Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
mirro napisał:

A ja dalej nie wiem, czy Dino wykańcza małe sklepiki, czy jest dla nich przyjazne,🤣

Za to ja to wiem. A jacy pracownicy z Dino zadowoleni...

Ulman napisał:

Winny za sytuację jest tylko i wyłącznie PIS. Gdyby zorganizowali to porządnie i upadlińska pszenica jechałaby tranzytem , to nie było by tego całego burdelu.

Aaaleee to "grono" wówczas by nie zarobiło...

galan99 napisał:

Co ma brzoza do pszenicy ?.

Samotnie, ma kraju pola, stał gaik zielony a przy nim brzoza...

Łany złotej pszenicy falowały jak łąki Nowej Zelandii, jak u Mickiewicza, wóz nurza się w zieloność, płynie suchym oceanem...

Leszy napisał:

2 godziny temu, galan99 napisał:

Jak ta pszenica wygląda ?.

Widziałeś ją , czy tylko powtarzasz , by powtarzać , bo tak powiadają ?.

Taka jest definicja zboża technicznego, bo o to było pytanie. Czym dokładnie zawalili magazyny mogę się jedynie domyślać. 

Z owej definicji wynika, ze to odpad. Odpadu sprowadzać nie wolno ot tak sobie. Tu, na tym forum, było zaznaczane że robi się syf i powiadam Wam - na tym syfie każdy zarobić nie mógł. Są tacy co robią z tego kolejny samolot w rejsie do władzy choć doskonale wiedzą jak to działa (do tej pory). Ciężarówki miewają wypadki Panowie i temat nie dotyczy tylko zboża. LPG na przykład - w czasie gdy pisałem że już ruskie nie jest ktoś tu mnie poprawiał z moich nieaktualnych danych a ja hak ten głupek...

Pafnucy12 napisał:

3 minuty temu, galan99 napisał:

A jak by złotem zasypali co w tedy by było .

ale zasypali gównem...

Gdzie tam - normalne zboże. Papiery jednak miało w trzech rozmaitych egzemplarzach.

dsbh napisał:

Zajmujecie się pierdołami po fakcie. Problem może być większy, jeżeli ukraińskie zboże stało się polskim za granicą. Wtedy faktycznie będziemy zawaleni swoim zbożem na kilka lat.

Aaaa ja mam pytanie: a jak to było ruskie zboże to lepiej?

Ulman napisał:

Aaale Niemcy też na tym LPG się grzeją... To jest temat grubszy.

Opublikowano
Roman176 napisał:

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-04-11/usa-pozar-roweru-elektrycznego-nie-zyje-dwoje-dzieci/ ojoj

Ja codziennie rydzykuję bo na noc komórkę zostawiam. Toć dzieciaki na nim nie jechały a ładowanie akumulatorów nawet kwasowo - ołowiowych nie powinno odbywać się w miejscach przebywania i odpoczynku ludzi. Takie to BHP wymyślili ze 60 lat temu. Podobnie tankowanie auta nie może odbywać się z uruchomionym silnikiem, zapłonem czy ludźmi wewnątrz.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

I co to za życie, sama praca, a jak nie praca to chlanie ... Patrz, nawet taki Jacuś potrafi założyć sandałki na skarpetki, wziąć reklamówkę z termosem i kanapkami pod pachę i wybrać się autokarem na wycieczkę ;) 

Jacuś to już dziadek a korzeń już dawno sam nie płonie bez piguły.

Gdzie ten jacuś tak ci jeździ ? Wyżebrze sanatorium na nfz raz w roku w ciechocinku albo podobnym 🤣. Autokarem to on jeździ na wycieczki co im proboszcz do lichenia albo torunia zrobi 😄

Romek to byczek w sile wieku i jak jest robota to się nie opierdala

Edytowane przez racyl
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dostaliście juz składkę za KRUS? U mnie przyszlo podwyżka chyba najwyższą w historii jak dobrze pamiętam!oczywiście marudził nie będę bo  by mnie ci z miasta zjedli😠że oni mają gorzej ale jednak solidnie podnieśli...

Opublikowano
9 godzin temu, mirro napisał:

Nie rób tak. To jest bez sensu.  Daj se trochę luzu. Wykończysz się i stwierdzisz że życie było bez sensu. 

człowiek dobrze się adoptuje do sytuacji 

9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

I co to za życie, sama praca, a jak nie praca to chlanie ... Patrz, nawet taki Jacuś potrafi założyć sandałki na skarpetki, wziąć reklamówkę z termosem i kanapkami pod pachę i wybrać się autokarem na wycieczkę ;) 

na chlanie to trzeba mieć czas wiem ze u was wioskach to normalne ........ ja już dawno to robiłem i pojeździłem gdzie jacuś 

Opublikowano (edytowane)

Orban marzy o upadku Zachodu. Zrobi wszystko, żeby zrealizować swój plan .

Węgry jak chorągiewka na wietrze zmieniają swoje argumenty przeciwko przystąpieniu Szwecji do NATO. Zachodni sojusznicy są zirytowani. Tymczasem Orban gra w swoją brudną grę i ma jeden cel: sprawić przyjemność swojemu tureckiemu przyjacielowi.

Jeden i drugi się zgodzili , po jakimś czasie .

W wyniku tej wyprawy Osmanowie zajęli Budę i Węgry na półtora wieku zostały rozbite na trzy części – zachodnią i północno-zachodnią pod władzą Habsburgów, środkową pod władzą osmańskiego paszy i wschodnią, gdzie powstało zależne od Osmanów Księstwo Siedmiogrodu.

Pcha się w niewolę ale tak mają w genach .

Prezydent Turcji Recep Tayyip Erdogan i premier Węgier Viktor Orban podczas spotkania w Budapeszcie, 7 listopada 2019 r.

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano

Jest i druga strona politycznego medalu. Konfederaci sprawiają wrażenie, że Platformy Obywatelskiej i Tuska się nie boją. Cieszą się, że lider PO postawił w swojej kampanii na bardziej lewicowy przekaz gospodarczy.

W sztabie Konfederacji słyszę o wewnętrznych badaniach, z których ma wynikać, że partia powoli notuje przyrosty wśród wyborców w wieku 50, a nawet 60 lat. Ciągle jednak, czego nie ukrywają Konfederaci, w tym elektoracie króluje przekaz partii Jarosława Kaczyńskiego i w mniejszym stopniu partii Tuska

Konfederacja nie wstydzi się Brauna i Korwina

W najnowszych sondażach Konfederacja oscyluje w granicach 10-12 proc. poparcia. Zdaniem Winnickiego, wyborców przyciąga m.in. to, że Konfederacja bardzo wyraźnie odcina się zarówno od PiS, jak i od PO. Jak dodaje, innym podoba się "asertywna polityka wobec Ukrainy", a jeszcze kolejnym – wspomniany wyżej wolnorynkowy przekaz.

Niektórzy wieszczą jednak, że dobra passa Konfederacji skończy się przed wyborami. Bo wystarczy, że schowani na czas kampanii Janusz Korwin-Mikke i Grzegorz Braun, znów przypomną o sobie kontrowersyjnymi wpisami, np. o wojnie w Ukrainie. Winnicki uważa inaczej. — Ekscentryczne wypowiedzi Janusza Korwin-Mikkego czy Grzegorza Brauna są elementem pejzażu Konfederacji. Każdy jest sobą w Konfederacji. Tak, Konfederacja ma twarz Sławomira Mentzena i Krzysztofa Bosaka. Ale ma też twarz naszych innych polityków. Nie odcinamy się od nikogo. I nikogo nie chowamy. Ludzie widzą autentyczność. I za to nas cenią.

To Konfederacja schowała 2 posłów .

• Haha 1
Opublikowano

Kołodziejczak o Tusku: dla kogo on jest wiarygodny?

Na nagranie Donalda Tuska zareagował Michał Kołodziejczak, który również postanowił opublikować wideo na Twitterze. - Tusk właśnie przeczytał z kartki opinie rolników i innych ludzi, co myślą na temat zboża technicznego przywożonego z Ukrainy - rozpoczyna lider Agrounii.

Opublikowano

Rolnik, czyli prosty chłop…?

https://www.agrofoto.pl/articles/strefa-kobiet/jak-jest-dzisiaj-postrzegany-rolnik/

Wszechobecne stereotypy dotyczące życia wiejskiego wymagają definitywnego obalenia z uwagi na swoją nieaktualność, a nieustanne powielanie błędnego postrzegania rolników przez pryzmat dawnego „chłopa”, które odzwierciedla się w zaburzeniach poczucia własnej wartości, a często także pogorszeniu stanu zdrowia psychicznego. Potwierdzeniem konieczności skupienia się nad czynnikiem ludzkim tego sektora gospodarki, bez której życie społeczeństwa byłoby mocno utrudnione, a nawet niemożliwe są przeprowadzone badania ankietowe. Konfrontacje odpowiedzi udzielonych przez rolników oraz respondentów spoza branży rolniczej przedstawia tabela.

tabela-postrzeganie-rolnikow.jpg

Rolnictwo to zawód istniejący od zarania dziejów, a mimo to wciąż bardzo kontrowersyjny wśród opinii społeczeństwa i przesiąknięty wieloma stereotypami. Higiena snu, czy balans pomiędzy pracą, a odpoczynkiem są niezbędnymi czynnikami wpływającymi na zdrowie psychiczne oraz jakość wykonywanej pracy i jej bezpieczeństwo. Co ważne, 72,5% ankietowanych z branży rolniczej podejmuje pracę w weekendy, a zaledwie 10% badanych bezwzględnie nie pracuje w porze nocnej. Osoby spoza branży rolniczej znacznie rzadziej mają konieczność pracy przekraczającej jej normatywny czas. Brak możliwości wyjazdu na wakacje z uwagi na nieposiadanie osoby mogącej przejąć opiekę nad gospodarstwem dotyczy aż 60% respondentów branży rolniczej, a wśród pracowników etatowych wskaźnik tego parametru klasyfikuje się na poziomie zaledwie 25%. 

Ludzie często nie zauważają swoich problemów dotyczących zdrowia psychicznego i odkładają wizytę u psychologa czy psychiatry do momentu zaistnienia niebezpiecznego zdarzenia. Niepokojący jest fakt, że miewanie stanów depresyjnych deklaruje aż 46% opiniodawców spoza branży rolniczej oraz 32,11% rolników. Znacznie rzadziej jednak specjaliści potwierdzają depresję wśród pracowników branży rolniczej. Chociaż programy rządowe mają stanowić wsparcie, prowadzić do stabilizacji i poczucia bezpieczeństwa materialnego to program „Polski ład dla polskiej wsi” spotkał się z negatywnym odbiorem pośród branży, której bezpośrednio dotyczy – pozostała część społeczeństwa pozostała neutralna w stosunku do postulatów programu. 

Dopłaty nie na balety

Wsparcie i stabilizacja dochodów rolniczych, utrzymanie użytków w dobrej kulturze rolnej oraz rekompensowanie kosztów to główne założenia dopłat. Nieświadoma część społeczeństwa uważa jednak, że rolnicy wykorzystują te środki na wypoczynek. Rolnictwo to zawód pełen wyrzeczeń, wymagający dużej samodyscypliny i dobrej organizacji czasu, a mimo to tylko 6% ankietowanych rolników słyszy, że ich zawód jest najlepszy. Konieczność dotrzymywania terminów agrotechnicznych, uzależnienie od warunków atmosferycznych postrzegana jest przez osoby spoza branży jako dowolny czas pracy zawodowej, zgodny z zachciankami pracownika. 21% rolników spotkało się ze stwierdzeniem, iż wykonują pracę, jeśli im się chce. Z zarzutem wysokiej marży na produkty sklepowe w celu wysokich zarobków rolników spotkało się 29% respondentów. Za to aż 42% respondentów spotka się ze stwierdzeniem o ich znikomym udziale w produkcji roślinnej, z uwagi na fakt samoczynnego wzrostu roślin na polu. 

zrzut_ekranu_2023-04-12_o_14.43.36.png

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

Wstrząsające ustalenia! Po Smoleńsku Rosjanie zażądali raportu ws. CASY. Co zrobił rząd Tuska?

Wstrząsające to jest, co z ustaleniami i zaleceniami po katastrofie Casy zrobił Pan gen Błasik. Ano Pan generał. oby Allach był dla niego łaskawy, dostał zadanie aby dopilnować aby wnioski zostały wdrożone do szkolenia pilotów i aby już taki numer się nie powtórzył. No i zalecenie jak widać zostało jakoś marnie wdrożone, bo się wszystko powtórzyło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v