Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, andrzej78 napisał:

To do dane za 2016 i 2022 rok .nie jest tak bo inflacja wbrew ogólnym twierdzeniom nie zjadła wzrostu w całości. Zobaczymy co przyniesie rok 2023.

Wyliczyłem wyżej, doliczając inflację. Za Tuska w latach 2007-2015 dochód rozporządzalny wzrósł o 28% a za Kaczafiego w latach 2016-2022 dochód rozporządzalny wzrósł o 15%. Kto zatem lepiej rządził ?? Za kogo Polacy szybciej się bogacili ?? 

I prawda, inflacja nie zjadła całości ale zjadła więcej niż połowę ... Bo z 775zł zrobiło się tak na prawdę 300zł. Czyli 62% wzrostu dochodu zżarła inflacja ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

.

czy w każdej organizacji międzynarodowej gdzie trafi współczesna Polska wszystko zaczyna się ..ebać na (czerwony) pysk?

Wynika z położenia geopolitycznego Polski. Mieliśmy okupację kacapów ze wschodu ,mieliśmy Układ Warszawski, interwencję w Czechosłowacji - historia lubi się powtarzać.

Opublikowano
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Policzyłem to, że 4 zł w 2022r jest warte tyle, co 3zł w 2016 ... A w 2023 potrzeba już około 4,40zł ...

I teraz pomyśl, Czy zarobek 4400 na rękę w 2023 jest więcej wart niż 3000 w 2016 czy nie ? Ja wiem, że większość z PiSowców to debile ekonomiczni, ale może uda ci się dojść do sensownych wniosków ...

liczysz inflację dla cen w złotym i pkb w dolarach ? :D 

piękne samookreślenie

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nie napisał:

liczysz inflację dla cen w złotym i pkb w dolarach ? :D 

piękne samookreślenie

Co nie zmienia faktu, że te wasze rekordowe dochody budżetu, PKB itd to głównie zasługa inflacji a nie rządów VAT-eusza ...

Kolega wyżej podawał dochód rozporządzalny na obywatela. Okazało się, że za Donalda wzrósł o 28% a za Kaczafiego o 15% ... W liczbach absolutnych lepiej wygląda za Kaczafiego, ale po uwzględnieniu inflacji licząc stosunek wartości na koniec rządów do wartości na początku rządów lepiej wypada Donald ... Podsumowując, obywatel Polski szybciej bogacił się za Tuska niż za Kaczyńskiego ...

Opublikowano
nie napisał:

najgorszy rząd w historii polski, 8 straconych lat

niestety teraz po wyborach końcówka wykresu ulegnie zmianie

pkb polski w latach:

2008 533mld $

2015 477mld $

2016 470mld $

2022 688mld $ (w czasie trzech wielkich kryzysów)

to jest propaganda, te dane są nieprawdziwe, wymyśliła je holecka do spółki z rachoniem :D 

Mam ten sam problem od 2017. Coraz więcej kasy się przewala tylko nie chce kuźwa więcej zostawać...

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

62% wzrostu dochodu zżarła inflacja ...

Myk też jest taki , że za Tuska na nic nie było pieniędzy ,a obecnie jest kasa na jak to twierdzą  "rozdawnictwo "które o dziwo nie idzie w powietrze ,a zasila budżet państwa.  Nie wiem jak reszta ,ale mi i mojej rodzinie żyje się dużo lepiej. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

I nic dziwnego, że żyje się lepiej, bo taka jest kolej rzeczy, w 2007 żyło się lepiej niż w 1997, w 2017 było lepiej niż w 2007, a w 2027 na 98% będzie lepiej niż w 2017 ... 

Ja mam wrażenie, że w przeciągu ostatnich 3-4 lat nie jest jakoś lepiej, niby kasy więcej, ale na więcej nie starcza ... Obraca się coraz większymi kwotami, ale więcej za to się nie kupuje ...

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Wynika z położenia geopolitycznego Polski. Mieliśmy okupację kacapów ze wschodu ,mieliśmy Układ Warszawski, interwencję w Czechosłowacji - historia lubi się powtarzać.

ale że co? znów będziemy "interweniować" u "Pepików" bo tym razem po niemiecku nie zechcą bełkotać w urzędach?

nie jest tym razem tak dobrze, tym razem Polska już nie wyjdzie z upadku ..ujni jako samodzielne państwo  na pewno nie tak monolityczne jak jest jeszcze teraz.
Czy te bałwany w Brukseli nie rozumieją że jak by atrakcyjnie nie wyglądała idea stanów zjednoczonych Europy jest ona utopią bo to nie jest miks jednorodny różnych nacji a rodowych plemion na swych odwiecznych terytoriach. Teraz dopiero nacjonalizmy dostały impuls i pożywkę a po za polityczną integracją ujnia nie ma już nic do zaproponowania co by zaakceptowały wszystkie narody Europy jako godnego wyrzeczenia się choćby własnego języka z urzędów... z resztą; już tutaj się robi ciekawie no bo jaki ma być dominujący? Angielski? no jak? przecież brytole plunęli na ujnię a technologicznie cala ujnia to już jest skansen...

"oj będzie się działo"

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, andrzej78 napisał:

Myk też jest taki , że za Tuska na nic nie było pieniędzy ,a obecnie jest kasa na jak to twierdzą  "rozdawnictwo "które o dziwo nie idzie w powietrze ,a zasila budżet państwa.  Nie wiem jak reszta ,ale mi i mojej rodzinie żyje się dużo lepiej. 

Niejednemu na kredyt się dobrze żyło tylko jak przyszedł czas na spłatę tego kredytu już tak różowo nie było. 

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Mam ten sam problem od 2017. Coraz więcej kasy się przewala tylko nie chce kuźwa więcej zostawać...

Mam ten sam problem , bo za Tuska tego nie było a teraz mam 3 samochody do opłat , 4 komórki ,internet ,telewizję , moge i stać mnie pojechać na krótkie wczasy i wogóle.,.,..

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Mam ten sam problem , bo za Tuska tego nie było a teraz mam 3 samochody do opłat , 4 komórki ,internet ,telewizję , moge i stać mnie pojechać na krótkie wczasy i wogóle.,.,..

A pamiętasz takiego pana, Gierek się nazywał ?? Też ludziom było lepiej, samochody, ciągniki, pełno nowych budynków na wsiach... Ludzie na wczasy zaczęli wtedy jeździć, pojawiły się telewizory, telefony ... A później się okazało, że władza wzięła na ludzi ogromny kredyt ...

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

ale że co? znów będziemy "interweniować" u "Pepików" bo tym razem po niemiecku nie zechcą bełkotać w urzędach?

"oj będzie się działo"

Nie dosłownie ,ale gdy będzie unijna armia i gdyby w Hiszpanii się zagotowała to przecież nikogo innego nie wyślą tylko dobrze uzbrojone i wyszkolone unijne wojsko z landu Polskiego kraju związkowego UE.

Opublikowano
31 minut temu, DTaras napisał:

Ty poważnie? To przy pierwszym razie i po pijaku to już w ogóle nic... a orgazm musi być czy nie musi? Kortyzol, progesteron i adrenalinę produkują nadnercza. Przy silnym stresie rośnie poziom adrenaliny a przy tym progesteronu co wywoła zwiększenie poziomu LH i przedwczesną owulację a że forma będzie akurat zalana to ok. 8 procent gwałtów kończy się ciążą co w relacji 2-4 procent stosunków za obopólną zgodą jest conajmniej dwukrotnie częściej. Dopiero przedłużający się dystres rozpieprzy gospodarkę hormonalną na tyle, że menstruacja i owulacja się zatrzyma. Kiedyś wspominałem o koleżance - aż mi się ciepło robi - lekkoatletce. Ponieważ u niej ważna była dieta to przy niskim poziomie tłuszczu ta nie miała owulacji bo organizm nie produkował gonadotropin i LH spadało. Dużo wiedziała na ten temat bo i też wykształcenie miała... ma kierunkowe. Wspólnie żeśmy doszli do wniosku, że grubsze robią więcej i nie można być gorszym...

https://archiwum.tvn24.pl/magazyn-tvn24/61/tvn24.pl/magazyn-tvn24/zgwalcone-rzadziej-zachodza-w-ciaze-biolog-wyjasnia-biskupowi,61,1308.html

amerykanscy naukowcy .. 

Opublikowano
7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

A po drodze 35% skumulowanej inflacji ... I się okazuje, że d*pa a nie wzrost PKB ... Bo 470 mld x 1.35 = 635 mld, czyli za większość wzrostu PKB odpowiada inflacja a nie rozwój gospodarki ...

mówisz, że za wzrost pkb w większości odpowiada inflacja

licząc twoim sposobem :D 

470 mld x 1.35 = 635 mld za pis

533 mld x 1,20 = 640 mld za po

czyli powinno być 640 mld a było 477 mld??????????? WTF? gdzie podziały się 163 mld?

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A pamiętasz takiego pana, Gierek się nazywał ?? Też ludziom było lepiej, samochody, ciągniki, pełno nowych budynków na wsiach... Ludzie na wczasy zaczęli wtedy jeździć, pojawiły się telewizory, telefony ... A później się okazało, że władza wzięła na ludzi ogromny kredyt ...

Myślę że ktoś nad tym nie panował ,bo pieniądze nie wracały do budżetu . Znam przypadki , że ludzie brali kredyty inwestycyjne ,a po kilku latach spłacali je za przysłowiowe " jajka ". Ktoś tą różnicę musiał pokryć .

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, andrzej78 napisał:

a po kilku latach spłacali je za przysłowiowe " jajka ". Ktoś tą różnicę musiał pokryć .

A teraz kto płaci za te kredyciki 2% na mieszkania, za wakacje kredytowe ?? Same się płacą ? Też ktoś za to będzie musiał zapłacić.

Tarcze inflacyjne, tarcze covidowe, bony wakacyjne. Pieniądze na to urosły na drzewie ?

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

nie jest tym razem tak dobrze, tym razem Polska już nie wyjdzie z upadku ..ujni jako samodzielne państwo  na pewno nie tak monolityczne jak jest jeszcze teraz.
Czy te bałwany w Brukseli nie rozumieją że jak by atrakcyjnie nie wyglądała idea stanów zjednoczonych Europy jest ona utopią bo to nie jest miks jednorodny różnych nacji a rodowych plemion na swych odwiecznych terytoriach. Teraz dopiero nacjonalizmy dostały impuls i pożywkę a po za polityczną integracją ujnia nie ma już nic do zaproponowania co by zaakceptowały wszystkie narody Europy jako godnego wyrzeczenia się choćby własnego języka z urzędów... z resztą; już tutaj się robi ciekawie no bo jaki ma być dominujący? Angielski? no jak? przecież brytole plunęli na ujnię a technologicznie cala ujnia to już jest skansen...

"oj będzie się działo"

no ale co jak co to jednak chyba my powinniśmy wiedzieć, że zasada jednomyślności nie działa i przynosi więcej szkód niż zysków. liberum veto to pokazało. Inna sprawa, to że w kraju nie mamy ludzi, którzy potrafiliby zbudowac "większośc" decyzjną z krajów europy środkowo-wschodniej by to tej grupy interesy były bardziej uwzględniane w rządzeniu.

UE wymaga reformy, a pierdzielenie, że 10 czy 20 lat temu umawialiśmy się na coś innego jest bzdurne jak eurosceptycy wszędzie głoszą, panta rhei, rzeczywistośc się zmienia, trzeba zmieniać wspólne podstawy bo faktycznie zostaniemy skansenem, jest przesilenie, USA dobrowolnie światowej dominacji nie odda, po próbie sił narodzi się nowy porządek, pewnie z kolejna zimną wojna i 2 obozami, jeśli europa prześpi ten okres (a na razie na to wygląda) to wylądujemy na poboczu wszystkiego jako peryferia w dalszej perspektywie gorsze nawet od Ameryki południowej.

Opublikowano
dysydent napisał:

a no może niech tak Kazik zaśpiewa ten tytuł Żydom w imieniu Palestyńczykow; to nawet jest - znając Kazika - jakoś tam prawdopodobne no ale ciekawe czy Pani Holland nakręci film o granicy Gazy, tam też był płot i prześladowani muzułmanie .... umęczeni (jakoś namolne dziś słowo), ciekawe czy tak by cmokali nad tematem monidłokręty z Wenecji?  jak relatywizm to dla wszystkich tego wszystkiego się nie da skomentować no nie da się

To, że żydy przeginają to fakt. W zasadzie jak patrzysz na Gazę to inaczej się nie uda. Oni zdaje się przy planowaniu jednak założyli że będą musieli się wycofać co mnie zaskoczyło ale się okaże. Nie o tym. Gaza ma prezydent co rozmawia z Żydostwem i Hamas co rozmawia przez Arabów z tymi samymi. To którzy ci dobrzy? A jak sobie popatrzysz że Hamas to sunnici co to są heretykami dla szyitów i ci wysadzili by ich wszystkich ba AIDiku to szyicki Iran, który temat napędza conajmniej bronią na kogo tu wychodzi? Można sobie protestować przeciw wojnie aczkolwiek poparcia tam nikomu nie sposób udzielić moim skromnym zdaniem.

Opublikowano

Wszystko zależy od wpływów do budżetu, paradoksalnie im wyższa inflacja tym budżet ma się lepiej . To jest jak w każdym budżecie domowym ,jak ma się kasę na koncie to się inwestuje , przy sprzyjających widokach można nawet i kredycik  zaciągnąć. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, andrzej78 napisał:

Wszystko zależy od wpływów do budżetu, paradoksalnie im wyższa inflacja tym budżet ma się lepiej .

To życzę ci inflacji 200% w skali roku, tylko szybko wydawaj pieniądze, bo twoje 100zł dzisiaj za miesiąc będzie warte realnie 80zł. Ale budżet ma się wtedy dobrze ... Ty chyba nie pamiętasz, ale spytaj się starszych członków rodziny, czy miło wspominają tak dobrą według Ciebie 600% inflację w 1990r...

• Haha 1
Opublikowano
andrzej78 napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

Uuuu to widzę tłumaczymy z polskiego na nasze. No ok. Każden ma swoje problemy.

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

To życzę ci inflacji 200% w skali roku, tylko szybko wydawaj pieniądze, bo twoje 100zł dzisiaj za miesiąc będzie warte realnie 80zł. Ale budżet ma się wtedy dobrze ... Ty chyba nie pamiętasz, ale spytaj się starszych członków rodziny, czy miło wspominają tak dobrą według Ciebie 600% inflację w 1990r...

Pamiętam taką inflację ,ale wtedy rządziła banda złodziei ,bo nie chcieli się dzielić że społeczeństwem ,a nawet przeciwnie ,doprowadzali ludzi do samobójstw.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v