Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, AdamKutno napisał:

Powtarzasz się trzeci raz, pisałeś, zgadza się. I co z tego? Kto obserwuje od lat matif, ten wie, że tu nie ma logiki, tu są emocje, spekulacje. Ja też liczyłem, że odbije, ale tym razem trend spadkowy jest długi, od połowy listopada. Były dwa odbicia, przed Bożym Narodzeniem - do 2 stycznia (315 euro) i ostatnio, około walentynek (300). Ale to było mało i krótko. Wychodzi na to, że kto pierwszy pozbył się złudzeń, ten stracił najmniej. Nie ulega wątpliwości, że to trudne decyzje, bo mając z tyłu głowy cenę ze żniw, ciężko mi było zdecydować się na sprzedaż na początku stycznia i w dodatku za 1350 netto. Ale jak to w życiu, nigdy nie wiesz czy robisz dobrze. Ja uważałem, że robię źle, ale teraz widzę, że było to najlepsze rozwiązanie. Mimo to, część trzymałem do piątku i tu poszło po 1050 netto. Ale kto wiedział. Ogólnie na każdym hektarze jestem 2500 w plecy w stosunku do żniw. Boli, ale nic nie zrobimy.

widzisz jak mi ten gość tak powiedział to zapaliła się czerwona lampka w kilku moich zwojach i myślę trzeba rozkładać ryzyko przy tych plonach ceny nie są złe, pomału co miesiąc wypychamy, spotykam sąsiada i mówi że pszenica po 900 , to mówię gdzieżeś był jak skoczyła na 1300 , to on a bo syn nie przypilnował  a bo to a bo tamto 

jak była ta ostatnia górka puściłem wszystko widząc ten import z ukrainy

zostawiłem  parę kukurydzę bo sądzę że zbraknie, chociaż mogą pszenżytem  naganiać

i z tobą się zgodzę nikt nie wiedział ale liczyć na jakiś strzał to jest ryzyko gotowe położyć nie jedno gospodarstwo

• 0
Opublikowano
27 minut temu, Lolek74 napisał:

Bez wsi wyborów nie wygrają, ale bez rolników już tak i dobrze o tym wiedzą. Wystarczy popatrzeć ile pieniędzy jest pompowane w KGW, OSP,  świetlicę, place zabaw i można by wymieniać dalej. Większości to się kojarzy z dobrobytem. A ten znikomy procent mieszkańców wsi zwanych rolnikami już nikogo nie interesuje, a wielu przypadkach są traktowani jako intruzi zakłócający ciszę i spokój na wsi. Niestety smutne to ale prawdziwe 

KGW to nasze żony matki i córki , OSP to my ,    kogo pisiory chcą oszukać   ?

• Like 3
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, dzidzia202 napisał:

Jak pomagamy sobie sąsiedzku to człowiek pogada obiad zje piwko wypije ale jak przychodzi czas rozliczeń to każdy się szanuje nie ma czegoś że dobra to w zapomnienie godziny maszyny spisane i się rozliczamy według średniej z 3 kolek rolniczych i tyle każdy to rozumie bo wie że zarobić trzeba a nikt nie patr,y już potem na takie pierdół kto ile razy obiad na pole przywieszki albo że ty odemnie wodę do picia brałeś z magazynu.

dokładnie ale nie z każdym da się tak zrobić

1 minutę temu, Wicherek napisał:

to jeszcze dziadków zmobilizuj i księdza na parafii

jeżeli konf ułoży się z pisem to ja dziekuję

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, szumi napisał:

Mam pytanie. Skoro Ukraina wywozi miliony ton zboża rzepaku słonecznika jaj kurczaków mleka its to dlaczego u nas ciągle zbierają żywność na dary do Ukrainy? O co chodzi?!

Może warto szerzej zadać to pytanie? "Naszemu" rządowi, naszym mediom co tak kreują głodujących Ukraińców, organizacjom zbierającym dary żywnościowe. Niech nam wytłumaczą ten fenomen, bo poza tym, że oni sprzedają to co my im później darmo wysyłamy, to ja inaczej tego nie potrafię zrozumieć. Może czas zacząć zadawać proste pytania i oczekiwać jawnych odpowiedzi. A nie że odpowiedzą jest zawsze agresywne oskarżenie o bycie ruską onucą. A może chcą z nas wszystkich zrobić ukraińską onucą. O ile już nie zrobili. PIS już dawno jest ukraińską partią!

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, panczo1922 napisał:

Czy ktoś z was wie kiedy nastąpiło powiązanie cen płodów rolnych z giełdą?! 

Bo przecież to jest k**wa jakiś dramat że do produkcji płodów rolnych Rolnik kupuje wszystko po cenach rynkowych które jakiś podmiot sobie ustali że tyle i tyle mu się należy żeby mieć zysk I nie sprzedawać na stracie. 

A to co ten Rolnik wyprodukuje gra cenowo na jakiejś k**wa ruletce gdzie maklerzy bankierzy i inne experty grają sobie na górki i dołki. 

Czy wyobrażanie siebie zwykle najzyklejsze przedsiębiorstwo np produkujące ciuchy które poniosło koszty produkcji podatków i ich towar, który trafia na sprzedaż poddawany jest zabawie giełdowej?! Przecież w mig jeden z drugim by upadł!! Wszystko by się rozleciało. 

Jest nawet prawnie zabronione sprzedawanie swoich produktów poniżej kosztów produkcji żeby nie dumpowac cen I nie rozwalać rynku. 

Tylko niestety rolnika to nie dotyczy. 

W rolnictwie jestem przeciwnikiem wszelakich dopłat, wyrównań, systemów pomocowych i innych durnych programów które tylko wywracają wszystko do góry nogami, a największą śmietankę i tak spijają wszyscy matacze około biznesowi. 

Jest ch*jowo i w najbliższej przyszłości na lepsze się nie zanosi. 

Praktycznie każdy towar i jego składniki jest podany giełdzie i jej notowaniom taki sobie obecnie stworzyliśmy chory  system wyceny towarów w danej chwili, spektakularne np notowania drewna  ciagu 2 ostatnich lat 2021 1500$  za jednostkę, obecnie 490 $ za jednostkę, niech żyje ,,wolny rynek'' w obecnym wydaniu

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, pawelek98 napisał:

nikt Ciebie jako rolnika szanować nie będzie, bo jesteś robotnikiem który rozkułaczył Pana 

dawniej ziemię mieli ludzie którzy umieli czytać i pisać, i byli kimś czyli posiadali majątki ziemskie

komuna to wszystko wywróciła

a co do ceny usług rolniczych to kto kogo ma szanować usługobiorca czy usługodawca, rok temu koszenie kuku z odwozem 800, w tym roku 1300 

jak cena paliwa na to wpłynęła to ja już nie wiem, mówię tankujemy moje i po sprawie no to że nie

Większość gospodarstw nie ma nic wspólnego z parcelacja, a te które były z takiego podziału w większości już nie istnieją. Porównanie rolnika zarządzającego kapitałem jakim jest gospodarstwo wartym niekiedy miliony i ponoszącym ryzyko finansowe z tym związane do robotnika, który nie ponosi żadnej odpowiedzialności jest conajmniej nie na miejscu. Co do usług, czy oriętujesz się ile poszły ceny maszyn do góry przez rok, a to przecież najdroższy czynnik. 

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, ksiaze napisał:

czuję, że KONFEDERACJA pozamiata z rolnikami PISem...

Pozamiata rolników z pisem. Politycy konfy nawet nie kryją, że jak by co to koalicja z pisem jest możliwa po wyborach. A gwarantuję ci, że politycy konfy na ministra rolnictwa nie bedą się pchać tylko dadzą kolejnego fachowca z pisu. Może już Jurgiel wróci z PE.

• Like 2
  • Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, szumi napisał:

Może warto szerzej zadać to pytanie? "Naszemu" rządowi, naszym mediom co tak kreują głodujących Ukraińców, organizacjom zbierającym dary żywnościowe. Niech nam wytłumaczą ten fenomen, bo poza tym, że oni sprzedają to co my im później darmo wysyłamy, to ja inaczej tego nie potrafię zrozumieć. Może czas zacząć zadawać proste pytania i oczekiwać jawnych odpowiedzi. A nie że odpowiedzą jest zawsze agresywne oskarżenie o bycie ruską onucą. A może chcą z nas wszystkich zrobić ukraińską onucą. O ile już nie zrobili. PIS już dawno jest ukraińską partią!

Na tym właśnie polega problem że pchaja spleśniałe zboża które zostaja w Polsce do karmienia Polaków a polskie jedzie w świat ,wwieźli 2 mln ton kukurydzy 560 tyś pszenicy 600tyś rzepaku a w zamian wyjechało 9 mln z Polski tylko że dobrego zboża ,na ukrainę dajemy czy wysyłamy dobra żywność a cały syf zostaje w kraju , niedługo rolnicy nie beda sie martwić poile sprzedadzą , czy sprzedadzą ale czy to przeżyją bo jak nam kolega ws71 potwierdził spleśniałe zboże to nie problem bo doda sie dodatki do pasz i będzie git . 

Wrócę jeszcze do przekrętów w TVP https://vm.tiktok.com/ZMYxqvTNv/  dobrze to Kołodziejczak pokazał jak naprawdę jest , ja wiem że to politykier ( nie moja bajka od kiedy dołączył do Gownowina ) ale ładnie wypunktował TVP. Dla mniej świadomych tak  wyglada pomoc Wjciechowskiego 30 mln€( 140 mln zł ) to to samo TVP dostało 2,75 mld zł pomocy czyli 20 razy więcej dostała jedna TV pod szyldem TVP a 20 razy mniej dostanie   ponad jeden milion rolników - taka skala jest pomocy że TVP będzie śpiewac o pomocy rolnikom choć sam przytuli 20 razy wiecej tej pomocy i się tym nie chwali . 

• Like 3
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Ale tych nas jest tam może 10%, a pozostałe 90% to mieszkańcy wsi.

• 0
Opublikowano

PIS zdradził Polskę i Polaków, w tym szczególnie rolników. I niestety, ale to początek. Będzie zdecydowanie gorzej. Ostatnio wypruł się z tym polski ambasador w Paryżu, mówiąc wprost, że na razie pomagamy ukrainie finansowo i oddając broń, ale jeżeli sytuacja wskaże na ich porażkę to wtedy Polska wejdzie do wojny wysyłając wojsko. A w odpowiedzi tym co zaraz zacznął że niemożliwe, że rząd pisowski zaprzecza, popatrzycie. Gdy wszyscy wstrzymywali się my wysyłaliśmy już czołgi T-72, PT-91 i mówiliśmy, że leopardy to nie. I co? Właśnie 14 pojechało i już mówią że docelowo wszystkie jakie mamy pojadą. Gdy nikt samolotów nie chce wysłać my wszystkie Migi oddajemy. I niby o F-16 mówią że nie to z nieoficjalnych wypowiedzi słychać że i F-16 też oddamy. A później to już pozostanie wyslanie polskich żołnierzy o czym wygadał się ambasador. PIS i Duda prą do wojenki jak nic. I tylko nam przyjdzie umierać podczas gdy oni będą bezpiecznie siedzieć za granicą. Zdrada PISu! !!!

• Like 4
  • Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

Dlatego pazerne kaczyńskiego - 120 mln na KGW na lepieie pierogów (tyle samo dał wojciechowski od kołchozu UE dla rolników ) / OSP dostanie po jednym busie  by na wybory wozić elektorat PiS emerytów  jeszcze teraz poczekajmy co jeszcze wymyślą :) nie są tacy głupi PiSiory jak by nam sie wydawało dlatego ważne jest uświadomić kobiełki, emerytów że PiS podświadomie ich kupuje za ich pieniądze . Ja już w domu wyedukowałem  dziadków że zarzekają sie że na wybory nie pójdą ale to pół sukcesu bo przydało by sie by poszli na wybory :)  ale świadomi . 

Co do żywności to jest wymiana handlowa i była ale proporcje nie sa zachowane bo żywności wysyłamy stosunkowo mało oficjalnie ale ukraińcy indywidualnie przez każde przejście wywożą po dwa tiry żywności busami , problem ze wywożą z marketów moze nie idealne jedzenie ale przebadane , w druga stronę pchaja syf i nawet ie z tym nie kryją bo cykl wydarzeń był taki że 17 lutego wprowadzono badania wszystkich zbóz po Polskiej stronie , do 28 lutego praktycznie nic nie przechodziło badań więc ukraińce oficjalnie ogłosili że od marca nie będą wysyłać zbóż , 2 marca kowalczyk spotyka się  z ukraińskim ministrem i podpisuja paier że od 8 marca nie będą Polacy sprawdzać/badać  tranzytu niby mieli to robić ukraińcy , 10 marca sami ukraińcy oświadczają ze też nie będą badać tego co wysyłają do Polski .  taki jest ciąg zdarzeń , nikt teraz tego nie bada nawet wyrywkowo  jak wczsniej czyli 2 razy na tydzień - teraz oporowo praktycznie nie jedzie żadne dobre zboże tylko syf który nie miał szans przejechać dotychczas .

Edytowane przez marks50
  • Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, szumi napisał:

PIS zdradził Polskę i Polaków, w tym szczególnie rolników. I niestety, ale to początek. Będzie zdecydowanie gorzej. Ostatnio wypruł się z tym polski ambasador w Paryżu, mówiąc wprost, że na razie pomagamy ukrainie finansowo i oddając broń, ale jeżeli sytuacja wskaże na ich porażkę to wtedy Polska wejdzie do wojny wysyłając wojsko. A w odpowiedzi tym co zaraz zacznął że niemożliwe, że rząd pisowski zaprzecza, popatrzycie. Gdy wszyscy wstrzymywali się my wysyłaliśmy już czołgi T-72, PT-91 i mówiliśmy, że leopardy to nie. I co? Właśnie 14 pojechało i już mówią że docelowo wszystkie jakie mamy pojadą. Gdy nikt samolotów nie chce wysłać my wszystkie Migi oddajemy. I niby o F-16 mówią że nie to z nieoficjalnych wypowiedzi słychać że i F-16 też oddamy. A później to już pozostanie wyslanie polskich żołnierzy o czym wygadał się ambasador. PIS i Duda prą do wojenki jak nic. I tylko nam przyjdzie umierać podczas gdy oni będą bezpiecznie siedzieć za granicą. Zdrada PISu! !!!

Polski żołnierz przysięgał bronić Rzeczypospolita, a nie amerykanskich i pisowskich a tym bardzuej ukrainskich interesow

Juz widze jak te 20 letnie piekne dziewczyny ktore wstapily do wojska sa przygotowane na smierc i gwalt

Wszyscy pos...ja

• 0
Opublikowano

W wojsku obowiązuje rozkaz. A jak myślisz skąd gwałtowna fala odejść z wojska? Akurat teraz? A te młode co się teraz pięknie prezentują w tv to jeszcze pusto w głowie. Moda na mundur się zrobiła to się zgłosili. Najgorsze, że w razie W będą powoływać nie pytając czy chcesz czy nie. Działacze PISu nie pójdą walczyć wszak państwo musi funkcjonować a oni nim zawiadują. My pójdziemy ginąć. Ja to już starawy ale najgorsze, że mam synów w wieku poborowym i jak na to patrzę co ten Duda i PIS robią to się martwię. Jedyna nadzieja że do wyborów nie zdąrzą nas wpakować w wojnę. A wybory muszą przegrać zdrajcy narodu !!!

• Like 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, Wicherek napisał:

Sławomir Mentzen 

Daj spokój oni wszyscy razem ze sobą wódkę pija

• 0
Opublikowano
39 minut temu, marks50 napisał:

cykl wydarzeń był taki że 17 lutego wprowadzono badania wszystkich zbóz po Polskiej stronie , do 28 lutego praktycznie nic nie przechodziło badań więc ukraińce oficjalnie ogłosili że od marca nie będą wysyłać zbóż , 2 marca kowalczyk spotyka się  z ukraińskim ministrem i podpisuja paier że od 8 marca nie będą Polacy sprawdzać/badać  tranzytu niby mieli to robić ukraińcy , 10 marca sami ukraińcy oświadczają ze też nie będą badać tego co wysyłają do Polski .  taki jest ciąg zdarzeń , nikt teraz tego nie bada nawet wyrywkowo  jak wczsniej czyli 2 razy na tydzień - teraz oporowo praktycznie nie jedzie żadne dobre zboże tylko syf który nie miał szans przejechać dotychczas .

Z- deszczu pod rynnę

• 0
Opublikowano
26 minut temu, szumi napisał:

W wojsku obowiązuje rozkaz. A jak myślisz skąd gwałtowna fala odejść z wojska? Akurat teraz? A te młode co się teraz pięknie prezentują w tv to jeszcze pusto w głowie. Moda na mundur się zrobiła to się zgłosili. Najgorsze, że w razie W będą powoływać nie pytając czy chcesz czy nie. Działacze PISu nie pójdą walczyć wszak państwo musi funkcjonować a oni nim zawiadują. My pójdziemy ginąć. Ja to już starawy ale najgorsze, że mam synów w wieku poborowym i jak na to patrzę co ten Duda i PIS robią to się martwię. Jedyna nadzieja że do wyborów nie zdąrzą nas wpakować w wojnę. A wybory muszą przegrać zdrajcy narodu !!!

Ogólnie sie zgadzam tylko problem jest taki że żadna partia która obecnie uzyskuje próg wyborczy prze do wojny , nawet Tusk się zgadza ze /ukraińcy walczą/ za nas . Konfederacja moze i mówi że nie dla wojny ale jak nie zdobędzie z 20% to w koalicji g...o moze , Niestety nastepuje takie przyspieszenie zdażeń że do wyborów mozemy niedoczekać bo zazwyczaj było tak że ogłaszano termin wyborów , ruszała kampania przedwyborcza , teraz mamy na odwrót , kampania trwa a do dziś nie znamy terminu .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Patrząc na tempo obniżek cen pszenicy na giełdach to w niedługim czasie trzeba będzie dopłacać do sprzedaży. Skoro importowany towar jest taki tani i dostępny to dlaczego firmy takie jak C...b rozsyłają te swoje propozycje z podłymi cenami?🤔

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
29 minut temu, szumi napisał:

Dużo odejść z wojska również było z powodu mobbingu szczepionkowego.Kolodziejczak robi dobra robotę,ale nie zagłosuje za nim póki nie wypluje słów o tym,że nic by nie miał przeciw obowiązkowym szczepionkom na szemranego covida

• 0
Opublikowano
30 minut temu, szumi napisał:

Tylko czy te wybory się odbędą?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

dokładnie ale nie z każdym da się tak zrobić

to jeszcze dziadków zmobilizuj i księdza na parafii

jeżeli konf ułoży się z pisem to ja dziekuję

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Na tym właśnie polega problem że pchaja spleśniałe zboża które zostaja w Polsce do karmienia Polaków a polskie jedzie w świat ,wwieźli 2 mln ton kukurydzy 560 tyś pszenicy 600tyś rzepaku a w zamian wyjechało 9 mln z Polski tylko że dobrego zboża ,na ukrainę dajemy czy wysyłamy dobra żywność a cały syf zostaje w kraju , niedługo rolnicy nie beda sie martwić poile sprzedadzą , czy sprzedadzą ale czy to przeżyją bo jak nam kolega ws71 potwierdził spleśniałe zboże to nie problem bo doda sie dodatki do pasz i będzie git . 

Wrócę jeszcze do przekrętów w TVP https://vm.tiktok.com/ZMYxqvTNv/  dobrze to Kołodziejczak pokazał jak naprawdę jest , ja wiem że to politykier ( nie moja bajka od kiedy dołączył do Gownowina ) ale ładnie wypunktował TVP. Dla mniej świadomych tak  wyglada pomoc Wjciechowskiego 30 mln€( 140 mln zł ) to to samo TVP dostało 2,75 mld zł pomocy czyli 20 razy więcej dostała jedna TV pod szyldem TVP a 20 razy mniej dostanie   ponad jeden milion rolników - taka skala jest pomocy że TVP będzie śpiewac o pomocy rolnikom choć sam przytuli 20 razy wiecej tej pomocy i się tym nie chwali . 

To samo TVP dostało 2,75mld które nadaje Agrobiznes 16.03 że nie będzie żadnych obniżek nawozów a 17.03 obniżki wszystkich nawozów? Nie rozmawiam z nikim kto głosuje na PiS, wytykają ich palcami na ulicy 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
49 minut temu, szumi napisał:

jak ktoś ma we łbie to nie wykona i na żadną Ukrainę nie pojedzie, najwyżej odsiedzi na koszt podatnika, 

państwo najlepiej chyba by funkcjonowało bez tych politykierów

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.