Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
agromatik napisał:

Chyba jestem opętany bo po 20 min miałem dosyć. Moje poczucie logiki mocno ucierpiało.

Diagnoza opętania niema nic wspólnego z logiką. Film nie jest o logice tylko o niegodziwości.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, DTaras napisał:

O. Dysydent. W ramach magazynu energii to nadmiar prądu z solarów dać do pompy i podlewać te całe drzewa tlenowe. Zamiana prądu w celulozę a celulozy w ciepło zimą

no to już całkiem coś sfery perpetuum mobile ekonomii bo się nigdy nie zbilansuje energia biochemii organizmów planety on line z potrzebami człowieka. tą celulozą nawet nie wytopi metalu na śrubki do poskręcania tych wszystkich instalacji

Greta podstawówki nie skończyła i se tego nie policzy bo za głupia ale nie powtarzajmy za takimi półgłówkami mrzonek bo nam jeszcze świadectwa z przedszkola cofną :P

no chyba że startujesz do kabaretu xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

nie chcę się wdawać w szczegóły techniczne i przekliczanki ale nawet ten teraz drogi prąd z sieci wielokrotnie taniej wychodzi niż chemiczne magazyny i jeśli już to coś pod profil produkcji tzn albo naklepać na zapas w szczycie albo magazynować termicznie  a i to jeszcze trzeba mieć łeb jak sklep od termoizolacji co by nie uciekło bokiem

Masz rację - póki co. Obecnie ZZE nalicza dodatkową opłatę mocową na prąd wciągnięty od 7 do 22. Plan jest taki aby odbiorcę rozliczać w ujęciu godzin a słyszałem o kwadransach. Zatem gdy wiater będzie i nie zimno (bo jak jest mróz i wiater to dopiero jest zimno) to wiatrak sam się zatrzyma bo będzie musiał dopłacić za produkcję i wtedy będzie można zgłosić chęć przyjęcia tak z 500 kWh energii aby ją później zużyć lub sprzedać w takich godzinach gdy będzie za ciężkie pieniądze...

dysydent napisał:

no to już całkiem coś sfery perpetuum mobile ekonomii bo się nigdy nie zbilansuje energia biochemii organizmów planety on line z potrzebami człowieka. tą celulozą nawet nie wytopi metalu na śrubki do poskręcania tych wszystkich instalacji

Aaale lokalnie zimą w tyłek ciepło być może a może i nawet sąsiadowi za mniej szmalu niż na składzie węgla. A ponieważ to biomasa i odnawialna to nikt na przeciw mieć nic nie będzie...

dysydent napisał:

no chyba że startujesz do kabaretu 

Ja kursywy nie mam ale do końca poważny nigdy nie jestem. Dysydent.

• Thanks 1
Opublikowano

dobra, zwijam się na razie bo mam pewnie af włączone jeszcze na którymś laptopie czy czymś i mi plumka gdzieś jeszcze w domu nawet przy wygaszonych ekranach na jakichś Linuksach i zdaje się źle pokonfigurowałem i w hibernację nie przechodzą. no ale choć testy niezawodności systemu przeszły tylko muszę posprawdzać które to :D

6 minut temu, DTaras napisał:

Ja kursywy nie mam ale do końca poważny nigdy nie jestem. Dysydent.

cecha najbardziej ze wszech prze ze mnie ceniona i szanowana

aż za poważnie mi wyszło no ale co prawda to prawda

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, DTaras napisał:

Prawo Unijne, o ile wiem, zezwala na zakładanie lokalnych spółdzielni energetycznych. Jeżeli wciągasz sporo prądu i wiesz ile to jest to możesz w ramach takiej spółdzielni handlować prundem między wytwórcą a odbiorcą bez akcyz, vatów i innych dupereli. Miałem na oku turbinkę gazową 60 kW ale to teraz pase i poza tym bejmów brakło... Taki zamrażalnik ja Ty masz to na luzie z wiatrakiem by się dogadał...

aj nie wiem czy ta zielona energia jest taka tania , w poprzednie lata było drozej jak z węgla , rozmawiałem dzis z gosciem co ma 40 KW fotowoltanike to woli sprzedać a kupić z sieci tanszej .                ogólnie z mocy zainstalowanej 1KW mozna na rok wyprodukować 1000 KWh instalacja 10 KW KOSZTUJE 40 tys .  to juz mozna wyliczyć ,stope zwrotu i kupując to w warunkach rynkowych i energie sprzedając po cenach rynkowych stopa zwrotu wyniesie ponizej 5 % rocznie 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Nie jest. Ale jak masz grzać dachówkę to lepiej robić prąd. Przy czym wiele razy pisałem, że obecnie najkorzystniej wszystko zużyć ergo nie wsadzać zbyt dużej mocy. Kolega musi się prężyć bo leci na nowych zasadach. Przy obecnej dotacji do 2MWh i ograniczeniu kwoty maksymalnej netto do 785 to może mu to korzystniej wychodzić bo latem prąd cenę, że ho ho. Przy czym jak to nie jest firma to sprzedał za 8 % VAT a kupi teraz po 23% przy czym opłaty przesyłowe zawsze były 23%. Ja np. mam kontrakt na cały 23 rok w cenie niższej niż to ustawa pomocowa przewiduje. Zobaczymy co dalej... Sensowny, 3kW wiatrak ze słupem to jakieś 20 tysi. To tanio będzie wtedy, gdy rozwalisz pralkę LG i ze starego silnika BLDC wysmyczysz prądnicę a ze styropianu i żywicy śmigła albo gdy za MWh będziesz płacił ze 2000 zł. bo bankowo przesyłówka dobije do podobnych cen.

Opublikowano (edytowane)

teraz jest zbytnio rynek rozchwiany , nie ma nic pewnego po ile bedzie prąd latem .                       Węgry przyspieszają z atomem , chyba zapomniał orban ze niedawno mieli problem z gazem a i ropy im putin w dobrec cenie nie sprzedawał https://www.tvp.info/65876643/wegry-przyspieszaja-z-rozbudowa-elektrowni-atomowej-wiekszosc-kosztow-pokryje-rosyjski-kredyt                         A tak na marginesie kiedy F 16 trafią na Ukraine ? 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
38 minut temu, DTaras napisał:

Diagnoza opętania niema nic wspólnego z logiką. Film nie jest o logice tylko o niegodziwości.

Wspominając o logice miałem na myśli  te całkiem spore rzesze zaślepionych, zmanipulowanych i przyklaskujących tym niegodziwcom. 

Opublikowano

Politycy też maja problemy i zachcianki , naprzykład ten gość .

Znany poseł nie chce dojeżdżać do Sejmu. "Mój dworek jest za daleko od Warszawy"

Poseł Władysław Teofil Bartoszewski (68 l.) nosi na ręku zegarek wart fortunę, wozi się wziętym w leasing mercedesem, ma działkę wartą pół miliona i... pobiera pieniądze z Kancelarii Sejmu na mieszkanie w stolicy. Wszystko po to, aby nie dojeżdżać do Warszawy 40 minut z dworku, w którym mieszka. Parlamentarzysta PSL tłumaczy się w zaskakujący sposób.

Żeby wykonywać swoją pracę, posłowie muszą bywać w Warszawie, gdzie znajduje się parlament. Jeśli nie chcą korzystać z sejmowego hotelu lub wracać po pracy do domu, mogą wynająć mieszkanie w Warszawie, a Kancelaria Sejmu hojnie się do tego dorzuci. Posłowie spoza stolicy mogą dostać maksymalnie 3,5 tys. zł miesięcznie na ten cel.

Gigantyczne wydatki na mieszkania dla posłów

W 2022 r. na mieszkania dla 213 parlamentarzystów wydaliśmy około 8 mln zł. Niektórzy z nich mieszkają blisko Warszawy, ale i tak pobierają dodatek na mieszkanie w stolicy.

https://www.fakt.pl/polityka/znany-posel-nie-chce-dojezdzac-do-sejmu-bo-jego-dworek-jest-za-daleko/ne8wsb0

Opublikowano
jarecki napisał:

aj nie wiem czy ta zielona energia jest taka tania , w poprzednie lata było drozej jak z węgla , rozmawiałem dzis z gosciem co ma 40 KW fotowoltanike to woli sprzedać a kupić z sieci tanszej .                ogólnie z mocy zainstalowanej 1KW mozna na rok wyprodukować 1000 KWh instalacja 10 KW KOSZTUJE 40 tys .  to juz mozna wyliczyć ,stope zwrotu i kupując to w warunkach rynkowych i energie sprzedając po cenach rynkowych stopa zwrotu wyniesie ponizej 5 % rocznie

Aale też zużywasz i trza tak kombinować aby zużywać maksa. Wylatuje wówczas przesył Zatem czasem lepiej zrobić instalację wschód - zachód, prać i grzać wodę w południe itp itd. Też nie wiem co masz na myśli mówiąc o cenie rynkowej bo nie jest stała. To jest inwestycja w rosnące ceny energii a obecna cena paneli jest dodatkowo nieporozumieniem bo ta cena za 10kW jakaś.. na stare pieniądze.

Opublikowano

Kraków będzie pierwszym polskim miastem, w którym powstanie Strefa Czystego Transportu. Pierwsze zmiany wejdą tam w życie w lipcu 2024 r., a całościowe – dwa lata później. Nad podobnymi rozwiązaniami pracują też m.in. Katowice oraz Warszawa. Do takich stref będą mogły wjechać jedynie uprawnione do tego pojazdy, oznaczone zieloną naklejką.

Naklejka na szybę. Jaki mandat będzie groził za jej brak?

"Dzięki wprowadzonym zmianom posiadacze nisko i zeroemisyjnych pojazdów, którzy nie mają specjalnych tablic, będą mogli wjeżdżać do stref w całej Polsce. Łatwiej będzie też posiadaczom aut, które zostaną uznane za dopuszczone do wjazdu w różnych gminach w Polsce — jeśli ich pojazd będzie spełniał wymagania z innej gminy, która wydała naklejkę. Będzie to możliwe do stwierdzenia na podstawie roku produkcji lub rodzaju paliwa. Na projekcie znalazł się symbol znaku oznaczającego strefę czystego transportu, aby była ona bardziej czytelna. Warto zaznaczyć, że pojazdy, którymi poruszają się osoby niepełnosprawne, są zwolnione od zakazu wjazdu na mocy ustawy" — czytamy na stronie Ministerstwa Klimatu i Środowiska.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/naklejka-na-szybe-bedzie-obowiazkowa-za-jej-brak-grozi-duzy-mandat/yg1e6b8,79cfc278

Po mieście będą tylko  buty człapać .

Opublikowano
jarecki napisał:

A tak na marginesie kiedy F 16 trafią na Ukraine ?

Za wcześnie mówić o F16. F16 to Francuski piesek jeżeli idzie o lotniska. Prędzej śmigła pójdą i drony...

agromatik napisał:

Wspominając o logice miałem na myśli  te całkiem spore rzesze zaślepionych, zmanipulowanych i przyklaskujących tym niegodziwcom.

Ciicho bo jeszcze racyl obejrzy....

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Zielone światło dla przekazania F-16 Ukraińcom. Producent zabrał głos

Lockheed Martin powiedział, że jest gotowy zaspokoić popyt na swoje samoloty F-16 — podaje "Financial Times". To reakcja na doniesienia, że niektóre kraje wznawiają starania o dostarczenie myśliwców do Kijowa.

Wygląda na to, że zachodni świat coraz odważniej myśli o dozbrajaniu Ukrainy. "Financial Times" wskazuje, że przełomem w tej sprawie jest decyzja USA i Niemiec o czołgach. Kolejnym etapem mogą być samoloty.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Kraków będzie pierwszym polskim miastem, w którym powstanie Strefa Czystego Transportu. Pierwsze zmiany wejdą tam w życie w lipcu 2024 r., a całościowe – dwa lata później. Nad podobnymi rozwiązaniami pracują też m.in. Katowice oraz Warszawa. Do takich stref będą mogły wjechać jedynie uprawnione do tego pojazdy, oznaczone zieloną naklejką.

Naklejka na szybę. Jaki mandat będzie groził za jej brak?

"Dzięki wprowadzonym zmianom posiadacze nisko i zeroemisyjnych pojazdów, którzy nie mają specjalnych tablic, będą mogli wjeżdżać do stref w całej Polsce. Łatwiej będzie też posiadaczom aut, które zostaną uznane za dopuszczone do wjazdu w różnych gminach w Polsce — jeśli ich pojazd będzie spełniał wymagania z innej gminy, która wydała naklejkę. Będzie to możliwe do stwierdzenia na podstawie roku produkcji lub rodzaju paliwa. Na projekcie znalazł się symbol znaku oznaczającego strefę czystego transportu, aby była ona bardziej czytelna. Warto zaznaczyć, że pojazdy, którymi poruszają się osoby niepełnosprawne, są zwolnione od zakazu wjazdu na mocy ustawy" — czytamy na stronie Ministerstwa Klimatu i Środowiska.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/naklejka-na-szybe-bedzie-obowiazkowa-za-jej-brak-grozi-duzy-mandat/yg1e6b8,79cfc278

Po mieście będą tylko  buty człapać .

W SUMIE TO JAESTEM ZA STREFAMI czystego transportu , jak cie nie stać na samochód co nie truje to są pojazdy transportu publicznego .   

Opublikowano (edytowane)

Co podniesie koszty i komu  ?              coś czuje ze połowa samochodów jak by zmierzył poziom zanieczyszczeń zgodnie z poziomem zanieczyszczeń swojego silnika to by badań nie przeszła , polski szpec wytnie DPF bo po co czyscić , sondy wykasuje . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
12 minut temu, jarecki napisał:

Co podniesie koszty i komu  ?              coś czuje ze połowa samochodów jak by zmierzył poziom zanieczyszczeń zgodnie z poziomem zanieczyszczeń swojego silnika to by badań nie przeszła , polski szpec wytnie DPF bo po co czyscić , sondy wykasuje . 

Początek do nowego ekologicznego podatku na posiadanie samochodu , nawet nowego jak by co a to podniesie koszta .

Opublikowano

Wyobraźmy sobie teraz że wszyscy w KRK zmieniają pojazdy na elektryki. Przecież to logistycznie jest nie możliwe naładować wszystkie auta  w 24 godziny, już widzę przedłużacze przez okna wywalone pod blokiem hahha. Jedynie hybryda daje przyszłość.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Prawo Unijne, o ile wiem, zezwala na zakładanie lokalnych spółdzielni energetycznych. Jeżeli wciągasz sporo prądu i wiesz ile to jest to możesz w ramach takiej spółdzielni handlować prundem między wytwórcą a odbiorcą bez akcyz, vatów i innych dupereli. Miałem na oku turbinkę gazową 60 kW ale to teraz pase i poza tym bejmów brakło... Taki zamrażalnik ja Ty masz to na luzie z wiatrakiem by się dogadał...

A obecnie idzie walka o pozwolenie na postawienie obok chłodni małej farmy fotovolt, Na normalne przyłączenie tego sieci nie ma szans, tylko tłumaczymy się autokonsumpcją. No i gmina robi za***iste problemy bo akurat ten kawałeczek to 2/3 klasa gleby. Koszt coś koło 2,5 mln PLN.

38 minut temu, jarecki napisał:

polski szpec wytnie DPF bo po co czyscić , sondy wykasuje . 

Tydzień temu wymieniałem dpf w swoim. Szpec proponował że rozetnie puchę, wywali bebechy i pospawa zpowrotem. Kazałem sp***dalać kupiłem nowy. Ja się nie będą zastanawiał co chwilę co mi za błędy wywala na desce. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Bruksela ma się dobrze wolą czym innym się zajmować .

Nasz człowiek" wiceprzewodniczącym Parlamentu Europejskiego

Wczoraj w tajnym głosowaniu wybrano nowego wiceprzewodniczącego Parlamentu Europejskiego. Został nim polityk z Luksemburga, członek grupy Socjalistów i Demokratów Marc Angel. Angel zastąpi Evę Kaili — grecką polityczkę, która trafiła do aresztu w ramach śledztwa w sprawie korupcji w PE. Angel zdobył 307 głosów — 296 potrzebował, aby zdobyć bezwzględną większość. Polityk z Luksemburga angażuje się w sprawy związane ze społecznością LGBTQ. Angel jest wiceprzewodniczącym European Parliament Intergroup on LGBTI Rights, czyli grupy PE zajmującej się prawami osób LGBTQ.

Marc Angel (w środku)

Opublikowano

Najnowszy sondaż Pan Prezes Jarosław Kaczyński rośnie w siłę. Brawo.

Z badania wynika, że Prawo i Sprawiedliwość cieszy się poparciem 34,4 proc. respondentów. W porównaniu z sondażem sprzed dwóch tygodni, formacja kierowana przez Jarosława Kaczyńskiego odnotowała wzrost poparcia o 2,1 pkt. proc.

Opublikowano
8 minut temu, Dublin napisał:

Najnowszy sondaż Pan Prezes Jarosław Kaczyński rośnie w siłę. Brawo.

Z badania wynika, że Prawo i Sprawiedliwość cieszy się poparciem 34,4 proc. respondentów. W porównaniu z sondażem sprzed dwóch tygodni, formacja kierowana przez Jarosława Kaczyńskiego odnotowała wzrost poparcia o 2,1 pkt. proc.

łeee tam... pewno do ciebie 100 razy zadzwonili i stąd wynik...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v