Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Afera w Niemczech. Farbowana ropa z Kazachstanu
Dziennikarze kilku redakcji niemieckich ustalili, że dostawy ropy z Kazachstanu podejrzewanej o fizyczne pochodzenie z Rosji mogą liczyć na specjalne traktowanie na granicy Niemiec. Okazuje się, że nie podlega badaniom, by szybciej przejść kontrolę celną. Rosyjski Rosnieft Deutschland GmbH importuje setki tys. ton ropy, podobno z Kazachstanu. Jednakże są wątpliwości odnośnie do jej pochodzenia, zgodnie z ustaleniami NDR, WDR oraz "Suddeutsche Zeitung", celnicy zostali poinstruowani, by przepuszczać te dostawy jak najszybciej – czytamy w "Tagesschau".  Insiderzy opisują list, który dotarł do głównych izb celnych w Berlinie i Frankfurcie nad Odrą na początku września jako "niezwykłe, by nie powiedzieć więcej". Dyrektoriat Generalny Służby Celnej jasno mówi podwładnym, czego od nich oczekuje, konkretnie, że nie powinno być w przyszłości "żadnych więcej opóźnień" dostaw ropy do Rosnieft Deutschland – czytamy dalej. Wspomniany list nakazuje celnikom słać ropę przez granicę bez badań laboratoryjnych "jak najszybciej". – To znaczy, że Rosnieft Deutschland i Rafineria Schwedt (PCK) może importować ropę do Niemiec bez badania jej przez służby celne.

niemcy knują z ruskimi a zelenski liże niemcom dupe grając przeciw polsce i usa

Polska wynegocjowała możliwość stosowania derogacji od limitu emisyjnego w rynku mocy dla bloków węglowych do końca 2028 r. - przekazał PAP w odpowiedzi resort klimatu i środowiska. Dodano, że energetyka jądrowa ma nie być dyskryminowana względem innych technologii zeroemisyjnych.
Minister klimatu i środowiska Anna Moskwa przekazała na platformie X (dawniej Twitter), że w ramach reformy rynku energii UE Polska wywalczyła derogacje dla rynku mocy po 2025 roku, "dzięki którym będzie możliwe dalsze wykorzystanie mocy węglowych w naszym miksie energetycznym". 

"Polska wynegocjowała możliwość stosowania derogacji od limitu emisyjnego w rynku mocy do końca 2028 r. Rozwiązanie to stanowi odpowiedź na ryzyko możliwych niedoborów mocy, które mogą wystąpić w najbliższych latach. Jednocześnie nie wpłynie ono negatywnie na realizację celów klimatycznych" - wskazało MKiŚ w odpowiedzi.
Jak podkreślono, rynek mocy stanowi kluczowy filar bezpieczeństwa energetycznego Polski.

pis nawet na odchodne dba o polskę 

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Dogadają się dogadają.  Po 8 latach bycia w opozycji to już niektórzy wiedza że albo tera albo nigdy. Pis ich wystarczająco przeczołgał i nie wierze ze ktokwiek z opozycji poszedł by z nimi w koalicję.  To by było polityczne samobójstwo.

To nie takie proste -wiadomo że karty rozdaje trzecia droga i to oni będą wyceniać swoje "usługi" to oni naprawdę będą rządzić bo od nich zależą wszelkie koalicje 

Opublikowano

Ale tam już nóżkami przebierają  i są gotowi wszyscy żeby zapomnieć co naobiecywali. 8 lat na gołej diecie poselskiej. Następnych 4 by nie przeżyli. Tam już nawet w samych marynarkach musieli występować do wywiadów w wolnych mediach taka bida.

34 minuty temu, v11 napisał:

To nie takie proste -wiadomo że karty rozdaje trzecia droga i to oni będą wyceniać swoje "usługi" to oni naprawdę będą rządzić bo od nich zależą wszelkie koalicje 

Opublikowano

A wyobraźcie sobie co będzie jak ,,Ministrą,, nauki zostanie jakaś posłanka z Lewicy bo słyszałem że jest taka możliwość jak będą wyprówać mózgi waszym dzieciom te lewaki? Jeszcze przyjdzie taki czas że zatęsknią  za Czarnkiem

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, MariuszDe napisał:

jak będą wyprówać mózgi waszym dzieciom te lewaki? Jeszcze przyjdzie taki czas że zatęsknią  za Czarnkiem

Bo co, pogonią religię ze szkół ?? I tak już ponad połowa uczniów nie chodzi na tą indoktrynacje ...

Opublikowano
10 godzin temu, dsbh napisał:

Dobre pytanie. Pis na koniec pierwszej kadencji miał mieć zerowy deficyt ale pojawił się covid i już się tego nie dowiemy, czy był by naprawdę. Zobaczymy jak KO się sprawdzi.

PO też odstawiło taki numer na koniec kadencji.

Kosiniak ma za dużo do ugrania w tej chwili. Ponadto sam ma tylko 39 chyba posłów. Hołownia 3 lub 4 więcej.

A co to jest 42 miliardy

Na samą pomoc rolnikom ponad połowa poszła

A że chłopy po 3 i 4 dżonder polecieli i wynieśli pieniędzy do germańca to i budżet na minusie. 

Zarać chłopom powyżej 3 dżindery i fendy o budżet naprawiony. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A co to jest 42 miliardy

42 miliardy to my rocznie samych odsetek spłacamy, a dług jest o wieeeeele większy ... Gierek chociaż coś za kredyty zbudował, a PiS rozdał takim nierobom jak ty ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
38 minut temu, MariuszDe napisał:

A wyobraźcie sobie co będzie jak ,,Ministrą,, nauki zostanie jakaś posłanka z Lewicy bo słyszałem że jest taka możliwość jak będą wyprówać mózgi waszym dzieciom te lewaki? Jeszcze przyjdzie taki czas że zatęsknią  za Czarnkiem

Każdy inny minister będzie lepszy od psycho czarnka. Dzieci już mają mózgi wyprane tym jego hit-em. Za to że Czernek wprowadził propagandowy przedmiot do szkół powinien na pożegnanie dostać z tuzin kopów.

• Like 2
Opublikowano
29 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A co to jest 42 miliardy

A że chłopy po 3 i 4 dżonder polecieli i wynieśli pieniędzy do germańca to i budżet na minusie. 

Sam mam gówno to i niech inni tak mają. Kwintesencja polskości.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A co to jest 42 miliardy

Ja to bym zaczal od wysłania tych starych Ursusów co zatruwają środowisko do huty xD z starymi ponad 10-letnimi samochodami to samo ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

I tak pewnie będzie. Czarnek był po prostu płachtą na lewaków, a teraz zrobią płachtę na prawaków. Tak jest jak się naciągnie wahadło w prawo to musi walnąć w lewo. To samo będzie z aborcją. Był kompromis, a teraz będzie legalizacja po jej wcześniejszej delegalizacji. 

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, DTaras napisał:

No tak... Napisałem, że zajęli się koleją przy CPK i dobrze a jak już skończą zajmowanie to niech oddadzą wszystko do remontu - bo na to wygląda. A jak już skończą remonty to prawdopodobnie transport lotniczy zostanie ograniczony i lotnisko nie będzie potrzebne. Ale kolej przecież zostanie - co nie? Co do jakości modernizacji e20 miałem okazję rozmawiać jak jeszcze miałem jakieś pieniądze i spotykałem ciekawych ludzi - to coś tam wiem.

już hajsu nie ma i ludzi nie spotykasz?

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Wiesz jaki to obciach będzie dla chłopaków ja w spódniczkach będą musieli być na dniu równości 

Właśnie o to mi chodziło i zrobią np tęczowe piątki w imię solidarności z uciemiężoną społecznością lgbtQyz+-*: itd... słyszeliście o jednej aktorce z TVN która ma dziecko i mówi że to nie jest ani dziewczynka ani chłopiec bo ,,to,, dziecko samo zdecyduje jakiej płci będzie jak dorośnie...poj.by...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Leszy napisał:

I tak pewnie będzie. Czarnek był po prostu płachtą na lewaków, a teraz zrobią płachtę na prawaków. Tak jest jak się naciągnie wahadło w prawo to musi walnąć w lewo. To samo będzie z aborcją. Był kompromis, a teraz będzie legalizacja po jej wcześniejszej delegalizacji. 

Dokładnie zgadzam się w 100% tej aborcji było nie ruszać większość akceptowała tak jak było a teraz na pewno będzie liberalizacja myślę że w dużej mierze właśnie tym i 5 dla zwierząt PiS stracił parę % a teraz to zobaczycie jaka nam 5 zrobią...

Opublikowano

on jest tylko zacofany,,

albo co bardzo prawdopodobne jest krypto gejem -jak jego prezez- on nie mial odawgi zaznac szczescia z jakim partnerem to i innym nie da😂.

wlasnie tacy kryptogeje sa najwiekszymi fomofobami 🤣

1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

masz dzieci w wieku szkolnym ?? 

wolisz zeby chodzily na religie na plebanie w dabrowie ??

ten ksiadz byl redaktorem tygodnika niedziela...

10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Wiesz jaki to obciach będzie dla chłopaków ja w spódniczkach będą musieli być na dniu równości 

temu chyba ksiezom tak palma odbija -w sukienkach musza chodzic caly rok..

Opublikowano
19 minut temu, MariuszDe napisał:

Właśnie o to mi chodziło i zrobią np tęczowe piątki w imię solidarności z uciemiężoną społecznością lgbtQyz+-*: itd... słyszeliście o jednej aktorce z TVN która ma dziecko i mówi że to nie jest ani dziewczynka ani chłopiec bo ,,to,, dziecko samo zdecyduje jakiej płci będzie jak dorośnie...poj.by...

Z pierwszą częścią wypowiedzi się z tobą zgadzam ale z drugą już nie. 

Poczytaj o Kim Petras. 

Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ty chyba jesteś jakiś chory umysłowo ...

Pamiętasz przed tamtymi wyborami co głosili i temu przegrali

Teraz tematu lgbt+ nie było w kampani

Ludzie myśleli że już nie aktualne i zagłosowali. 

A co się odwlecze to nie uciecze

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v