Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Ulman napisał:

Powinni siedzieć za 500+ i podnoszenie minimalnej.

Tia...Ryży Ci teraz wszystko wyrówna, będziesz miał dobrobyt jak nigdy😎

Tak z ciekawości kiedy będą siedzieć POprzednicy za swoje ,,sukcesy" ?

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Agrest napisał:

ja mam lepsze bo miał być to kabaretowy absurd a ...
i nagrano to dziewięć lat temu

oczywiście proroctwo spełniło się - rzec można - połowicznie ale to już nie wina proroctwa że trafiło na realizację w rządy PiSu, Oni szystko potrafią spartolić, nawet najtrafniejsze proroctwa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
14 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tia...Ryży Ci teraz wszystko wyrówna, będziesz miał dobrobyt jak nigdy😎

Tak z ciekawości kiedy będą siedzieć POprzednicy za swoje ,,sukcesy" ?

Zapytaj zera co robił 8 lat 🤪

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jeszcze raz bo przegraliśmy 🤣

Co przegrałeś?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Bo taka myśl mnie naszła. Aby zanim gościu trafi na listę np jako kandydat na posła, najpierw zaprezentował swoje talenta właśnie w takim programie jak Mam Talent. Niech pokaże swój popisowy numer, nadzwyczajne umiejętności, lotność umysłu, stanie oko w oko z Talibem, albo opowie o swoim najskrytszym marzeniu erotycznym. Może byśmy nie wybierali na ślepo?:lol:

Nie wiem czemu, ale pierwszy na myśl przyszedł mi suski.

No to mamy KO w pierwszej rundzie. Ciekawe, jak się czuje teraz maliniak z pinokiem. Bo jarek widać kiepsko.

Edytowane przez jacek1296
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

reasumpcji

w życiu przeczytałem dużo książek ale tego słowa nigdy wcześniej nigdzie nie spotkałem aż dopiero tam wtedy. do dziś nie kojarzy mi się inaczej jak synonim manipulacji antydemokratycznych akurat tamtych i niczego więcej

kolejny "orzeł" "retoryki lingwistyczno-logicznej" - "Chcę z tego miejsca powiedzieć wszystkim formacjom politycznym: ewentualne weto prezydenta nie może być usprawiedliwieniem dla niezrealizowania państwa obietnic wyborczych - powiedział w Sejmie prezydent Andrzej Duda"

znaczy tyle samo co - nawet jeśli ja coś udupię to i tak będzie to nie moja a wasza wina
:o?!

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
46 minut temu, Ulman napisał:

Powinni siedzieć za 500+ i podnoszenie minimalnej

Jakiś ta minimalna dalej za niska bo nauczycielom ma być dodane +30%, budżetówce+20%. Sądzisz że sprawiedliwą była praca przez 6dni w tygodniu za 1400-1600zł miesięcznie ?. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Sądzisz że sprawiedliwą była praca przez 6dni w tygodniu za 1400-1600zł miesięcznie ?. 

Zależy ile kosztował by chleb, paliwo, energia elektryczna czy nowy samochód ;) Bo jeżeli bochenek chleba by kosztował 50gr, to ja wolę te 1400 niż obecne 4000 xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Wymień ustawy lub prawo które dotknęło zwykłych kowalskich za które to PIS powinien siedzieć .

Wszystkie ustawy niszczące sądownictwo. Wydłużyły się kolejki w sądach. A jak już sie ktoś doczeka rozprawy to wyrok może być nie ważny bo wydany przez sędziego powołanego nie zgodnie z prawem.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Uważasz że będzie taniej?

A pamiętasz jak kiedyś zarabiało się miliony a chleb kosztował 7.000, browarek 14.000 a flaszka czystej 70.000 ?? Miarą bogactwa nie są pieniądze na koncie, tylko to co możemy za nie kupić ...

A może wcale nie jest drożej, tylko niektórzy zamiast wziąć się do roboty, albo zmienić branżę to wolą narzekać i szukają pomocy od innych( państwa) ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, andrzej78 napisał:

Jakiś ta minimalna dalej za niska bo nauczycielom ma być dodane +30%, budżetówce+20%. Sądzisz że sprawiedliwą była praca przez 6dni w tygodniu za 1400-1600zł miesięcznie ?. 

Powtarzałem setki razy i zrobię to jeszcze  raz - żadnej płacy minimalnej być nie powinno bo to chory wymysł. Wysokość wynagrodzenia to tylko i wyłącznie sprawa umowy pomiędzy pracownikiem i pracodawcą. Nikomu nic do tego. Jak ktoś uzna że zarabia za mało to niech szuka roboty , dokształca się , rozwija , a nie żądać coraz więcej bez dawania więcej od siebie. 

a i jeszcze jedno - co rozumiesz pod pojęciem "sprawiedliwa" praca? 

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Bo niektórzy to aby potrafią krzyczeć, że prywaciarz to złodziej, ale pójść na swoje, założyć jakiś biznes to już nie potrafią ...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo niektórzy to aby potrafią krzyczeć, że prywaciarz to złodziej, ale pójść na swoje, założyć jakiś biznes to już nie potrafią ...

Trochę jest w tym prawdy ,ale nie każdy ma do tego predyspozycje . Panuje takie przekonanie ,z którym też się zgadzam , że aby się czegoś dorobić to trzeba być złodziejem albo nieludzkim ( św......).

21 minut temu, Ulman napisał:

Powtarzałem setki razy i zrobię to jeszcze  raz - żadnej płacy minimalnej być nie powinno bo to chory wymysł. Wysokość wynagrodzenia to tylko i wyłącznie sprawa umowy pomiędzy pracownikiem i pracodawcą. Nikomu nic do tego. Jak ktoś uzna że zarabia za mało to niech szuka roboty , dokształca się , rozwija , 

Tak , może sobie szukać . To jest tak jak ze  skupem zboża czy innych produktów rolnych ,skupy ustalają cenę i ile chcą to zapłacą. Identycznie jest z pracodawcami - a jak komuś nie pasuje to niech spada. Może obecnie jest niskie bezrobocie ,ale kilka lat temu nie można było sobie przebierać.

Edytowane przez andrzej78
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v