Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

no ale @racyl skoro twierdzisz że to 500+ sprawiło że

24 minuty temu, racyl napisał:

naklepali 5

to chociaż w tym przypadku owo 500+ spełniło swoją docelową z założenia rolę - propoulacyjną

czyli "nie ma tego złego" a że w rachunkach ciency i przeliczyli że za te grosze to za mało aby dzieciaka utrzymać a co mówić o jeszcze odłożeniu na jakiego pustaka czy worek cementu na chałupę to już inna sprawa i 500+ probudowlane przecież i tak miało nie być. Szkoda tylko że większość populacji z matematyki lepsza i globalnie taka forma propopulacyjności gów.o dała
Najgorzej że ci co teraz mają szansę rządzić w Polsce też wierzą że nowe pokolenia sobie można kupić u ich potencjalnych rodziców tak że i ludzi będzie w Polsce (przynajmniej tych rodowitych) w przyszłości brakować a z Twej relacji to i domów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Roki212 napisał:

Mądry rodzic te pieniądze odkłada na konto

a jakaż tu mądrość jeśli wartości tych pieniędzy pilnuje za przeproszeniem takie coś jak Glapiński? ;)

20 minut temu, racyl napisał:

Jakby to była duża ilość to dzieci się rodziło więcej a więcej jest tylko tam gdzie się nie chcę za bardzo robić

pociągnął bym ten temat z kim innym bardziej ale Ty zapewne o razu się zgodzisz że sama praca niczego nie daje jeśli nie masz przestrzeni gospodarczej na zbudowanie konkurencyjnego warsztatu wobec korporacji w Twoim przypadku supermarketów i całej infrastruktury która je obsługuje czyniąc te korpo bezkonkurencyjne z dwu powodów; przewagi logistyczno technologicznej oraz przewagi polityczno-społecznej

czy muszę dalej tłumaczyć?

sorry @mirro że dopisałem posta o część nie do śmiechu gdy już zdążyłeś (właściwie) zareagować na część z Glapińskim

no ale ja"pisał" to w kolejnym a AF samo doczepilo

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, dysydent napisał:

sorry @mirro że dopisałem posta o część nie do śmiechu gdy już zdążyłeś (właściwie) zareagować na część z Glapińskim

To ja tez coś do śmichu, Tak se pogadałem z kumplami z NIK i powiem że z tej całej śmisznej afery z działkami Premiera to nic nie wyjdzie, Nic też nie wyjdzie z działkami przekazywanymi przez wojsko do AMW, Powód jest prosty, PiSowcy tym razem zaczęli od zmiany prawa. Jak prawo se dostosowali, to teraz nic nie można im zrobić. Ale w kolejce czeka właśnie Okęcie i jeszcze jedna fajna lokalizacja, tylko na razie CBŚ tam temat ogryza, więc trza poczekać i dac im robić swoje.

Wniosek taki że pierwsza kadencja, to przygotowanie prawa pod wały a druga to realizacja wałów. Gdyby miała być trzecia to boję się pomyśleć.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Wniosek taki że pierwsza kadencja, to przygotowanie prawa pod wały a druga to realizacja wałów. Gdyby miała być trzecia to boję się pomyśleć.

Przecież to proste,

w II kadencji było 500+ i 500+ milionów na kontach PiSowców

a w III kadencji by było 800+ i 800+ milionów na kontach PiSowców ...

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

W biedronce olej po 4zł+.

Czyli wrócą czasy gdy z daleka będzie czuć zapach pączków.

12 godzin temu, galan99 napisał:

To co straszy to jest nic .

lewica nie straszy tylko będzie naciskać tym bardziej teraz .

Tusk powiada że 13 i 14 pozostaną i tak samo 800 + .

Hołownia stawia warunki , pada odpowiedz od Tuska , to że Hołownia ma 30 posłów nie będzie stawiał warunków .

Kosiniak, Hołownia, Czarzasty maja prawie po tyle samo posłów w Sejmie. Będą tańczyć tak jak im Tusku zagra i nie będą mieli nic do powiedzenia. Chyba że się zjednoczą przeciwko niemu ale mało prawdopodobne. Żądza władzy będzie silniejsza.

11 godzin temu, Leszy napisał:

Gdyby ktoś z polityków powiedział, że koniec z suszowym, wapniowym, nawozowym, zbożowym, itd. to popieram go w ciemno. 

Ile z tego wziąłeś ?

11 godzin temu, Ulman napisał:

To się nazywa dobra organizacja pracy i wydajność. Ja w 1,5 godziny opryskam 20ha , dziennie zaorzę 12, zasieję 15 ha a np 50 ha pszenicy posypie azotem w 3,5 - 4 godziny. Naucz się tak pracować to też będziesz miał czas

W orkę i siew uwierzę ale bajkę o opryskach opowiadaj miastowym.

1 godzinę temu, racyl napisał:

Nikt tyle  tak jak PIS na niedojdów nie ściągał 😂

Według PIS na dzieciorobów, emerytów mają wszyscy za***rdalać , trzeba wreszcie z tym skończyć żeby każdy na siebie za***rdalał i nie było rozdawnictwa na leniów

Jak dożyjesz też będziesz emerytem i co wtedy ? Będziesz nierobem i leniem ?

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Bo wiem że tak nie będzie ;) nie po to PO odzyskiwało władze żeby teraz w głupi sposób ją stracić...

A to dlaczego ją straciła 8 lat temu ? Przecież było idealnie. I czemu z tego dobrobytu ówczesny premier zwiał do Brukseli ?

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał:

jadą po Bosakach, a w pisiu jeszcze lepszy ancymonek 🤣

Screenshot_20231020-130645_Chrome.jpg

Ty masz choć jedna? Teraz jedna wysłali do Brukseli..jego matka pisasla do prezesa zyby ta pierwsza usunęli bo ona nieprawdziwa

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

I czemu z tego dobrobytu ówczesny premier zwiał do Brukseli ?

Ujmę to tak. Znam wielu ludzi, którzy służyli lub służą w strukturach NATOwskich czy ataszatach wojskowych od Tampy na Florydzie po Uzbekistan, Dla nich to kolejny etap pracy , służby, Kolejne stanowisko być może o wyższym prestiżu, Ja tam Tuska rozumiem. Widział mozliwość zajęcia jakiegoś stanowiska, to tam poszedł. Na prezydenturę w Polsce nie miał szans to przeskoczył w struktury unijne. Każdy se jakoś ta ściele.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

A ja się zastanawiam, przecież 700zł to obecnie wózek zakupów w Biedronce który jest w stanie wystarczyć na miesiąc dla jednej osoby, ale gdzie mieszkanie, jakieś podstawowe leki, kilka litrów paliwa, bo wiadomo, że osoba uboga dużo nie jeździ, ale to nadal jest ostro naciągane ...

Za 700 jesteś w stanie wyżyć przez miesiąc 🙆‍♂️ chciałbym to zobaczyć.  Doni jak czyta takie komentarze To gęba mu się cieszy, szybko minimalną pomniejszą🤭

1 godzinę temu, Roki212 napisał:

A właśnie też mam w koło takiego menelstwa co z 500+ żyją oboje nie pracują bo po co. A ktoś ma na nich pracować, do roboty a nie czekać na kasę, bo te pieniądze powinny być dodatkiem dla pracującego rodzica/rodziców a nie z tego żyć. Mądry rodzic te pieniądze odkłada na konto aby potem na co innego wydać, a takie menelstwo z tego żyje 🤦

Zgadzam się.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Za 700 jesteś w stanie wyżyć przez miesiąc 🙆‍♂️ chciałbym to zobaczyć.  Doni jak czyta takie komentarze To gęba mu się cieszy, szybko minimalną pomniejszą🤭

Bez przesady, za te 180zł żarcia na tydzień ci nie wystarczy ?? Chyba, że jesz jak świnia to może i brakuje ... Nie mówię tu o luksusach tylko potrzebnych do przeżycia rzeczach. Tylko to już jest stawką ubóstwa wg danych @nie, a dodać trzeba jeszcze jakieś lokum, opał, prąd, telefon też bym zaliczył do minimum socjalnego w obecnych czasach. 

Jestem w stanie tak zrobić listę zakupów, żeby przeżyć tydzień za 180zł, ale daleko będzie odbiegać to od tego, co się wydaje na zakupy obecnie ... Oczywiście mówię o zakupach na 1 osobę a nie na całą rodzinę, żeby ktoś nie myślał ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

jadą po Bosakach, a w pisiu jeszcze lepszy ancymonek 🤣

Screenshot_20231020-130645_Chrome.jpg

Tam druga żona została chyba posłem po katastrofie smoleńskiej.

A co do pani Bosak to raczej nazwisko zrobiło wynik. Oglądałem jej pierwszy wywiad no i było ciężko.Lepiej wypadały Zajączkowska-Hernik czy Bryłka.

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

Teraz jedna wysłali do Brukseli..jego matka pisasla do prezesa zyby ta pierwsza usunęli bo ona nieprawdziwa

Ale zgodnie z zasadą że , towar pomacany należy do macanta, to już nic zrobić się nie da.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

ależ przyznałem że akurat w tym temacie tzn statystycznej miary biedy Polaków vs Niemców dałem się "zrobić" tej manipulacji statystycznej którą wkleiłeś i dopiero poszukiwania @Ulmana (o tu jeszcze wylazło moje lenistwo że mi się nie chciało)... poszukiwania te pokazały że jest to zwykła statystyczna manipulacja a że Eurostatu to tym gorzej dla Euostatu wszak nie neguję że wszędzie jest ona (manipulacja) wykorzystywana do obrony różnych koniunkturalistycznych tez niekoniecznie zainteresowanych jakimkolwiek obiektywizmem

tak że kto tu kogo nie zrozumiał?

Ubóstwo można zwalczać ustawowymi progami. 

Najciekawsza jest tabela nr.1 na trzeciej stronie.

Zasięg ubóstwa ekonomicznego w Polsce w 2021 roku (stat.gov.pl)

Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

Trzeba by się było spytać osobistej mojej księgowej ;) 

To Ty nie wiesz co się w Twoich finansach dzieje i skąd się kasa pojawia na koncie ?

5 minut temu, mirro napisał:

Ujmę to tak. Znam wielu ludzi, którzy służyli lub służą w strukturach NATOwskich czy ataszatach wojskowych od Tampy na Florydzie po Uzbekistan, Dla nich to kolejny etap pracy , służby, Kolejne stanowisko być może o wyższym prestiżu, Ja tam Tuska rozumiem. Widział mozliwość zajęcia jakiegoś stanowiska, to tam poszedł. Na prezydenturę w Polsce nie miał szans to przeskoczył w struktury unijne. Każdy se jakoś ta ściele.

Raczej widział, że PO tonie, nic nie ugra więcej a trafiła się okazja to zostawił swoją partię samą. A teraz wrócił jako zbawca na bazie niezadowolenia z rządów Pisu. Trzaskowski też by wygrał te wybory i może osiągnął by lepszy wynik niż Tusku.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, dsbh napisał:

W orkę i siew uwierzę ale bajkę o opryskach opowiadaj miastowym.

Pole 20ha  długie na 900m,  opryskiwacz 4000l,  belka 21m, 8-9 km/h. Na kawałku 500m wyrabiam się w tym czasie na styk. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Pole 20ha  długie na 900m,  opryskiwacz 4000l,  belka 21m, 8-9 km/h. Na kawałku 500m wyrabiam się w tym czasie na styk. 

Czekałem na to dlatego specjalnie o tym nie wspominałem. Czyli 200l na ha. Ile tankujesz taką beczkę i ile masz takich kawałków ? Jeżeli całość to szacunek.

Opublikowano
5 minut temu, dsbh napisał:

To Ty nie wiesz co się w Twoich finansach dzieje i skąd się kasa pojawia na koncie ?

Ze sprzedaży jedynie. Reszta to wpływa można powiedzieć bezwiednie. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dsbh napisał:

Czekałem na to dlatego specjalnie o tym nie wspominałem. Czyli 200l na ha. Ile tankujesz taką beczkę i ile masz takich kawałków ? Jeżeli całość to szacunek.

90% ziemi w kawałkach >9ha

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bez przesady, za te 180zł żarcia na tydzień ci nie wystarczy ?? Chyba, że jesz jak świnia to może i brakuje ... Nie mówię tu o luksusach tylko potrzebnych do przeżycia rzeczach. Tylko to już jest stawką ubóstwa wg danych @nie, a dodać trzeba jeszcze jakieś lokum, opał, prąd, telefon też bym zaliczył do minimum socjalnego w obecnych czasach. 

Jestem w stanie tak zrobić listę zakupów, żeby przeżyć tydzień za 180zł, ale daleko będzie odbiegać to od tego, co się wydaje na zakupy obecnie ... Oczywiście mówię o zakupach na 1 osobę a nie na całą rodzinę, żeby ktoś nie myślał ;) 

Zdecyduj się,  jedzenie to nie wszystko. Chyba że w szałasie mieszkasz albo w jaskini.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Zdecyduj się,  jedzenie to nie wszystko. Chyba że w szałasie mieszkasz albo w jaskini.

Ale ja od początku piszę, że te 180zł tygodniowo granicy ubóstwa starczy tylko na zakupy, a na lokum, ogrzewanie itp to z tego zabraknie i dlatego granica ubóstwa jest oszukana ... I już z tego powodu całe te wykresiki tu wrzucane już nie pamiętam przez kogo nie mają sensu ... Przy kilku osobach koszt jednostkowy mieszkania, prądu, ogrzewania spadnie, ale jedzenia już nie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

90% ziemi w kawałkach >9ha

To Ty masz duże szczęście w takim razie. U mnie dojeżdżają do hektara dwóch po 5 kilometrów a większe kawałki porozrzucane po kilkanaście.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v