Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, witejus napisał:

A kto będzie za***rdalał? starzy?

mechanizacja wymusza skalę i tak na prawdę w konwencjonalnym rolnictwie towarowym nie trzeba ilości rąk na jednym polu ale umiejętności i Wiedzy  jednej głowie plus ambicja i pracowitość no i sporo pasji,

powinni pozostać w rolnictwie najlepsi. No niestety polityka subwencyjna ujni w tym i Polski trochę ten mechanizm fałszuje o czym wyżej nieco @ws71 wspomniał.
Bo dopiero brak następcy eliminuje nazbyt małe jednostki jak na realia współczesne.

Małe gospodarstwa zawsze i wszędzie jakieś tam pozostaną z różnych powodów choćby hobbystycznych lub jakieś specjalistyczne (to odrębny i nazbyt szeroki jak na tu temat) ale chcąc utrzymać się li tylko z rolnictwa wystarczy policzyć koszta utrzymania stałe i zysk z jednostki powierzchni o właśnie w takim roku jak obecny gdy mamy tego zysku załamanie ... z resztą czy muszę Wam (przynajmniej większości tu) takie rzeczy tłumaczyć?

Oczywiście wszyscy rolnicy by chcieli aby państwo pomagało jak najwięcej tylko jeśli zbyt dużo zacznie pomagać to i samo zbankrutuje i tylko zakonserwuje slabszą konkurencyjność własnego rolnictwa które tym łatwiej przegra np z konkurencją ukraińskiego o ile ta Ukraina do ujni wejdzie a bardziej czy do tego czasu dożyje (którakolwiek z nich :P )

obecnie mamy atmosferę doraźności w polskim rolnictwie, przeczekania a wladza jeszcze utrwala stagnację subwencjonując z czysto populistycznych względów i no może trochę i społecznych tych ktorzy w zdrowej konkurencji powinni albo wypaść z rynku albo poważnie pomyśleć nad przeorientowaniem swojej działalności i bodaj rozpoczęcia jakiejś alternatywy wcale nie pozbywając się kapitału ziemi.

Jeśli masz więcej wolnego czasu w roku niż poświęcasz na zawód który deklarujesz że wykonujesz to wypadniesz z tego zawodu a w zasadzie to już wypadłeś i jeśli nie kombinujesz co zamiast...? no cóż na pewno następców mieć nie będziesz bo w czym?

cholerny bocian usiadł kilka metrów mi od otwartego okna i klekocze, nie wiedziałem że to bydlę takie głośne

"poproszę" go o zmianę lokalizacji

na ra

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

Jeśli masz więcej wolnego czasu w roku niż poświęcasz na zawód który deklarujesz że wykonujesz to wypadniesz z tego zawodu a w zasadzie to już wypadłeś i jeśli nie kombinujesz co zamiast...? no cóż na pewno następców mieć nie będziesz bo w czym?

cholerny bocian usiadł kilka metrów mi od otwartego okna i klekocze, nie wiedziałem że to bydlę takie głośne

"poproszę" go o zmianę lokalizacji

na ra

Jak chodzi o bociana to już poczęcie było czy będzie? 

A jak żyje z rolnictwa i mam więcej obijania jak pracy to jak to kwalifikować i poprawić -najgorzej że to mi pasuje 

Opublikowano
3 minuty temu, v11 napisał:

A jak żyje z rolnictwa i mam więcej obijania jak pracy to jak to kwalifikować i poprawić

To jak zaczniesz poprawiać masz dużą szansę że se dopiero życie spie.dolisz. Spokojnie trzymaj się tej ścieżki. Jest OK.:lol:

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, v11 napisał:

Jak chodzi o bociana to już poczęcie było czy będzie? 

A jak żyje z rolnictwa i mam więcej obijania jak pracy to jak to kwalifikować i poprawić -najgorzej że to mi pasuje 

szukać czegoś jeszcze póki masz czas to masz ten komfort że "zainwestujesz" zdobywanie doświadczenia w czymś co lubisz
ja sobie informatykę, mechatronikę i jeszcze hobbystyczne "maszynotwórstwo" specjalistyczne np kosiarek, zgabiarek do fasoli i takie tam zajęcia wykorzystujące łącznie te dziedziny. E-hanel też godny uwagi ... eee, życia mi zbraknie aby wszystko....

a bocian jeśli już to wnuki choć jest parę okien którym też równie blisko od sąsiadow tak że aż taki hurtowy to on nie jest aby wszystkich "obsłużył'

a i szkoda mi się stwora zrobiło, a niech tam klekocze... o znów nadaje

to chyba jakiś maruder bo chyba już odleciały, może jeszcze przyjdzie go dokarmiać przez zimę, co toto żre? no tak - mięsożerca; znaczy kot może mieć konkurencję

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, dysydent napisał:

a bocian jeśli już to wnuki choć jest parę okien którym też równie blisko od sąsiadow tak że aż taki hurtowy to on nie jest aby wszystkich "obsłużył'

a i szkoda mi się stwora zrobiło, a niech tam klekocze... o znów nadaje

to chyba jakiś maruder bo chyba już odleciały, może jeszcze przyjdzie go dokarmiać przez zimę, co toto żre? no tak - mięsożerca; znaczy kot może mieć konkurencję

O widzę że go przygarniesz -może jednak coś wyklekocze .A uważaj na tego kota bo jak głód to może i kotem się zainteresuje .Małe zające to normalne że dziobnie byle przez szyję mu przejdzie 

Opublikowano (edytowane)

a wiem wiem że to łowca

kiedyś u kuzynów opędzlował stadko kaczaków

dobra to polityczny temat i ...

choociaż- stwór co tępi i koty i kaczaki/? ;)

tylko gdzie on był gdy "trzeba było? xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

To jak zaczniesz poprawiać masz dużą szansę że se dopiero życie spie.dolisz. Spokojnie trzymaj się tej ścieżki. Jest OK.:lol:

i tak trzymam choć są pokusy .Od wtorku (kombajn po usłudze sprowadziłem ) zero wydajności przy klimie tak przytulnie -a na pokusy żeby się ruszyć wmawiam sobie że w tym wieku to niezbyt zdrowe aż się boję jak przyjdzie QQ jak odpalę bo ten miesiąc to zapierdalanie non stop choć i tak dużo mniej niż kiedyś kiedy była orka talerzowanie jesienia 

2 minuty temu, dysydent napisał:

choociaż- stwór co tępi i koty i kaczaki/? ;)

tylko gdzie on był gdy "trzeba było? xD

Tak daleko nie doszedłem w moich rozważaniach ale każdy ma prawo do swoich przekonań i zachowań .Nie wiem czemu ale pisiory mnie nie obdarzyły czymś nadzwyczajnym ale do PO i PSL czuje wyjątkową niechęć a po Kołodziejczaku przestali istnieć i ten pan też czy takiego gówniarza warto w ogóle wspominać 

Opublikowano (edytowane)

ten portal
https://www.money.pl/gospodarka/dyskusyjna-zmiana-prawa-budowlanego-rzad-sie-uparl-ale-odbije-sie-to-czkawka-6931952640990112a.html

kolejny raz udowadnia że jest zwykłym propagandowym szmatławcem
(choć powinienem nazwać - "tendencyjnie lobbystycznym" ale co by ze mnie był wtedy za "dysydent"?)

cyt "Piotr Jarzyński, partner kancelarii prawnej Jarzyński & Wspólnicy, mówi z kolei, że uproszczenie prawa budowlanego przyniesie budującym ułatwienia tylko w teorii. - W praktyce inwestorom ta zmiana może odbić się czkawką - przekonuje."

też sobie "eksperta szmatławiec wybrał
Przecież z góry wiadomo że ten przepis jest wymierzony w "darmozjadów od pieczątek" na budowach (przynajmniej częściowo wytrąca "wielkopańską" łaskę urzędasa; podbije pieczątkę czy nie i weź zgadnij za ile)

chcesz panie P. Jarzyński zarobić na budowie to chętnie polecę kielnię zamiast pieczątki, choć raz w życiu coś na prawdę wartościowego stworzysz a nie fikcję prawną której nigdy później nikt nie czyta ani nawet jest dostępna

pada tam argument że wzrośnie liczba samowoli budowlanych
przepis ograniczający zakres definicji samowoli ma zwiększyć? jeśli tak na bakier logice argumenty to jawnie widać że nie logiki artykuł broni a partykularnych interesów raka birokratotworów

tak tak @nie to 'monej.pl" (pewnie od "monidła")  też twierdziło że sankcje rosję w dwa miechy zawalą, twierdziło jakieś osiemnaście miesięcy temu

"eksperty" qwa.... od gumowych dzwonków

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Prawo budowlane to zwykły wymysł powinno obowiązywać jedynie inwestorów budujących dla kogoś bo budując dla siebie każdy odpowiada za swoje decyzje i inwestycje .Można by to uprościć ale po co z punktu widzenia urzędników 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, galan99 napisał:

Nie wszędzie tak jest położenie terenowe nie pozwala .

Zachodnie strony są jak na tacy .

Zaś Lubelskie są miejscowości równe i są pagórki i pochyłe , duży wydajny sprzed nie pojedzie .

zatem "co Ty wiesz o sprzęcie"
Ty (i tu se dopisz stosowne) jesteś

dlaczego Polska kupuje proste latające rury bojowe za paskarskie ceny u obcych gdy technologicznie o wiele trudniejsze jest rozwiązać problemy konstrucyjne które rozwiązuje jeden człowiek a że Polak to tylko przez to ma pecha bo polskość nawet jak wybitna to władcy (dowolnej opcji ..... itd (też stosowne niech se każdy dopisze

referat by trzeba dlaczego w Polsce się nie dało a jednak gdzie indziej...

a czy dzisiaj są warunki lepsze?
miliardy... setki miliardów (już nawet nie ostatnie a pożyczone) idą na zakup złomu bojowego u obcych którzy przecież bardziej demobilu się pozbędą niż szczytów technologii bo snadź by jeszcze z własną bronią wojnę mogli przegrać gdyby przeciw nim jej użyto

a ile wydano na polskie biura konstrukcyjno badawcze?
trąbienie na cały ryj ile to polskiego PKB pójdzie do kieszeni jankesów, p koeańskich żółtków a nic nie słychać o ... no właśnie

patrioci czy zdrajcy? a może tylko pospolici debile z kompleksem że cały naród taki jak oni?

ciekawe
prawda?

nawet nie muszę nic więcej bo mnie Skrzypczak wyręczył

jeszcze jedno polskie ofermy (pobożne)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wegry-beda-produkowac-drony-bojowe-wraz-z-Izraelem-i-Niemcami-8596990.html

można?....

potomkowie ss-manów wspólnie z niedopałkami krematoriów na terenie lizydupków kacapskich wspólnie broń klecą

szyderstwa Historii level top

który tam jeszcze chce reparacji? ;)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

miliardy... setki miliardów (już nawet nie ostatnie a pożyczone) idą na zakup złomu bojowego u obcych którzy przecież bardziej demobilu się pozbędą niż szczytów technologii bo snadź by jeszcze z własną bronią wojnę mogli przegrać gdyby przeciw nim jej użyto

a ile wydano na polskie biura konstrukcyjno badawcze?
trąbienie na cały ryj ile to polskiego PKB pójdzie do kieszeni jankesów, p koeańskich żółtków a nic nie słychać o ... no właśnie

patrioci czy zdrajcy? a może tylko pospolici debile z kompleksem że cały naród taki jak oni?

Tak patrząc na całokształt obrotu bronią w Europie na dzisiaj, to chyba mamy totalne czyszczenie magazynów z tego porosyjskiego złomu. Czyści się też magazyny z zachodniego złomu i amunicji, bo ich utylizacja jednak już o ból głowy przyprawiać zaczęła a wszystkiego utopić się w morzu nie da.

Wniosek jest taki że lobby zbrojeniowe przygotowuje grunt pod duże ssanie na uzbrojenie a być może samo ten konflikt zmontowało. 

Co do naszych debili, to faktycznie są to debile, Jest to bezdyskusyjne, bezapelacyjne i nawet nie traktować tego jako obelgę, bo takimi ich Bóg stworzył.

Jednak to co nasze tłuki rozkręciły, to jeszcze nie koniec. Za chwilę dojdą ciężkie śmigłowce i wtedy zacznie się jazda, Caracale to był pikuś przy tym.

21 minut temu, dysydent napisał:

Nasi pogryźli się z Rhaimetalem już dawno, Chcieli też trochę Niemców przycisnąć pozbyciem się Leopardów ale jak widać przyniosło to skutek odwrotny. Centrum logistyczne Leo będzie na Litwie,  drony i amunicja na Węgrzech, Airbus w Rumunii. Wyruchaliśmy się sami na całej linii.

32 minuty temu, dysydent napisał:

potomkowie ss-manów wspólnie z niedopałkami krematoriów na terenie lizydupków kacapskich wspólnie broń produkują

szyderstwa Historii level top

Bo widzą w tym interes.:cool:

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, mirro napisał:

są to debile, Jest to bezdyskusyjne, bezapelacyjne i nawet nie traktować tego jako obelgę, bo takimi ich Bóg stworzył.

obrazą boską było by zatem negować boski zamiar i inaczej takich nazywać to nie dyplomacja to grzech (oby nie śmiertelny)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mirro napisał:

Boga to wali

On sobie może na to pozwolić, jego "stwory" ... nie bardzo

Polska będzie miała kłody pod nogi od kacapów, instrumentalizm od Anglosasów a cios w plecy od Germanów (i ich przydupasów)

to już chyba przesądzone

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

Polska będzie miała kłody pod nogi od kacapów, instrumentalizm od Anglosasów a cios w plecy od Germanów

I to też będzie skutek, czyli owoce działań samych Polaków. Od wyboru debili do rządzenia począwszy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

pamiętasz moje - "braki kadrowe" aż do znudzenia powtarzane przeze mnie od ...o ho ho i jeszcze więcej lat?

jeszcze gdy nawet jajka nie były zniesione na ptaszki co miały ćwierkać że coś takiego jak PiS w Polsce dojdzie do władzy i otworzy drogę do budowy państwa wyznaniowego, ksenofobicznego wręcz nazizującego?

te braki kadrowe mamy przede wszystkim w elektoracie "wydrenowanym" z elementarnego intelektu całą Polski Historią

to są procesy pozasprawcze od wewnątrz ale tak działa elementarna zasada selekcji naturalnej, tak powstają drapieżniki tylko przeżywalność tego rodzaju istot jest niewiele wyższa od zera jeśli swą drapieżność ujawnią nim "nabiorą masy sprawczej"

no i mamy
samych wrogów wokół ostrzeżonych nazbyt wcześnie aby był bodaj cień szansy na sukces

to my teraz jesteśmy postrzegani jako ten dziad który po pomocy "jak odżyje to pomagającego kijem zabije"

ciemno ja to widzę

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

eszcze gdy nawet jajka nie były zniesione na ptaszki co miały ćwierkać że coś takiego jak PiS w Polsce dojdzie do władzy i otworzy drogę do budowy państwa wyznaniowego, ksenofobicznego wręcz nazizującego?

Trochę wtedy uważałem to za przesadzone. Jednak faktycznie ziarno zostało zasiane i chyba nawet widać że wzeszło.

Albo nie, w zasadzie uważałem że PiSowcy nie są na tyle głupi aby iść w tym kierunku. Jakieś obawy miałem, ale uważałem że reszta narodu ich wy.ebie zamim nabroją. No i teraz mam za swoje. Naród też ma na to wywalone.:lol:

Opublikowano

Moim zdaniem co roku powinno się odbywać referendum i to w formie głosowania elektronicznego na tematy w danym momencie aktualne -powierzamy kasę i wszystko inne elektronice to dlaczego nie głosowanie  niskie koszty a komu zależy zagłosuje mimo przeciwności a jednym z pytań powinno być czy obecny rząd i parlament  powinien dalej sprawować władzę 

Opublikowano (edytowane)

Ale jak im wtedy dać 100 dni spokoju, o które zawsze apelują?:lol:

Moim zdaniem kto kandyduje do Sejmu i zostanie tam wybrany, to żadnym wypadku nie powinien zostawać ministrem. Jak za krótka ławeczka w partii, to tzra się dogadywać z inną,

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Ale za to jakie reklamy CPK w tv lecą. Horale za te wszystkie zmarnowane miliony w tej firmie i za to puste pole można legalnie postawić zarzuty o nie gospodarność i nie korzystne rozporządzanie mieniem firmy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v