Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A kto zarządza tymi zakładami co produkują nawozy ?? Czy nie ludzie tej partii co przekupiła głupich rolników jakimiś suszowymi itp ... W GA pełne place były a składy nawozów nie dostawały ...

Dlaczego lista skupów kupujących z UA nie została opublikowana ?? Za dużo PiSiorków tam jest ?? xD 

Tomuś mówię tu o prywatnych magazynach, które na równi z tymi co napisałeś nachapać się chcieli kosztem rolników.  Było głośno jak to jeden 2mln stracił na podlasiu bo nakupił pod dach nawozów w wakacje a dostępy towar był u niego dopiero po nowym roku jak zaczęło  tanieć😄

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Było głośno jak to jeden 2mln stracił na podlasiu bo nakupił pod dach nawozów w wakacje a dostępy towar był u niego dopiero po nowym roku jak zaczęło  tanieć😄

To czemu ty nie nakupiłeś i nie zarobiłeś jak była okazja ?? Przecież to taki łatwy biznes na spekulacji ...

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

powtórze jeszcze raz - gdy rozum spi budzą się demony i najwyraźniej uPISiory też. Miliardy na TVPis i 8 lat klepania beretów daje rezultaty.

A przypomnij sobie jaki był tego szerszy kontekst...... Wojna, zakłócenie dostaw, idiotyczne embarga które wywołały niedobory i wzrost cen. Przy zawirowaniach i niepewności ceny zawsze rosną. Pierwszy z brzegu przykład- szaleństwo na stacjach paliw po wybuchu wojny 

Szkoda tylko że nasze tak nie drożało po 400%

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

To czemu ty nie nakupiłeś i nie zarobiłeś jak była okazja ?? Przecież to taki łatwy biznes na spekulacji ...

Kupiłem tyle ile potrzeba.

Kogo bronisz Tomuś złodzieja co mówił rolnikowi że nie ma nawozu i wszystko sprzedane, a magazyny pełne pod dach? 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, GRZES1545 napisał:

Przypnij sobie jakie ceny rok temu na nawozy były ...Jak nagle zmiany i wszystko z placów sprzedane . To co to było...? 

Ani ty ani Andrzej nie rozumiecie zasad gospodarki rynkowej nie rozumiecie popytu i podaży. To o co pytasz z tymi nawozami to był właśnie popyt. A skąd się ten popyt wziął? A no wykreował go rząd siejąc zamęt na rynku. Wystarczyło podnieść z d*py o 50 % w jeden dzień ceny nawozów w zarządzanych przez pis fabrykach choć te nawozy leżały już wyprodukowane w magazynach i ludzie się po nie rzucili na place. A jak się na palce rzucili to hurtownicy od siebie ceny do góry bo wiedzieli po jakich cenach kupią następne. I że będzie to dużo drożej. To samo mieliśmy z paliwem przed wyborami. Ruchy Orlenu zamrażające ceny paliwa wykreowały duży popyt. Z tym,, że właściciele stacji Orlen musieli trzymać ceny na określonym poziomie co zmuszało inne stacje do trzymania takich samych cen. Ale i tak destabilizacja wykreowała popyt i paliwa zabrakło. Ceny zalezą od popytu i podaży ale popyt i podaż mogą być większe lub mniejsze w zależności np od ingerencji państwa w dany rynek. QQ jest tania bo u nas obrodziło z UA nawieźli jak było tanio i było można. Teraz nie ma komu tego brać. 

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Kogo bronisz Tomuś złodzieja co mówił rolnikowi że nie ma nawozu i wszystko sprzedane, a magazyny pełne pod dach? 

Prawo popytu i podaży. Powiedz mi jakim prawem truskawki na giełdzie o godz. 16 potrafią być po 18zł za koszyk 2kg, a o godzinie 22 tego samego dnia cena jest już 11-12zł za koszyk 2kg ?? A następnego dnia odwrotnie, o 16 po 12zł, a o 23 już po 16zł ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Tak na marginesie jak w roku 2022 korzystaliście z rosnącego popytu na zboże i wysokich cen to wam pasowało. Ktoś z was taniej sprzedawał niż na rynku. To nie dziwcie się, że inni korzystają z popytu  i windują ceny lub gdy podaż towaru jest duża ceny opuszczają.

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

powtórze jeszcze raz - gdy rozum spi budzą się demony i najwyraźniej uPISiory też. Miliardy na TVPis i 8 lat klepania beretów daje rezultaty.

A ten dalej swoje .Jeszcze zobaczysz jak za kilka lat Tusk będzie w zarządzie nordstream.

Opublikowano
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tomuś mówię tu o prywatnych magazynach, które na równi z tymi co napisałeś nachapać się chcieli kosztem rolników.  

a ty nie chciałeś się nachapać kosztem konsumentów jak sprzedawałeś pszenice po 1500 i rzepak po 3 tys? Może trzeba było sprzedać po kosztach plus 2 tys zarobku z hektara bo tak jest "społecznie srawiedliwie" 

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Kupiłem tyle ile potrzeba.

To że ma na placu nie oznacza że nie jest sprzedane. GA robi różnego rodzaju komisy, umowy składowania i to nie jest takie proste jak chłopski rozum by wskazywał. 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Prawo popytu i podaży. Powiedz mi jakim prawem truskawki na giełdzie o godz. 16 potrafią być po 18zł za koszyk 2kg, a o godzinie 22 tego samego dnia cena jest już 11-12zł za koszyk 2kg ?? A następnego dnia odwrotnie, o 16 po 12zł, a o 23 już po 16zł ??

Co Ty porównujesz 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Co Ty porównujesz 🤦‍♂️

Prawo rynku jest takie same, tylko skala inna ;) Na rynku hurtowym też masz spekulantów, tzw łapy, którzy skupują towar z rynku gdy jest go mało, zamykają samochody, towaru nie ma, cena rośnie i oni wtedy otwierają samochody, i sprzedają po 18zł truskawkę którą 4 godziny temu kupili od rolnika po 12 zł ... Tylko gdy towaru jest za dużo i jest szeroko dostępny, to wtedy rolnicy biją się o klienta i zmniejszają cenę, spekulanci nie są zainteresowani towarem i cena idzie w dół ... Tak samo jak nawozów była by wystarczająca ilość, to spekulanci nie mieli by pola do popisu, a prawdziwym winnym sytuacji na rynku nawozów są ich producenci, bo za mało produkowali, spekulanci skupili i cena poszła ostro w górę ... 

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

a ty nie chciałeś się nachapać kosztem konsumentów jak sprzedawałeś pszenice po 1500 i rzepak po 3 tys? Może trzeba było sprzedać po kosztach plus 2 tys zarobku z hektara bo tak jest "społecznie srawiedliwie" 

To że ma na placu nie oznacza że nie jest sprzedane. GA robi różnego rodzaju komisy, umowy składowania i to nie jest takie proste jak chłopski rozum by wskazywał. 

Sprzedałem po tyle ile oferowali po żniwach. Nie przetrzymałem licząc na cuda po 5tyś jak niektórzy. Nie miałem zarobku z ha 2tys na zbożu. Na rzepaku tak jak był po 3100. Lepszej ceny nigdy nie miałem i nie narzekałem. 

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

Ale on już nie działa ten nordstream. Zniszczyli go. To czym tam zarządzać?

Jak to czym ,spółka dalej istnieje i jedną nitkę da się uruchomić .Putin jest za i Niemcy są za.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Prawo rynku jest takie same, tylko skala inna ;) Na rynku hurtowym też masz spekulantów, tzw łapy, którzy skupują towar z rynku gdy jest go mało, zamykają samochody, towaru nie ma, cena rośnie i oni wtedy otwierają samochody, i sprzedają po 18zł truskawkę którą 4 godziny temu kupili od rolnika po 12 zł ... Tylko gdy towaru jest za dużo i jest szeroko dostępny, to wtedy rolnicy biją się o klienta i zmniejszają cenę, spekulanci nie są zainteresowani towarem i cena idzie w dół ... Tak samo jak nawozów była by wystarczająca ilość, to spekulanci nie mieli by pola do popisu, a prawdziwym winnym sytuacji na rynku nawozów są ich producenci, bo za mało produkowali, spekulanci skupili i cena poszła ostro w górę ... 

To zadałem Ci proste pytanie uważasz że to w porządku jest?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

To zadałem Ci proste pytanie uważasz że to w porządku jest?

Tak, takie prawo rynku. Ty też możesz zostać takim spekulantem lub tzw. łapą na giełdzie, tak na prawdę na start potrzebujesz starego busika i trochę gotówki na towar.

• Like 1
Opublikowano
mirro napisał:

11 minut temu, jacek1296 napisał:

Dajesz.

Bo taka myśl mnie naszła. Aby zanim gościu trafi na listę np jako kandydat na posła, najpierw zaprezentował swoje talenta właśnie w takim programie jak Mam Talent. Niech pokaże swój popisowy numer, nadzwyczajne umiejętności, lotność umysłu, stanie oko w oko z Talibem, albo opowie o swoim najskrytszym marzeniu erotycznym. Może byśmy nie wybierali na ślepo?

A Talib musi być rudy... Co Ty z tym masz? Po wiochach było tego pełno. Squirewiele potrafili podać lewą rękę przy wszystkich ale jak był interesik to witali się normalnie, na dwie łapy. Nic takiego. Wystarczyło na ryj nie patrzyć przy przywitaniu a jak już się zbulwersował pokazać xujowi jeszcze kciuka w górę... Jest istotne czy to stary talib czy zaćpany młody oraz czy dorabia sobie jako mudżahedin a najgorszy to wioskowy głupek co zrobi cokolwiek za działę i dziesięć dolców. Jako dla mnie - już bardziej mnie interesuje czy uprawoają skoki na głowę jak jeden Macierewicz.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, DTaras napisał:

A Talib musi być rudy... Co Ty z tym masz?

Oj tam, oj tam. Bardziej mi chodziło aby w tym widowisku fundamentalista katolicki stanął wobec swojego odpowiednika z ekipy Machometa. Taki Bąkiewicz na ten przykład. Jak show to show.

Edytowane przez mirro
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v