Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A pro po tej strategii obronnej i wpuszczenia przeciwnika na teren wschodni. Widział ktoś z was wojnę by na pasie granicznym się strzelali? Niestety większość wojen polegała na inwazji atakującego na inny kraj. Nawet Niemcy zdołali objechać francuską linię Maginota czy jak tam się go pisze. A Japończycy napadli na Pearl Harbor. A co dopiero mówić o wojnach na lądzie. No i jeśli się potwierdzi, ze strategię na podstawie której opracowano ten plan opracował rząd Kaczyńskiego a prezydent Kaczyński zatwierdził to kolejny strzał w kolano pisu i podłożenie się Błaszczaka prokuraturze.

Opublikowano (edytowane)

Czy dla tego Amerykanie z USA są potęgą na planecie (jeszcze) że wojny obronne na swym terytorium planowali?

Francja dlaczego jest de facto (jeszcze) wasalem gospodarczym Niemiec? czy dla tego że zaatakowała Niemcy hitlerowskie pierwsza?

przykładów mógł by mnożyć; Historia pokazuje że ten co atakuje pierwszy nawet jeśli wojnę przegrywa to... Niemcy, Japonia a choćby i te makarony ... nie wolno pozwolić na możliwości ataku samemu budując zdolności uderzenia wyprzedzającego co w czasach błyskawicznego przepływu informacji i technologicznych zdolności rozpoznania ....

jeśli ja - cywil muszę takie rzeczy tłumaczyć to na prawdę mam podstawy wypisywać potwarze typu

1 godzinę temu, dysydent napisał:

tak pośmieciuchy mundurowe polskie, mam dla was jak największą pogardę i ZERO ZAUFANIA

w którym wiekuście się mentlnościowo zatrzymali? dwudziestm? dziewiętnastym? ....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

teoria teorią a praktyka praktyką. Większość wojen niestety polegała na wtargnięciu na teren państwa napadanego. Może zakładanie tego z góry nie jest teoretycznie najlepszym pomysłem. Ale praktycznie może być inaczej. Ja nie mam złudzeń jako mieszkaniec podlasia, że gdyby ruscy napadli na PL wojna była by u nas. I nie ważne jaki rząd by rządził. Czy ten plan zrobiło po czy strategie do jego opracowania zrobił pis. Bez różnicy. I tak by były walki u nas i tak.

Przykład II WŚ jest tu trochę nie trafiony bo na horyzoncie pojawiała się możliwa wojna z ruskimi. I alianci nie bardzo mieli cen sens  by jakoś mocno gnoić przegranych Niemców Włochów czy Japońców. Lepiej było zrobić z nich sojuszników. Gnojenie wtedy Włochów Węgrów Niemców i jeszcze kilku innych krajów pomagających Hitlerowi było by głupotą i oddaniem Europy ruskowi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
56 minut temu, Ulman napisał:

Na stadionie narodowym i innych normalnych stadionach  sprzedają piwo w tysiącach sztuk więc jesteś wielkim idiotą  i nigdzie nie byłeś🤣 

To dodaj kilkanaście milionów turystów w Małopolsce co też przyjeżdżają imprezować i wytlumacz czemu zatrzymują o połowę mniej napitych jak u was ? Po prostu chlejecie i tyle.

te siki to sprzedaja w kubkach -to specjalne  piwo prawie bezalkoholowe..

Opublikowano (edytowane)

@DTaras pamiętasz jeszcze może urządzonko które Ci opisywałem? po zmianie standardów nadawania MUXów TV jedyne do czego mi przydatne miast wyrzucić to... tak w promieniu 10km tym gówn..em widzę echo ruchu każdego pojazdu większego od hulajnogi czy to na ziemi czy w powietrzu byle w horyzoncie i nie przesłonięte przeszkodami z odbicia sygnałów ze zwykłych BTSów komórkowych. Kwestia tylko była sklecenia stosownego softu i z kilku drutów anten plus stosowny wzmacniacz w.cz. z filtrami na te BTSy.
Warunek - musi być jakiś obiekt w ruchu, ma być nie mniejszy niż czterokrotność długości fali no i musi być ekranem/lustrem dla tej fali.

koszt - groszowy, przydatność - taka se bo najczęsciej t bociany mi wyłapywało ( xD) , zanim odleciały i teraz już 'ciszej" no ale w warunkach takich technologii współczesna wojna będzie wyglądać zupełnie inaczej, już wygląda na Ukrainie choć tam nie użyto wszelkich dostępnych środków technologii jakie zna Nauka planety ani rozajów broni jaie zostaną użyte na wypadek wojny totalnej nawet niekoniecznie nuklearnej )

to tym powinny zajmować się darmozjady wojskowe a nie rysowaniem "szpic" po papierowych mapach :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Na stadionie narodowym i innych normalnych stadionach  sprzedają piwo w tysiącach sztuk więc jesteś wielkim idiotą  i nigdzie nie byłeś🤣 

To dodaj kilkanaście milionów turystów w Małopolsce co też przyjeżdżają imprezować i wytlumacz czemu zatrzymują o połowę mniej napitych jak u was ? Po prostu chlejecie i tyle.

Dla  mnie  ta  dyskusja  jest  bezprzedmiotowa  bo   chleją  wszędzie   ponad  11  litrów  na  łeb nie wliczając   bimbru i  przemytu  ,  WHO   światowa  organizacja  zdrowia  podaje  że powyżej 12 litrów to już  jest  zagrożenie  bytu  narodowego ,  Jakiś  czas  temu  pisałem  że    jest   za  dużo alko  na każdym kroku   ,  w sklepie  , na stacji  jest na pierwszym  miejscu  ,  czas to  ograniczyć  .  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Większość wojen niestety polegała na wtargnięciu na teren państwa napadanego.

wszystkie jeśli nie były "domowe", nie większość.
w przypadku strategii obronnej kwestia tylko kryteriów kwalifikacji co jest owym wtargnięciem bo można za takowe określić oncentrację wojs wroga w asie rzygranicznym wroga i np przekroczenie strefy - powiedzmy - 20km od granicy przez zmasowane wojska wroga ale jeszcze na terytorium wroga może zostać zakwalifikowane jako ruch agresywny, latanie samolotów nazbyt blisko granicy nawet nad własnym terytorium może być uznane za agresję.
Jakoś kacapom nie przeszkadzało zablokować rozmieszczenie w Polsce nie tylko broni jądrowej w ramach akcesji o NATO a też wymusili zablokowanie rozmieszczenia rakiet dalekiego zasięgu bo grozili że poczytają to za agresję

no i co? mamy do dziś czy ten bodaj parasol nuklearny natowski że o sławetnej tarczy antyrakietowej czy rakietach dalekiego zasięgu nie wspomnę?
A tylko wtedy będą się nas bać jeśli zaistnieje możliwość w kilka minut o przekroczeniu kacapskiej onucy przez polską granicę zmieszania z ziemią kremla i połowy moskwy w ataku rakietowym jak i... jak coraz bardziej ryzykowny staje się atak jadrowy rakietowy na Ukrainę gdy systemy przeciwlotnicze tam są coraz skuteczniejsze.
Coraz mniejsza szansa że rakieta doleci do celu i cóż po czołgach i całej reszcie jeśli uda się zbudować dominację w powietrzu?

technologia przecież opanowana a kwestia tylko skali zagęszczenia tej technologii czyli wydolności gospodarczej, nie wojskowej

no przecież to są już niemal truizmy. Finansowanie obcym choćby i sojusznikom mocy produkcyjnych miast budowania własnych zakrawa o zdradę a nie budowanie jakiejkolwiek obronności o wasalizację wlasnego kraju a nie usamodzielnienie i odniesienie rangii.
Nie trzeba wojny aby niepodległość stracić, wystarczy taki w miarę cwany "sojusznik"

narobiło mi się literówek ale nie widzę sensu ani poprawiać ani temat kontynuować bo i tak nie zmieni to żałosności sytuacji bo skoro ona już jest żalosna to przyczyny zbyt głęboko siedzą aby jakaś pisanina...

na ra ...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wiem, że pewne ruchy wojsk na terytorium wroga mogą być uznane za rozpoczęcie agresji. Ale w praktyce i tak nikt nie atakuje pierwszy. Bo mu przypisano by wojnę. Co do ustalenia na terenie Polski granicy gdzie mieliśmy się bronić i, ze jest ona na środku polski a jak twierdzi Duda nawet w Żaganiu to się do końca nie wypowiem. Bo nie jestem wojskowym a jak pokazuje historia nie raz i oni się mylili. Pytanie inne jaki w tym udział miało NATO, które być może nie chciało tworzyć linii obronnych przy samej ruskiej granicy by nie stworzyć precedensu o którym pisze na początku. Tj pewne ruchy bez przekraczania granicy uznane za agresje. Sęk w tym, że mało z tego wiemy nie znamy kulis bo to powinno być tajne. I jak się może okazać nie tylko było udziałem po ale być może i pisu który położył pod to podwaliny.

Zresztą ja osobiście uważam atak Rosji na Polskę w ciągu najbliższych nie wiem 10 lat za mało realny. Za bardzo dostali po d*pie na UA. Jeśli już ruscy mieli by się połasić na coś to może państwa nadbałtyckie jeśli by się z UA uporali za rok czy dwa. Ale za te 3 kraj wzięli by się wtedy może za 10 lat. Jeśli były by ku temu realia. Wojna dla Rosji jest też olbrzymim wysiłkiem. A na UA srogo się przeliczyli. Gdyby zajęli ja w miesiąc mogli byśmy się bać. Bo byli by rozochoceni łatwym sukcesem.

Opublikowano (edytowane)

@Pablos_1970Masz rację. Ilość wódy w każdym sklepie to absolutna anomalia. Obcokrajowcy którzy są pierwszy raz w Polsce łapią się za głowy. Dyskusja z Romanem  polega na tym że na siłę i przy pomocy jakiś pokrętnych i wyrwanych z kontekstu półprawd , chce koniecznie udowodnić jakieś swoje urojenia. Jak się zaczyna dyskusję na cyfrach to zaczyna kompletnie bełkotać i wymyślać rzeczy niestworzone. Ot taka weekendowa rozrywka🤣

Ot i sk***ysyny odpłacają nam za pomoc Ukraina pozwie Polskę, Węgry i Słowację. Chodzi o zboże - WP Wiadomości

To jest plemie które powinno się regularnie lać po mordzie i kopać w d*pę bo inaczej im się w głowach pie...li

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano

umiesz liczyć - licz na siebie

twoje szczęśćie innych j.....

zgadzam się, że państwo powinno opierać swoje zdolności obronne na sprzęcie, który jest w stanie w większych ilościach produkować u siebie, nawet, jeśli nie jest to topowa produkcja w skaliświatowej

dziś niestety osiągneliśmy stan sprzed 1939 roku - produkujemy kilka typów uzbrojenia, które mogłoby konkurować na rynkach światowych, niestety, jest ono za drogie na potrzeby naszej armi, która stawia nierealne wymagania

ja tylko podkreślę, że taki osławiony T-34 był relatywnie słabym czołgiem, tak samo jak PM PPS/PPSZ, za to był relatywnie tani w produkcji i w szybkim tempie można go było wdrożyć w prawie każdym większym zakładzie

zniszczenie T-55 czy t-72 kosztuje napastnika tyle samo co Leoparda, a fakt , że załoga przeżyje - jeszcze musi się ewakuować i wrócić do swoich, co w przypadku działań jest mało prawdopodobne

dla mnie osobiście modernizacja T-72 w postaci czołgu Twardy wcale nie była głupim zagraniem - liczy się nie tylko jakość , ale także ilość czołgów w linii, a na 1000 abramsów nigdy nas nie będzie stać

Ukraińcy sobie nasze , podarowane Twarde - bardzo chwalą. A my kupimy za ciężkie pieniądze kilka abramsów, mniej więcej jeden na 5km linii frontu, wypisz wymaluj 1939 się kłania

5 minut temu, hubertuss napisał:

Wiem, że pewne ruchy wojsk na terytorium wroga mogą być uznane za rozpoczęcie agresji. Ale w praktyce i tak nikt nie atakuje pierwszy. Bo mu przypisano by wojnę. Co do ustalenia na terenie Polski granicy gdzie mieliśmy się bronić i, ze jest ona na środku polski a jak twierdzi Duda nawet w Żaganiu to się do końca nie wypowiem. Bo nie jestem wojskowym a jak pokazuje historia nie raz i oni się mylili. Pytanie inne jaki w tym udział miało NATO, które być może nie chciało tworzyć linii obronnych przy samej ruskiej granicy by nie stworzyć precedensu o którym pisze na początku. Tj pewne ruchy bez przekraczania granicy uznane za agresje. Sęk w tym, że mało z tego wiemy nie znamy kulis bo to powinno być tajne. I jak się może okazać nie tylko było udziałem po ale być może i pisu który położył pod to podwaliny.

Zresztą ja osobiście uważam atak Rosji na Polskę w ciągu najbliższych nie wiem 10 lat za mało realny. Za bardzo dostali po d*pie na UA. Jeśli już ruscy mieli by się połasić na coś to może państwa nadbałtyckie jeśli by się z UA uporali za rok czy dwa. Ale za te 3 kraj wzięli by się wtedy może za 10 lat. Jeśli były by ku temu realia. Wojna dla Rosji jest też olbrzymim wysiłkiem. A na UA srogo się przeliczyli. Gdyby zajęli ja w miesiąc mogli byśmy się bać. Bo byli by rozochoceni łatwym sukcesem.

rosja sowiecka, mimo prowadzenia zmagań w wojnie domowej , zdecydowała się na wojnę z Polską ju w 1919 roku

rosja to stan umysłu, a ty oczekujesz od nich logicznych działań

aby zareagował  NATO, musimy wytrzymać 14-20 dni i przytrzymac przeciwnika przed linią Wisły - wierzysz w cuda ?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Być może dlatego więc taka strategia z ta linią Wisły. Jak mówię nie znamy kulis i przesłanek jakie za tym stały. Pokazano nam jedynie mapę.

Rewolucja i wojna 1920 to znowu inne realia. Lenin chciał iść za ciosem. Ruchy rewolucyjne na zachodzie. Polska się dopiero doradza to samo UA. Chciał to jak najszybciej wykorzystać.

A pro po jak tam te prawybory w Wieruszowie. Sprawdzały się poprzednimi razy? Bo w 2019 roku wynik pisu względem tych prawdziwych wyborów okazał się zawyżony a wczoraj pis przegrał z KO.

Opublikowano (edytowane)

Każdy na tę mapę patrzy inaczej. Duda tę linię obrony widzi pod Żaganiem. Żagań leży nad Wisłą he he he? Sęk w tym, że pokazali nam jakąś mapę i tak naprawdę ze względu na to, że to jest tajne nikt normalny nie ujawni prawdziwych dokumentów by sprawdzić jak to tam dokładnie jest. I jakie sa kulisy opracowania tej strategii obronnej przez ponoć rząd Kaczyńskiego i jakie są kulisy opracowania planów obrony przez rząd po. 

To tak jak z ta zasadniczą służbą. Tusk likwidował a Lech Kaczyński podpisywał. A potem czyja wina, że jednostki nie potrzebne likwidują.

5 minut temu, jacus napisał:

jaka linia wisly ??  jak patrze na mape to cos na poludniu sie nie zgadza ?? o cala malopolske beda wlaczyc do ostatniego zolnierza ze wschodu ??

Być może mapa została celowo pozmieniana by uniknąć odpowiedzialności karnej za opublikowanie tajemnicy. Nikt tego nie wie bo nikt normalny nie pokaże oryginału tajnego dokumentu.

Opublikowano (edytowane)

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/ukraina-pozwie-polske-bedzie-odwet-za-zboze/d906tgp

"Kijów przygotowuje się do działań odwetowych wobec dostaw polskich owoców i warzyw."

czy to czegoś nie przypomina? zatargi z rosją też miały w algorytmie blokady najpierw polskich jabłek później całej reszty i czy nie pisałem że Ukraina niczym po za wielkością się od rosji nie różni? Ukry chcą rządzić w ujni zanim do niej zostały przyjęte i nawet się im to udaje co tym gorzej dla ujni a my mamy na wschodzie dwu wrogów co szczęściem (na razie) między sobą się za łby wzięli ale przecież istnieje groźba że i ukry i kacapy w końcu zmądrzeją... znaczy największych kretynow spośród siebie wytłuką sobie wzajem w tej wojnie i co wtedy?

żeby jeszcze nie przyszło strzelać do swoich własnych czołgów cośmy ukrom sprezentowali
jankesi popękają ze śmiechu z kolejnego dowcipu o Polakach i ta to zostaniemy bez przyjaciół na tej planecie :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Banderland jest nam wrogi i tak będzie. Wielu śmiało się z Brauna gdy mówił o upainizacji Polski a tu realia zaczynają to coraz dobitniej potwierdzać. Reasumując będzie tak że wtopiliśmy miliardy i rozbroiliśmy się a jeśli dojdzie do odbudowy banderlandu to nie ma mowy żeby coś nam skapnęło. Ot i dalekowzroczna mądra polityka PISowskich matołów. 

Opublikowano

toc już aktorzyna upainski zapowiedział narazie bezkrwawe sankcje na pl. 

a tak się ściskali z naszą marionetką 🤣

Opublikowano

toc jak się widzi niekompetencję na obsadzanych stanowiskach, toto ręce opadają. 

wystarczy się zeszmacic, zbierać podpisy i odpowiedni sztandar nosić. 

I mendy mierne, ale wierne pną się w górę i to momentalnie. w międzyczasie teczka na nich się zbiera i nie ma zmiłuj, muszą służyć panu 🤣

Opublikowano

I czym to sie różni od czasów Gomułki czy Jaruzelskiego?  PIS to taka sama komuna jak wtedy. Z resztą czego można się spodziewać po doktorancie nauk marksistowskich.

• Like 1
Opublikowano

Gomułka i Jaruzelski to jeszcze nie była najgorsza odmiana socjalizmu, najgorszą odmianą są narodowi socjaliści bo tacy nigdy nie są w stanie zbudować z sąsiadami dobrych relacji nawet jeśli u sąsiadow też jest narodowy socjalizm i wówczas wszyscy stają się wrogami wszystkich a takie coś wprawdzie szybciej się zawala ale dużo dramatyczniej niż upadał socjalizm internacjonalny tzn ten Gomułki i Jaruzelskiego. W sumie to rzadko kiedy tak pokojowo jakiś  ustrój daje się rozmontować jak tamten

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, dysydent napisał:

tak pośmieciuchy mundurowe polskie, mam dla was jak największą pogardę i ZERO ZAUFANIA. a Historia tylko to potwierdza i nie ważne czy rządzi komuch Kwaśniewski, figuranci; Duda czy Komorowski czy jakieś inne knypki to obecna pozycja Polski jest pochodną pracy i zaradności polskich cywili a nie... bo zacznę się powtarzać

Yyyyyy czy aby nie powinienem się obrazić?

Powiem tyle. Cywil nie zrozumie przemiany jaka zaszła w Polskiej Armii od czasu współpracy z bratnią Armią Czerwoną. W zasadzie na naszych plecach, się to dobyło. Ciężko harowaliśmy walcząc z pieprzonym betonem dowódczym i biedą w wyposażeniu, Ale każdy rozumiał że Kraju nie stać na więcej. 

Jak zaczęły się misje, trochę się zmieniło. Choć każdy komu udało się dostać na wyjazd od razu dostawał łatkę nieroba, bo przecież tam będzie leżał.

W końcu ten beton trochę udało się skruszyć, bo poodchodziły największe zjeby w wysokich stopniach.

Mógłbym ten elaborat ciągnąć dalej ale ponieważ nie chcę tu sypać nazwiskami zakończę na tym.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
dysydent napisał:

@DTaras pamiętasz jeszcze może urządzonko które Ci opisywałem? po zmianie standardów nadawania MUXów TV jedyne do czego mi przydatne miast wyrzucić to... tak w promieniu 10km tym gówn..em widzę echo ruchu każdego pojazdu większego od hulajnogi czy to na ziemi czy w powietrzu byle w horyzoncie i nie przesłonięte przeszkodami z odbicia sygnałów ze zwykłych BTSów komórkowych. Kwestia tylko była sklecenia stosownego softu i z kilku drutów anten plus stosowny wzmacniacz w.cz. z filtrami na te BTSy.
Warunek - musi być jakiś obiekt w ruchu, ma być nie mniejszy niż czterokrotność długości fali no i musi być ekranem/lustrem dla tej fali.

koszt - groszowy, przydatność - taka se bo najczęsciej t bociany mi wyłapywało ( xD) , zanim odleciały i teraz już 'ciszej" no ale w warunkach takich technologii współczesna wojna będzie wyglądać zupełnie inaczej, już wygląda na Ukrainie choć tam nie użyto wszelkich dostępnych środków technologii jakie zna Nauka planety ani rozajów broni jaie zostaną użyte na wypadek wojny totalnej nawet niekoniecznie nuklearnej )

to tym powinny zajmować się darmozjady wojskowe a nie rysowaniem "szpic" po papierowych mapach :P

Robi się to i nazywa się to radar artyleryjski. Ruch to też emisja a emisje systemu zaklócania wyłapać idzie tylko, że nikomu się nie przyśnilo przerobić moździerz lub rakietowe 122 mm na szybujące pociski z opcją odprowadzania na źródło emisji. Już niedługo jak sądzę.

Opublikowano

Ja pierdo lę jak skoki narciarskie sami eksperci od skoków jak piłka nożna to od piłki a teraz kur wa sami stratedzy wojenni po uj armia wy wroga  strategią załatwicie .

• Haha 1
Opublikowano

pewnie nie wiesz ze to byli wojskowi-inaczej bys znowu glupot nie pisal..

u na ostatniw wojna to byl potop szwedzki- od tego czasu strategia wojsowa chyba sie zmienila.

w bramie krakowskiej niestety za bardzo frontu nie da sie rozwijac-z jednej strony wisla z drugiej gory,kiepskie miejsce do ataku idealne do obrony.temu zaden front tu nigdy nie szedl..jedynie sobieski pod wieden..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v