Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Strategię według mnie wieśniaka zmienia każda większa nowinka techniczna uzbrojenia jak haubice samobieżne czy nowe systemy rakietowe o dronach nie wspominam a tu stratedzy tak jakby ruscy nie umieli takiej strategii przewidzieć .

Opublikowano

Co do mapy to zakłada ona napaść z terenu UA. CO z Litwą Łotwą i Estonią?  Druga sprawa to jest mapa z przed dobrych 10 czy tam 15 lat. A przez tyle czasu to i strategia się nie jedna potrafi zmienić. Generalnie mapa map przykryć stragany wizowe pisu i tyle. 

Opublikowano (edytowane)

@v11To o czym piszesz, to poziom taktyczny. Strategia to jednak dużo szersze spojrzenie na problem obronności.

39 minut temu, jacus napisał:

w bramie krakowskiej niestety za bardzo frontu nie da sie rozwijac-z jednej strony wisla

A nad Wisłą smok pilnuje przeprawy.:lol:

20 minut temu, hubertuss napisał:

Druga sprawa to jest mapa z przed dobrych 10 czy tam 15 lat. A przez tyle czasu to i strategia się nie jedna potrafi zmienić.

Nic się nie zmieniło. Granica jest w tym samym miejscu i Białoruś oraz Kaliningrad też,

A teraz coś niepopularnego Wam napiszę więc możecie mnie zjechać. 

Ano nie ma szansy żeby bronić granicy w sensie ani kroku na naszą ziemię. Gdyby nasi decydenci mieli choć trochę oleju w głowie, to raczej cały wschód powinien ćwiczyć ewakuację. Rozwijano by Obronę Cywilną i zastanawiano się jak i gdzie tych ludzi ewakuować. Oczywiście wiadomo że potworzyłyby się lokalne milicje ( z całym szacunkiem np z Podlasiaków) ale problem jest i jest pomijany, 

Edytowane przez mirro
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, mirro napisał:

Ano nie ma szansy żeby bronić granicy w sensie ani kroku na naszą ziemię. Gdyby nasi decydenci mieli choć trochę oleju w głowie, to raczej cały wschód powinien ćwiczyć ewakuację. Rozwijano by Obronę Cywilną i zastanawiano się jak i gdzie tych ludzi ewakuować. Oczywiście wiadomo że potworzyłyby się lokalne milicje ( z całym szacunkiem np z Podlasiaków) ale problem jest i jest pomijany, 

I to się dokładnie zgadza nie da się bronić granicy w pasie granicznym. Dlatego jestem świadomy jako mieszkaniec Podlasia, że jak by co to by do nas weszli. To samo tyczy się Lubelszczyzny, Podkarpacia czy Warmi i Mazur. Mazowsza w sumie też bo zaczyna się kilkadziesiąt km od granicy. Jak by nie patrzeć to w kraju do tej linii Wisły trwały by walki. 

Ta mapa to jest straszenie ciemnoty prawdą oczywistą a Duda jeszcze z Żaganiem wyskakuje. Kampania.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
49 minut temu, mirro napisał:

@v11To o czym piszesz, to poziom taktyczny. Strategia to jednak dużo szersze spojrzenie na problem obronności.

Wojsko to układy układziki jak było tak jest a może i gorzej .Firmy wygrywają różne przetargi na poziomie krotności np napraw w serwisie -remint turbo iveco 7000 nowa w serwisie 4 000 wymiana układu wydechowego w serwisie 1800 na przetargu  9 000 co to jest ??? przypadek nie sądze 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Yyyyyy czy aby nie powinienem się obrazić?

masz pełne prawo i nie dbam o to ale przyznasz że obecna pozycja Polski z całym bagażem zastrzeżeń jaka ona jest to taka ostatnia (na razie jeszcze) nie jest ale też i nie jest zasługą jakichś militarnych zwycięstw, militarnej siły czy militarnej przeszłości a splotu okoliczności i właśnie relatywnej słabości nno może tego komunistycznego żołdaka który się nie poważył ręki podnieść na było nie było - zbuntowany własny naród przeciwko systemowi który tenże komunistyczny żołnierz przecież ślubował bronić.
O paradoksie to właśnie jedynie za ową bezczynność ostatecznie akceptujemy te profity i przywileje jakie mundurówka przecież w Polsce ma relatywnie większe niż choćby u samego "wuja Sama" no bo czyż nie? Nie za te Iraki, misje tego coraz bardziej po żal się Boże ONZ-etu czy już na pewno nie iście "paradną" rejteradę z Afganistanu ( xD ) a właśnie za ową bezczynność. zatem nikogo nie dziwi ani zaskakuje owa "strategia" oddania połowy terytorium własnego kraju aby zeń natowski poligon zrobić w tej pono przez "paszczaka" "upublicznionej" doktrynie natowskiej. przecież dawnośmy tu pisali i o tej doktrynie i o jej ocenie i nadal musimy bo co z tego że tak ją pisowski rząd potępia jeśli ona nadal obowiązuje. a co? nie obowiązuje?
bo uwierzę
i ja mam za to płacić w podatkach tak ochoczo aby utrzymywać lumpasów co sami przyznają jak są bezsilni że gotowi wroga na własne terytorium wpuścić a potem się pomyśli?
Jakieś rakiety, helikoptery obce sobie latają a oni jeszcze udają że nie zauważyli a później takie rachunki kosztów?
za tego samopała na głównej komendzie poleciał ten komendant na zbity pysk? za rakietę pod Bydgoszczą poleciały pagony jakiegoś trepa na którego wachcie niezauważone owo złomstwo tak daleko w głąb polskiego terytorium wleciało? za te helikoptery nad Suwałkami podobnież? a gdyby nie cywilne smartfony to ktokolwiek by publicznie przyznał cokolwiek? a ile jest jeszcze podobnych przypadków gdzie akurat ze smartfonem nikogo z nas - cywili nie było? bo dlaczego mam wierzyć że to wszystko co wypłynęło na widok publiczny z nieudolności naszych ... no właśnie; obrońców czy objadaczy za nic lumpasiarzy co cholera wie co jeszcze ukrywają ze swej nieudaczności.
Choćby tylko po tych zdarzeniach ja mam wierzyć mundurowi polskiego żołnierza? czy ja wyglądam na naiwniaka? już pominę przypadek Przewodowa bo tu chociaż zauważyli że coś leci zanim wleciało i ogłosili niemalże w trakcie, tylko kto ogłosił? nasze lumpasy? no nie, ogłosili jankesi

nie myślałem na tym jakie mechanizmy konieczne jakoś urynkowiające armię ale bez tego będzie to tylko etatystyczna synekura dla dekowników nieudaczników społeczno gospodarczych a w razie na prawdę wojny i tak obronę przejmą ci którzy w czasie pokoju nic wspólnego z tym tałatajstwem nie mieli.
Tak było na tych ziemiach i nic nie wskazuje aby cokolwiek się zmieniło

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

Tak było na tych ziemiach i nic nie wskazuje aby cokolwiek się zmieniło

co ma się zmienić, jak połowa naszych generałów kończyła ASG w Moskwie, a 3/4 polityków chodziło na egzekutywę

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DTaras napisał:

Robi się to i nazywa się to radar artyleryjski. Ruch to też emisja a emisje systemu zaklócania wyłapać idzie tylko, że nikomu się nie przyśnilo przerobić moździerz lub rakietowe 122 mm na szybujące pociski z opcją odprowadzania na źródło emisji. Już niedługo jak sądzę.

nie bardzo rozumiem ... wszak broń autonomiczna już jest tylko ta nie jest w ofercie ot tak do kupienia nawet na zamówienie.
Systemy samonarowadzające po sygnaturze podczerwieni to już szkopy na V próbowali montować, po sygnaturze mikrofal może kiedyś, teraz za dużo źródeł - nazwę - przypadkowych i wystarczy po polu mikrofalówki otwarte poustawiać i uruchomić na wabia aby taki pocisk zgłupiał i walnął w pierwszą najbliższą.
O wyborze celu jeszcze musi decydować operator bo ta AI to na razie i długo jeszcze przereklamowana i zachłystują się nią tylko ci co nie mają o temacie żadnego pojęcia.

Cel ma być zapisany jeszcze przed wystrzałem bo później w ogólnym szumie już trudno korektę czymkolwiek wysłać by nie zginęła w tym szumie a algorytmy omputerowe.. no jeszcze duuużo za głupie aby były zdolne odróżnić zagłuszarkę od mikrofalówki zwłaszcza takiej tandetniejszej co "sieje" częstotliwościami w tak szerokim paśmie co jak by kucharz o nich wiedział to na sto metrów by do takiej nie podszedł :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
47 minut temu, v11 napisał:

Firmy wygrywają różne przetargi na poziomie krotności np napraw w serwisie -remint turbo iveco 7000

Bo te przetargi to kroplówka. Tak jak PGZ jedzie na kroplówce, co wcale nie pcha ich do innowacji, tak i mniejsze firmy. Pamiętam jak kiedyś ( to chyba była firma z Iławy) wysyłaliśmy turbo z Honkerów do naprawy, oni naprawiali, urywały się znowu ośki a na koniec przysłali kilka wkładów turbiny żebyśmy se w Lublinie wyważyli, bo oni już nie wiedzą co mają zrobić, No to zanieśliśmy do warsztatu Pana Zdziśka i okazało się że ośki są krzywe,

Opublikowano (edytowane)

Zakaz rolnikom nie pomoże , brak zakazu z pewnością zaszkodzi.

Jak tak kozaczą to zamknijmy granice dla ich miodu, drobiu , jajek, malin czy co tam jeszcze przywożą. Na nich działają argumenty siły

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
19 minut temu, dysydent napisał:

nie bardzo rozumiem ... wszak broń autonomiczna już jest tylko ta nie jest w ofercie ot tak do kupienia nawet na zamówienie.
Systemy samonarowadzające po sygnaturze podczerwieni to już szkopy na V próbowali montować, po sygnaturze mikrofal może kiedyś, teraz za dużo źródeł - nazwę - przypadkowych i wystarczy po polu mikrofalówki otwarte poustawiać i uruchomić na wabia aby taki pocisk zgłupiał i walnął w pierwszą najbliższą.
O wyborze celu jeszcze musi decydować operator bo ta AI to na razie i długo jeszcze przereklamowana i zachłystują się nią tylko ci co nie mają o temacie żadnego pojęcia.

Pociski antyradarowe do HIMARSA, albo do F35. I dlatego potrzebne są F16 współdziałające z F35.

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Zakaz rolnikom nie pomoże , brak zakazu z pewnością zaszkodzi.

a po ile te ukry te swoje zboża oferują? pytał kto? bo może na tyle już u nas ceny spadły naszego że to ukraińskie to żadna już konkurencja?

no ja nie wiem, ja (na razie) tylko pytam

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Zakaz rolnikom nie pomoże

No to posłuchaj. Gro warzyw które do nas jedzie obecnie to Egipt, Maroko, Algieria, ceny adekwatne do kursu tamtejszej waluty a dla naszych hurtowników miód na serce. Z tego co mi wiadomo żadne z tych państw w Unii nie jest, Ale jakoś nikt krzyku nie podnosi że to z innego obszaru celnego. 

Opublikowano

Od śliwki, przez zieleninę po truskawki. A już chcą truskawkę na nowy rok kontraktować dostawy. W tym roku w lutym widziałem truskawkę z szypułką mrożoną w Polsce jako odpad z Francuskich marketów.

Opublikowano (edytowane)

Owoce to jestem w stanie uwierzyć , chociaż śliwki od nich o tej porze to chyba raczej mało realne ze wzgledu na klimat. Co do warzyw o których pisałeś to jakoś nie kojarzę by latem z tego kierunku coś jechało.

Bezczelna rasa Daniłow chce, by USA i kraje Europy zapisały pomoc Ukrainie w ustawodawstwie » Kresy - wiadomości, wydarzenia, aktualności, newsy

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Ulman napisał:

Dziś słyszałem o cenie wywoławczej ok 400 pln plus transport 

no to może jakieś cła wyrównawcze? Zawsze to łatwiej przepchnąć w Brukseli jak sztywny zakaz
Jeszcze jak by zagonił Tego co ta krzyczał o znakowaniu pochodzenia produktów niech bierze i znakuje.. no jak Mu tam? Kołodziejczak? gzie On teraz? ach tak - kampanią polityczną wyborczą zajęty

to zboże co tranzytem otrzymuje zwrot cła przy wyjeździe a to co zostanie w kraju... nnno dobra, niech se cło rząd zatrzyma na socjale więcej bedzie (o! albo na dopłaty dla polskich rolników; zamiast z kedytów) a wysokość cła do cen rynkowych unijnych minus te - jak piszesz ok 400 i będzie że Ukrainie nikt tu niczego nie blokuje a tylko zabrania dumpingu żywnościowego uprawiać

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v