Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
racyl napisał:

4 minuty temu, Roman176 napisał:

ubezp.zdrowot. 965,33   ale dużo idzie na  nfz 

I tak nie będzie dla ciebie miejsca na OIOM bo będą zajęte latami przez rodzinę polityków PIS 🤣

Pozostaje jeszcze odwieczny problem - pytanie: czy NFZ to służba zdrowia?

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Mamy największy rząd w Europie i w historii III RP. 27 ministrów i w sumie z ministrami i vce rząd liczy 113 osób.

To Jarek jeszcze jest alfonsem czy już nie ?😄

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

Mamy największy rząd w Europie i w historii III RP. 27 ministrów i w sumie z ministrami i vce rząd liczy 113 osób.

A tak PiS się zarzekał, że ograniczy administrację państwową i ilość niepotrzebnych urzędników xD

4 minuty temu, witejus napisał:

Pytanie którego roku, być może i dwa lata przyjdzie czekać na jakieś pieniądze

W tym roku to zaliczki przed wyborami będą, bo polski chłop jest pazerny i łasy na kasę, da się im 100 zł/ha i tłumnie pójdą na wybory... 

• Like 3
Opublikowano

42 minuty temu, hubertuss napisał:

Nie wszyscy musza robić zdjęcia obornikowi.

Oczywiście że nie wszyscy, Wojciechowski wygadał się że nie ma obowiązku robienia zdjęć gnoju, tylko to wymysł polskich urzędasów.

Opublikowano
Agrest napisał:

Jakby nie patrzeć Kowalczyk  się sprawdził. Dzięki niemu zarobiłem na zbożu. Dawał jasne sygnały  - tak oznaczało nie I vice versa.

Trzymaj, znaczy sprzedaj...😜

Na dziś pozwolił mi na 34 ha nie stracić 110tys zł.

Po nowym nie wiem czego się spodziewać🤣

Uuuu a mnie się wydawało, że rynek przegrzała blokada i nawet Kowalczyk nie mógł wiedzieć co ruskie zrobią... Toć mirro tam coś napomykał nawet, że pszenica będzie tańsza i stawiam na to, że to nie służby mu sygnalizowały acz wprost widział kto kupował i do czego zmierzała polityka: wszystko na tory. Tak a propos: @mirro szukałem maliny ukraińskiej i jest jeno Maroko. Ukraińska z Maroko?

O. A wiecie co znaczy szukać po czesku? Zażartowałem se zimą, że skoczę do Czech, coś poszukać i moja wczoraj zakumała...

Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

Oczywiście że nie wszyscy, Wojciechowski wygadał się że nie ma obowiązku robienia zdjęć gnoju, tylko to wymysł polskich urzędasów.

Ktoś powinien tych urzędników kontrolować ich szefowie w liczbie 113 sztuk biorą za to kasę by choć przeczytać to co oni napiszą. Ale jak szefowie czy to w ujni Wojciechowski czy w Polsce 113 sztuk przygłupów mają tę robotę gdzieś to co się dziwić. Jak taki Janusz kowalski jest jeszcze w 3 radach nadzorczych to gdzie on będzie czytał co jego urzędnik napisze. To, ze nie potrafił by zrozumieć i się na tym nie zna to już w ogóle pomijam bo on nawet nie próbował. 

Opublikowano (edytowane)

TE wicki siedzą w rządzie bo taka jest umowa koalicyjna że z każdej partii ma tylu i tylu i uj. Oni tam nie są po to by coś mądrego zarządzić czy wymyślić , tylko po to by być i brać kasę. Poza tym to ,,kręcenie wora" chłopom, to pewnie jeden z tych ,,kamieni młyńskich" które miały dać pieniądze  z kpo, czym łudził się Morawiecki.

Edytowane przez witejus
Opublikowano

Tak pewnie jeden z kamieni milowych na które zgodził się Morawiecki. I gdyby nie stawał w ujni zawsze kantem to pewnie mógł by coś u nich wytargować. Gdyby Wojciechowski chciał coś robić a nie tylko brać kasę to by Pinokiowi pomógł itd itd.

Opublikowano
21 minut temu, DTaras napisał:

Uuuu a mnie się wydawało, że rynek przegrzała blokada i nawet Kowalczyk nie mógł wiedzieć co ruskie zrobią... Toć mirro tam coś napomykał nawet, że pszenica będzie tańsza i stawiam na to, że to nie służby mu sygnalizowały acz wprost widział kto kupował i do czego zmierzała polityka: wszystko na tory. Tak a propos: @mirro szukałem maliny ukraińskiej i jest jeno Maroko. Ukraińska z Maroko?

O. A wiecie co znaczy szukać po czesku? Zażartowałem se zimą, że skoczę do Czech, coś poszukać i moja wczoraj zakumała...

Oczywiście jaja sobie robię, ale akurat już w maju szkicowałem scenariusz sprzedaży. Część poszła jeszcze w sierpniu, większość 20 września z tygodniowym poślizgiem, a ostatnie zmiotki odebrał 3 i 4 listopada po cenie uzgodnionej miesiąc wcześniej.

Fartnęło się.

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Pozostaje jeszcze odwieczny problem - pytanie: czy NFZ to służba zdrowia?

Nooooo grabarz też kręci się w okolicach szpitala, ale.....😂

2 godziny temu, hubertuss napisał:

A pełnomocników nie liczysz? Przecież te ciule do kazdego nawet najmniejszego problemu powoływały pełnomocnika.😂

1 godzinę temu, Agrest napisał:

i stawiam na to, że to nie służby mu sygnalizowały

Eeee tam za bardzo siedzę w spożywce żeby pytać służb. Jak się pcha towar od Pakistanu po Niemcy, to i czasem człowiek ma ogląd szerszy niż służby.😂 Ludzie mówią, ja słucham ale za duzo tez nie można na forum pisać, bo zaraz by mnie skosili za biały wywiad. Ale czasem ostrzegam co do kondycji finansowej niektórych i takie ostrzeżenia radzę brać na serio.

@dysydent Holendry dzwonią i każą brać dymkę od nich. Juz po 5PLN za kilo wołają. Brać ? Czy olać dziadów?😂

Opublikowano
10 godzin temu, racyl napisał:

Kowalczyk zrezygnował bo wiedział że nie spełni oczekiwań rolników a Telus pojedzie zobaczyć na granicę jak wjeżdża zboże z ukrainy 😄😁 Ma tak się przyglądać aż do początku żniw

Jak się ogląda tvp info to trudno nie mieć efektu wymiotnego "rząd dał dopłaty do nawozów i  dzięki temu mamy tanią żywność " 🤣,

"haniebny atak na marszałek witek" bo dziwnym trafem jej mąż przebywa na oim  od października 2020 zamiast trafić do ośrodka opiekuńczego lub hospicjum 😄

Kowalczyk albo sam zrezygnował bo widział, że go polityka przerosła albo ktoś mu nakazał. Do wyborów możemy jeszcze mieć kilku ministrów.

Co do TVP i TVN, tak ogólnie to ktoś wam każe je oglądać czy oglądacie aby mieć o czym dyskutować ?

1 godzinę temu, mirro napisał:

@dysydent Holendry dzwonią i każą brać dymkę od nich. Juz po 5PLN za kilo wołają. Brać ? Czy olać dziadów?😂

Na temat cebuli to Ulman z galanem mogą coś powiedzieć bo tu ostatnio prowadzili ożywioną dyskusję :ph34r:. Tylko nie wiadomo do jakich wniosków doszli 😛.

Opublikowano

to chyba juz polowa poslow dojnej zmiany ma jakie spanstwowe fuchy..

3 godziny temu, DTaras napisał:

poszukaj jeszcze w sklepie. daleko nie masz -czechy sa ladne, choc drogi maja kiepskie.

Opublikowano
4 minuty temu, dsbh napisał:

Kowalczyk albo sam zrezygnował bo widział, że go polityka przerosła albo ktoś mu nakazał. Do wyborów możemy jeszcze mieć kilku ministrów.

Co do TVP i TVN, tak ogólnie to ktoś wam każe je oglądać czy oglądacie aby mieć o czym dyskutować ?

Chyba kolego nie zdajesz sobie sprawy z siły rażenia tvp, tvp 😄

Już ci raz tłumaczyłem co znaczy dla PIS informacja w tvp ale ty dalej swoje udając że tvp to jak polsat czy tvn

Nawet jak ludzie nie oglądają to potem się dowiadują co tam było 😄

Opublikowano (edytowane)

@mirro za mało danych tzn co Oni nazywają dymką tzn ile tego w kilogramie się mieści czy aby nie bliżej toto było szczypiorówki a i adresat pytania ze mnie zbyt stronniczy bo wiesz co myślę o uprawie z dymki.
no nie mam aktualnego zdjęcia tej zimówki co wspominałem ale dymka z nią nie ma szans konkurować wczesnością zbioru bo od bidy to na kanapki szczypioru bym z tej zimówki nazbierał już dzisiaj i to bez szody dla plonu podskubanych egzemplarzy a na zwykły zbiór to i z siewu jeszcze... samo pora siać.
Nie wiem, może jestem uprzedzony do dymki ale nie widzę sensu tego sposobu uprawy tylko ja mam już perfekt opanowane i siew i ochronę od chwastów a to sztuka bo co rok inaczej trzeba i nie ma sztywnego przepisu co i kiedy opryskać aby nie zarosła i nie spalić cebuli

w dymce na pewno łatwiej odchwaścić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kukiz jak widać też kupiony dotacjami na fundację od PIS 🤣

"Potrafisz Polsko" prawie 4,3 mln zł dotacji. 🤣🤣

PIS i demokracja bezpośrednia 🤣🤣 ubaw na po pachyy 🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Taka będzie Polska .

Józef Piłsudski. Zasłynął jako mąż stanu, naczelnik państwa i pierwszy marszałek Polski – głównodowodzący polskimi wojskami w czasie wojny polsko-bolszewickiej.

Inne kraje też , do tego zmierza rzeczywistość .

jak to każdy ma być , bogaty nie . Będą nieliczni a reszta to parobki .

Zarabiali 400 razy więcej niż robotnik, mieli pałace, samoloty i bajeczne kolekcje dzieł sztuki. Kim byli przedwojenni milionerzy?

Najbogatsze rodziny z dwudziestolecia międzywojennego miały pałace, dworki, po kilka kamienic. Ich ściany ozdabiały dzieła najwybitniejszych malarzy. Ba, nawet niektórzy latali prywatnym samolotem za granicę.

W przedwojennej Polsce grono najbogatszych tworzyło około 900 arystokratów i biznesmenów wraz z rodzinami

Miesięczne dochody ówczesnych najbogatszych to średnio ok. 16 tys. zł, podczas gdy najbiedniejsi zarabiali ok. 40 zł

Większość polskich krezusów międzywojnia straciła majątki wraz z wkroczeniem komunizmu

Precz z komuną oddać majątki .

Więcej takich historii znajdziesz na stronie głównej Onet.pl

W międzywojniu domowe służące zarabiały miesięcznie ok. 40 zł, a opiekunki do dzieci – ok. 15 zł, podczas gdy pensja najlepiej zarabiających wynosiła kilka tysięcy złotych. Mogli więc uzbierać sobie na dobry samochód (ok. 10 tys. zł), a z czasem nabyć nawet niezły apartament w mieście lub dworek czy willę za 50 tys. zł. To jednak nic w porównaniu do krezusów ery Józefa Piłsudskiego.

Według danych statystycznych z lat 20. ubiegłego wieku, w Polsce żyło 900 rodzin o rocznych dochodach przekraczających 100 tys. zł. Najbogatsi zarabiali miesięcznie średnio 16 tys. zł, przy czym górne stawki pozostawały i pozostaną już tajemnicą. Szeregi krezusów zasilali potomkowie fabrykantów i biznesmenów budujących swoje imperia od początków XIX w. Niektórzy jednak zaczynali od zera, spełniając nad Wisłą amerykański sen od pucybuta do milionera. Była też arystokracja, która od wieków gromadziła majątek.

https://businessinsider.com.pl/kim-byli-przedwojenni-milionerzy/n253r8e

Konfederacja to zagwarantuje to popieram w 100 % .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
30 minut temu, galan99 napisał:

Józef Piłsudski. Zasłynął jako mąż stanu, naczelnik państwa i pierwszy marszałek Polski – głównodowodzący polskimi wojskami w czasie wojny polsko-bolszewickiej.

Noooooo jak zaraz coś tu napiszę, to pewnie zrobisz marsz w obronie dobrego imienia Piłsudskiego.🤣Gdyby nie gen. Rozwadowski to by se mógł podowodzić. Pewnie doradzałaby mu jego ulubiona wróżka.🤣

Opublikowano

gdyby tak dokladnie wczytac sie wprawidza biografie ziuka , to pomniki by pospadaly 🤣😂

tak z brzegu -byl szpiegiem austriackim i japonskim ..za pieniadze pisal raporty.

Opublikowano
jacus napisał:

to chyba juz polowa poslow dojnej zmiany ma jakie spanstwowe fuchy..

3 godziny temu, DTaras napisał:

poszukaj jeszcze w sklepie. daleko nie masz -czechy sa ladne, choc drogi maja kiepskie.

Dzie w sklepie, chłopie... No, chyba że po zamknięciu.

jacus napisał:

za pieniadze pisal raporty.

Najbardziej to to...

Opublikowano

moze wiosna sie zrobi zanim ty zakumasz co po czesku znaczy sklep 😂.

przypomnial mi sie historia jednego rolnika z okolicy-mial  tuczarnie ,duzo pola i sklep kolo domu, ciagle zarobiony byl ,robota od rana do wieczora, sklepem zajmowala sie jego zona. raz mu cos sie zepsulo  wiec niespodziewanie  zjechal do domu,patrzy sklep zamkniety, ale auto dostawcy stoi pod magazynem,zajrzal na zaplecze i stracil zone i polowe majatku 😂

Opublikowano
jacus napisał:

moze wiosna sie zrobi zanim ty zakumasz co po czesku znaczy sklep 😂.

przypomnial mi sie historia jednego rolnika z okolicy-mial  tuczarnie ,duzo pola i sklep kolo domu, ciagle zarobiony byl ,robota od rana do wieczora, sklepem zajmowala sie jego zona. raz mu cos sie zepsulo  wiec niespodziewanie  zjechal do domu,patrzy sklep zamkniety, ale auto dostawcy stoi pod magazynem,zajrzal na zaplecze i stracil zone i polowe majatku 😂

Piwnica. Tylko, że ja nie posiadam to nie rozumie...

Za to koło normalnego sklepu to się z moją dziewczyną codziennie kręcimy...

Opublikowano

Hiszpańska truskawka jest przesypywana w polskie łubianki

Prezes Agroekoton dr inż. Mirosław Korzeniowski odniósł się do sytuacji na polskim rynku truskawek. Jak przekazał, "pierwsze, symbolicznie pierwsze truskawki pojawią się w połowie kwietnia". Podkreślił, że będą to owoce z produkcji szklarniowej, które stanowią "niewielki procent polskiej produkcji".

Pierwsze polskie truskawki z gruntu (...) mogą się pojawić, w zależności od przebiegu pogody w kwietniu, prawdopodobnie na początku maja, a w czerwcu (...) będą dostępne owoce z plantacji w gruncie. Przebieg pogody, zimowa wegetacja na razie jest w miarę sprzyjająca, nie ma jakichś wielkich zagrożeń dla jakości tych owoców, ale to czas pokaże" – powiedział prezes Agroekoton.

Zwrócił także uwagę, że pogoda w Hiszpanii, Grecji czy Włoch sprawiła, że plony w tych krajach są niższe lub zbiory owoców zostały opóźnione. "Może się tak złożyć, że na początku maja koniec zbiorów z Hiszpanii pokryje się z początkiem zbiorów pierwszych polskich truskawek spod osłon" – wskazał.

https://www.sadownictwo.com.pl/hiszpanska-truskawka-jest-przesypywana-w-polskie-lubianki?fbclid=IwAR1f4HInOajbrbtUjDpxEYHLlke28_cWOuuBwjH3Njw_55s1EqTxVW2gHr4

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v