczasowej produkcji w obiektach". Na ostatnim spotkaniu dyrektor KOWR Opole swierdził że i tak powinniśmy się cieszyć, bo czemu nie 3 czy 2 tys. ha miałoby tylko wrócić do rozdysponowania dla indywidualnych?? Tą tezę potwierdził także lokalny "prezes" Solidarności w wywiadzie radiowym, dodał przy tym że obecną sytuację w rolnictwie ocenia pozytywnie...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.