Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

chco raz z toba sie zgodze...

ludzie o mnetalnosci wschodniopolskiej nawet autobusami nie jezdza a co dopiero samolotami 🤣

Ja też się zgodzę.  Jeżdżenie samolotami musi być bardzo nie wygodne.

Opublikowano
13 minut temu, jacus napisał:

w kazda sobote myjesz czy tak jak ulman raz na rok ??🤣

Oczywiście że w każdą sobotę, Tylko po jednej w każdą. Tak na przemian. Ale na Wielkanoc, Boże Ciało i parę innych świąt, to już obie na raz,:lol:

Opublikowano
16 minut temu, Ulman napisał:

Ja też się zgodzę.  Jeżdżenie samolotami musi być bardzo nie wygodne.

na wschodzie nie ma dróg na duże samoloty, tylko na małe, to i zasięg niewielki, co innego w Krakowie , tam prosto z Balic na autostradę i do niemiec rzut beretem

Opublikowano
34 minuty temu, jahooo napisał:

a nie widziałeś, jak się buduje pasu na lotniskowcach ??

Pas to powinni zbudować dodatkowy , jak stoją rzepakiem czy z pszenicą do  Elewarr Skierbieszów , będzie wyznacznikiem cen w żniwa i po .

Tak samo w Tuczempach dla Grabowca , pozostali i tak będą skupywać o 200 zł niżej danej ceny jaką przedstawi Elewarr .

Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Pas to powinni zbudować dodatkowy

A widzisz, bo kiedyś budowano na drogach coś co się nazywało DOL. Drogowy Odcinek Lądowania. To na prostych odcinkach można posadzić dowolny samolot by było.:lol:

Opublikowano (edytowane)

dudu andrej na u-krainie znów zalicza wtope , składa hołd pomordowanym na Wołyniu choć obchodzona jest rocznica ludobójstwa , czyli znów myslał dudu ze mu sie uda przechytrzyć system bo niestety na Wołyniu gineli takze upaińcy, i mordercy Polaków , dziś dudu oddaje także i im cześć w łucku .TV  u-krainy już podają że to także hołd dla pomordowanych ukraińców . Nie ma na żywo w TVP relacji by sie w Polsce nie wydawało to żałosne .

Edytowane przez marks50
  • Like 1
Opublikowano

W zasadzie to tam każdy czci pamięć swoich pomordowanych. Gdzieś jednak wypadałoby się spotkać w tym wszystkim i jasno dać do zrozumienia iż każda ze stron wie o co kaman. 

Opublikowano
26 minut temu, mirro napisał:

A widzisz, bo kiedyś budowano na drogach coś co się nazywało DOL. Drogowy Odcinek Lądowania. To na prostych odcinkach można posadzić dowolny samolot by było.:lol:

Te DOL-e były budowane z myślą o samolotach wojskowych w razie jak by nato zniszczyło lotniska podstawowe to miały robić jako zapasowe. Teoretycznie można było tam posadzić ił62 tyle że z tą rozpiętością przy ladowaniu ciachnął by sporo więcej brzózek niż prezydencki tupolew w smoleńsku.

Opublikowano
6 minut temu, mikad napisał:

Te DOL-e były budowane z myślą o samolotach wojskowych w razie jak by nato zniszczyło lotniska podstawowe to miały robić jako zapasowe. Teoretycznie można było tam posadzić ił62 tyle że z tą rozpiętością przy ladowaniu ciachnął by sporo więcej brzózek niż prezydencki tupolew w smoleńsku.

A co to za problem wyciąć te brzózki ??

Opublikowano

Lotnisko zapasowe. to lotnisko zapasowe. A DOL. to DOL. A lotnisko w Smoleńsku to miało więcej wspólnego z DOL niż lotniskiem. No i zapasowe żadne nie wchodziło w grę.:lol:

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

W zasadzie to tam każdy czci pamięć swoich pomordowanych. Gdzieś jednak wypadałoby się spotkać w tym wszystkim i jasno dać do zrozumienia iż każda ze stron wie o co kaman. 

Każda ze stron mordowała bo taka jest wojna jedyna różnica to skala nic poza tym 

Opublikowano

@v11ludność cywilną na masową i zorganizowaną skalę, tylko ze wzgledu na narodowość, oj chyba jednak nie, prym w tym wiedli[mowa o okresie IIWŚ] Niemcy,Chorwaci, Ukraińcy,stawkę zamyka Armia Czerwona[biorąc pod uwagę tylko Europę]

Opublikowano
18 minut temu, v11 napisał:

Każda ze stron mordowała bo taka jest wojna jedyna różnica to skala nic poza tym 

Logika typowo upaińska , tym systemem to zaraz powiesz że IIWŚ to też różni sie skala bo gineli Polacy i Niemcy więc niczym sie to nie różni pozatym  ??? UPAińcy gineli nie  dlatego że byli ukraińcami tylko dlatego ze byli mordercami , tak podnoszony temat np. Sahrynia przez ukraińców a wystarczy sie wgłębić w historie by dowiedzieć sie że akcja prowadzona przeciw sotni w Sahryniu była spowodowna tym że po pierwsze skupili sie tam zatwardziali mordercy a po drugie akcja rozbicia sotni upaińskiej była przeprowadzona z dziennym ostrzeżeniem by rozwiązać sotnię , polskie podziemie okrążajac Sahryń wypuszczało "z pierścienia każdego kto chciał opuścić wieś , nikogo nie łapano , nie mordowano kto chciał tylko odejść . Pozostali zatwardziali nacjonaliści którzy stawiali opór , była walka , nikt nikogo siekierami nie rąbał a sama akcja przeprowadzona była przez polskie podziemie a nie jak po ukraińskiej stronie cywili którzy mordowali cywili , UPA , OUN w sumie tym zarządzała i pomagała . To było ludobójstwo a nie żadne działania zbrojne , wojna itp. Tych dwóch rzeczy nie wolno porównywać bo upaińcy prowadzili akcję agresywna , atakujace po przez czystki etniczne , Polacy prowadzili akcje obronną przed ludobójcami , w sumie skuteczną bo po rozbiciu sotni w Sahryniu skończyły się ukraińskie mordy , bo to tacy bohaterowie co widłami dzieci zabijali a wystarczyło raz tą chołote pogonić i od razu przestali mordować .Uczcię się historii bo za chwile wam wmówia że to my napadliśmy Niemcy .

• Like 1
Opublikowano

Chorwaci- ustasze to se chyba z tego mordowania sport taki zrobili. A jakby im kiedy Serbów zbrakło. to se jeszcze w rezerwie Żydów, Romów i kogo tam jeszcze innego zostawili. Lista u nich zawsze była otwarta.

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Lotnisko zapasowe. to lotnisko zapasowe. A DOL. to DOL. A lotnisko w Smoleńsku to miało więcej wspólnego z DOL niż lotniskiem. No i zapasowe żadne nie wchodziło w grę.:lol:

No przeca napisałem że mial robić za zapasowe a raczej awaryjne w razie w a nie że był zapasowym. Nie naśmiewaj się z lotniska w Smoleńsku bo miało  nawet wieżę kontroli lotów.

images?q=tbn:ANd9GcS7KsDmeacuJP2vav7Dxs9

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mikad napisał:

Nie naśmiewaj się z lotniska w Smoleńsku bo miało  nawet wieżę kontroli lotów.

To co tam było nie jest żadną wieżą a na bank już nie wieżą kontroli lotów. A ten zielony ekran co w niego się gapili, to tylko urządzenie do kontroli podejścia albo zbliżania. A jak jeszcze ch*jowo skalibrowane, to raczej do wprowadzania w błąd niż pomocy.

I teraz pytanie. Kto normalny z setką pasażerów chciałby tam lądować? I kto normalny uparłby się tam lądować?

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, mikad napisał:

No przeca napisałem że mial robić za zapasowe a raczej awaryjne w razie w a nie że był zapasowym. Nie naśmiewaj się z lotniska w Smoleńsku bo miało  nawet wieżę kontroli lotów.

images?q=tbn:ANd9GcS7KsDmeacuJP2vav7Dxs9

raczej taka

obraz.png.575772518fd331907d591d28b146d927.png

Opublikowano
12 minut temu, mikad napisał:

No przeca napisałem że mial robić za zapasowe

Lotnisko zapasowe jest utrzymywane w takim stanie jak zwykłe, Z infrastrukturą. DOL zamykasz ruch, wywalasz wszystko co niepotrzebne ( co konstrukcyjnie również ma być do tego przygotowane) Wstawiasz samochody obsługi, cysterny, amunicyjne. Na DoLa można również planowo ( celem uniknięcia uderzenia) przewalić same samoloty z zapasem amunicji i paliwa do startu. A gdzie będą lądowac, to sie potem okarze.

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Pas to powinni zbudować dodatkowy , jak stoją rzepakiem czy z pszenicą do  Elewarr Skierbieszów , będzie wyznacznikiem cen w żniwa i po .

Tak samo w Tuczempach dla Grabowca , pozostali i tak będą skupywać o 200 zł niżej danej ceny jaką przedstawi Elewarr .

A gdzie jest elewarr w skierbieszowie bo jakoś nie mogę skojarzyć?

Założymy  że nie będzie róznicy 200  pln w prywatnych skupach? O ile lub o co chcesz się założyć? 

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

A gdzie jest elewarr w skierbieszowie bo jakoś nie mogę skojarzyć?

Założymy  że nie będzie róznicy 200  pln w prywatnych skupach? O ile lub o co chcesz się założyć? 

Dawny PZZ przy wylocie na Zamość, obecnie wykupiony przez ZZZ (nie wiem, czy należą do grupy Elewarr)

Opublikowano

Miras wyluzuj, nie bierz wszystkiego na poważnie, ja tu dla beki bazgram, bardziej by nadmuchać absurdy jakie nas dotykają lub dotykały w tym smutnym jak p1zd@ kraju. Nie sklejam terminologii wojskowej bo po prostu nie dałem sie wpuścić w kamasze, nawet w czasach ciężkiej komuny można było legalnie przed tym spi3rdolić i to bez układów z pierwszym gminnym.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v