Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Przyroda traktuje ich jako "tępy materiał genetyczny" i tak należy się z nimi obchodzić.🤣

w czasach dinozaurów "tępym materiałem genetycznym" były właśnie te dinozaury a i ta lepszy materiał ssaków sobie z nie poradził i musiał czekać na interwencję Natury

dlaczego PiS tak nie lubi Putina od samego zarania putinizmu?
to tak jak  opowiastce Lema chyba z "Bajek robotów" pt "Wielkie lanie" Trurl z Klapaucjuszem budowali identyczne maszyny tylko Trurl pierwszy swoją skończył

tylko rzeczywistość nie fantastyka naukowa i już widać że łomot Trurlowi jeśli spuści to kto inny a my zostaniemy z niedokończoną maszyną bo w końcu ktoś się pozna cośmy zamierzali zbudować i co najwyżej kolejny raz cenę złomu nam zaoferuje albo i .... tak dla zasady - łomot

Opublikowano
dysydent napisał:

w czasach dinozaurów "tępym materiałem genetycznym" były właśnie te dinozaury a i ta lepszy materiał ssaków sobie z nie poradził i musiał czekać na interwencję Natury dlaczego PiS tak nie lubi Putina od samego zarania putinizmu? to tak jak  opowiastce Lema chyba z "Bajek robotów" pt "Wielkie lanie" Trurl z Klapaucjuszem budowali identyczne maszyny tylko Trurl pierwszy swoją skończył tylko rzeczywistość nie fantastyka naukowa i już widać że łomot Trurlowi jeśli spuści to kto inny a my zostaniemy z niedokończoną maszyną bo w końcu ktoś się pozna cośmy zamierzali zbudować i co najwyżej kolejny raz cenę złomu nam zaoferuje albo i .... tak dla zasady - łomot

Tylko, że wówczas ten zły niemiec okaże się nie taki zły... tak czy siak dupsko z tyłu 🤪

Opublikowano (edytowane)

Chiny i tylko Chiny rozdają karty , wielkie mocarstwa światowe maja tylko coś do powiedzenia .

Niemcy odegrają wielką rolę , w odbudowie gospodarki Ukrainy .

To nie byłby pierwszy raz, kiedy Chiny udzieliłyby "gwarancji bezpieczeństwa" Ukrainie

Pekin od wielu miesięcy podejmuje wysiłki dyplomatyczne, by zakończyć wojnę w Ukrainie i trudno sobie wyobrazić, że zabraknie go przy stole, kiedy będą negocjowane warunki zakończenia wojny — zwłaszcza że jego udziałem są potencjalnie zainteresowane Stany Zjednoczone

Ukraina bada obecnie możliwość uzyskania gwarancji bezpieczeństwa od stałych członków Rady Bezpieczeństwa ONZ, w tym Chin, oraz innych wielkich mocarstw — powiedział Dmytro Kułeba. Ukraiński minister spraw zagranicznych zaproponował, by "Chiny stały się jednym z gwarantów bezpieczeństwa Ukrainy", co ma być "wyrazem naszego szacunku i zaufania do Chińskiej Republiki Ludowej".

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/chiny-gwarantem-bezpieczenstwa-ukrainy-usa-nie-mowia-nie-analiza/f0hbwrm,79cfc278

Edytowane przez galan99
Opublikowano

a nikomu do glowy nie przyszlo ze-jesli nie mialbym racji z tym mocznikiem to bym nie ciagnal tego tematu ??????? 

tylko przemilczal wypociny dwoch moich psychofanow-ogarka i seana,to oni zaczeli gownoburze....

ile razy bylo tak ze ktos dal jakis link z chwytliwym tytulem a jego tresc nijak sie miala do tytulu a prawda byla na koncu ????

dziesiatki razy pisalem -debilu przeczytaj cos wiecej niz naglowek ,albo pare pierwszych zdan.

tak wlasnie jest z tym mocznikiem ...

jeden za drugim podaje pierwsze zdania artykulu ktory pierwszy wyskakuje w googlach...

a dalszy ciag juz nikogo nie interesuje
ja ma na stole gazete z artukulem profesora uniwersytetu w poznaniu prof.grzebisza i stad podaje dane...

a ci co ze mna probuja dyskutowac ????????? wysypali wiaderko mocznika na trawnik w najlepszym przypadku........

do niedawna malo kto stosowal mocznik- zakwasza glebe, na gleby z niskim ph sie nie nadaje , azot w nim byl niewele tanszy, musi byc wymieszany zgleba. poglownie to tylko idiota go stosuje..

dopiero ten rok wszystko zmienil-poza nie-wiedza rolnikow..

do tego -jesli ktos nie wie to stosowanie mocznika bez inhibitora ureaz jako nawozu jest zabronione  w unii..

Opublikowano

Ty nie masz żadnej wiedzy i właśnie to pokazałeś ..

Co nadaje się na niskie pH ?kto sieje kuke na niskim pH ? chyba ty ...🤣🤣🤔

poka te swoje uprawy szczekaczu maLorolny 😜

w dee sobie możesz,wsadzic te swoje posrane wymysły ...Ty jesteś dziad co tyko szczeka bo gieee ma i tyle .niczego się nie dorobiłeś i nie dorobisz boś za tępy ..🤭

jakie dane i gdzie podaJesz ...napisałeś stek bzdury niczym nie poparte i tyle ...🤣🤣🤣

kto tu pisał że stosuje pogłównie ?🤔

co zawracasz kota ogonem 🤷‍♂️

wiesz jaka wartość mają bzdety w farmerze za które jeszcze kaza sobie płacić ? to trza być głupkiem żeby to czytać ...🤭

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, jacus napisał:

a dalszy ciag juz nikogo nie interesuje
ja ma na stole gazete z artukulem profesora uniwersytetu w poznaniu prof.grzebisza i stad podaje dane...

a ci co ze mna probuja dyskutowac ????????? wysypali wiaderko mocznika na trawnik w najlepszym przypadku........

A czym się różnią artykuły w internecie od artykułów w gazetkach dla chłopków ?? 

Zresztą, miałem krótką karierę na SGGW na ogrodnictwie, ale wiedza profesorków żyjących wiedzą z lat 70-tych a nie tym co się teraz dzieje w ogrodnictwie skutecznie odepchnęła mnie od panów profesorów od rolnictwa/ogrodnictwa ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

to tajny artykuł tylko dla pomylonych durniów ...🤣🤣🤣🤣 stan po covidowy trza mieć 🤭

Albo co najmniej starego bometa 😂😂😂

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Z mocznikiem wymiąchanym z glebą to jak poleje to wypłucze a jak sucho to psu w du... Poza tym to uwalnia zdaje się CO2 zatem za głęboko to bez sensu a płytko to trzebaby drapać chyba pole co i rusz. Niewiem. Pytałem dlatego ile rośnie kukurydza do 6 liscia gdzie zaczyna ten azot mocno cmoktać. Bo przyorane resztki też w pewnym momencie oddają co mają iii emitują CO2... Zaciekawiło mie to. Nie mniej zanim treści nie ujawnisz to nikt się nie dowie o co ta jazda.

Opublikowano

psychofani sie pojawili.....

z kondycja psychiczna spoleczenstwa coraz gorzej...

nie wspominajac o wiedzy...

11 godzin temu, Ulman napisał:

Nie da się zgiąć kogoś kompletnie pogiętego więc nikt nie próbuje.

pogietego jak onuca ??

4 godziny temu, racyl napisał:

o co z tym mocznikiem chodzi ?

oni nie maja zielonego pojecia. i nawet nie chca miec.

3 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Radzę się trochę liczyć ze słowami...

To nie rynsztok

jak nie rynsztok ?? na wsi jestesmy....

3 godziny temu, Agrest napisał:

Jacuś stwierdził że mocznik dany w momencie siewu kukurydzy, zwłaszcza ten z inhibitorem będzie działał jesienią.

Zagiął tym praktyków, nie potrafił znaleźć takiego który się z nim zgodzi😜

naciekawsze ze wcale tego nie napisalemi a jeszcze bardziej ze w kukurydy -stay green -tak wlasnie bedzie, bedzie dzialal do jesieni..

2 godziny temu, DTaras napisał:

Ja nie potrafię... nie jestem debilem? Kurcze, świat mnie się posypał...

jesli nie siejesz to po co ci ta wiedza

2 godziny temu, racyl napisał:

ciekawe, ciekawe nawóz azotowy co działa 5-6 miesięcy 🤣

może ten jego mocznika ma zapalnik czasowy 😄

a ile dziala mocznik z inhibitorem w kukurydzy ?? wiesz po co jest ten inhibitor ??? co to jest ureaza?

26 minut temu, DTaras napisał:

we no @jacus wrzuć ten artykuł albo co?

nie o to chodzi zebym ja go wrzucil -ale o to zeby jeden z drugim go poszukal i udowodnil ze to ja sie myle a nie oni..

i zaden nie potrafi go znalezc- wiec co oni potrafia ??

Opublikowano (edytowane)

poka te dowody i dane na te swoje zwidy 🤭😂😂😂😂😂 

mocznik działa właśnie kilka miesięcy i tak ma być bo kuka rośnie i go pobiera przez te kilka miesięcy  ..

A placek zmyślił ze za kilka miesięcy zaczyna działać dopiero 🤣🤣

ponoć się tak długo przekształca z formy amidowej 🤭

żaden nie potrafi znalesc czegoś czego nie ma to chyba logiczne ..To znalazł tylko pomylony placek i udaje że są dane na jego zwidy ...😜

Placek poprostu nie doczytał ze  działa kilka miesięcy i pomylilo mu się ze za kilka miesięcy 🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

jak nie rynsztok ?? na wsi jestesmy...

Jacuś, kolego drogi, przyjedź może w moje strony... U nas normalnie i pięknie.

Opublikowano
37 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A czym się różnią artykuły w internecie od artykułów w gazetkach dla chłopków ?? 

Zresztą, miałem krótką karierę na SGGW na ogrodnictwie, ale wiedza profesorków żyjących wiedzą z lat 70-tych a nie tym co się teraz dzieje w ogrodnictwie skutecznie odepchnęła mnie od panów profesorów od rolnictwa/ogrodnictwa ...

A dzięki komu wypłyneli Maruszewscy, truskawki od karola  i wiele innych jak nie profesorom  i ich badaniom ?

Wszystko co nowe powstaje na  na uczelniach lub potem  na innych jest badane, testowane bo po prostu oni mają czas i pieniądze a ty od razu musisz mieć efekty a nie tracić czas na testowanie

Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

Patrząc na te dane można dojść do dwóch wniosków. Jako funkcjonariusz PIS mogłeś je zmyślić lub opcją druga - wyborcy PIS są idiotami i czym mniejsza ich siła nabywcza , tym bardziej są zadowoleni. Jeśli tak to należy odebrać wszelkie socjale i wtedy PIS będzie miał ponad 50% poparcia i samodzielne rządy. 

to są dane z badania sytuacji finansowej gospodarstw domowych polaków, przeprowadzone przez ibris

patrząc na twoje posty, można dojść do wniosku, że jak każdy funkcjonariusz po, jesteś idiotą :) 

2 godziny temu, dysydent napisał:

gdyby to pytanie padło gdy mam więcej czasu to bym pokusił się o sklecenie wykresu cen chleba od denominacji złotówki ale i tak - przyznasz - ostatnie trzy kadencje parlamentarne w Polsce dały by funkcję zbliżoną d hiperboli która jeszcze nie wykazuje parabolicznego przełamania i jakoś tak dziwnie się składa że to za rządów PiS-u ta funkcja z liniowej zmieniła się w wykładniczą i jeśli by jednak komuś się chciało tę funkcję napisać to by wyliczył kiedy po te 30zł chleb będzie bo że kiedyś będzie to nawet Ty przyznasz wszak politycy tylko potrafią niszczyć pieniądz z tym że niektórzy z nich bardziej i jeśli chcemy przełamania tej hiperboli (niestety tylko w parabolę bo cudów w gospodarce nie ma i siła rozpędu dewastacji jest nie do zatrzymania tak od razu bo co się zaczęło walić dowalić się musi i z samej matematyki można wyciągnąć wnioski co mamy zrobić ;)

kiedyś będzie, ale to dziesiątki lat, więc raczej funkcji wykładniczej tutaj nie zobaczysz;  (cena chleba zależy od wielu czynników: ceny pszenicy, ceny energii, wysokości wynagrodzenia pracowników, itd.)

co do twojego skrzywienia :) nt. złotego - to w stosunku usd/pln nic nadzwyczajnego się nie dzieje 

2 godziny temu, dysydent napisał:

a i jeszcze już z prywatnej ciekawości

dawno byłem ... a kiedy to między Hostynnem a Werbkowicami tych wiatraków nastawiali?
dobrze, dobrze a tylo zaskakuje mnie że pomimo zakapiorów u władzy jednak coś tam w "tym kraju" posuwa się do przodu.

ciekawe tylko co by odkrył jak by pokopał w udziałach czyje to wiatraki i czy czasem ta władza blokująca innym wiatraki sama swoich... znaczy że nie wyjątkowe zakapiory ta władza a jeszcze gorzej bo zwyczajne sq...syny ;)

zakaz budowy wiatraków to tylko histeria patoopozycji i jej patomediów; wiatraki powstawały cały czas (co widać jeżdżąc po polsce), były tylko pewne ograniczenia związane z lokalizacją

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

a ile dziala mocznik z inhibitorem w kukurydzy ?? wiesz po co jest ten inhibitor ??? co to jest ureaza?

To że jakiś nawóz  działa dłużej mnie nie dziwi bo są przecież nawozy otoczkowane np icl stosowane w ogrodnictwie czy sadownictwie .Niektóre podają nawet działanie do 6 mie4sięcy 😄

W ostatnich latach mamy mniejszą ilość opadów to tym bardziej takie nawozy będą dłużej działać. Azotowe to wątpie żeby dłużej działały ale po coś on jest ten stabilizator i  coś tam wydłuży ale czy aż tyle 😄

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

W ostatnich latach mamy mniejszą ilość opadów to tym bardziej takie nawozy będą dłużej działać.

Albo nie zdążą zadziałać.🤣

Opublikowano

mocznik w kuku pod korzeń jest idealnym rozwiązaniem jeśli chodzi o jedną dawkę azotu  ...dzielenie dawki azotu  nie zawsze się sprawdzi bo ostanie suche lata nie dały warunków i więcej straty jak zysku ...inhibilator poprawi tyko wykorzystanie azotu i ograniczy straty ....A pomyleniec pieprz jakieś głupoty i tyle ...🤷‍♂️

Opublikowano

mocznik jest dobrym nawozem tylko do opryskow -ten bez inhibitora, z inhibitorem to mozna zastosoawac na ciezkich glebach o uregulowanym ph i czestych opadach

jedyna jego zaleta jest cena czystego azotu..

ogarek -a o czym ja pisze ???? w koncu zrozumiales ?? zapomniales tylko dodac ze wydluzy pobieranie . 

dzisiaj swieto rolnikow i nasze parafialne-jakos nie mam natchnienia do pracy..

Opublikowano

pobiera i to ładnie. właśnie wróciłem z kawałka gdzie tylko azoty z worka i z racji tego że wiosna była mokra to część ręką zasialem i z racji tego że mi się saletry nosić nie chciało to poszedł mocznik. i jest fest, mimo że zimno było. 

Opublikowano

Uuu poszły szczegóły i jakby konflikt rozmyły. @jacus daj ten artykuł - co Ci szkodzi? Jest tam też o jonach wodorowych? O wpływie na nie soli kuchennej?

wiater silny zapyla rzepak... chipa będzie słabo z miodem.

Opublikowano

niestety diabel tkwi w szczegolach-ale zaden z asow af ich nie przyjmuje do wiadmosci..

paru psycholi popisze efektowne glupoty ,reszta polglowkow to podchwyci-nawet nie maacj pojecia o co chodzi i leci gownoburza...

sol to daje do zupy-zaraz bede gotowal grzybowa ..

juz szukam. minuta. farmer-nie wiec czy af go blokuje,do tego ja jestem zalogowany-nie wiem czy dla niezalogowanych bedzie caly dostepny.

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/jak-prawidlowo-stosowac-mocznik-z-inhibitorem-ureazy,104243.html

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

A dzięki komu wypłyneli Maruszewscy, truskawki od karola  i wiele innych jak nie profesorom  i ich badaniom ?

Wszystko co nowe powstaje na  na uczelniach lub potem  na innych jest badane, testowane bo po prostu oni mają czas i pieniądze a ty od razu musisz mieć efekty a nie tracić czas na testowanie

Większość tego co nowe powstaje z inicjatywy prywatnych przedsiębiorców... A ten cały profesorek o którym tu wspominasz to zwykły biznesmen, za darmo tych gospodarstw nie prowadzi... 

1 godzinę temu, jacus napisał:

mocznik jest dobrym nawozem tylko do opryskow -ten bez inhibitora, z inhibitorem to mozna zastosoawac na ciezkich glebach o uregulowanym ph i czestych opadach

jedyna jego zaleta jest cena czystego azotu..

ogarek -a o czym ja pisze ???? w koncu zrozumiales ?? zapomniales tylko dodac ze wydluzy pobieranie . 

dzisiaj swieto rolnikow i nasze parafialne-jakos nie mam natchnienia do pracy..

Od lat stosuje mocznik w uprawie zbóż jarych i kukurydzy i lepszego nawozu nie widze ;) w ozimych też szedł póki był ten bez inhibitora, dawało się saletrę, za tydzień mocznik i był koniec zabawy z azotem. 

Kukurydza na początku ma i tak azot z polidapu i polifoski, a potem się aktywuje ten z mocznika i leci 13-15t mokrej z ha w zależności od roku i działki. 

W QQ w połowie marca pod włókę siarczan magnezu i sól potasowa, przed uprawa mocznik i polifoska i w podsiewacz polidap i spokój z nawozami. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano

yyyy z artykułu wychodzi, że każden powinien się nad nowym mocznikiem zastanowić we własnym zakresie bo przez inhibitor ureazy może ziemia nie cierpi ale w krytycznych momentach właściwego azotu kukurydzy może braknąć... Nima w artykule wytrycha. Może trzeba lać na ściernisko?

Sam żeś, @jacus , się do burzy też dołożył... ojj figlarz-kuglarz z Ciebie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v