Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Agrest napisał:

Chyba świat już nie ucieknie znad przepaści.

Najgorsze że to jednostki decydują o miliardach, a miliardy nie są w stanie zutylizować tych jednostek w odpowiednim czasie...

to że jednostki decydują o miliardach nie jest jakieś tam z gruntu złe gdyby w interesie tych miliardów. Niestety coraz więcej tych jednostek jedyne co potrafi to te miliardy zniewolić bez jakichkolwiek profitów w zamian a wręcz przeciwnie. Akurat Polska zdaje się przynajmniej chwilowo iść pod prąd, tylko ostatnio zawsze tkie "nawrócenia' kurat Polska miewała gdy było za późno.

Weźmy takich "Tusków" ; co nieco odzyskują na znaczeniu gdy cala ..ujnia skręca w  nacjonalizmy i kto wie czy po kolejnych najbliższych wyborach we Francji nie wygrają 'Lepeny' a  Niemczech afd? i co wtedy?

że

19 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

złego

to na pewno ale czy aż tak

19 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

dziwnego

?

może znajdę czas by wyszukać co pisaliśmy nawet na tym portalu do czego to wszystko zmierza; pisaliśmy kilka (a może już naście) lat temu
strach szukać bo potwierdziła się dopiero część i to ta mniejsza
oby i ta prognoza nie była (jak wszystkie) w stu procentach sprawdzalna ale nic dziwnego w tym co się dzieje  przynajmniej zaskakującego

zaczyna się wojna powszechna na planecie o zasoby a już nie ma żadnych które by nie miały jakiegoś właściciela tak że bez siłowych 'argumentów' nie ma prawa się obejść
no i mamy; kacapy vs ukry, pejsy vs musliny itd ....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kwestia krótkiego czasu jak Francja , benelux I Niemcy zapłoną w świętej wojnie.

Nie wiem czy znajdzie się tyłu aryjczyków blond włosych  czystej krwi,  by choć pięścią pogrozić.

Tusk to zło jakich mało, ale już musztarda po obiedzie

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

ózef Piłsudski – twórca Niepodległej Polski .

Był między innymi redaktorem, politykiem, żołnierzem i działaczem społecznym. Zasłynął jako mąż stanu, naczelnik państwa i pierwszy marszałek Polski – głównodowodzący polskimi wojskami w czasie wojny polsko-bolszewickiej.

A także jako dziwkarz, wielbiciel wróżek, kabały, człowiek który wsadził do więzienia swoich najlepszych generałów. 

• Like 3
Opublikowano

no ale Sam znalazłeś pierwszego z

4 minuty temu, Agrest napisał:

aryjczyków

a mały szczegół że tylko prawie

5 minut temu, Agrest napisał:

blond włosy

co przecież i stamtąd słychać głosy że Polska m niby to być ostatnim bastionem "europejskości"
W ogólnym zamęcie nikt nie skojarzy kto stamtąd i kogo stąd tymi obrońcami postrzegał

do trzech razy sztuka
Bitwy - Wiedeńska, Warszawska to może teraz ... nie wiem, berlińska a może paryska? ;)

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

do trzech razy sztuka
Bitwy - Wiedeńska, Warszawska to może teraz ... nie wiem, berlińska a może paryska?

Jeszce tylko k**wa brakuje żeby Marsjanie zaatakowali.

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

A także jako dziwkarz, wielbiciel wróżek, kabały, człowiek który wsadził do więzienia swoich najlepszych generałów. 

Czyli w sumie jak Himmler, on też we wróżki wierzył ... 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Moja prababcia dobrze pamiętała czasy Piłsudskiego (rocznik 1904) i z tego co opowiadała to gorszych czasów na wsi nie pamiętała ... Jej zdaniem za niemieckiej okupacji bylo lepiej ... Uwierz mi, nie chciałbyś być mieszkańcem lubelskiej wsi z czasów Piłsudskiego ... Zresztą, to był zwykły dyktator ...

Nie ma co się dziwić , wszak przez 123 lata Ruskie skutecznie " wysysali ostatnie soki " z terenów wschodniej Polski i nie było możliwym aby społeczeństwo mogło się odbić od dana w ciągu pierwszych lat po odzyskaniu niepodległości . Podobnie było z terenami nabytymi w rejonie Bieszczad za fragment Lubelszczyzny , gdzie czas się zatrzymał na okresie przedwojennym i na owym terenie nie było nawet elektryczności.

Opublikowano

II rp poziom rozwoju sprzed I wojny uzyskala w 38 r...

kraj zniszczony przez 4 lata wojny i 120 rozkradania prez sasiadow ,jak mogl byc bogaty ??

oczywiscie jak zawsze byly jednostki kotre jak goowno zawsze na wieszchu plywaly -ale to byl waski margines.

bez przemyslu ,handlu ,elity polska marne bo marnie ale sie rozwijala.

ja wielkim milsnkiem pilsudskiego nie ejstem ale wielu zaslug nie mozna mu odmowic szczegolnie przed 18 r,bo pozniej to juz bylo roznie..

ale to co obecnie dzieje sie w polskiej polityce to jest wersal w stosunku do lat miedzywojnia..

ja mam sporo rodzinnych dokumentow z czasow c-k ale one po polsku pisane wiec sie nie licza 😂

u nas uwlaszczenie bylo na poczatku lat 20 XIX w -ziemie od panstwa moi przodkowie musieli sobie kupic..

Opublikowano

Kurna, lepiej wierzyć chyba wróżce jak Tuskowi.

Ta może w człowieku choć nadzieję wzbudzić🤣

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jahooo napisał:

Prędzej bitwa o Donbas

jaki donbas? kacapy miały okazję już zdominować Europę i co? Byli w Berlinie a teraz jakieś donbasy? Oni też są w regresie i niech się lepiej martwią o nadbajkale (czy jak to się tam nazywa)
Europie zagraża to co m. in i kacapy zutylizuje i nawet do końca jeszcze nie wiadomo co; czy żółtki czy ... cała reszta z Azji
Ile to już razy? Hunowie, przysłowiowi Wandalowie rozwalali cywilizacje europejskie
Może w końcu się Azja mniejsza zjednoczy? nie wiem ale i z Turcji i okolic wyrastają mroczne siły ciemnot religijnych a to potężne siły bo z ciemnoty potrafią zrobić broń gdy Europa próbuje dziką świnię kultury, savoir vivre-u  i tolerancji nauczyć. No porażka w samym założeniu :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Kurna, lepiej wierzyć chyba wróżce jak Tuskowi.

Ta może w człowieku choć nadzieję wzbudzić🤣

Weź wyłącz to TVP INFO, kiedyś mądry człowiek, ale przedawkowałes chyba i coś w mózgu wypaliło ...

Opublikowano

JÓZEF PIŁSUDSKI POWIEDZIAŁ: „KTO NIE SZANUJE I NIE CENI SWEJ PRZESZŁOŚCI, NIE JEST GODZIEN SZACUNKU TERAŹNIEJSZOŚCI ANI PRAWA DO PRZYSZŁOŚCI” 11 listopada 1918r. jest jedną z najważniejszych dat w historii świata i jednocześnie w historii Polski.

To jest przekaz do tych , którzy twierdzą ,że uczestnictwo w marszu 11 listopada jest faszyzmem . I jeszcze tym ..., którzy czują się obywatelami UE a nie Polski , i dla których fakt  centralizacji władzy w UE nie jest kolejna Targowicą.

• Like 2
Opublikowano

Dla mnie PiS to nowa "konfederacja Barska", która chcąc ratować ojczyznę bardziej z nia walczyła, niż pomagała

a KO to zwykła "konfederacja Targowicka", która za jedyny cel ma zlikwidowac państwo polskie i włączyć pod zarząd Brukseli (ta pierwotna - Moskwy, i to jedyna różnica)

• Like 2
Opublikowano

Józef Piłsudski – twórca Niepodległej Polski .

Był między innymi redaktorem, politykiem, żołnierzem i działaczem społecznym. Zasłynął jako mąż stanu, naczelnik państwa i pierwszy marszałek Polski – głównodowodzący polskimi wojskami w czasie wojny polsko-bolszewickiej.

Tacy Politycy powinni być i ustawili by @Ulman do pionu .

JÓZEF PIŁSUDSKI POWIEDZIAŁ: „KTO NIE SZANUJE I NIE CENI SWEJ PRZESZŁOŚCI, NIE JEST GODZIEN SZACUNKU TERAŹNIEJSZOŚCI ANI PRAWA DO PRZYSZŁOŚCI” 11 listopada 1918r. jest jedną z najważniejszych dat w historii świata i jednocześnie w historii Polski.

Józef Piłsudski, jeden z wielkich twórców niepodległej Rzeczypospolitej, poświęcił jej całe życie. Był bezinteresowny, uczciwy, a jednocześnie ciepły i bardzo ludzki, potrafiący okazywać emocje. Chciał stworzyć Polskę silną i niezależną od obcych. Jest bez wątpienia wzorem do naśladowania dla młodego pokolenia Polaków.

70221

No i co ty chciałeś tym wnieść do dyskusji?

Był socjalistą, dziwkarzem kiepskim strategiem i najprawdopodobniej austriackim agentem. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Weź wyłącz to TVP INFO, kiedyś mądry człowiek, ale przedawkowałes chyba i coś w mózgu wypaliło ...

Popatrz, jedyne co w telewizji oglądam to czasem jakiś film czy serial, nawet już w internecie nie otwieram tego co mi google podsuwa. 

I zarzuca mi zniewolenie przez tvp człowiek który namiętnie śledzi tvp info. Nawet wie że to źle na niego wpływa, że ryje mu banię , ale twierdzi że kilkanaście minut dziennie może być.

No masochista🤣 A taki mądry młody i wykształcony

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Agrest napisał:

I zarzuca mi zniewolenie przez tvp człowiek który namiętnie śledzi tvp info. Nawet wie że to źle na niego wpływa, że ryje mu banię , ale twierdzi że kilkanaście minut dziennie może być.

No masochista🤣 A taki mądry młody i wykształcony

Ja to traktuje jako kabaret xD a najlepsze jest to że nasze forumowe PiSiorki codziennie przepisują tutaj przekaz dnia xD

Można się pośmiać np że oni to mają koalicję z PSL, a w tym czasie Tygrysek na TVN mówi, że żadnej koalicji z PIS nie będzie xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 minut temu, jacek1296 napisał:

Właśnie nie mogę Sławka poznać.

To nie tak.

Od zawsze byłem wrogiem Tuska.  To człowiek który nigdy już nie powinien piastować urzędu publicznego w Polsce.

Poprzednie dwie kadencje głosowałem na Pis. Wiem co zrobili z uzależnieniem ludzi od socjalu czy starszych od telewizji. Wiele zĺa dla gospodarki zrobili.

Nie mogę darować też włażenia w d*pę Ukrainie i amerykanom.

W tym roku głosowałem na niezależnych.

Niestety wiem że mieliśmy wybór pomiędzy złem a wielkim złem. Prawdopodobnie rządzić będzie to drugie.

Ogólnie byłem za utratą większości dla pis, a wolałbym by mieli koalicjanta który potrafiłby trochę ich okiełznać.

Myślicie że będzie lepiej że nagle ludzie zaczną pracować na swój byt, politycy będą walczyć o Polskę , gospodarka zakwitnie... nie , tak nie będzie.

Łudzicie się , mówicie dajmy im szansę, może gorzej nie będzie. Obycie mieli rację, w moim przekonaniu nie macie.

Zresztą jaki i ja w Waszym.

Dyżurny Tomek już cały miesiąc ze wzwodem chodzi,  ale nadejdzie dzień że fujara mu zmieknie i nawet farmakologia nie pomoże.

I przed i po wyborach nie mieliśmy i nie mamy, jak i mieć nie będziemy powodów do radości.

Możecie mnie žle postrzegać, głupkiem nazywać ale to sytuacji naszego społeczeństwa nie poprawi.

13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja to traktuje jako kabaret xD a najlepsze jest to że nasze forumowe PiSiorki codziennie przepisują tutaj przekaz dnia xD

Można się pośmiać np że oni to mają koalicję z PSL, a w tym czasie Tygrysek na TVN mówi, że żadnej koalicji z PIS nie będzie xD 

No i widać że czasem Ci się udziela, próbujesz za klowna robić😜

Opublikowano (edytowane)

Widzisz @Agrest zależy kto dla kogo jest mniejszym złem, dla Ciebie mniejsze zło to PiS a dla mnie koalicja PO+PSL+SLD ... Pamiętam Tuska, pamiętam Jarosława, najlepiej żeby żaden nie rządził, ale z dwojga złego wolę tego pierwszego ... Chyba nigdy nie byliśmy z Europą tak skłóceni, wojna za granicą a my mamy sojusznika gdzieś hen za Oceanem, nie przypomina ci to trochę 39r., też narobiliśmy sobie wrogów na około, a sojuszników mieliśmy gdzieś tam daleko ...

Wojna za granicą, PiS nas rozbroił, a nowe zabawki może za kilka lat przyjadą...

Opublikowano
22 minuty temu, Ulman napisał:

Był socjalistą, dziwkarzem kiepskim strategiem i najprawdopodobniej austriackim agentem. 

Agenturalna przeszłość  nie jest niczym złym🤪 , wystarczy spojrzeć ile głosów w obecnych wyborach otrzymał agent STASI -pseudonim  Oscar.

Opublikowano
35 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Im dłużej  czytam twoje posty  to stwierdzam że to ty przedawkowales. I to Tuska. Masz z tym jakiś problem. Otwórz oczy. W Polsce nie ma rządu który dbałby o interes państwa. Są tylko sługusy 

Jak ktoś skrytykuje PiS to aż uszami bijesz brawo. Ale jak ktoś skrytykuje KO i twojego wodza her Donalda to mało co się nie oplujesz ze złości. Zawsze mi się wtedy przypomina prwailny Kołodziej który na konferencji Donalda , mało co nie zagryzł dziennikarzy TVP. 

17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli masz zryty beret że oglądasz TVP i sprawdzasz czy aby się wszystko zgadza. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, krzychu121 napisał:

Im dłużej  czytam twoje posty  to stwierdzam że to ty przedawkowales. I to Tuska. Masz z tym jakiś problem. Otwórz oczy. W Polsce nie ma rządu który dbałby o interes państwa. Są tylko sługusy 

Jak ktoś skrytykuje PiS to aż uszami bijesz brawo. Ale jak ktoś skrytykuje KO i twojego wodza her Donalda to mało co się nie oplujesz ze złości. Zawsze mi się wtedy przypomina prwailny Kołodziej który na konferencji Donalda , mało co nie zagryzł dziennikarzy TVP. 

Czyli masz zryty beret że oglądasz TVP i sprawdzasz czy aby się wszystko zgadza. 

Nawet nie wiem co Tusk mówi, i szczerze jemu też bym władzy nie dał, ale jeżeli ktoś by mnie zmusił do wyboru, to lepszy Tusk niż Morawiecki ... Osobiście wybrałem lokalnego działacza z PSL, dostał się do sejmu i mam szczerą nadzieję, że jako koalicjant KO nie dadzą im wprowadzić pewnych głupot ... władza PiS w 2015-2019 nie wyglądała źle, ale druga kadencja to jakiś dramat ... niepotrzebne ruszanie aborcji, ciągła walka z UE itp ...

I tak szczerze, z PiSem z lat 2015-2019 PSL mógłby się jakoś dogadać, ale z tym co jest teraz to niemożliwe ... Ten Polski Nieład, te tarcze za które wszyscy płacimy, te sztuczne podnoszenie pensji minimalnej ... gaszenie inflacji a później dolewanie benzyny do ogniska ...

I wreszcie w rolnictwie, ta piątka dla zwierząt, te ekoschematy pisane na kolanie, nieprzemyślane GAEC'y, wiele rzeczy można było dostosować gdybyśmy mieli dobre kontakty w UE, ale nasi woleli głupio podpisywać to co przyszło z UE, bez jakiegokolwiek zastanowienia, ale tak to jest jak się obsadza stołki pociotkami a nie fachowcami, a pracownik nie może być mądrzejszy od szefa bo idzie do zwolnienia...

No i na koniec, największy sukces PiSu na wsi to rozwój KGW i ich finansowanie, no ja pier**le ... 1/3 każdego agrobiznesu to babeczki z KGW ... Ich największy sukces na wsi ... Zaraz po saletrze za 2500 i pszenicy po 750 ...

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nawet nie wiem co Tusk mówi, i szczerze jemu też bym władzy nie dał, ale jeżeli ktoś by mnie zmusił do wyboru, to lepszy Tusk niż Morawiecki ... Osobiście wybrałem lokalnego działacza z PSL, dostał się do sejmu i mam szczerą nadzieję, że jako koalicjant KO nie dadzą im wprowadzić pewnych głupot ... władza PiS w 2015-2019 nie wyglądała źle, ale druga kadencja to jakiś dramat ... niepotrzebne ruszanie aborcji, ciągła walka z UE itp ...

I tak szczerze, z PiSem z lat 2015-2019 PSL mógłby się jakoś dogadać, ale z tym co jest teraz to niemożliwe ... Ten Polski Nieład, te tarcze za które wszyscy płacimy, te sztuczne podnoszenie pensji minimalnej ... gaszenie inflacji a później dolewanie benzyny do ogniska ...

I wreszcie w rolnictwie, ta piątka dla zwierząt, te ekoschematy pisane na kolanie, nieprzemyślane GAEC'y, wiele rzeczy można było dostosować gdybyśmy mieli dobre kontakty w UE, ale nasi woleli głupio podpisywać to co przyszło z UE, bez jakiegokolwiek zastanowienia, ale tak to jest jak się obsadza stołki pociotkami a nie fachowcami, a pracownik nie może być mądrzejszy od szefa bo idzie do zwolnienia...

Nie chce mi się czytac twojego całego wywodu bo po pierwszym zdaniu  widać jak już gubisz się w swojej racji. Strone wcześniej ciśniesz ,,agresta '' za to że napisał że bardziej wierzy wróżce niż Tuskowi. Teraz piszesz że nawet nie wiesz co Tusk mówi i że władzy byś mu nie dał. To widać jakie ty masz pojęcie o polityce w Polsce. A za chwilę piszesz że wolisz go niż morawieckiego. Nie ogarniam już nic 

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v