Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Putin jeszcze wtedy był nikim. Ale na otwarcie przyjechał z Moskwy późniejszy spec od rusieckiej propagandy który potem zginął w tajemniczych okolicznościach. Znajdź na yt kanał Tomasza Piątka tam jest ta historia. Bardzo ciekawa. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale na początku chyba nadawali nawet z Rosji. A w PL rydza prowadzili agenci sb prowadzący również ojca Hejmo szpiega w watykanie czy mający powiązania z tymi co zabili Popiełuszkę.

Opublikowano
5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Teraz potwierdzasz kim naprawdę jesteś , ja widząc głupotę tych co trzymali zboże nie napisał bym tego o nich co ty .

Maliny wiadomo że nie zmagazynuje ale cena była znana już w zimie po ile zaczną płacić . 

Widzisz jakieś wyjście aby cena wzrosła ? Zakaz importu ? Wczoraj do Opola Lub. przyjechało 2-3 tiry załadowane świeżą maliną z Serbii i Ukrainy , zakupiona po 0,5 Euro .

Chłopy po jajach się drapały zamiast sprzedawać pszenicę i sami sobie winni . Tu nie ma co się szczypać w język jak słuchali telewizji zamiast mieć głowę na karku. Tu nie ma innego wyjścia jak zakaz importu i to pomoże ale na następny sezon bo ten jest już stracony

Jak można wygrać z czymś co jest 10 razy tańsze

Chrywna ukraińska to  1UAH = 0,1116PLN

Opublikowano
Ulman napisał:

W każdej wojnie gineli, giną i będą ginąć cywile. Zarzut że giną cywile jest głupawe bo to jest najoczywistsza oczywistość. 

Cywilizowany świat ma w d*pie upainę. Robili, robia i bedą robić biznes z Putinem a nie ze złodziejami z upainy.  Jeśli tego nie wiesz to znaczy że ci propaganda PISowska tak beret wyklepała że z najbardziej oczywistych prawd sobie sprawy nie zdajesz.  

Ulman - co innego uparty idiota co nie chce opuścić chałupy na linii ftontu a co innego atak na mieszkalny blok 100 km za nią. W tym przypadku jak i postępowania ruskich w Syrii nie będziesz miał racji.

poza tym czy to ukrainiec czy rusek to żadna różnica...

Tak przy okazji Ulman - rosji nie pasuje bycie stacją paliw a putinowi wachta nalewaka. Odkurzył książki i mu wyszło, że chce być Carem. Skoro tak to byśmy musieli ma tego Cara dymać....

Pasuje Ci taki biznes z ruskim?

• Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Ulman napisał:

Jak ci Roman nie wstyd w niemieckich marketach kupywać? Ty przypadkiem nie pisałeś kiedyś że tylko w Polskich kupujesz a niemcami to sie brzydzisz?

ale lidla czasami wpadam po jakieś narzędzia 

6 godzin temu, DTaras napisał:

"Kristina Baikowa, 28-letnia wiceprezes Loko-Banku, zmarła po wypadnięciu z okna swojego mieszkania w Moskwie" - podaje NEXTA. Pandemia mylenia drzwi z oknami wróciła? Tak ze zdjęcia to ciut szkoda. Jeszcze tyle przed nią było stosunków...

może się ruchała i z szybą wypadła 

3 godziny temu, hubertuss napisał:

Znajdź na yt kanał Tomasza Piątka tam jest ta historia.

a chwalił się ze pisał do ruskich książki ? ciekawe po co 

Opublikowano (edytowane)

„Niemcy robią wszystko, co w ich mocy, aby francuski przemysł nie mógł cieszyć się tanią energią, a tym samym zyskać znaczącej przewagi konkurencyjnej” - pisze dziennik L’Express. Francuski dziennik L’Express podaje, że działające we Francji niemieckie fundacje antyatomowe osłabiały tamtejszy przemysł jądrowy. Działania tych podmiotów miały się koncentrować na sporządzanie dokumentów z narracją antynuklearną, odpowiedniej orientacji elit poprzez szkolenia, stypendia doktoranckie i kursy mistrzowskie. Organizacje te zawierały również „sojusze” z niektórymi organizacjami pozarządowymi lub partiami. Ogólna dotacja przeznaczana przez Bundestag na wszystkie fundacje polityczne stale rosła. W 2000 roku było to 295 mln euro, w 2014 już ponad 466 mln euro, a w 2023: 690 mln euro. 

„Niemcy, za pośrednictwem swoich fundacji, wpływają na stosunki gospodarcze u swoich partnerów zagranicznych. Organizacje te są agentami wpływu, a celem ich jest zapewnienie niemieckiej hegemonii na tym polu na poziomie europejskim, Niemcy destabilizowały europejski przemysł jądrowy poprzez blokowanie europejskich instytucji, wywieranie ciągłej presji na europejską politykę. 

te fundacje działają również w polsce

a wyznawcy patoopozycji zdziwieni dlaczego tuski nie budowały elektr. atomowych w polsce, sabotowały gazoport, wolały niemiecko-ruski gazociąg zamiast polskiego BP, zamiast reparacji chcą kar dla polski, itd

Edytowane przez nie
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Teraz potwierdzasz kim naprawdę jesteś , ja widząc głupotę tych co trzymali zboże nie napisał bym tego o nich co ty .

Maliny wiadomo że nie zmagazynuje ale cena była znana już w zimie po ile zaczną płacić . 

Widzisz jakieś wyjście aby cena wzrosła ? Zakaz importu ? Wczoraj do Opola Lub. przyjechało 2-3 tiry załadowane świeżą maliną z Serbii i Ukrainy , zakupiona po 0,5 Euro .

Racyl w dość twardych słowach opisał tylko pewien proces związany ze sprzedażą. W ubiegłym i tym roku proces ten dał się zauważyć tak u sprzedających zboże jak i przetwórców owoców. Drogo kupiony towar do mrożenia, trzymanie w magazynach na zwyżkę ceny i odbicie kosztów kontrowany potem napływem tańszego towaru z zagranicy. Magazyny z dużą ilością zapasów w nowym sezonie i chęć kupienia jak najtaniej surowca aby minimalizować straty z poprzedniego sezonu.

Powiem tak. To co się dzieje teraz nie jest jeszcze dnem. W warzywnictwie a raczej przetwórstwie  dno i d*pa ze sprzedażą dopiero nadejdzie. 

Mamy przejebane ale przez Egipt, Maroko, Algierię. Ciągną nasi zaopatrzenie na potęgę właśnie z tamtych kierunków. 

Wczoraj był protest pod Osmofrostem. Czy to coś da ? Nic nie da. 

Nie dawno SVZ zmienił właściela. Fajny zakład z liniami do tłoczenia. Dlaczego ani PGŻ, ani ta druga za***ista spółka od inwestycji rolnych nie kupiła go? Przecież mieli budować potęgę w tym kierunku? Przecież mieli wpływać na spadające ceny interwencją na rynku?  Albo zapytam inaczej. To po ciula obiecują rolnikom takie rzeczy, skoro nie mają zakładów, rynku zbytu, ani ludzi którzy mogliby pociągnąć takie działania? 

Tylko mi nie mów że wszystko sprzedane. Na lubelszczyźnie jest w ciul małych przetwórni, okolice Opola Lubelskiego, Annopola,  Jakbyś wywalił w powietrze same instalacje amoniakalne w okolicach to w powietrze poszłoby jakieś 200 ton amoniaku. To tak obrazowo.

Inna sprawa to koszty. Byle kredyt obrotowy to dziś 11%. Opłata za samo przedłużenie na kolejny rok to 15 tyś. Rata miesięczna za prąd pewnie ze 100 tyś. Jak Urobisz sprzedażą na koszty, to jesteś gość.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

wyznawcy patoopozycji zdziwieni dlaczego tuski nie budowały elektr. atomowych w polsce, sabotowały gazoport, wolały niemiecko-ruski gazociąg zamiast polskiego BP, zamiast reparacji chcą kar dla polski, itd

A ten PiS co zbudował? Tych reparacji to dużo dostaną?

Najlepiej budowanie wzajemnej nienawiści w narodzie im wychodzi...

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Sprzedał lotosa orbanowi (przyjacielowi Putina) 

w tvn ci tak powiedzieli, czy sam to wymyśliłeś? 

4 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

ładnie wam mózgi piorą

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

A ten PiS co zbudował? Tych reparacji to dużo dostaną?

TVN oglądasz ? raczej tak , to zobacz jak tam pseudo elity występują i co mówią o Polakach , to jest dzielenie dopiero na lepszych i tych gorszych . Od 8 lat TVN walczy z PISem a tym samym z milionami wyborców tej partii . Dlaczego tego samego nie powiem o Polsacie , można nie jątrzyć ? można .

Opublikowano
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

TVN oglądasz

Nie, głównie Polsat i Focus...

To czyim zwolennikiem jestem?

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

ładnie wam mózgi piorą

Akurat te gwiazdki to skutek, nie przyczyna. Więc pewnie i podpalacza źle wskazujesz.🤣

Opublikowano
24 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Nie, głównie Polsat i Focus...

To czyim zwolennikiem jestem?

Stoisz w rozkroku i przestępujesz z nogi na nogę. Znaczy raz pasuje Ci PiS raz Po🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

w tvn ci tak powiedzieli, czy sam to wymyśliłeś? 

ładnie wam mózgi piorą

Broń cie Panie Boże, nie oglądam tej 😈😈 stacji. Ja tylko Ogórek,rachonia i kłeczka😎

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Ja tylko Ogórek,rachonia i kłeczka😎

A to pewnie dźwięk wyłączasz i zostawiasz sam obraz? Inaczej sensownie byś nie pisał.🤣

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy12 napisał:

A muszę akurat któraś z tych partii popierać?

Oglądając tv to chyba tak według wcześniejszym  wniosków.

W skrócie

Tvp pis

TVN Po

Polsat kameleon

😁😁😁

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Muszę się na nich napatrzeć bo tylko do wyborów. Potem będą szukać roboty.

A jak będzie trzecia kadencja PiSu 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v