Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka jedność w koalicji .

Hołownia zapowiedział zmianę decyzji. "Wszyscy byli kompletnie zaskoczeni"
Z informacji Onetu wynika, że w czwartek wieczorem Szymon Hołownia poinformował pozostałych liderów opozycji, że wyłamie się z wcześniejszych ustaleń i jego posłowie zagłosują przeciwko nowelizacji ustawy o Sądzie Najwyższym. Stało się na to na dzień przed głosowaniami w Sejmie. — Zapadła prawdziwa konsternacja.

— Wszyscy byli kompletnie zaskoczeni .

Tylko tak udają jacy są dogadani i chcą uzdrowić  Polskę .

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Romana chcecie rozdrażnić? Można wysłać, nawet trzeba. Z tym, że są tacy szeregowi co nigdy na zwolnieniu lekarskim nie byli bo kontuzje rozchodzili, a zasmarkani i tak dupsko na poligon jechali odmrozić. Są tacy i jak z jakiegoś powodu nie dostali się do desantu pracują tam gdzie ich armia łaskawie poniewiera. Za starych czasów dostawali kopa w dupsko po 12 latach. Za obecnych jak nie trafi się protegowany to jest szansa na podoficera bo służenie tych 20 bodaj lat jako szeregowy to nie jest prorodzinny system. Wracając do pasjonatów po 12 latach w polskiej armii - bardzo wielu można było spotkać w tzw. ochronie w ciepłych krajach a wielu napaleńców rezygnowało z zaszczytnej służby w SZ RP na rzecz ekspresowego kursu języka francuskiego.

Bieganie po mieście i pilnowanie klamki oraz babranie się w historiach z pogranicza marginesu wywiera piętno.

myślisz, że 30 lat pilnowania krytycznych dla państwa urządzeń i infrastruktury nie przysparza stresu i siwych włosów ? a jednak do emerytury mam jeszcze kilkanaście lat

Opublikowano
Agrest napisał:

Dobra dobra. Życie cię rozpieściło i ciepła klucha się zrobiłeś, pampuch🤭🤭🤭😜

Wiesz... Ja z czystym sumieniem mogę się przyznać żem pampuch, jakiś miętki taki. Ale w stresie? Gdy gówniażeria popisuje się słownie? Człowiek ocenia gdzie spierdzielać a z drugiej strony wie że, by zaebał - z łatwością.

jahooo napisał:

mam 4 braci w wojsku i powiem tylko tyle - dużo zależy od tego, gdzie się trafi, można po 15 latach być emerytem, albo po 20 pułkownikiem

Dostać się traz na oficerską szkołę aby wystartować do pułkownika? Trza zagadnienie dobrze rozgryźć i kontaktów narobić...

jahooo napisał:

myślisz, że 30 lat pilnowania krytycznych dla państwa urządzeń i infrastruktury nie przysparza stresu i siwych włosów ? a jednak do emerytury mam jeszcze kilkanaście lat

Sufo jakieś... Każden sobie po swojemu życie układa.

Opublikowano
18 minut temu, DTaras napisał:

Dostać się traz na oficerską szkołę aby wystartować do pułkownika? Trza zagadnienie dobrze rozgryźć i kontaktów narobić...

Sufo jakieś... Każden sobie po swojemu życie układa.

Da się, nawet dość chętnie kierują , jak masz wyższe wykształcenie, to tylko kurs oficerski i masz podporucznika

Prywatna firma, ale infrastruktura strategiczna, a mogłem być wojskowym i miałbym zasłużoną emeryturkę

Opublikowano
53 minuty temu, jahooo napisał:

Da się, nawet dość chętnie kierują , jak masz wyższe wykształcenie, to tylko kurs oficerski i masz podporucznika

Jakoś tak w czwartek miałem okazję uczestniczyć w dyskusji na ten właśnie temat. Tak se powymienialiśmy uwagi w wąskim gronie czyli trzech generałów jednogwiadkowych i kpt rezerwy, I co ? Ano smutne wnioski były na koniec.

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

mam 4 braci w wojsku i powiem tylko tyle - dużo zależy od tego, gdzie się trafi, można po 15 latach być emerytem, albo po 20 pułkownikiem

Matko Jasiu , z Tobą warto się kumplować 🙄😉 

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Dawaj namiary i mów gdzie chcesz iść.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Jakoś tak w czwartek miałem okazję uczestniczyć w dyskusji na ten właśnie temat. Tak se powymienialiśmy uwagi w wąskim gronie czyli trzech generałów jednogwiadkowych i kpt rezerwy, I co ? Ano smutne wnioski były na koniec.

Strzelam , najniższym stopniem był Mirek 😛

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Smutne, gdy 50-cio latek jest świeżym kapitanem i 40-to latek świezym kapitanem, jeden w wojsku szkolił się 6 lat na uczelni, drugi łącznie rok

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

Co tu jest takiego żenującego? Pan Prezes Jarosław Kaczyński chce udzielać kompententnych odpowiedzi na pytania i musi się wcześniej przygotować aby te odpowiedzi były wyczerpujące i żeby były kompententne  i mieściło się w limicie, bo Pan Prezes jeszcze musi gdzie indziej pojechać i tam też musi się zmieścić w limicie mając to na uwadze. Mimo wszystko udzielił odpowiedzi wyczerpującej na nurtujące polskiego rolnika i to już wszystko ta praca nocą i smrody jest w przygotowanym kodeksie na wsi i miastowi już nie będą mogli pozywać rolników do sądu takie informacje pozyskałem ze źródeł zbliżonych Panu Prezesowi. Mało tego ty chyba specjalnie stosujesz takie tanie chwyty bo już nie pierwszy raz jaki zauważyłem atak z twojej strony wymierzony w osobę Pana Jarosława Kaczyńskiego i mający znamiona mowy nienawiści i wspierający kandydaturę tuska i jego poplecznictwo poprzez oszczerstwo Pana Prezesa i jego kalumnie tegoż.

Edytowane przez Dublin
Opublikowano
2 minuty temu, Dublin napisał:

oszczerstwo Pana Prezesa i jego kalumnie tegoż.

a tu się zgodzę z tym co napisałeś. reszta to... kłamiesz

Opublikowano
7 godzin temu, mirro napisał:

Ale teraz połączyłeś.😂

No jak gdzie? Na czynnym cmentarzu.🤣

dla prezesa byc moze jest przeznaczony taki czynny od czasu do czasu-wawel sie nazywa..

5 godzin temu, Agrest napisał:

Od nas chyba Fogiel , kto więcej nie wiem. Ale myślę że takie komentarze nie w jednym miejscu będą.

Kiedyś biuro poselskie u nas farbà oblali. Tylko nie wiem czy tam choć raz poseł zajrzał.

od nas to poslow pelno jest.

brozka miala buro poselskie wremizie w sasiedniej wsi-byla w nm raz,na otwarciu,

4 godziny temu, Agrest napisał:

Was do Cesarsko królewskiej dać pod skrzydła von Nogaja🤣

moj pradziadek sluzyl w c-k armii

1 godzinę temu, mirro napisał:

Albo kapelan jest kapitanem.🤣

zona pracuje z kuzynka naczelnego kapelana 🤣.ale nie wiem czy wam to pomoze  w wojskowej karierze.

Opublikowano

w każdej pracy jest stres. wojskowi się tłumacza, że emerytura się należy wcześniej bo stres, policjanci, strażacy. dlaczego pielęgniarka nie może odejść wcześniej? ma b. stresująca pracę, chirurg, anestezjolog, szambonurek, piłkarz kadry Polski hehe, hutnik itd. najlepiej jakby wszyscy mogli odejść po np 20 latach pracy, dlaczego nie?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jarecki napisał:

Pacaj jaka perełka 

ale że co perełka? ta żydóweczka czy te futurologie co tam wykłada?
co do niej samej to mam w domu .... żeby nie obrażać to tylko napiszę - nie brzydsze ale moim pod wiatr lżej chodzić i  bardziej słowiańskie z fizjonomii ;)

a jeśli o futurologię chodzi to czytałeś J. Verne-a? ile z Jego futu się sprawdziło? Lem to co innego i tak wyprzedził czasy żeśmy jeszcze ich nie dożyli ale pewnie też będzie jak z Verne-m
Ona sama przyznaje że nie wie o czym mówi i ma rację
zatem jak chce walczyć z przyszłością jeśli ją przewiduje nawet nie na błędnych założeniach a na pustych czy jak to tam lepiej nazwać?
Powtarza tylko to co z neta ściągnie w tym m in co i my tu piszemy a przy okazji jakąś makulaturę promuje ot i wszystko

Pieniądz wirtualny bez sieci nie istnieje a sieć nie jest niezniszczalna i pierwsza grubsza skucha a skończy się prorokowanie jakiejś waluty na dyskach serwerów równie łatwo zapisywalnej jak i kasowalnej.
tak - musi się coś zmienić ale niekoniecznie sam pieniądz co wystarczy że emitent
technologia cyfrowa to broń ale przecież nie tylko w rękach tzw elit i kiedy większość ludzi uzna że im ta technologia nie służy a zagraża to odrzucą i samo to wywróci ową piramidę w gruz.
Spokojnie, ta bzdura unijno klimatyczna nie ma szansy się udać i co najwyżej unię rozwali w nędzę to wreszcie będzie trochę więcej sensu żyć; trza bedzie odbudować te ruiny jakoś a że kolejny raz? to i dobrze, będzie jakaś nadzieja że nie ostatni

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
18 godzin temu, mirro napisał:

A jaka była jakość sprzętowa w PGR? Nie taka sama jak u chłopów? A nie, przepraszam była dużo gorsza.🤣

w kietrzu stare ursusy jeszcze żyją mają się dobrze 

Kombinat Rolny KIETRZ - Galeria rolnicza agrofoto

Kombinat Rolny Kietrz - skąd wynika sukces jednego z największych  gospodarstw w kraju?

W Kietrzu pracują także ciągniki John Deere 4755.

jakoś nie za***ali ich w latach 80 

Opublikowano (edytowane)

tak ten Kietz wychwalasz
najęli Cię na head hunterea co by im parobków nagnać czy sam zamierzasz się nająć i se fory robisz?

to skamielina gospodarcza jaka po polskiej komunie została\ a że pisdzielce coraz więcej z tej komuny chcą wskrzesić to i takie skamieliny znalazły się pod gatunkową ochroną tak że ja za takiego ekologa robić nie zamierzam aby przyłączyć się do pochwał jakiegoś żółwia co przetrzymał zmiany ewolucyjne i jest tylko konkurencją sektora sponsorowaną państwowo ponownie coraz bardziej czyli coraz bardziej nieuczciwą i przez to dla prywatnego rolnictwa groźną.

btw to ostrzegam przed rsp spod Tomaszowa jeśli by kto u nich cebulę chciał kupować to sugeruję rozwalić palety gruntownie sprawdzić i ew zawrócić do ponownego przesortowania bo do cholery zgniłej wciskają a wcale tanio nie sprzedają
najlepiej to pofatygować się na czas sortowania i przypilnować na sortowni a jak nie wpuszczą to szukać innego dostawcy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

to akurat jedna z nielicznych rentownych, ale na szczęście niedługo wszystkie zamkną i @Roman przestanie chlać.

spokojnie szybciej platforma zniesie krus a jak cie nie bd stać na zus to do roboty koniec picia i szybkie rano wstawanie 

Nawet najbardziej radykalna zmiana w KRUS zmniejszyłaby deficyt nie więcej niż o 20 mld zł rocznie. Łącznie likwidacja przywilejów dałaby ok. jednej dziewiątej kosztów zmieniając KRUS, można by uzyskać środki wystarczające na sfinansowanie składek przekazywanych do OFE. Obecnie transferujemy do funduszy ok. 12 mld zł rocznie, a koszty obsługi długu wynikającego z OFE to kolejne 15 mld zł. Jacek Rostowski

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v