Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dobre  i w ryło nie piecze to po co przepijać😁

Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał:

Kuźwa. Dziś wydałem na nalewki takich dwanaście flaszek... Ja tego do domu znoszę co i rusz - nie odzie przepić.

Rozdaj potrzebującym 

2 minuty temu, witejus napisał:

U mnie co wieczór na stodole piszczy

Rozwal stodołę 🤷

I nie będzie piszczała 

Opublikowano
3 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Rozwal stodołę 🤷

I nie będzie piszczała 

Nie pomoże. Wiosną swoją rozwaliłem i tylko bidę podrażniłem.

Wydoiła mnie konkretnie 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Nie pomoże. Wiosną swoją rozwaliłem i tylko bidę podrażniłem.

Wydoiła mnie konkretnie 🤣

Sławku nie grzesz 😛

Opublikowano
Dnia 19.07.2023 o 19:26, Mariusz2903 napisał:

Pamiętasz rząd Tadeusza Mazowieckiego ? powiedz mi dlaczego Polacy to takie głupki .

Mazowiecki to jest pasztet 😂

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Jak mają 20 i 12% to w jaki sposób puławy będa miały mniejszościowy?

To wywłaszczenie to jak sie odbywa?

daj sobie spokój z tymi pytaniami ..........   czytasz deutsche welle kwiczysz tu od rana do wieczora a nic nie wiesz   

13 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Już lepiej niech w polskim sejmie siedzą Niemcy i Żydzi niż miało by tam być 460 Januszy Kowalskich xD

ty już lepiej zamilcz 

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

ty już lepiej zamilcz 

No niestety, taka prawda, każdy byłby lepszy od tego debila Janusza Kowalskiego. Miał rację Kołodziejczak, że mu dał kredki i malowanki z ciągnikami i traktorami, bo lepiej niech sobie maluje  nic nie robi, niż miałby się zaangażować i narobić głupot ...

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, Roman176 napisał:

daj sobie spokój z tymi pytaniami ..........   czytasz deutsche welle kwiczysz tu od rana do wieczora a nic nie wiesz   

Prosta matematyka cie przerasta? Piszez że mają 12 i 20% i pakiet większościowy. Skoro nic nie wiem to wytłumacz jak to działa że 32% stanowi pakiet większościowy.

Opublikowano

Gdzie pisałeś o Policach i jaki maja z tym związek?

Na czym to wywłaszczenie będzie polegać?

6 godzin temu, Roman176 napisał:

a tu proszę 

Nowe doniesienia „Rzeczpospolitej” dotyczą ogłoszonego przez ministra rozwoju i technologii Waldemara Budę wywłaszczenia z akcji w Grupie Azoty, rosyjskiego oligarchy Wiaczesława Kantora. Posiada on 19,82 proc. akcji Azotów poprzez Grupę Acron i spółki zależne jak Norico Holding S.a.r.l. z siedzibą w Luksemburgu, Opansa Enterprises Limited i Rainbee Holdings Limited z siedzibami na Cyprze.

Wiaczesław Kantor zainteresował się przejęciem Azotów w 2012 roku. Jego spółka Acron, największy producent nawozów w Rosji, zgromadziła przez cztery lata 20 proc. akcji spółki.

rudy rudy a barany na lex tusk bbeeeeeeeeeeee beeeeeeeee      

współpraca z ruskim 

Puław będzie mniejszościowy, tym bardziej że Acron skupił tam 12 proc

Opublikowano (edytowane)

hmmm 

2008 rozpoczęto przygotowania do sprzedaży 80% akcji ZAK SA niemieckiej firmie PCC AG, jednak transakcja nie doszła do skutku z powodu zbyt niskiej ceny oferowanej przez PCC

2007 r. był jednym z najlepszych w całej historii zakładów. Został on zamknięty z zyskiem na poziomie 129 mln zł, a przychody firmy wyniosły 1,66 mld zł. Duża część z wypracowanych profitów została przeznaczona na inwestycje, które firma zaplanowała na kolejne lata[22].

love tusk  

MEMY] Donald Tusk obchodzi 60. urodziny. Z tej okazji mamy ...

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Piszez że mają 12

gdzie pisałem ze mają 12 ? 

masz bo ty k**wa myślisz jak polonez na zimnym  

Fuzja Tarnowa i Puław była krytykowana

Nie wszystkim wówczas w Polsce podobało się połączenie Tarnowa z Puławami. Ministerstwo Skarbu Państwa tłumaczyło wówczas, że konsolidację wywołali i przyspieszyli inwestorzy.

– Jaki jest rzeczywisty cel stworzenia azotowego KGHM? Czy przypadkiem nie chodzi o to, aby potem sprzedać jeden podmiot inwestorowi, który będzie dyktował cenę na nawozy polskim rolnikom, wpływając tym samym na wzrost cen żywności? Czy nie powinno być rodzimej dywersyfikacji produktu, jakim są nawozy dla rolnictwa, po to, aby na wypadek kłopotu jednego podmiotu można było zwiększyć produkcję w innym i uniezależnić się od dyktatu zagranicznych koncernów? Dlaczego Puławy jako silniejsza firma ma być przejęta przez słabszą, gdzie udział Skarbu Państwa stanowi zaledwie 32 proc. wobec 51 proc. w Puławach i nawet po przejęciu Puław będzie mniejszościowy, tym bardziej że Acron skupił tam 12 proc. akcji i trudno liczyć na to, że powstrzyma się przed dalszą próbą przejęcia kolejnych akcji? Częstą praktyką na rynkach finansowych jest to, że podmioty na ciche zlecenia skupują akcje danej firmy, by je odsprzedać ogłaszającemu wezwanie - nie przekraczając 5 proc., nie muszą się ujawniać. Czy organy bezpieczeństwa państwa wiedzą, kto w ostatnich 6 miesiącach nabył akcje Tarnowa i nie odsprzedał ich, czyli je posiada, by ewentualnie odpowiedzieć na kolejne wezwania? Panie ministrze, czy minister skarbu ma awaryjny plan na wypadek właśnie wrogiego przejęcia skonsolidowanego podmiotu przez koncern zagraniczny? Czy minister rolnictwa ma awaryjny plan B na wypadek dyktowania cen nawozów, bo to jest jego celem, po przejęciu koncernu? Jeśli nie ma jasnych odpowiedzi w tej sprawie, należy zrobić wszystko, by powstrzymać proces zmian właścicielskich, bo może się okazać, że kolejna kluczowa gałąź gospodarki znajdzie się w obcych rękach. W czyim imieniu panowie działacie? W przekonaniu mieszkańców Puław i Lubelszczyzny jest to działanie czysto polityczne, bez uzasadnienia ekonomicznego. Jeżeli macie jeszcze jakikolwiek sentyment do Polski, to koniecznie trzeba ten proces wstrzymać dla zbadania kompleksowego i wnikliwego całej tej operacji - aż tyle pytań w ramach pytania bieżącego postawiła w 2012 r. poseł Gabriela Masłowska przed ministrem skarbu państwa.

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

a tu proszę 

Nowe doniesienia „Rzeczpospolitej” dotyczą ogłoszonego przez ministra rozwoju i technologii Waldemara Budę wywłaszczenia z akcji w Grupie Azoty, rosyjskiego oligarchy Wiaczesława Kantora. Posiada on 19,82 proc. akcji Azotów poprzez Grupę Acron i spółki zależne jak Norico Holding S.a.r.l. z siedzibą w Luksemburgu, Opansa Enterprises Limited i Rainbee Holdings Limited z siedzibami na Cyprze.

Wiaczesław Kantor zainteresował się przejęciem Azotów w 2012 roku. Jego spółka Acron, największy producent nawozów w Rosji, zgromadziła przez cztery lata 20 proc. akcji spółki.

rudy rudy a barany na lex tusk bbeeeeeeeeeeee beeeeeeeee      

współpraca z ruskim 

Puław będzie mniejszościowy, tym bardziej że Acron skupił tam 12 proc

Piszesz o 20 i 12 procentach , chyba że jakieś pijackie omamy cie dopadły. 

Jak nie wiesz co pisałeś to podaj ile według ciebie ma ten mniejszościowy pakiet i kto ma większość.

Opublikowano
15 minut temu, Roman176 napisał:

Dlaczego Puławy jako silniejsza firma ma być przejęta przez słabszą, gdzie udział Skarbu Państwa stanowi zaledwie 32 proc. wobec 51 proc. w Puławach i nawet po przejęciu Puław będzie mniejszościowy, tym bardziej że Acron skupił tam 12 proc.

6 minut temu, Ulman napisał:

jpr pławy nie nielezały wtedy pod azoty czego jeszcze nie rozumiesz ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Prosta matematyka cie przerasta? Piszez że mają 12 i 20% i pakiet większościowy. Skoro nic nie wiem to wytłumacz jak to działa że 32% stanowi pakiet większościowy.

nie wiesz jak to dziala ??? czy tylko romana draznisz ??

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

A jakie ma  znaczenie co było w 2012  skoro skarb panstwa teraz  wywlaszcza?  Kto ma pakiet większościowy i ile on wynosi?

Na czym polega wywłaszczenie?

Na dobranoc

Fuzja Tarnowa i Puław była krytykowana

Nie wszystkim wówczas w Polsce podobało się połączenie Tarnowa z Puławami. Ministerstwo Skarbu Państwa tłumaczyło wówczas, że konsolidację wywołali i przyspieszyli inwestorzy.

– Jaki jest rzeczywisty cel stworzenia azotowego KGHM? Czy przypadkiem nie chodzi o to, aby potem sprzedać jeden podmiot inwestorowi, który będzie dyktował cenę na nawozy polskim rolnikom, wpływając tym samym na wzrost cen żywności? Czy nie powinno być rodzimej dywersyfikacji produktu, jakim są nawozy dla rolnictwa, po to, aby na wypadek kłopotu jednego podmiotu można było zwiększyć produkcję w innym i uniezależnić się od dyktatu zagranicznych koncernów? Dlaczego Puławy jako silniejsza firma ma być przejęta przez słabszą, gdzie udział Skarbu Państwa stanowi zaledwie 32 proc. wobec 51 proc. w Puławach i nawet po przejęciu Puław będzie mniejszościowy, tym bardziej że Acron skupił tam 12 proc. akcji i trudno liczyć na to, że powstrzyma się przed dalszą próbą przejęcia kolejnych akcji? Częstą praktyką na rynkach finansowych jest to, że podmioty na ciche zlecenia skupują akcje danej firmy, by je odsprzedać ogłaszającemu wezwanie - nie przekraczając 5 proc., nie muszą się ujawniać. Czy organy bezpieczeństwa państwa wiedzą, kto w ostatnich 6 miesiącach nabył akcje Tarnowa i nie odsprzedał ich, czyli je posiada, by ewentualnie odpowiedzieć na kolejne wezwania? Panie ministrze, czy minister skarbu ma awaryjny plan na wypadek właśnie wrogiego przejęcia skonsolidowanego podmiotu przez koncern zagraniczny? Czy minister rolnictwa ma awaryjny plan B na wypadek dyktowania cen nawozów, bo to jest jego celem, po przejęciu koncernu? Jeśli nie ma jasnych odpowiedzi w tej sprawie, należy zrobić wszystko, by powstrzymać proces zmian właścicielskich, bo może się okazać, że kolejna kluczowa gałąź gospodarki znajdzie się w obcych rękach. W czyim imieniu panowie działacie? W przekonaniu mieszkańców Puław i Lubelszczyzny jest to działanie czysto polityczne, bez uzasadnienia ekonomicznego. Jeżeli macie jeszcze jakikolwiek sentyment do Polski, to koniecznie trzeba ten proces wstrzymać dla zbadania kompleksowego i wnikliwego całej tej operacji - aż tyle pytań w ramach pytania bieżącego postawiła w 2012 r. poseł Gabriela Masłowska przed ministrem skarbu państwa.

Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa Paweł Tamborski podkreślał, że obie spółki, czyli Tarnów i Puławy, znajdują się w tej chwili w obrocie giełdowym i podlegają mechanizmom rynkowym. Konsolidację wywołali inwestorzy. Po dekadzie, można obecnie śmiało stwierdzić, że podjęty wtedy działania uchroniły Zakłady Azotowe w Tarnowie przed wrogim rosyjskim przejęciem i dały podwaliny do powstania Grupy Azoty, w której skład wchodzą nie tylko wspomniane zakłady, ale także te z Polic i Kędzierzyna-Koźla.

Poseł Masłowska to oczywiście PISiara😆

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Roman176 napisał:

nie zgadłeś, akurat od Mirka na nic nie liczyłem  

no widzisz i mam dylemat czy Ci wyjaśniać o co mi chodziło czy nie

tak najmniej obraźliwie jak potrafię napiszę - opatrznie mnie zrozumialeś
(jeśli ma być mowa o jakimkolwiek zrozumieniu ;) )

i jeszcze w kwestiach "rozumienia"
https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-ukrainski-premier-nie-przebieral-w-slowach-ostra-krytyka-pol,nId,6913973

oto dlaczego nie wolno w konflikcie rusko ukraińskim pozwolić aby ukry stały się zbyt silne bo takim samym bandziorem się staną jakim jest obecnie rosja

a już groteskowo zabawne że pisiorów od populistów nawet ukry wyzywają

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, dysydent napisał:

a już groteskowo zabawne że pisiorów od populistów nawet ukry wyzywają

Noooo mogli ich od ruskich onuc zwyzywać ale jakby sie zastanowić, to chyba właśnie to zrobili.🤣

Różnica jest taka, że wtedy Puławy nie należały pod Azoty, i miały się dobrze, a teraz należą i kwiczą i leżą.🤣

7 godzin temu, Roman176 napisał:

Panie ministrze, czy minister skarbu ma awaryjny plan na wypadek właśnie wrogiego przejęcia skonsolidowanego podmiotu przez koncern zagraniczny? Czy minister rolnictwa ma awaryjny plan B na wypadek dyktowania cen nawozów, bo to jest jego celem, po przejęciu koncernu?

A to pytanie to chyba W ubiegłym roku trza było postawić Bodaj Panu Kowalczykowi jak ceny nawozów poszybowały w kosmos. Ale chyba nikt już o tych pytaniach nie pamiętał.🤣

Edytowane przez mirro
Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Patrz, a ja w tym roku zarobiłem 15% tego co w ubiegłym roku. A ściślej to miałem sprzedaż w wysokości 15% ubiegłego roku

Jak żyć? Zastanawiałem się co tak popiskuje w obejściu jak podwórkiem idę. Przyczaiłem się i przez moment zauważyłem że to bida podchody robi i piszczeć zaczyna.🤣

Pisałeś już że zbiory słabe i ceny jeszcze gorsze , nic zaskórniaków z ubiegłego roku nie masz ?

12 godzin temu, Ulman napisał:

Jakie będą za chwile konsekwencje tej nawałnicy? 

Ceny budowlanki znowu w górę a jeszcze nie spadły zbytnio .

Opublikowano
33 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Pisałeś już że zbiory słabe i ceny jeszcze gorsze , nic zaskórniaków z ubiegłego roku nie masz ?

A na przyszły rok mu starczy?🤣

Opublikowano
47 minut temu, Mariusz2903 napisał:

No to co da ten kredyt 2%?  Drożej kupią mieszkania i będą spłacać wyższy kapitał a niższe odsetki. Wyjdzie dokładnie na to samo finansowo a że jest bezmyślny owczy pęd to się skończy jak z frankowiczami. 

Opublikowano
Roman176 napisał:

15 minut temu, Roman176 napisał:

Dlaczego Puławy jako silniejsza firma ma być przejęta przez słabszą, gdzie udział Skarbu Państwa stanowi zaledwie 32 proc. wobec 51 proc. w Puławach i nawet po przejęciu Puław będzie mniejszościowy, tym bardziej że Acron skupił tam 12 proc.

6 minut temu, Ulman napisał:

O czym ta dyskusja skoro wytwórcom nawozów najlepiej wychodziło kupowanie ruskiego amoniaku?

mirro napisał:

Noooo mogli ich od ruskich onuc zwyzywać ale jakby sie zastanowić, to chyba właśnie to zrobili.🤣

Biorąc pod uwagę inne okoliczności to tam grubo się nie pomylili. Biorąc pod uwagę kontekst - można się wqwić. Tylko to są tematy nieuniknione - bedzie dym na bank. Taki sam najmniej jaki niemce robili przy wstępowywaniu Polski do łuni.

Ulman napisał:

47 minut temu, Mariusz2903 napisał:

No to co da ten kredyt 2%?  Drożej kupią mieszkania i będą spłacać wyższy kapitał a niższe odsetki. Wyjdzie dokładnie na to samo finansowo a że jest bezmyślny owczy pęd to się skończy jak z frankowiczami. 

A patrzyłeś domki jednorodzinne. Wzrost wynagrodzeń co to przegonił inflację nie pomoże...

Opublikowano

Czytam sobie o modernizacji stara 266 do standardu M2 i wszystko za 450 tys. mniej niż zakup nowego... Sz kufa. Toć modernizacja nie przewiduje szybkiej zamiany tej chińskiej kabiny na opancerzoną i jest to nadal niewielki samochód. Toć to gupiego robota.... ale idą w to. O ile macie rację co do Romana to nie tylko on ma problemy poznawcze...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v