Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ale zwróćcie uwagę ze te ceny są zawyżone w całej Europie . U nas może jest jeszcze drożej ale ogólnie wszędzie ropa nawozy są w cenach wyższych niż wskazuje na to cena gazu czy baryłki na giełdzie 

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tracker napisał:

Przecież już z pół roku temu mówili że nie będzie dopłat do nawozów jak rok temu, lemingoza szczekała że nie potrzeba, że rozdawnictwo i socjalizm,  no to macie:)

Za kilka miesięcy wybory głosujcie na PO, PSL czy na kolejne wcielenie komuny, czy na Szymona 2080, wtedy zobaczycie suszowe, nawozowe i po ile będzie ON, dopłaty do ON, zobaczycie jakie będą wieki emerytalne :D Powodzenia

Ja straciłem 10 tys i to co mi dali nie zrównało tej straty. Więc na pewno nie zagłosuje na nikogo z tych co wymieniłeś. Mogę oddać głos nawet nie ważny ale pójdę i będę głosował choć nie warto. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Pitraszek napisał:

Ktoś go w końcu dojedzie w tej Winnicy. Jego kolega prowadzący lokalny skup mówił że dzwonił z pretensjami co oni wyprawiają. Rozłączył się i zablokował numer. Mieszkam jakieś 15 km od ministra, u nas jest bardzo dobrze znany 

I co kochają go tam rolnicy i będą głosować na lobbystę bandery ?

1 minutę temu, andrzej1988 napisał:

W poniedziałek będę robił ostatni kurs z pszenicą jeszcze po 1200 netto-1284 brutto. Po niedzieli cena spada na 1100 do 1150 netto. LBL

Ja pier**le dojdzie do 1000 zaraz 

• 0
Opublikowano
24 minuty temu, czesterP napisał:

Nie mamy praktycznie wpływu na beton w sądach bo unia to unia sramto a wierzycie ,że agro krzykacz bez zaplecza politycznego zapewni wam opłacalność produkcji?

To jest pewne że nie zapewni , ale dobrze że krzyczy , gdyby dzisiaj nikt nie krzyczał to wszyscy by myśleli że żyjemy w kraju mlekiem i miodem płynącym , była by druga Korea Północna !

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@marcincbr

@Wojciech1991 napisał dziś w temacie pszenżyta że cena netto 1100 Cedrob Raciąż, a było 1200, to obstawiam, że pszenica (tylko w Rypinie przyjmowali) pewnie spadek na ile nie wiem o ile wogóle kupują bo z lokalnym handlarzem rozmawiałem dziś to powiedział że skup pszenicy wstrzymany.

Edytowane przez Norman
  • 0
Opublikowano (edytowane)

"Ale drogo to już było i nie wróci więcej

I choć tyle się zdarzyło..."

Jest jeden plus jak pszenica stanieje do 500 zł a na wschodzie w żniwa tak będzie to nie będzie się im opłacało zboża z Ukrainy ściągać xD , dziś w skupie więcej ukraińców jak polaków było xD xD Podkarpacie 

Edytowane przez Tigon
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
  Dnia 19.06.2022 o 21:15, szumi napisał:

Poniżej mój wpis z czerwca 2022, wtedy tylko ściana wschodnia ucierpiała, a cała reszta Polski twierdziła, że tego zboża ze wschodu nie będzie dużo ... że spoko. To teraz macie wszyscy luzik i spoko. Wiara w zapewnienia PISu i tego antyministra rolnictwa Kowalczyka są tyle warte !!! Cóż, na jesieni wybory i nawet jak to ostatnio prezes powiedział "rolnik pazerny jest, rzuci się parę groszy i znowu na nas zagłosują" to ja, moja rodzina, znajomi, nie będzie już głosów na PIS. Koniec !!!

19.06.2022

Cena pszenicy w Lubelskim:

1. Cena pszenicy przed pojawieniem się info o możliwym "tranzycie" ukraińskiej pszenicy przez Polskę - 1600 zł/tona.

2. Pojawienie się samego info o możliwym "tranzycie" ukraińskiej pszenicy przez Polskę - 1500 zł/tona.

3. Rozpoczęcie importu ukraińskiej pszenicy do Polski. Pszenica, która miała iść do Afryki, idzie do polskich kurników i paszarni - 1400 zł/tona.

4. Zapowiedź Bidena budowy silosów na ukraińską pszenicę na wschodniej granicy Polski, potwierdzone przez polski rząd -  1300 zł/tona.

5. Ściana wschodnia cena już - 1200 zł/tona.

6.  ... cdn ...  to jutro pewnie cena 1100 zł/tona po tych zapowiedziach ministra upainy Kowalczyka

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Wicherek napisał:

Wychodzę z założenia ,że każdy tylko nie pisiory  !

Przed chwila pisałeś agro coś tam 

Edytowane przez Gość
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, marek1977 napisał:

Musimy mieć cenę mniejsza jak Ukraina to i my będziemy ich zalewać towarem😀.

Spokojnie, zobaczysz że w maju w tv będą płakać że na UA  jest klęska głodu i  proszą świat o darmową żywność. 

• 0
Opublikowano
27 minut temu, marek1977 napisał:

Musimy mieć cenę mniejsza jak Ukraina to i my będziemy ich zalewać towarem😀.

Tylko tego nam tu w Polsce brakowało...aby licytować się z ukrem kto taniej na porty sprzeda😑

• 0
Opublikowano
30 minut temu, szumi napisał:

Poniżej mój wpis z czerwca 2022, wtedy tylko ściana wschodnia ucierpiała, a cała reszta Polski twierdziła, że tego zboża ze wschodu nie będzie dużo ... że spoko. To teraz macie wszyscy luzik i spoko. Wiara w zapewnienia PISu i tego antyministra rolnictwa Kowalczyka są tyle warte !!! Cóż, na jesieni wybory i nawet jak to ostatnio prezes powiedział "rolnik pazerny jest, rzuci się parę groszy i znowu na nas zagłosują" to ja, moja rodzina, znajomi, nie będzie już głosów na PIS. Koniec !!!

19.06.2022

1. Cena pszenicy przed pojawieniem się info o możliwym "tranzycie" ukraińskiej pszenicy przez Polskę - 1600 zł/tona.

2. Pojawienie się samego info o możliwym "tranzycie" ukraińskiej pszenicy przez Polskę - 1500 zł/tona.

3. Rozpoczęcie importu ukraińskiej pszenicy do Polski. Pszenica, która miała iść do Afryki, idzie do polskich kurników i paszarni - 1400 zł/tona.

4. Zapowiedź Bidena budowy silosów na ukraińską pszenicę na wschodniej granicy Polski, potwierdzone przez polski rząd -  1300 zł/tona.

6.  ... cdn ...  to jutro pewnie cena 1100 zł/tona po tych zapowiedziach ministra upainy Kowalczyka

Spytam tak z ciekawości - matif pewnie cały czas na tym samym poziomie?  I tak z ciekawości - czego jak było 1600 nie sprzedawali?

• Confused 1
  • 0
Opublikowano
szumi napisał:

19.06.2022

po niedzieli już ma być 1100-1150 netto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v