Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, v11 napisał:

Tak to liczą 

Co składa się na wartość rolniczej produkcji globalnej? Jest to suma:

• produkcji roślinnej i zwierzęcej (uzależnionej od warunków agro-meteorologicznych niemożliwych do przewidzenia),
  • samozaopatrzenia (tj. spożycia naturalnego produktów rolnych pochodzących z własnej produkcji);
  • przyrostów zapasów (produktów roślinnych i zwierzęcych);
  • przyrostów stada (przyrost wartości pogłowia zwierząt gospodarskich – inwentarza żywego stada podstawowego i obrotowego, do którego zaliczono: bydło, trzodę chlewną, owce, konie i drób);
  • zużycia produkcyjnego (produktów pochodzących z własnej produkcji, które zostały zużyte na cele produkcyjne, np. pasze, materiał siewny, obornik).

To nie koniec, poza produkcją globalną uwzględnia się wypłaty z funduszy unijnych i krajowych, m.in. z tytułu Uzupełniającej Płatności Obszarowej tj. dopłat do m.in. ziemniaków, buraków, chmielu, lnu, pomidorów, itd.

Dalej GUS tłumaczy: "Tak otrzymaną wielkość pomniejsza się o tzw. zużycie pośrednie, tj. wartość zużytych na cele produkcyjne produktów rolnych pochodzących z własnej produkcji i z zakupu materiałów (łącznie z paliwami), energii, usług obcych (usług rolniczych, weterynaryjnych, inseminacyjnych transportowych, napraw bieżących, usług telekomunikacyjnych, prowizji płaconych za usługi bankowe), kosztów podróży służbowych i innych kosztów np. ubezpieczenia, dzierżawy i wynajmu".

Po odjęciu powyższych elementów otrzymujemy tzw. wartość dodaną brutto produkcji rolniczej z gospodarstw indywidualnych. Następnie powiększa się ją o inne przychody związane z produkcją (np. wartość odsetek uzyskanych od depozytów, wypłaconych odszkodowań itd.) oraz o wypłaty faktycznie dokonane z tytułu Jednolitej Płatności Obszarowej w ramach funduszy z UE dla rolnictwa.

Jak obliczyć dochód z hektara przeliczeniowego na osobę? Jak wylicza GUS? [dane 2019] pixabay

W kolejnym kroku otrzymaną wartość pomniejsza się o sumę obciążeń podatkowych i innych zobowiązań finansowych, uzyskując w ten sposób dochód do dyspozycji brutto, który jest dochodem wyłącznie z pracy w gospodarstwach indywidualnych w rolnictwie i nie obejmuje dochodów uzyskiwanych przez rolników z innych źródeł np. z tytułu emerytur, rent i innych świadczeń socjalnych. Co istotne, w dochodzie nie uwzględnia się płatności z programu 500 plus.

5549 zł. Co to miało zmienić liczy się wszędzie taki dochód . Jaki podali urzędowo , prywatnie nikogo to nie obchodzi jaki tam masz możesz mieć i 5 tyś na minus . Prawdziwy dochód jest 5549 .

Za rok 2023 dopiero wylicza ile będzie zapewne mało mniejszy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
22 minuty temu, galan99 napisał:

5549 zł. Co to miało zmienić liczy się wszędzie taki dochód . Jaki podali urzędowo , prywatnie nikogo to nie obchodzi jaki tam masz możesz mieć i 5 tyś na minus . Prawdziwy dochód jest 5549 .

Za rok 2023 dopiero wylicza ile będzie zapewne mało mniejszy .

jak wychodzicie na okolice 0 to cos słabo zarzadzacie trzeba zatrudnić specjalistów z gus

• Haha 1
Opublikowano
26 minut temu, v11 napisał:

jak wychodzicie na okolice 0 to cos słabo zarzadzacie trzeba zatrudnić specjalistów z gus

I natychmiast przejść na ZUS. Wtedy dochód będzie miał taki, jaki se wypracuje.:lol:

1 godzinę temu, dysydent napisał:

Dlaczego rosja jest zepchnięta w najmniej atrakcyjne klimatycznie rejony planety? nie odpowiem na to pytanie

A ja odpowiem.

" Bo im się k**wa należało.":lol:

• Like 1
Opublikowano
jacus napisał:

dobre pytanie ..kurna to moze byc ta samo osoba 😂,opisywano takie przypadki, komus sie nie udalo przez krzaki to kupowal w minsku.

sorry chlopki -nie przyjme was do domu-..dzisiaj pokazywali w kurwizji mape na ktorej jestem na lini frontu.. jest tu paru frontowcow ,to zapraszam..

za chwile zmienia bieg wisly na mapach..

Jak kupił wizę to za dwa dni pójdzie gdzie chciał to biorę takiego.

Opublikowano (edytowane)

poniższe to wniosek ale za co

25 minut temu, mirro napisał:

im się k**wa należało.

pozostawmy bez odpowiedzi bo jeszcze zaczną udawać że się poprawili a u nas naród łatwowierny i jeszcze co złego z tego wyjdzie

o już mamy; pół uwierzyło jankesom, drugie pół szwabom, na razie najgorzej wychodzą na tym Ukraińcy, jeszcze nam trzeciej frakcji brakuje to wtedy Ukrainy będzie za mało na celebrowanie aż tylu "wyznań".

kiedy to nauczymy się budować swoje na nieufności do wszystkich po równo?
Przecież tylko przed tym kto jawnie nie ufa inni starają się wykazać a nieufność wcale nie oznacza agresji co tylko przejaw racjonalnego rozumu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dysydent napisał:

Za całokształt.:lol:A szczególnie za to, że kiedy jeszcze intensywnie uczyłem się rosyjskiego, to przez jednego 'native speakera" mało mi wątroba nie siadła. :lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano
mirro napisał:

A ja odpowiem. " Bo im się k**wa należało."

po prostu należało...

dysydent napisał:

25 minut temu, mirro napisał:

im się k**wa należało.

pozostawmy bez odpowiedzi bo jeszcze zaczną udawać że się poprawili a u nas naród łatwowierny i jeszcze co złego z tego wyjdzie

o już mamy; pół uwierzyło jankesom, drugie pół szwabom, na razie najgorzej wychodzą na tym Ukraińcy, jeszcze nam trzeciej frakcji brakuje to wtedy Ukrainy będzie za mało na celebrowanie aż tylu "wyznań".

kiedy to nauczymy się budować swoje na nieufności do wszystkich po równo?
Przecież tylko przed tym kto jawnie nie ufa inni starają się wykazać a nieufność wcale nie oznacza agresji co tylko przejaw racjonalnego rozumu

Bo nawet Ty nie jesteś po równo nieufny. Budować powyższe można tworząc alternatywy bym powiedział tylko to jak z żoną i kochanką - jak sie o sobie dowiedzą to zazwyczaj nawzajem za kudły się nie wyszarpią ale złość przekierują. Pozostaje chyba kreatywna księgowość chyba ...

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

Budować powyższe można tworząc alternatywy bym powiedział tylko to jak z żoną i kochanką - jak sie o sobie dowiedzą to zazwyczaj nawzajem za kudły się nie wyszarpią ale złość przekierują.

Przykład z okolicy. Żona z  męża kochanką chadzają na spacery, a oryginalna teściowa z wózeczkiem i dzieciaczkiem zięcia z nieprawego łoża.:lol:

Opublikowano
mirro napisał:

Przykład z okolicy. Żona z  męża kochanką chadzają na spacery, a oryginalna teściowa z wózeczkiem i dzieciaczkiem zięcia z nieprawego łoża.

Czyli chłop ma przerąbane. Ja jestem starej daty i bliżej mi do kultury iż w delegacji, 200 km od domu oraz bez całowania to nie zdrada.

Opublikowano
38 minut temu, mirro napisał:

Przykład z okolicy. Żona z  męża kochanką chadzają na spacery, a oryginalna teściowa z wózeczkiem i dzieciaczkiem zięcia z nieprawego łoża.:lol:

a pamietacie jeszcze dyskusje ktora smolenska wdowa gosiewska jest prawdziwa ?? nawet jego matka pis-ala do prezesesa w tym temacie..

w koncu okazalo sie ze to druga-cywilna i ta pierwsza poszla na zeslanie do brukseli..

a sam pinokio ?? jego ojciec juz na poczatku lat 70 wyprowadzil sie do kochanki. do smierci z nia mieszkal, ale z jego matka rozwodu nie wzial..

piekne zdjecia na pogrzebie byly- w pierwszych lawka dwie wdowy..

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

To się fachowo nazywa życie w symbiozie:P

Opublikowano

Na pewno przed imprezą byli ubrani na czarno a czy górnicy to jak już byli na golasa trudno rozróżnić .Ponoć chcieli drążyć -a Biedroń jest przeci takim praktykom które są zarezerwowane tylko dla ujawnionych pedałów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v