Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

kurna -moze najpierw poznajcie roznice miedzy weglem kokssujacym, energetycznym i brunatnym..

nie wiedzac co do czego pieprzycie glupotu..

wegiel koksujacy z jsw- tam gdzie fedruje roman- to wegiel ktory idzie do hut i koksowni a nie do piecow domach- nie nadaje sie do tego ..jego bedziemy wydobywa cdo konca zloz.

wegiel kamienny -zloza jako tako dostepne skoncza sei za 30-40 lat albo i wczesniej, jesli nie wymysla jakiejs innej technologi to bedzie koniec gornictwa na slasku..

znaczy technologia zgazowywania wegla jest-tylko nie wiadomoc czemu nikt jej nie stosuje.

wegiel brunatny wystepuje zupelnie gdzie indziej i z tym kamiennym nie ma wiele wspolnego- moze isc tylko do elektrowni, teraz probowano w piecach palic ale to parodia. 

zasoby sa jeszcze duze- ale otwieranie nowych odkrywek chyba bedzie niemozliwe- ludzi trzeba wysiedlac a to wywoluje ostre protesty, nawet tutaj byl tai temat.

mieszajac te rodzaje wywolujecie gownoburze..

zli niemcy otwieraja nowe kopalnie -tylko malo kto dodaje ze brunatnego co tez dobrzy polacy by chcieli tylko nie potrafia.....

• Like 1
Opublikowano
jacus napisał:

znaczy technologia zgazowywania wegla jest-tylko nie wiadomoc czemu nikt jej nie stosuje.

No jak? Romek dopiero co pisał, że od razu koks wydobywa... czy wciąga... trzeba sprawdzic.

Brunatnym można palić w specjalizowanych kotłach majster. Do takich można zaliczyć np. kotły z palnikiem rynnowym a nawet na pellet...

Opublikowano

Dziękujemy za wyjaśnienia nawet nie przypuszczałem że ktoś może nie rozróżniać gatunków węgla więc tematu nie ruszałem a jest opisane brunatny koks i kamienny trzeba przeczytać całość a później snuć wywody ale dzięki .Tyle że z tym brunatnym zapomniałeś dodać że najbardziej szkodliwy dla środowiska za wyjątkiem gebelsów tam jest uważany za ekologiczny bo merkel tak to widziała 

A już adolf robił benzynę z węgla i chyba dla tego jest be - (ponoć bardzo energochłonne )

Opublikowano

gdy nie bylo innego to ostatnio palili- z czech sprowadzali 🤣

mieszanie jsw z pge pokazuje ze nie kazdy ma pojecie.. elektrowni na wegiel kamienny z tymi na brunatny 

a gdzie wiecej niz w polsce,czechach i niemczech wystepuje wegiel brunatny ? 

v11 z twoej rodziny to jeszcze ktos zostal czy wszyscy uciekli do merkel ??  

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

gdy nie bylo innego to ostatnio palili- z czech sprowadzali 🤣

mieszanie jsw z pge pokazuje ze nie kazdy ma pojecie.. elektrowni na wegiel kamienny z tymi na brunatny 

a gdzie wiecej niz w polsce,czechach i niemczech wystepuje wegiel brunatny ? 

v11 z twoej rodziny to jeszcze ktos zostal czy wszyscy uciekli do merkel ??  

Przecie nie hołubię Niemców  więc skąd domysły ?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, v11 napisał:

Pomiędzy wiarą a naiwnością jest subtelna różnica ....

nie ma żadnej różnicy a jedynie poziom weryfikowalności oraz szkodliwości skutków im wyższe tym chętniej używany jest termin - naiwność

często jest nadużywany zamienny termin wiara/naiwność dla hazardu i dopiero tu jest owa różnica; przewidywalna statystyka niepowodzenia z góry znana i obstawianie na mało prawdopodobne opcje tylko z grzeczności nazywamy naiwnością bo powinniśmy - głupotą.

czasem - jak w najbliższych wyborach - musimy cokolwiek obstawić z opcji tylko o małym pradopodobieństwie pozytywnych
wtedy to już jest.... tragedia?

a energetyka - nazwijmy - kopalna - w polskim przypadku głównie węglowa z góry przecież wiadomo że ma "krótkie nogi" jeśli do czegoś może zdążyć być użyteczna to do budowy innych źródeł nazywanych odtwarzalnymi i to najszybciej jak się da
Niemcy rozpoczęły to jako jedne z pierwszych i może mają swoje niepowodzenia bo zawsze jakieś będą ale (już bez rozpisywania nad dowodami) w określeniu stanu Polski pojawia się kolejny termin - zacofanie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

częściowo masz rację jednak w temacie zaprzestania wydobycia węgla na rzecz PGE nawet dla "przedszkolaka" jest nierealne stąd moje zapatrywanie .Niewierzę że w przeciągu 20 lat którakolwiek elektrownia ze względów ekologicznych zostanie wyłączona 

https://wysokienapiecie.pl/27524-energetyka-w-polsce-w-2019-roku-moc-produkcja-energii-wg-danych-pse/

Jeżeli !!! wejdzie do użytkowania kilkaset tyś elektryków nawet atom w 2035 nie nadgoni tego 

Opublikowano (edytowane)

paliwa chemiczne jak dotychczas wykazują się jedynymi o akceptowalnej gęstości energetycznej i przecież energię można uwięzić w nich i tę odtwarzalną tak że z tymi elektrykami to jeszcze nic nie wiadomo czy zdominują cywilizację czy nazbyt usilnie wciskane tę cywilizację ... puszczą z torbami
tak oględnie ujmując

nikt nie jest w stanie przewidzieć nowych odkryć w tym przypadku w dziedzinie chemii i blokowanie presji na te odkrycia przez usilne promowanie "elektromobilności" może zastopować rozwój przewag technologicznych (Które nadal przecież zachód ma wobec takich np BRICS) i cios przyjdzie z regionów planety gdzie takich sztucznych ograniczeń nie będzie i technologia pójdzie w innym kierunku.

na dzisiejszy stan technologii en elektryczna jawi się jako ta "najbardziej" ale jak by powertował Historię to .... z resztą ja też nie wertowałem pod tym kątem tzn akurat energetyki ale ileż to ślepych uliczek cywilizacje miały
Właśnie wiara że elektryczne silniki zdominują transport przyszłości jest jak na razie tylko wiarą, naiwnością że istnieją u temu jakiekolwiek naukowe podstawy jeszcze nie odkryte podczas gdy wiele z tych okrytych temu przecież przeczy.

warto by sprawdzić którego silnika konstrukcyjne zaczątki były pierwsze; spalinowego, elektrycznego?
a gó..no, pierwsze były wiatraki a z mobilnych żagle :D Natura zaś wszystko przebija - silnik biochemiczny - mięśnie i tu dopiero zaczyna się robić ciekawie. Nieprawdaż?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

technologia napędu nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, a elektromobilność już raz przegrała konkurencję z silnikami spalania wewnętrznego

wady tego napędu elektrycznego nadal nie zostały wyeliminowane

w skali Polski czy Europy elektromobilnośc o zasięgu 200km to nie tragedia, el w Stanach przy odległościach liczonych w tys km - to już wielka bariera

dodatkowe ograniczenie niesie ze sobą polityka - gdyby samochodem można było jeździć na wodę, to jak pobierać akcyzę od paliwa ? a to przeciez znaczny procent budżetu każdego państwa

dlatego nośnikiem energii nie może zostać coś, czego nie można ściśle reglamentować i kontrolować

wodór da się wytwarzać w warunkach nawet domowych, dlatego do zastosowań komercyjnych średnio się nadaje

panele słoneczne plus woda to prosty sposób na produkcję wolnego paliwa, a tego nie chce żaden rząd na tej planecie, nawet najbardziej liberalny

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, v11 napisał:

Kolego opisałem  fakty i nie mnie oceniać czy w PIS jest podkładanie świń .Odniosłem się do stwierdzenia że PGE rezygnuje z 2030 z węgla co jest utopią .Niemcy wracają do węgla (brunatnego) otwarli nie dawno nową odkrywkę i uruchomili elektrownię węglową i wygaszona i nową a nam każą zamknąć Turów czy to normalne? .Byłem w Turowie i i te wywody o braku wody itd nawet dla laika są brednią jak spojrzymy na ukształtowanie terenu .A fakt jeżeli maja nasrane w papierach to daje się czas na wyprostowanie a nie jednoosobowy wyrok zamknąć bo tak pasuje politycznie 

Ale czy ty rozumiesz, ze to sama PGE to ogłosiła? Utopia nie utopia to oni sami ogłosili. To ogłosili piswscy ludzie w PGE. Których mianował tam pis. I górnicy się wkurzają.

Ten Turów to zostaw w spokoju bo widać od razu, ze brednie piszesz oceniając na oko jako laik co i jak. To ,że u Niemca gdzieś się opłaca odkrywkę otworzyć to nie znaczy, ze w Turowie się opłaca. Węgiel z Turowa jest coraz droższy i nie opłacalny. Odchodzenie od węgla to jedno a wydobywanie go z nie rentownych kopalni to drugie. Kopalnia w Turowie powinna mieć już dawno podaną datę zamknięcia. U was tylko Niemcy i Niemcy. Ale pomyślunku to już brak. Bo Niemiec może mieć jeszcze opłacalne odkrywki lub otwierać nowe a u nas w większości odkrywki są nie opłacalne bo już wyczerpane i prąd z tego węgla będzie bardzo bardzo drogi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

W okolicy Turowa byłem nie tylko jeden dzień i byliśmy i w Niemczech w ich kopalni i w Czechach -po prostu objeżdżaliśmy całe okolice Zgorzelca Turowa itd Jeżeli Czech mówi że nie rozumie tej afery to o czym gadać -też podkupiony przez PIS - być może lecz nie sądzę .A to wszystko zaniedbania przez dziesięciolecia a moda na oze podbija stawkę prześladowań .

Opublikowano

Tu nie chodzi nawet o Czechów chodzi o rentowność kopalni. Turów jest bardzo wyeksploatowany do tego ostatnimi laty były katastrofy spowodowane błędami lub niekompetencją. Kosztowało to grube pieniądze. 

Opublikowano

za te 30 lat wegla zabraknie wiec moga spokojnie obiecac ze zamkna- bo i nikt ich z tego nigdy nie rozliczy.

nowy blok  w jaworznie co chwile jest awaryjnie wylaczany bo wegiel nie pasuje do nowoczesnosci..rafako zbankrutowalo-kto zaplaci za ciagle naprawy..klienci taurona.

rzad zreszta kupuje elektrownie od pge i taurona

https://www.bankier.pl/wiadomosc/NABE-wezmie-kopalnie-Co-dalej-stanie-sie-z-PGE-8604869.html

Opublikowano

Katastrofa to zawał jakis czas temu zasypało maszyny i wyłączyło całą ścianę z eksploatacji -Muślałem kiedyś że to były minuty albo godziny a to były tygodnie jak się osuwało w ślimaczym tempie (czemu nie ratowali maszyn nie wiem )

Opublikowano (edytowane)

najpierw miał być porządek w sądownictwie - mamy burdel
później miała być pomoc branży meblarskiej i ... no jeszcze jest coś takiego w Polsce ale ze zredukowanymi zleceniami, zatrudnieniem i spadkiem wynagrodzeń
później miała być modernizacja/pomoc rolnikom, to rolnicze forum i nikomu tu nie muszę pisać co wyszło

jeszcze by wiele wymienił "sukcesów" tych oferm jak choćby miała być świetlana przyszłość dla coraz liczniejszych nowych pokoleń Polaków, jest piramida długów i galopująca depopulacja

jak do tej pory jakichś masowych osiedli slumsów nie mieliśmy
no to będziemy mieli
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-przyjazne-osiedle-premier-przedstawil-nowy-program-pis,nId,7004311

znaczy nie mów hop zanim nie... po wyborach ale w Polsce zostali już w większości tylko głupcy albo ofermy najwięcej w tzw budżetówce tak że...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a na parkingach miliony pl aut elektrycznych, ładowanych z nowoczesnej Ostrołęki, a ludzie zarabiają godne pieniądze w fabryce kewlaru i polskich stoczniach 🤣

Opublikowano
dysydent napisał:

Niemcy rozpoczęły to jako jedne z pierwszych i może mają swoje niepowodzenia 

Ci to jak już wszystko policzyli i wskazali główne węzły dla przesuwników fazowych nawet zaczęli inwestycje. Potem zesrała się koninktura a potem poprzestawiały im się moce elektrowni wiatrowych. To jeszcze pikuś bo w międzyczasie wpierniczyła się fotowoltaika i całe symulacje psu w dupę...

Opublikowano (edytowane)

to już ta przaśna komuna miała większe sukcesy na polu elektromobilności - swego czasu polskie "Melex-y" były sporym hitem eksportowym i to na zachód (najwięcej - zdaje się - do Kanady)

Niemcy są zbyt głupi na improwizację i to Ich zawsze gubi; za szczegółowo planują zbyt sztywno, nieelastcznie do potencjalnie a wręcz nieuchronnie zmiennej rzeczywistości i zawsze Im się wszystko wali mimo perfekcyjnych planów bo nie rozumieją że sama rzeczywistość nie jest perfekcyjna

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

I dalej dorabianie hitlerowcow na fotowoltaice. a gdzie projekt biogazowni w każdej gminie przepadł?

gdzie turbiny wodne?gdzie poprawa efektywnosci spalania węgla 🤔

Opublikowano

A kogo to obchodzi? Ważne że jes pińcet i osimset, Dajo dopłaty emierytury lekarstwa i a na sam koniec to niemcom zabioro kase za reparacje i bedziem żyć lepij jak americe. No i jeszcze bedziem mieć cepeka i nim zadziwim świat.

Świat z pewnością będzie zadziwiony lub nawet zszokowany tym że budujemy cos do czego bedziemy przez dziesięciolecia dokładać. No cóż to jest miś na miarę naszych mozliwości😆

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v