Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, ws71 napisał:

Żona pochodzi  z gospodarstwa które powstało od zera w 1978 r[pracował tylko teść w lesie],teście z trójką małych dzieci kupili gosp 22ha, zero maszyn, budynki poczatek XXw, do końca lat 80-tych wszystkie maszyny nowe, poza bizonem ,którego nie mieli + budynki poza domem[powstał w lat 90-tych], spróbuj w obecnych czasach zrobić taki numer ciekawe ile lat potrwa zanim komornik zlicytuje[według mądrości to jesteś Panem ,chetnie bym zobaczył jak sobie obecnie poradziłbyś w dzisiejszych czasach przy starcie od zera]

@Tomasz0611 młody mało widział rodzice wszystko podali na tacy .

Tylko jak dalej tak będzie w gospodarce jak się dzieje , że koszta będą wzrastać a sprzedasz po niskich cenach za kilka lat będzie płacz .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galan99 napisał:

@Tomasz0611 młody mało widział rodzice wszystko podali na tacy .

Rodzice na tacy dali 6ha ... Obecnie mam prawie 20ha. Więcej nie widzę sensu kupować, bo płacić po 70.000 za ha pod zboża mija się z celem, kupuję tylko działki które przylegają do moich, lub mają powyżej 3ha i dostęp do sieci energetycznej aby była możliwość wykonać studnię do nawadniania ... I ja nie muszę Niemca dorabiać jak co niektórzy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W obecnych czasach nie zaczynałbym gospodarowania od zera, bo to ekonomicznie bez sensu, zresztą, co to za sens mówić o czasach gdy pieniądze wydane na ciągnik za 3 lata warte były mendel jajek ... A żeby ten ciągnik kupić, to ważniejsze były kontakty w gminie niż pieniądze w portfelu ... Hektar ziemi to za 8 świniaków można było kupić, tylko co z tego, jak nie można było kupić ciągnika, żeby ten hektar obrobić. Każdy miał 8-10ha i to było wszystko czego potrzebował, bo więcej nie obrobił sprzętem wtedy dostępnym.

W tamtych czasach były już gospodarstwa 20 i wiecej ha, koleżanka z klasy miała 60 ha i nowy 1224 w latach 80-tych, u nas akurat w regionie to duży wpływ miała wielkość produkcji zwierzęcej, miałeś duża produkcję ,miałeś w miarę dostęp do wszystkiego, 80 % okolicznych budynków inwentarskich powstało w latach 80-tych

Opublikowano

Widzisz, a u nas na 30 budynków na wsi w 85r. były 4 nowe ciągniki z przydziałów, w czym w jednym gospodarstwie 3 z kolei nowy, bo gospodarz był aktywnym partyjniakiem ... A reszta szukała gdzie się da używanych, które były droższe niż nowy z przydziału ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Bo komunę miło wspominają dziady, które nie radzą sobie w obecnym systemie. Taki @galan99 musi Niemca dorabiać, bo się z swojego gospodarstwa nie potrafi utrzymać ...

Jak będziesz miał szczęście też będziesz starym dziadem .Nie przepracowałem w Niemczech ani minuty ale to co kto robi i jak zarabia to jego sprawa ambicja i chęć .Jednemu starcza średni poziom inni maja inne potrzeby -najważniejsze jest zadowolenie z tego co robimy i ile zarabiamy .O minionych czasach smarkacze nie maja pojęcia a grają znawców .Każdy czas ma plusy i minusy i dziś i wtedy byli zadowoleni i nie zadowoleni a niekiedy warto przed czepianiem się innych spojrzeć historycznie na swoje otoczenie bo niekiedy można się zdziwić .Oczywiście mało kto przyznaje się że był w partii -prędzej zaprzeczają to podobnie jak na Śląsku opowiadania byłych SSmanów że oni byli dobrzy? (rozdawali czekoladę żydom ?) .Było jak było jedni byli w partii dla ciągnika inni w SS bo ich Adolf odebrał rozum -grzech jak każdy inny ,błąd życiowy itd Ważna jest teraźniejsza postawa zasady  i bycie człowiekiem przyjmowanie uzasadnionej krytyki i obrona swoich zasad .A dzis większość szczególnie młodych jedynym celem jest zdobycie kasy nie zważając na nic i nikogo .Z biegiem lat i ci młodzi ostygną jak dostaną kilka nauczek i drogich lekcji .A jako stary dziad powodzi mi się więcej niż dobrze na partię byłem za młody a startowałem w latach 90  też nie zbyt wysokiej półki i tylko odważne decyzje i zbieg okoliczności jednych rujnują a innym przynoszą krocie tak jest było i będzie  

29 minut temu, ws71 napisał:

W tamtych czasach były już gospodarstwa 20 i wiecej ha, koleżanka z klasy miała 60 ha i nowy 1224 w latach 80-tych, u nas akurat w regionie to duży wpływ miała wielkość produkcji zwierzęcej, miałeś duża produkcję ,miałeś w miarę dostęp do wszystkiego, 80 % okolicznych budynków inwentarskich powstało w latach 80-tych

Mało kolego wiesz .Produkcja zwierzęca była powiązana z dostępnością tylko w taki sposób że za sprzedaż odpowiednich ilości miałeś powiedzmy za 5 ton żywca tona węgla czy cementu ale nie gratis a tylko przydział -możliwość zakupu  A przydziały ciągników i maszyn to tylko i wyłącznie znajomoąci np na 8 ha dostawał przydział a na 30 ha robił sprzętem z przetargów po skr i rsp które dostawały nowe taniej niż wylicytowane stare graty 

Opublikowano
48 minut temu, v11 napisał:

Jak będziesz miał szczęście też będziesz starym dziadem .Nie przepracowałem w Niemczech ani minuty ale to co kto robi i jak zarabia to jego sprawa ambicja i chęć .Jednemu starcza średni poziom inni maja inne potrzeby -najważniejsze jest zadowolenie z tego co robimy i ile zarabiamy .O minionych czasach smarkacze nie maja pojęcia a grają znawców .Każdy czas ma plusy i minusy i dziś i wtedy byli zadowoleni i nie zadowoleni a niekiedy warto przed czepianiem się innych spojrzeć historycznie na swoje otoczenie bo niekiedy można się zdziwić .Oczywiście mało kto przyznaje się że był w partii -prędzej zaprzeczają to podobnie jak na Śląsku opowiadania byłych SSmanów że oni byli dobrzy? (rozdawali czekoladę żydom ?) .Było jak było jedni byli w partii dla ciągnika inni w SS bo ich Adolf odebrał rozum -grzech jak każdy inny ,błąd życiowy itd Ważna jest teraźniejsza postawa zasady  i bycie człowiekiem przyjmowanie uzasadnionej krytyki i obrona swoich zasad .A dzis większość szczególnie młodych jedynym celem jest zdobycie kasy nie zważając na nic i nikogo .Z biegiem lat i ci młodzi ostygną jak dostaną kilka nauczek i drogich lekcji .A jako stary dziad powodzi mi się więcej niż dobrze na partię byłem za młody a startowałem w latach 90  też nie zbyt wysokiej półki i tylko odważne decyzje i zbieg okoliczności jednych rujnują a innym przynoszą krocie tak jest było i będzie  

Mało kolego wiesz .Produkcja zwierzęca była powiązana z dostępnością tylko w taki sposób że za sprzedaż odpowiednich ilości miałeś powiedzmy za 5 ton żywca tona węgla czy cementu ale nie gratis a tylko przydział -możliwość zakupu  A przydziały ciągników i maszyn to tylko i wyłącznie znajomoąci np na 8 ha dostawał przydział a na 30 ha robił sprzętem z przetargów po skr i rsp które dostawały nowe taniej niż wylicytowane stare graty 

Gdzie napisałem że było gratis? miałeś przydział zwiekszałeś produkcję, zwiekszyłeś produkcję miałeś jeszcze większy przydział, u nas nawet nowe bizony na gospodarstwie nie były rzadkością, wszystko było kwestią skali produkcji i jej profilu

Opublikowano
10 minut temu, mirro napisał:

Wystarczyło aby wydac polecenie.

"W razie pojawienia się UFO, Batmana albo białoruskich śmigłowców w żadnym razie nie meldować.":lol:

W sumie nie głupie. Wojsko by posłuchało rozkaz to rozkaz. Ale jak to za zwyczaj nie posłuszni pisowi obywatele dzwonili na 112. I po co było dzwonić? Przylecieli to i odlecieli.

Opublikowano

Nie chodzi o udawadnianie racji  ale przykład  na 20 ha 1983r bizon z przydziału połowa naszej produkcji za 750 tyś zł a po 3 miesiącach musieliśmy kupić za 1 350 000  i tamten to dupowłziec w gminie .I takich przykładów dziesiątki sprzedaż nie była adekwatna do rozdziału maszyn -było minęło dziś akurat tych gospodarstw za znajomościami już nie ma lub dogorywają i to jest wyznacznik tego jak kto gospodarował przez lata czy opierał się na ekonomi czy znajomkach którzy z czsem stracili wpływy 

8 minut temu, ws71 napisał:

Gdzie napisałem że było gratis? miałeś przydział zwiekszałeś produkcję, zwiekszyłeś produkcję miałeś jeszcze większy przydział, u nas nawet nowe bizony na gospodarstwie nie były rzadkością, wszystko było kwestią skali produkcji i jej profilu

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Żona pochodzi  z gospodarstwa które powstało od zera w 1978 r[pracował tylko teść w lesie],teście z trójką małych dzieci kupili gosp 22ha, zero maszyn, budynki poczatek XXw, do końca lat 80-tych wszystkie maszyny nowe, poza bizonem ,którego nie mieli + budynki poza domem[powstał w lat 90-tych], spróbuj w obecnych czasach zrobić taki numer ciekawe ile lat potrwa zanim komornik zlicytuje[według mądrości to jesteś Panem ,chetnie bym zobaczył jak sobie obecnie poradziłbyś w dzisiejszych czasach przy starcie od zera]

Najwięcej polskiej wsi szkodzą tak zwani obrońcy polskiej wsi czyli PIS. Nie trzeba ciągle niczego dopłacać WYSTARCZY DBAĆ I STWARZAĆ WARUNKI ŻEBY ROLNIKOM BYŁO ŁATWIEJ A NIE Z JEDNEJ STRONY DOPŁACAĆ A Z DRUGIEJ DZIAŁAĆ NA ICH SZKODĘ NP ROBIĆ DOBRZE UKRAIŃCOM

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ws71 napisał:

Pozwolę sobie skomentować ale nie bierz do siebie  w latach 80 przydziały i to na różne maszyny dostawali tylko dupowłazy i handlarze którzy dalej odsprzedawali z kolosalnym zyskiem  Mam szwagra który miał wszystkie maszyny nowe podwójnie i dopiero po czsie się okazało jak machloił .Dziś na  ciągnik  powiedzmy za 0,5 potrzebuję około 2 lat  nie powiem jest więcej ha i działalność trudno mi to wyliczyć na 20 kilka ha które dostałem ale przez minione lata musiałem zbierać raczej dłużej  .A całe porównania to tak jak dziś ktoś kupuje z dofinansowaniem lub za swoje  teraz i wtedy są jakby dwie półki cenowe i tak jak kiedyś jedni maja dotacje inni nie 

Edytowane przez v11
  • Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, racyl napisał:

Najwięcej polskiej wsi szkodzą tak zwani obrońcy polskiej wsi czyli PIS.

Wszyscy obrońcy, Bo są po tej samej wodzie.Nie odróżniają problemów wsi od problemów produkcji rolnej. PiS osiągnął w tym już poziom mistrzowski.

Opublikowano
25 minut temu, v11 napisał:

Nie chodzi o udawadnianie racji  ale przykład  na 20 ha 1983r bizon z przydziału połowa naszej produkcji za 750 tyś zł a po 3 miesiącach musieliśmy kupić za 1 350 000  i tamten to dupowłziec w gminie .I takich przykładów dziesiątki sprzedaż nie była adekwatna do rozdziału maszyn -było minęło dziś akurat tych gospodarstw za znajomościami już nie ma lub dogorywają i to jest wyznacznik tego jak kto gospodarował przez lata czy opierał się na ekonomi czy znajomkach którzy z czsem stracili wpływy 

Dalej z Tobą się nie zgodzę praktycznie 100% obecnych gospodarstw pow 30ha[poniżej zresztą też] swój  rodowód ma poczatek w lat późnego Gierka, przynajmniej tak wygląda w kuj-pom

Opublikowano
3 godziny temu, Meg5 napisał:

Węgiel śląski to tylko przez internet można kupić ,ponieważ na składach  Kazachstan lub Kolumbia , nasz krajowy niedostępny dla polskich składów .

Co do lepszości czasów komunistycznych ,nad obecnymi . Teraz jest lepiej ,bo ludziom się dużo lepiej żyje ,jak wcześniej . Kiedyś wszystko miało smak ,bo mało co było ,dziś ludzie mają pełne d...y. 

aaa i już się tak mlekiem z czasów komunistycznych nie zachwycajcie ,Tata mój kilkanaście lat mleko do mleczarni woził  i nie chcecie wiedzieć co w nim potrafiło być ...syf ,kiła i mogiła ....,to samo w przetwórniach ,gdzie na wieś masło przywozili za darmo ,bo im się robaki w nim zalęgły . Gdy weszliśmy do Unii i standardy na  jakość mleka zaczęły obowiązywać ,producenci mleka rezygnowali z produkcji ,jeden po drugim ,ponieważ się  przestawało opłacać ....tylko jak miało  się opłacać mleko w klasie pozaklasowej ? 

A kto tu rozpamiętywał przed Tobą i kilkoma innymi o lepszości czasów Smarkulo? 
O smakowitości mleka i śmietany z Galanem sobie dyskutowaliśmy. 

Opublikowano
14 minut temu, ws71 napisał:

Dalej z Tobą się nie zgodzę praktycznie 100% obecnych gospodarstw pow 30ha[poniżej zresztą też] swój  rodowód ma poczatek w lat późnego Gierka, przynajmniej tak wygląda w kuj-pom

Ale oczywiście ze z lat gierka i przed- tyle że przed byli zwani kułakami i gdzie się dało tępiono ich ale te przydziały maszyn u nas były zawsze szemranym interesem ale gmina zatrzęsiona rolnikami po latach przyznawali się co niektórzy ile przehandlowali przydziałów za komuny zeby trzymali ryja ale się tym chwalą 

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Wszyscy obrońcy, Bo są po tej samej wodzie.Nie odróżniają problemów wsi od problemów produkcji rolnej. PiS osiągnął w tym już poziom mistrzowski.

Warto by zauważyć że inne rządy wiadomo szkodziły rolnictwu polskiemu a rządzili bez pandemii , bez wojny na UA , nie było tylu sankcji , import był tańszy . Fakt takich cen na nawozy , śor i paliwo nigdy wcześniej nie było i tu się PIS podłożył .

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Fakt takich cen na nawozy , śor i paliwo nigdy wcześniej nie było i tu się PIS podłożył

Czyli przyznajesz że to też szkodnik?

Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Warto by zauważyć że inne rządy wiadomo szkodziły rolnictwu polskiemu a rządzili bez pandemii , bez wojny na UA

To po kija wygrali wybory akurat teraz, kiedy pandemia i wojna? Spieszyło im się?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v