Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Takie Państwo - Indonezja. Wiesz?

O właśnie Indonezja. Tam by nakręcił ten show z Bąkiewiczem.:lol:

26 minut temu, jacus napisał:

kogo masz tam z czysta karta ?? 

Łone tam wszystkie jako ta "tabula rasa". Łone czyste, niewinne i nieskażone myślą żadną.:lol:

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Jenooo oni mają zbieżne poglądy co przy otoczeniu wodą może pasować Bąkiewiczowi... Mogą się dogadać i wróci jakaś hybryda.

Opublikowano
32 minuty temu, Roman176 napisał:

nie wiem 

po co ?

ale to ruda kanala chce przywrócenia emerytur sb 

ja bym wolal zeby mlodym gornikom odebrali.. to sa rocznie zmarnowane miliardy..

7 minut temu, mirro napisał:

Łone tam wszystkie jako ta "tabula rasa". Łone czyste, niewinne i nieskażone myślą żadną.:lol:

a nie lepsza tajlandia ??

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Marie dziewice powiadasz to łono dobre 

57 minut temu, jacus napisał:

ja bym wolal zeby mlodym gornikom odebrali.. to sa rocznie zmarnowane miliardy..

pierwsze miejsce już ok 36mld ty kosztujesz podatnika 

to jest prawdziwa patola https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/do;krus;kazdy;zatrudniony;doplaca;po;1000;zl,3,0,487939.html

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Saryusz Wolski komunista były członek pzpr doradzał i działał w rządzie Milera. Negocjował warunki przystąpienia Polski z UE był w PO i potem nie dostając stołka strzelił focha i poszedł do pisu. Teraz jest głównym moralizatorem dla pisowskiej gawiedzi. Komunisty słuchacie pachołka Milera?

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Komunisty słuchacie pachołka Milera?

A ty słuchasz samego Millera?gorącego komunisty, miłośnika i przydupasa Tuska?🤮

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

postaraj się i nie podawaj danych sprzed 15 lat, bo się ośmieszasz

i podaj dla porównania, ile dokłada do ZUS

nie chce ci robić przykrości ze teraz 2 razy więcej płacimy sprawdź ile samo pastwo dotuje 

3 minuty temu, jahooo napisał:

postaraj się i nie podawaj danych sprzed 15 lat, bo się ośmieszasz

i podaj dla porównania, ile dokłada do ZUS

nie ośmieszam się  

5 stycznia 2016

W tym roku na rolnictwo ze środków publicznych wydamy ponad 50 mld złotych. W roku przyszłym
chcesz z 2020 ? 
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

–  9dej noKierowniku,z 5 posłów do koalicjiTV

ten fotomontaż jest dowcipem, tzw "memem" z góry wiadomo że fikcyjnym podczas gdy wystarczyło dosłownie zacytować rzeczywistą rozmowę z tej sytuacji
" - Panie marszałku, jestem premierem, chcę zabrać głos.
Od Hołowni usłyszał tylko: - Panie pośle, dopuściłem już do głosu ministrów."
w/g https://tvn24.pl/polska/co-jaroslaw-kaczynski-powiedzial-szymonowi-holowni-w-sejmie-7438647

czy jakikolwiek "memiarz' ma szansę bodaj dorównać samej rzeczywistości? swoją drogą w której jednako dużo i śmieszności i żałosności polityków (obydwu)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Roman176 napisał:

nie chce ci robić przykrości ze teraz 2 razy więcej płacimy sprawdź ile samo pastwo dotuje 

nie ośmieszam się  

5 stycznia 2016

W tym roku na rolnictwo ze środków publicznych wydamy ponad 50 mld złotych. W roku przyszłym
chcesz z 2020 ? 

dane w tym zestawieniu dotyczą lat do 2009r - trochę historyczne

• 2020 r. zostały zrealizowane w kwocie 18.919.918 tys. zł, w tym dotacja do Funduszu Emerytalno-Rentowego w wysokości 18.430.121 tys. zł,
  • 2021 r. zostały zrealizowane w kwocie 18.666.652 tys. zł, w tym dotacja do Funduszu Emerytalno-Rentowego w wysokości 18.367.033 tys. zł,
  • 2022 r. zostały zaplanowane w kwocie 19.150.091 tys. zł, w tym dotacja do Funduszu Emerytalno-Rentowego w wysokości 18.859.493 tys. zł,
  • 2023 r. zostały zaplanowane w kwocie 20.141.263 tys. zł, w tym dotacja do Funduszu Emerytalno-Rentowego w wysokości 19.878.144 tys. zł.

w 2021 roku emerytów KRUS było 1 036,6 tys. osób

na osobę wychodzi 19187 około

dotacja do ZUS

W2022 r. fundusz otrzymał dotację z budżetu państwa w kwocie 38,7 mld zł. W ramach dotacji od 2019 r. wykazywane są również środki, które stanowią refundację składek przekazanych do OFE. W 2022 r. kwota ta wyniosła 3,9 mld zł i wzrosła o 8,5 proc. w stosunku do poprzedniego roku.

Razem  42,6 mld zł

Ilość emerytów ZUS 7 858 000

na osobę 5421 około

po wchłonięciu  KRUS do ZUS nadal trzeba będzie dokładać 20 miliardów do wypłaty emerytur rolniczych , ponieważ

Ilość płatników skłądek KRUS wynosi obecnie 793 tysiące i spadła od 2020 o 80 tysięcy

Po wprowadzeniu dla wszystkich ZUS-u zapewne będzie to nie więcej niż 300 tys, może nawet 200 tys, ponieważ część osób przekształci gospodarstwa w spółki, część pójdzie do urzędów pracy albo wydzierżawi ziemię i zamknie formalnie działalność rolniczą. SPora część ubezpieczy się w miejscu pracy - głównie za granicą.

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak dobrze pamiętam Karpiński już kibluje 280 czy tam ile dni. Co robi pisowska prokuratura co robą pisowskie sądy? Chłop jeszcze nawet wyroku nie ma sprawa się nie odbyła.  Kto tu kogo w uja robi. Pis nie potrafił nikogo skazać choć obiecali miejmy nadzieję, że obecna opozycja a zaraz władza powsadza trochę pisiorów do pierdla.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Desperado napisał:

Albo KRS, zarzucali przedtem upolitycznienie KRS-u, a co teraz sami zrobili? identycznie to samo, z małym wyjątkiem, obsadzili swoimi i to już unii nie będzie przeszkadzać.  xD

Jakim wyjątkiem jak pis też swoimi obsadził i to jeszcze Witek powtarzała głosowania bo za pierwszym razem nie przeszło. Dlaczego wy kłamiecie bez przerwy jak ten pisior co Zimochowi faketa zarzucał a potem poza wizją przepraszał.

A co się będzie unii podobało a co nie czas pokaże. Obsadzenie KRS swoimi ma blokować dalszą jej degradację przez pis. UE to rozumie jako powstrzymywanie pisu w czasie gdy parlament nie może liczyć na ustawy bo Duda zawetuje. Jak za 1,5 roku Duda pójdzie won to się zrobi porządek jak trzeba.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Jakim wyjątkiem jak pis też swoimi obsadził i to jeszcze Witek powtarzała głosowania bo za pierwszym razem nie przeszło. Dlaczego wy kłamiecie bez przerwy jak ten pisior co Zimochowi faketa zarzucał a potem poza wizją przepraszał.

Ale jak my? to o was już są nawet programy "Jak oni kłamią"  wszystko poparte faktami. xD

• Haha 3
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Ale jak my? to o was już są nawet programy "Jak oni kłamią"  wszystko poparte faktami. xD

Kłamcy z tvp robią programy jak oni kłamią niezłe jaja. Niedługo pójdą won z tego tvp i się skończy zabawa w łganie.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Szczerze, mam w d*pie kto siedzi w KRS, mnie interesuje, żeby jak ktoś mi wisi szmal za nieopłaconą fakturę, to żeby to sąd załatwił w kilka tygodni, a nie w 3 lata ...

To na pewno Ci się polepszy z tym 🤭 za platfusów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v