Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Teraz na wsi najważniejsze są   koła gospodyń wiejskich  i    "  kochani " seniorzy    !   niezawodni wyborcy

9 minut temu, marks50 napisał:

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-mocny-wzrost-importu-miesa-drobiowego-i-jaj-z-ukrainy-branza,nId,6637886

Na razie to macie to hodowcy .Tak wiec zanim bedzie za późno dołączajcie do protestów , To jest taki plan ze sektor po sektorze i rolników się wyorze .

" branża zaniepokojona    "   cieszą się że mają tańszą paszę  i siedzą cicho 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał:

A na dożynki przyjadą i będą robić propagandę przedwyborczą   ! trzeba ich godnie przywitać  !

Coś mi się wydaje że w tym roku na dożynkach ze względów bezpieczeństwa w ogóle się nie pojawią. 

• Thanks 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

Zaświetliło mi  w głowie historyczne myślenie skoro 1 tona ekogroszku kosztuje 2000zł a  wartość opałowa 1,5 tony pszenicy ma taką samo wartość opałową co tona ekogroszku czyli musiała by kosztować 1330zł i czyste spalanie to może ursula von del coś tam da punkty za ekospalanie skoro mamy takie nadwyżki zboża.

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, MarekUA napisał:

Zaświetliło mi  w głowie historyczne myślenie skoro 1 tona ekogroszku kosztuje 2000zł a  wartość opałowa 1,5 tony pszenicy ma taką samo wartość opałową co tona ekogroszku czyli musiała by kosztować 1330zł i czyste spalanie to może ursula von del coś tam da punkty za ekospalanie skoro mamy takie nadwyżki zboża.

urszula będzie ciebie dzieciaku uczyła w piecu palić

kowalczyk musi ci podpowiedzieć kiedy sprzedawać

a jak było po 1700 to szczekali że poniżej 1800 nie sprzedom , trzymaj dalej teraz maliniaka wypatruj podpowiedzi !

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Januszu jajanku czy tam jak się wabisz tu jest forum dla tych co mają pszenice i piszą o cenach podsunąłem rozwiązanie na nadwyżki a ty rzucasz się jakby cię mieli do maciory wieźć  anie na zatracenie trzymaj hajs bo ci pis zabierze

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, CASd napisał:

Coś mi się wydaje że jutro będzie lubelskie 900 netto 😭

Ja mam wszystko sprzedane całe szczęście.  Średnia cena około 1370 netto wyjdzie nawet trochę więcej także jak narazie jestem zadowolony i zarobiony zobaczymy co ten rok przyniesie 

1 godzinę temu, marks50 napisał:

Tych kowalczyków to za duzo jest przy tym korycie jeden łupi rolników jako minister , jego brat Leszek jako poseł , siostrzeniec prezesem w azotach . jeszcze muszę znaleźć powiązanie Henryka K. z Antonim Kowalczykiem i już bedzie wiadomo w jakim burdelu siedzimy .

Ten k**wa cały pis to jeden wielki burdel kolesiostwo złodziejstwo i walanie rolników w dupsko Jarka krociakiem 

• Like 2
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Czego sie dziwisz PSL ,PO też wszędzie wstawiało swoich , 

• 0
Opublikowano
19 minut temu, drobny napisał:

Dziś ze łzami w oczach sprzedałem 18.5 t pszenicy po 1150 brutto 😪

Rok temu sprzedałem pszenżyto po 800 zł po wybuchu wojny na UA cena skoczyła na 1400 zł z 7ha nie uroniłem nawet łezki , sprzedałeś po ponad 1000 zł to czemu lamentujesz ?

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

Pis , czy kowalczyk minister(Śmiech) rolnictwa   do gadania robią co im unia każę mam nadzieje że czują TERAZ że im się "Pali d*p*a",  giełdy sobie pogrywają muszą odbić za rok ubiegły , brakuje  jeszcze raportów że w afryce zbiory rekordowe i nas zaleją. NIE nasze!   terminale w portach a firm jak cargill wstrzymują export ( słyszelałem żę kierowcy po 30 godzin stoją) a górka zboża robi się coraz większa na ich korzyść przyjdzie czas i wypuszczą nadwyżkę z dużym zyskiem wówczas porty otworzą się na statki. Jedyna rada dla nas  to chodzić   po wsi rozpowiadać że zboża nie mamy, w tym roku susza no i nawozu mówić że się sieje połowe tego co zawsze.  Może wówczas coś się ruszy bo jak nie" to będzie bieda". 

PiS to taka sama sprzedajna partia okazała się jak PO. 

A mówię dla czego. Bo jak coś nie chcą robić to mają gdzieś unie i wszystko a jak chcą to robią nawet więcej niż unia chce. Tak jak z tym zbożem. Dobrze wiedzieli że zostanie w kraju a mimo to kazali nie sprzedawać obiecując tylko tranzyt żeby wy***ać nas na nawozach i żebyśmy zostawili wolne magazynu dla urki to było ich celem. 

• Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, miwigos napisał:

Czego sie dziwisz PSL ,PO też wszędzie wstawiało swoich , 

Ale nie robili z rolnikami jak pisowcy takich jaj 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
25 minut temu, drobny napisał:

Dziś ze łzami w oczach sprzedałem 18.5 t pszenicy po 1150 brutto 😪

To nie nadajesz się do prowadzenia gospodarstwa 😜

15 minut temu, jajanek1 napisał:

urszula będzie ciebie dzieciaku uczyła w piecu palić

kowalczyk musi ci podpowiedzieć kiedy sprzedawać

a jak było po 1700 to szczekali że poniżej 1800 nie sprzedom , trzymaj dalej teraz maliniaka wypatruj podpowiedzi !

To fakt ,rok temu o tej porze pszenica spadła do jakichś 1300 zł , byłem przyczepę oglądać i gość mówi , że pier...li jak nie będzie drożej to przetrzyma dwa lata bo ma gdzie ...

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał:

Ja mam wszystko sprzedane całe szczęście.  Średnia cena około 1370 netto wyjdzie nawet trochę więcej także jak narazie jestem zadowolony i zarobiony zobaczymy co ten rok przyniesie 

W tym roku udało się Tobie trafić, ale pamiętaj że gra idzie o kolejne sezony. 

Tak samo hodowcy, teraz jest ok bo pasza tansza, ale dobrze wiecie że to wiecznie trwać nie będzie, za chwilę zdusza ceny żywca. Import drobiu, jaj, cukru itd i jeszcze największy hit import ogórków szklarniowych z rosji, a na nasze warzywa embargo chyba od 2014r.

• Like 4
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Pasza dla krow nie tanieje ani trochę.  A że gramy o kolejne sezony to wiem . Trochę tylko mnie dziwi że ludzie nie sprzedawali agrocentrum wręcz prosiło o pszenice w zniwa i po żniwach po 1530 netto z odbiorem free . Ja żeby nie wyjazd i akcją kiszonka z kuku to bym wszystko wypchał wtedy 

• 0
Opublikowano
9 minut temu, Wicherek napisał:

taaa 2 zlote wnet by chcieli za jajko wielkości jak od wróbla , bo wiecznie małooooo

niech  wożą i niech ludzie jedzą jajecznice taniej

tylko nie namawiaj do magazynowania polskich jajek bo wiesz jak się z innymi produktami porobiło przez nadmierne magazynowanie

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, alfa napisał:

Pasza dla krow nie tanieje ani trochę.  A że gramy o kolejne sezony to wiem . Trochę tylko mnie dziwi że ludzie nie sprzedawali agrocentrum wręcz prosiło o pszenice w zniwa i po żniwach po 1530 netto z odbiorem free . Ja żeby nie wyjazd i akcją kiszonka z kuku to bym wszystko wypchał wtedy 

Sporo gospodarstw mialo nadwyzke kasy z poprzedniego sezonu , a ze non stop gadka o inflacji to co by nie bylo lepiej miec w towarze niz w banku . Raczej nikt się nie spodziewal ze tak to jebnie no moze poza kilkoma znachorami z forum 🙃😄

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Lubelskie LPA pszenica paszowa - 950 zł netto w dwóch miejscach, a w kawałek dalej 970 zł netto.

Kur.. a saletra 3200 brutto. 

Gdy słyszę jak ktoś chwali pisiorów to nóż mi się w kieszeni otwiera. Jestem pewien, że i tak większość w dalszym ciągu zagłosuje na tych bandytów i destruktorów.

• Like 5
  • Thanks 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v