Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, oregano napisał:

Zależy czego oczekujecie od rządu. Jeśli dalszego pompowania kasy w socjal, wszelkiej maści dopłaty i dotacje to faktycznie możecie czuć rozczarowanie. Chcecie dużo zarabiać? Macie po dwie ręce? To brać się do roboty a nie wyglądać czy kapnie coś od rządu jak do tej pory kapało. Możliwości są ogromne, kto chce i ma głowę na karku to sobie w życiu poradzi, niedorajdy życiowe zawsze będą narzekać.

Do tej pory tak było ale szybko ludzie z podobnym myśleniem zderza się ze ścianą. Problem tkwi w tym że zbyt szybko i na siłę chcą wprowadzić nowy ład ale ład tylko korzystny dla elit. Jeżeli myślisz że mając 100 h to będzie się zaliczał do tej elity to grubo się mylisz. Popatrz na wawe głosowali za PO SLD i reszta a teraz płacz bo mają zakazy wjazdu. Jak wprowadza euro i zaraz po nim pieniądz cyfrowy to dopiero zrobią biedotę 99 proc biedoty pod butem 1 procenta panów. A żeby wprowadzić euro to dokręca śrubę wszystkim w każdej dziedzinie i będą drenować z naszych portfeli kasę na rzecz nowej stolicy Berlina. 

10 godzin temu, toooomaszewski napisał:

Na dzieci powinno zostać. Jak zawsze w życiu wszystko miałeś to i tak nie zrozumiesz. Mówię tu oczywiście o rodzinach, w których kasa nie idzie na przelew.

Wszystkie powinno być zabrane bo ta kasa tworzy tylko patole. Na początku też byłem za tym mimo że pracuje place a nie mam dzieci . Ale z perspektywy czasu te pieniądze powinny iść na pomoc ale w innej formie. Np. darmowe obiady dla wszystkich, podręczniki. Darmowe żłobki po to żeby nie siedzieć bo za dziecko jest kasa tylko idź pracuj i dokładają się do budżetu, ulga w podatku rolnym jak i pit . Ale żadna gotowa kasa . A ci co nie pracują nie powinni dostać NIC . 

8 godzin temu, marek1977 napisał:

Zobaczysz w przeszłe żniwa , od wszystkich słyszę że sieją owies , rezygnują z kukurydzy.

To bardzo dobra informacja, nie będzie problemu żeby go kupić za przystępną cenę 

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
marek1977 napisał:

Zobaczysz w przeszłe żniwa , od wszystkich słyszę że sieją owies , rezygnują z kukurydzy.

U nas w okolicy bardzo mało kto sieje owies. W tym roku znow wszyscy sieja znow kukurydzę bo mówią ze bedzie jej mało bo kazdy sie sprzył kukurydza...

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Damianek20 napisał:

Do tej pory tak było ale szybko ludzie z podobnym myśleniem zderza się ze ścianą. Problem tkwi w tym że zbyt szybko i na siłę chcą wprowadzić nowy ład ale ład tylko korzystny dla elit. Jeżeli myślisz że mając 100 h to będzie się zaliczał do tej elity to grubo się mylisz. Popatrz na wawe głosowali za PO SLD i reszta a teraz płacz bo mają zakazy wjazdu. Jak wprowadza euro i zaraz po nim pieniądz cyfrowy to dopiero zrobią biedotę 99 proc biedoty pod butem 1 procenta panów. A żeby wprowadzić euro to dokręca śrubę wszystkim w każdej dziedzinie i będą drenować z naszych portfeli kasę na rzecz nowej stolicy Berlina. 

Powielasz retorykę Kaczyńskiego  - straszenie ludzi jakimiś wizjami. Będzie wola w społeczeństwie by przyjąć euro to tak się stanie. Nikt tego na siłę nie przeforsuje wbrew społeczeństwu bo to by było polityczne samobójstwo. Strefy czystego transportu to temat znany od dawna, wprowadzają i będą wprowadzać niezależnie od tego kto rządzi. U mnie np. taki sejmik wojewódzki gdzie rządzi PIS zmusił ludzi do wymiany pieców na 5 kategorię, ludzie musieli sprawne piece wyciągać i wstawiać niewiele nowsze, ale już z tabliczką 5 kategoria. I co powiesz na to?

Jesteśmy członkiem UE i nie możemy wybierać sobie tylko tych zobowiązań, które nam są na rękę. Bierzesz w pakiecie wszystko, Kaczyńskiemu to nie pasowało i dlatego prędzej czy później doprowadziłby do wyjścia Polski z UE a to byłaby katastrofa dla nas wszystkich. Zobacz co się dzieje z Wielką Brytanią, totalna zapaść i brak rozwoju. Dzisiaj już otwarcie przyznają, że wyjście z UE było błędem.

• Like 1
  • Haha 6
  • 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, oregano napisał:

Powielasz retorykę Kaczyńskiego  - straszenie ludzi jakimiś wizjami. Będzie wola w społeczeństwie by przyjąć euro to tak się stanie. Nikt tego na siłę nie przeforsuje wbrew społeczeństwu bo to by było polityczne samobójstwo. Strefy czystego transportu to temat znany od dawna, wprowadzają i będą wprowadzać niezależnie od tego kto rządzi. U mnie np. taki sejmik wojewódzki gdzie rządzi PIS zmusił ludzi do wymiany pieców na 5 kategorię, ludzie musieli sprawne piece wyciągać i wstawiać niewiele nowsze, ale już z tabliczką 5 kategoria. I co powiesz na to?

Jesteśmy członkiem UE i nie możemy wybierać sobie tylko tych zobowiązań, które nam są na rękę. Bierzesz w pakiecie wszystko, Kaczyńskiemu to nie pasowało i dlatego prędzej czy później doprowadziłby do wyjścia Polski z UE a to byłaby katastrofa dla nas wszystkich. Zobacz co się dzieje z Wielką Brytanią, totalna zapaść i brak rozwoju. Dzisiaj już otwarcie przyznają, że wyjście z UE było błędem.

O jakiej woli mówisz ? Przecież nie trzeba referendum żeby wprowadzić euro to było w traktatach podpisane. Nie obrażaj mnie porównując do kaczora. 

A poza tym posłuchaj wypowiedzi hołka przecież on wprost mówi co trzeba zrobić a doradcy Niemca też są za euro . 

U mnie PiS nie rządził i zmusili ludzi, w Krakowie kto rządzi ? Zmusili ludzi do wymiany na gazowe a od 32 r muszą wymienić na pompy ciepła lub pelet . 

Ty z tą unia jak mój brygadzista, pracował u Niemca przy bykach i nic tylko unia i Niemcy najlepsi, żeby nawet suchy chleb jadł to Niemcy i unia musi być . 

Jeszcze trochę i będziecie zygac tą unia i tym postępem. Ja cierpliwie poczekam i się upomne o komentarz ciebie czy dalej tak ci dobrze tą unia i Niemiec zrobił 

Edytowane przez Damianek20
  • Like 4
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, Damianek20 napisał:

O jakiej woli mówisz ? Przecież nie trzeba referendum żeby wprowadzić euro to było w traktatach podpisane. Nie obrażaj mnie porównując do kaczora. 

A poza tym posłuchaj wypowiedzi hołka przecież on wprost mówi co trzeba zrobić a doradcy Niemca też są za euro . 

U mnie PiS nie rządził i zmusili ludzi, w Krakowie kto rządzi ? Zmusili ludzi do wymiany na gazowe a od 32 r muszą wymienić na pompy ciepła lub pelet . 

Ty z tą unia jak mój brygadzista, pracował u Niemca przy bykach i nic tylko unia i Niemcy najlepsi, żeby nawet suchy chleb jadł to Niemcy i unia musi być . 

Jeszcze trochę i będziecie zygac tą unia i tym postępem. Ja cierpliwie poczekam i się upomne o komentarz ciebie czy dalej tak ci dobrze tą unia i Niemiec zrobił 

Nie zrozumie tego.  Tylko czytając  Ti od rzekomego covidu wpisy to część  ludzi daje się  prowadzić  jak barany na rzeź 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Jak ja im teraz kibicuję , żeby wszystkie zasiłki i dopłaty do wszystkiego pozabierali , to szok . Osobiście socjalu żadnego nie biorę , ale niech pozabierają wszystko  żeby bieda się wkradła  , może wówczas ludzie włączą inne myślenie 

Racja zaczyna w końcu pracować na Siebie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

U nas w okolicy bardzo mało kto sieje owies. W tym roku znow wszyscy sieja znow kukurydzę bo mówią ze bedzie jej mało bo kazdy sie sprzył kukurydza...

I u mnie słyszę podobne głosy - w przyszłym roku nie zasieją kukurydzy bo umoczyli , to ja zasieję🤣

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, bezbarwny napisał:

„nas”?😂 jedyne co was łączy, to osiem gwiazdek Cieciu Malinowy, bo co prócz tego, łączy Biedronia i Kowala?

mędrek spode smoczej jamy. 

u nas bys kairery nie zrobil -inwalidow umyslowych nie przyjmujemy ..

z jakiej wiochy jestes ?? wszyscy mlodzi juz uciekli ?? kiedy soltys asfalt zwinie

12 godzin temu, GABBER85 napisał:

a ty kim jesteś że tak pijesz  do ludzi?

ja mu zadalem proste pytanie..

11 godzin temu, mysza103 napisał:

A co mają wspólnego dopłaty bezpośrednie z socjalem , bo jakoś nie widzę związku ?

To akurat napisałem z przekąsem , bo dopiero wówczas jak ludziom coś zabiorą , to wówczas ludzie się zaczynają budzić i zauważają że jednak nie było tak zle jak myśleli 

matka dostaje 500 bo ma dziecko a ty "1000" bo masz pole ...jaka widzisz roznice ??

nie wazne ile wyprodukujesz,co zasiejesz ,czy uprawiasz ty, czy sasiad, kasa sie nalezy tak jak za bombelka ba nawet jak na lewo pole wydzierzawisz to kasa leci a jak matce bombelka zabiora to po 500..

1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

tez tak kombinuje ..

17 minut temu, PAN88 napisał:

Nie zrozumie tego.  Tylko czytając  Ti od rzekomego covidu wpisy to część  ludzi daje się  prowadzić  jak barany na rzeź 

nie zycze ci zle, ale chcialbym zebys zachorowal na s-wirusa tak jak ja .. po 2 tygodniach lezenia  pogadamy ..

• 0
Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał:

matka dostaje 500 bo ma dziecko a ty "1000" bo masz pole ...jaka widzisz roznice ??

nie wazne ile wyprodukujesz,co zasiejesz ,czy uprawiasz ty, czy sasiad, kasa sie nalezy tak jak za bombelka ba nawet jak na lewo pole wydzierzawisz to kasa leci a jak matce bombelka zabiora to po 500..

Co Ty pier**lisz człowieku... 🤦‍♂️🤦‍♂️

Porównujesz dziecko do pola?

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, marek1977 napisał:

Owies 700 zł brutto,  nie ma kompletnie zainteresowania 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

I u mnie słyszę podobne głosy - w przyszłym roku nie zasieją kukurydzy bo umoczyli , to ja zasieję🤣

Kukurydza zawsze będzie siana. Najwygodniejsza przy dużych areałach i dla rolników na etacie. 

• 0
Opublikowano
40 minut temu, Neveragain napisał:

Hehehe 840 zabierają z podwórka owies ile bys nie miał :D I to wschód Polski na północy drożej o koszt transportu

Daj namiary :) po 700 gość mi przywozi i zadowolony że w ogóle kupuje 

• 0
Opublikowano
40 minut temu, STIG13 napisał:

Zależy z kim rozmawiasz. Rozmawiałem z Anglikami i zdania są podzielone.

Anglik jak  by  był w naszym kraju  tzn .w naszej  sytuacji   to  " jak  dziecko  we mgle " Pracowałem tam 6 lat a wyjechałem  przed  wejściem Polski  do  UE .Zaczynałem na wizie  studenckiej .

Według  ówczesnych  miłościwie  nam panujących  polacy  nieudacznicy  ,którzy wyjechali  po 2004 roku  radzili  sobie  wyśmienicie .

Problem zrobił się tam  taki , że nie ma kto  robić - za dużo  lordów i  ciapatych .Zywność też  podrożała .

U nas natomiast  za dużo  urzędników i  partyjnych .Nie  ma już  kogo  skubać .

• Like 5
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Neveragain napisał:

Hehehe 840 zabierają z podwórka owies ile bys nie miał :D I to wschód Polski na północy drożej o koszt transportu

Mógłbyś napisać kto kupuje za tyle,mozesz na priv

• 0
Opublikowano
18 godzin temu, Neveragain napisał:

Na wschodzie to po 1100 poszedł 

• 0
Opublikowano
Dnia 12.12.2023 o 08:15, Damianek20 napisał:

Rozpieor..ic ta Unię jestem za

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.