Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Roman176 napisał:

do Modlina z warszawy jest  teraz na google sprawdzałem 

13:01 - 14:05 (1 godz. 4 min)

fajnie było było dojechać szybka koleją 

hubert a sam projekt cpk jest związany z platformom  sam rudy kazał to opracować i zaprojektować wiedzą sami jaki jest problem  2011 r. koszt inwestycji samego portu lotniczego szacowano na 3,1 mld euro (względnie 12 mld zł)[27]. W 2017 r. koszt inwestycji całego portu komunikacyjnego (tzn. komponenty: lotniczy, kolejowy, drogowy) w zależności od wariantu 30 lub 35 mld zł

Rożne opracowania zamawia każdy rząd. Ale to nie znaczy, ze chce to robić czego się one tycza. Takie opracowania są często potrzebne do decydowania robimy lub nie. Ale wracając do Mierzei opracowanie zakładało koszt 800 mln wyszło 2 mld. Ciekawe jakie opracowania pis zamówił dla elektrowni węglowej w Ostrołęce bo tam poszło już 2 mld a nic nie ma. Lepiej, ze pis tego CPK nie zbudował bo była by tragedia i bogacze z pisu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jeszcze gorzej jak nic nie zrobią 

a rudy to farbowany lis ........... w 2020 2019 i w 2022 Lufthansa złożyła 3 oferty kupna lotu  

https://businessinsider.com.pl/biznes/lot-w-rece-lufthansy-sa-nieoficjalne-informacje/7vn6wd0

https://www.money.pl/gospodarka/niemcy-przejma-lot-polski-przewoznik-wcale-nie-jest-lakomym-kaskiem-6909236186942016a.html

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-lufthansa-zainteresowana-pll-lot-sa-tez-inne-linie,nId,5653274

wiec pamiętajcie dobrze zejście zrobili żeby karty do referendum nie wrzucać  

Edytowane przez Roman176
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czasami lepiej jest nie zrobić nic przykład Ostrołęka i elektrownia.

PS gdyby Modlin miał połączenie kolejowe z Okęcia czy z Centralnego jechało by się 20 czy 30 minut. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

S gdyby Modlin miał połączenie kolejowe z Okęcia czy z Centralnego jechało by się 20 czy 30 minut.

takie jest założenie 

porty regionalne: kto zyska, kto straci?

Na razie 62% ruchu lotniczego w Polsce obsługują porty regionalne. Według prezesa zarządu GTL SA (i lotniska w Katowicach) Artura Tomasika, jeśli dojdzie do budowy CPK, przynajmniej silniejsze z nich będą miały ważną rolę do odegrania we współdziałaniu z nim. – W Wielkiej Brytanii porty regionalne obsługują 60% ruchu, a główny hub – 40%. Podobnie rozkładają się proporcje we Francji. W przyszłości mogą one zmienić się nawet bardziej na korzyść mniejszych lotnisk, bo zmieniają się samoloty – zasięg maszyn wąskokadłubowych jest coraz dalszy, a pasażerowie chcą latać z jak najmniejszą liczbą przesiadek – przekonywał.

5 minut temu, hubertuss napisał:

Donald też ja budował 

Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

skąd pochodzi ten cytat/tłumaczenie (czy jak tam zwał)?

der onet :) 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

CO do inwestorów być może jest jak z lotosem pis im to sprzedaje w połowie ceny piłkarza.

dlaczego znowu kłamiesz?

59 minut temu, mirro napisał:

Roman, ty se zdajesz sprawę jak mało kasy chca zainwestować za te 49% udziałów?

za 49%?? ty żyjesz tylko tvn czy też kłamiesz?

57 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo usłyszeli, że PiSowcy wszystko za grosze sprzedają, jak Lotos xD 

dlaczego znowu kłamiesz?

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, nie napisał:

dlaczego znowu kłamiesz?

Nie kłamię, sprzedali Lotos Arabom za grosze ... NIEdługo wyjdą te wszystkie PiSowskie machloje ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

To mi wyjaśnij jak zostanie podzielone te 49%. Jestem otwarty na wyjaśnienia i będę wdzięczny aby nie tkwić w błędzie. Mogę się mylić i przyznam rację jak ktos mi to wyjaśni,.

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

wiec pamiętajcie dobrze zejście zrobili żeby karty do referendum nie wrzucać  

I co by Ci te referendum dało? Przeczytaj sobie jeszcze raz pytanie i zastanów się czy ono mogłoby być wiążące dla władzy, jeszcze do tego z odpowiedzią na NIE? 

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

I co by Ci te referendum dało?

Poczucie dobrze spełnionego partyjnego obowiązku. Odpowiedzi zgodne z oczekiwaniami partii i patrzenie z dumą w świetlaną przyszłość. Albo jakoś tak.:modli:

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Co wy z tym Lotosem ? wytłumaczę wam w końcu że Obajtkowi chodziło o to żeby Tusk tego nie musiał sprzedawać .

To mogli chociaż drożej sprzedać. Choćby w cenie tego piłkarza a nie w połowie jego ceny.

Opublikowano (edytowane)

no ubaw po pachy
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-11-18/arkadiusz-mularczyk-wzywa-brytyjska-gazete-do-zmiany-tekstu-napisali-o-pis/

"... porażka antyunijnej, antykobiecej, homofobicznej partii Prawo i Sprawiedliwość..."

i tak wszystkich "przymiotów" autor nie wymienił tak że proście się o erratę proście

xD

ale nnno musiał polsat cały życiorys autora wysmarować
a kiedyś było to takie fajne medium, teraz jakby jakieś inne medium przejęło nad nimi kontrolę i to już zombie medialne a nie samodzielny kiedyś Polsat

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dzisiaj polsat to pissat. Aż się dziwię, ze Solorz dalej w to brnie. Być może chcą przejąć widzów po tvp z której nowy rząd pogoni pisiorów. To by tłumaczyło cenzurę kabaretów kpiących z pisu. Ale na szczęście wiele ich programów traci widzów. Między innymi dzięki MIszczakowi którego wzięli z ....tvn.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

i tak wszystkich "przymiotów" autor nie wymienił tak że proście się o erratę proście

Nooooo można by dodać, oj można.

"Wzywam 'The New European', aby jak najszybciej zmienić ten tekst. Tego typu stwierdzeń nie można pozostawiać bez sprzeciwu" - podkreślił wiceszef polskiego MSZ.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-11-18/arkadiusz-mularczyk-wzywa-brytyjska-gazete-do-zmiany-tekstu-napisali-o-pis/

Teraz to se możesz zmieniać. Poszło w świat i drugi raz już nikt nie przeczyta. A w pamięci zostaje to co było w pierwszym tekście.

Aaaaaaa właśnie. Pan Mularczyk zdaje się policzył ile nam Niemcy winne za IIWŚ. I co teraz? Kto przejmie spuściznę po tak zapracowanym człowieku z MSZ? 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
mirro napisał:

13 minut temu, Roman176 napisał:

nikt nic nie zdemontował wręcz przeciwnie oprócz kataru doszły 2  francuska Grupa Vinci 

Roman, ty se zdajesz sprawę jak mało kasy chca zainwestować za te 49% udziałów?

To jest kasa za możliwość zarządzania czyli patent na uwielbiany przez romka transfer zysków za granicę... Ja już to próbowałem jakoś mu naświetlić ale roman to roman - chodzi do kina na filmy które zna to i słucha argumentów które lubi...

Roman176 napisał:

rudy wam nie powiedział tego  oficjalnie na stronie 

Na oficjalnej stronie lotniska Gdańsk-Rębiechowo możemy znaleźć informację, że w celu unknięcia pośpiechu warto przybyć na lotnisko co najmniej 2 godziny przed odlotem. My doradzamy, aby poświęcić dodatkowe co najmniej 30 minut na zaparkowanie samochodu.

Kuwa jak Ci gejta zamykają na pół godziny do odlotu i już się nie odprawisz s trzeba jeszcze walizę nadać biorąc pod uwagę iż samolot zabiera 15 razy tyle kibola co bus na Twoją wieś to kiedy Ty chciałeś na lotnisko zajechać? Wszędzie tak jest. Jeszcze weź pod uwagę, że te ekspresy do Baranowa nie będą zgrane z wszystkimi samolotami to ja pier..lę jechać dzień wcześniej pod Łódź jak 7 godzin do startu mi wystarcza do Berlina a 4 do Poznania. Do Egiptu, Turcji i Chorwacji mogę se z namiotem bryknąć z Babiegomostu tylko kanapeczki trzeba kupić u stewardessy bo takie przepisy. Ja do Lublina samolotem spod nosa kombinuję bo mi się nie chce autem jechać...

hubertuss napisał:

Co do Modlina trzeba w to lotnisko zainwestować. Teraz należy ono do wojewody i ten idąc po linii pisu robi wszystko aby je wykończyć i pokazać, że potrzeba CPK. Zmieni się rząd zmienią wojewodowie to i Modlin może skorzysta. Modlin przede wszystkim musi mieć połączenie kolejowe z pkp Warszawskim w sensie dworce i Okęciem. I będzie tam ruch. Ludzie nie chcą jeździć nie wiadomo gdzie chcą mieć blisko lotnisko a nie jechać godzinami na samolot i potem jeszcze godziny czekać

Ile tam. Boksy wstawią na autoodprawę i już masz pół godziny do przodu.

Opublikowano (edytowane)

Odprawa to pikuś. Często są kolejki na strefie bezpieczeństwa czy do oddania bagażu. Czasu spędzonego na lotnisku za bardzo nie skrócisz. Dodatkowo na takich wielkich molochach dojście do geate u może trwać i prawie godzinę.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
hubertuss napisał:

PS gdyby Modlin miał połączenie kolejowe z Okęcia czy z Centralnego jechało by się 20 czy 30 minut. 

Tam już dawno metro powinno dojeżdżać. Niby jakaś kolej jest ale jak zwykle kuźwa wszyscy mają we dupie i tylko by asfalt lali w sensie nie żeby bić murzynów. Centralny to jest tylko przystanek. W Warszaaawie rozjazdy są gdzie indziej zdaje się i wytaśtanie się nie jest takie proste.

hubertuss napisał:

Odprawa to pikuś. Często są kolejki na strefie bezpieczeństwa czy do oddania bagażu. Czasu spędzonego na lotnisku za bardzo nie skrócisz. Dodatkowo na takich wielkich molochach dojście do geate u może trwać i prawie godzinę.

Nooo jak trzeba jeszcze szkło wyzerować przed security to jak podróż w czasie.

mirro napisał:

1 godzinę temu, nie napisał:

To mi wyjaśnij jak zostanie podzielone te 49%. Jestem otwarty na wyjaśnienia i będę wdzięczny aby nie tkwić w błędzie. Mogę się mylić i przyznam rację jak ktos mi to wyjaśni,.

Pytanie brzmi: ktoś w ogóle szacował ile to będzie to 49%? Bo poza wymianą puszek na flaszki o walucie w jednostkach procentowych nie słyszałem.

Opublikowano

Znam takich co plastik zerowali w sensie 1,5 litra wody mineralnej bo szkoda było wyrzucić.

A co do pkp w Warszawie to sporo się przez kilka lat zmieniło. Sporo wyremontowali przed zachodnią jadąc od Poznania czy Skierniewic. Miedzy centralną a zachodnią też porobili nowe tory itd. Z Okęcia pociągiem nie jechałem na centralną z Modlina chyba pociągu nie ma z lotniska tylko autobus.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v