Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mirro napisał:

Z Putinem to będzie tak, jak z Bin Ladenem. Dobrego rozwiązania nie ma. Do sądu sie nie nadaje a jak się okaże iż odstrzeli go ktoś inny niż współobywatele, to i tak zostanie męczennikiem za Wielka Rosję. Sytuację ratuje tylko wylew, zawał.🤣

Naparstnica w herbacie ?

galan99 napisał:

2 minuty temu, Ulman napisał:

Na szczęście wszelkie twoje wywody i przepowiednie są gówno warte.

Możesz powiedzieć o co ci chodziło w tym poście sprzed kilku miniut? Co chciałeś w nim przekazać.

Tanie płody  rolne napłyną z Ukrainy i tak samo gotowe produkty z Ukrainy do Polski .

Żaden rolnik tak , tanio w Polsce nie wyprodukuje zgadzasz się z tym .

Tam będzie trzeba dziengów na odbudowę a i normy dostaną europejskie nie będzie tak źle patrząc iż gotowy produkt mocno tańszy nie jest... Taki np papier do duszy - skąd ta celuloza?

Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Ze zrozumieniem przeczytałeś?

co mam zrozumiec ?? ze prawda historyczna jest zla ??

historia nie jest czarno-biala, i kazdy probuje ja wykorzystac do wlasnych celow-co jest latwe bo tak naprawde niewielu ja zna a jeszcze mniej rozumie.. 

11 minut temu, Desperado napisał:

Nie widzisz że jesteś pośmiewiskiem tego forum?

wyjdz  z piwnicy i popatrz na swiat normalnych ludzi..

dla mnie to honor ze swiry,glupki , nieuki, onuce  z polski c nie potrafia mnie zagiac..

ktory debil potrafil podac dane o moczniku -ile  dni minelo i zaden mi nie udowodnil ze sie myle ..

zaden  nie potrafil poszukac tak prostej rzeczy...

Opublikowano

spadaj ukryta opcjo niemiecka...

widzę że już po kilku bo składnia do niczego./..

jak wytrzeźwiejesz to pisz.

1 minutę temu, Roman176 napisał:

ciebie to nie wypada

Opublikowano
45 minut temu, jacus napisał:

dla mnie to honor ze swiry,glupki , nieuki, onuce  z polski c nie potrafia mnie zagiac..

Nie da się zgiąć kogoś kompletnie pogiętego więc nikt nie próbuje.

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

spadaj ukryta opcjo niemiecka...

widzę że już po kilku bo składnia do niczego./..

jak wytrzeźwiejesz to pisz.

o właśnie o tym pisałem potomku ruska 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, nie napisał:

Zdjęcie

to kiedy ten chleb po 30zł ? :D 

Patrząc na te dane można dojść do dwóch wniosków. Jako funkcjonariusz PIS mogłeś je zmyślić lub opcją druga - wyborcy PIS są idiotami i czym mniejsza ich siła nabywcza , tym bardziej są zadowoleni. Jeśli tak to należy odebrać wszelkie socjale i wtedy PIS będzie miał ponad 50% poparcia i samodzielne rządy. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
8 godzin temu, jacus napisał:

ktory debil potrafil podac dane o moczniku -ile  dni minelo i zaden mi nie udowodnil ze sie myle ..

o co z tym mocznikiem chodzi ?

Opublikowano

co mam zrozumiec ?? ze prawda historyczna jest zla ??

historia nie jest czarno-biala, i kazdy probuje ja wykorzystac do wlasnych celow-co jest latwe bo tak naprawde niewielu ja zna a jeszcze mniej rozumie.. 

wyjdz  z piwnicy i popatrz na swiat normalnych ludzi..

Radzę się trochę liczyć ze słowami...

To nie rynsztok

Opublikowano
11 minut temu, racyl napisał:

o co z tym mocznikiem chodzi ?

Jacuś stwierdził że mocznik dany w momencie siewu kukurydzy, zwłaszcza ten z inhibitorem będzie działał jesienią.

Zagiął tym praktyków, nie potrafił znaleźć takiego który się z nim zgodzi😜

Opublikowano

Z formy amidowe do amonowej 14 dni, z amonowej do azotanowej 10. To dane w temperaturze 5°C. Z każdym kolejnym stopniem w górę szybciej.  Kukurydza zasiana 27 zaczyna się wyłaniać. Jak dałeś NPK lub NP to ma jeszcze na start azot z formy amonowej która zacznie działać szybciej. Co ty więcej oczekujesz, że ludzie Ci przedstawią?  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

to kiedy ten chleb po 30zł ? :D 

gdyby to pytanie padło gdy mam więcej czasu to bym pokusił się o sklecenie wykresu cen chleba od denominacji złotówki ale i tak - przyznasz - ostatnie trzy kadencje parlamentarne w Polsce dały by funkcję zbliżoną d hiperboli która jeszcze nie wykazuje parabolicznego przełamania i jakoś tak dziwnie się składa że to za rządów PiS-u ta funkcja z liniowej zmieniła się w wykładniczą i jeśli by jednak komuś się chciało tę funkcję napisać to by wyliczył kiedy po te 30zł chleb będzie bo że kiedyś będzie to nawet Ty przyznasz wszak politycy tylko potrafią niszczyć pieniądz z tym że niektórzy z nich bardziej i jeśli chcemy przełamania tej hiperboli (niestety tylko w parabolę bo cudów w gospodarce nie ma i siła rozpędu dewastacji jest nie do zatrzymania tak od razu bo co się zaczęło walić dowalić się musi i z samej matematyki można wyciągnąć wnioski co mamy zrobić ;)

@Ulman o mnie wspomniał stronę temu i - tak - zauważyłem ale może później bo teraz jak już wyżej; nie mam czasu za wiele a temat inflacji uznałem za łatwiejszy do analitycznej oceny bez ryzyka obrażania kogokolwiek bo tzw "klasa robotnicza" nie ma ani predyspozycji ani nawet przyzwolenia społecznego do zajmowania się nowoczesnym współczesnym rolnictwem stąd rejony typowo rolnicze w dobie mechanizacji i automatyzacji są i będą coraz bardziej wyludnione
a więcej na ten temat może rozwinę od siebie przy luźniejszym czasie np przy deszczu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Sejm uchwalił nowelę zwiększającą zwrot akcyzy zawartej w cenie paliwa rolniczego .

Sejm bez poprawek uchwalił we wtorek nowelizację ustawy o zwrocie akcyzy zawartej w cenie paliwa rolniczego. Nowe regulacje przewidują m.in. objęcie zwrotami producentów świń, owiec, kóz i koni oraz podniesienie zwrotu do 2 zł za litr.

Paliwo rolnicze. Nowa stawa zwrotu podatku

Dodatkowo ustawa przewiduje, że dla wniosków o zwrot akcyzy, złożonych od 1 do 31 sierpnia, stawka zwrotu podatku wynosi 1,46 zł, natomiast producenci rolni mają otrzymać jeszcze dodatkową pomoc w wysokości 0,54 zł. Ta dodatkowa pomoc wymaga jeszcze zgody Komisji Europejskiej.

Rozwiązania przewidziane przez ustawę mają w latach 2023-2032 kosztować budżet 1,11 mld zł, z tego w 2023 r. - 616 mln zł.

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/sejm-uchwalil-nowele-zwiekszajaca-zwrot-akcyzy-zawartej-w-cenie-paliwa-rolniczego,131442.html

Opublikowano
jacus napisał:

Ja nie potrafię... nie jestem debilem? Kurcze, świat mnie się posypał...

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Jacuś stwierdził że mocznik dany w momencie siewu kukurydzy, zwłaszcza ten z inhibitorem będzie działał jesienią.

ciekawe, ciekawe nawóz azotowy co działa 5-6 miesięcy 🤣

może ten jego mocznika ma zapalnik czasowy 😄

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a i jeszcze już z prywatnej ciekawości

dawno byłem ... a kiedy to między Hostynnem a Werbkowicami tych wiatraków nastawiali?
dobrze, dobrze a tylo zaskakuje mnie że pomimo zakapiorów u władzy jednak coś tam w "tym kraju" posuwa się do przodu.

ciekawe tylko co by odkrył jak by pokopał w udziałach czyje to wiatraki i czy czasem ta władza blokująca innym wiatraki sama swoich... znaczy że nie wyjątkowe zakapiory ta władza a jeszcze gorzej bo zwyczajne sq...syny ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

gdyby to pytanie padło gdy mam więcej czasu to bym pokusił się o sklecenie wykresu cen chleba od denominacji złotówki ale i tak - przyznasz - ostatnie trzy kadencje parlamentarne w Polsce dały by funkcję zbliżoną d hiperboli która jeszcze nie wykazuje parabolicznego przełamania i jakoś tak dziwnie się składa że to za rządów PiS-u ta funkcja z liniowej zmieniła się w wykładniczą i jeśli by jednak komuś się chciało tę funkcję napisać to by wyliczył kiedy po te 30zł chleb będzie bo że kiedyś będzie to nawet Ty przyznasz wszak politycy tylko potrafią niszczyć pieniądz z tym że niektórzy z nich bardziej i jeśli chcemy przełamania tej hiperboli (niestety tylko w parabolę bo cudów w gospodarce nie ma i siła rozpędu dewastacji jest nie do zatrzymania tak od razu bo co się zaczęło walić dowalić się musi i z samej matematyki można wyciągnąć wnioski co mamy zrobić  @Ulman o mnie wspomniał stronę temu i - tak - zauważyłem ale może później bo teraz jak już wyżej; nie mam czasu za wiele a temat inflacji uznałem za łatwiejszy do analitycznej oceny bez ryzyka obrażania kogokolwiek bo tzw "klasa robotnicza" nie ma ani predyspozycji ani nawet przyzwolenia społecznego do zajmowania się nowoczesnym współczesnym rolnictwem stąd rejony typowo rolnicze w dobie mechanizacji i automatyzacji są i będą coraz bardziej wyludnione a więcej na ten temat może rozwinę od siebie przy luźniejszym czasie np przy deszczu

A co jak weźmiesz pod uwagę iż nakonsolidowane można sprzedać w częściach? Albo też że nigdy nie będziemy właścicielami np. elektrowni o ile powstaną?

Opublikowano (edytowane)

częściowo odpowiedziałem w poscie który pisałem gdy Ty pisałeś swój tylko mój poszedł wcześniej

chyba trafnie (p)odpowieziałem? ;)

jedni już się raz uwłaszczyli na upadku/rozmontowaniu komuny i sytuacja zdaje się powtarzać tylko tym pierwszym demokracja wystarczyła do zachowania profitów bo obecni większe barany i tym jedynie dyktatura może pomóc aby nie odebrano im tego co przywłaszczyli

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
racyl napisał:

1 godzinę temu, Agrest napisał:

ciekawe, ciekawe nawóz azotowy co działa 5-6 miesięcy 🤣

może ten jego mocznika ma zapalnik czasowy 😄

A ile czasu kukurydza rośnie do szóstego liścia?

dysydent napisał:

częściowo odpowiedziałem w poscie który pisałem gdy Ty pisałeś swój tylko mój poszedł wcześniej

chyba trafnie (p)odpowieziałem? ;)

jedni już się raz uwłaszczyli na upadku/rozmontowaniu komuny i sytuacja zdaje się powtarzać

Zakapiory - to by pasowało ...

Opublikowano
20 minut temu, DTaras napisał:

Ja nie potrafię... nie jestem debilem? Kurcze, świat mnie się posypał...

Ja od wczoraj se z tym rady dać nie mogę. 🤣Tak se pomyślałem że jak nie używam mocznika, to chyba i ,,,,,,,,,🤣

12 minut temu, dysydent napisał:

bo obecni większe barany i tym jedynie dyktatura może pomóc aby nie odebrano im tego co przywłaszczyli

Przyroda traktuje ich jako "tępy materiał genetyczny" i tak należy się z nimi obchodzić.🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v