Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Specyfikację się robi do zamawianego sprzętu, czyli co chcesz. A jak PiS brał Abramsy z półki to potrzebna była ocena? 🤣

papier zawsze musi być, taki, jaki chcą politycy

2 minuty temu, DTaras napisał:

To by musialo się na granicy gotować na tyle długo aby odwód wyszkolić i zgrać. Z pół roku?

chyba, że ten odwód jest gdzieś pod niemiecką granica i można go rzucić w 2 dni do walki

Opublikowano
Dnia 10.01.2023 o 10:16, jacus napisał:

bez przesady-sa specjalne aplikacje ktore pokazuja gdzie sa wolne stacje  szybkiego ladowania, kiedy beda ddostepne,mozna chyba nawet miejsce sobie zarezerwowac na termin

a jeśli samochód potrzebny jest na już ? a trzeba go ładować .. trzeba nagle do szpitala ty przyjechałeś z pracy trasy to co ?

Opublikowano
mirro napisał:

Przed chwilą, jahooo napisał:

a co z nim zrobisz ?

Nic z nimi nie zrobię, bo nikt nigdy nie planował cokolwiek z nimi robić. Wszyscy teraz raptem zachowują się jakby nie wiedzieli z czym się wiąże atak ze wschodu. A pojeby politycy teraz będą wmawiać że nie wpuszczą ani jednego ruskiego żołnierza, bo zmienią doktrynę. 

W tej chwili zamiast piedolić głupoty to powinni reorganizować rozmieszczenie składów paliwowych , amunicyjnych itp. Tego k**estwa akurat po naszej stronie Wisły jest od ciula a powinno być za Wisłą.

Yyyy no bo miałem właśnie pisać że się w ciul zielonych cystern po wioskach kręci...

Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

a trzeba go ładować .. trzeba nagle do szpitala ty przyjechałeś z pracy trasy to co ?

dzwoń po pogotowie, no chyba że też się ładuje.😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Pafnucy12 napisał:

a weź mi wytłumacz. czemu, my, taki dość duży kraj nie mamy nic własnego? znaczy żadnej znaczącej marki... i to nie to że teraz, ale od dawien dawna. co z nami nie tak?/

"drenaż mózgów" @Pafnucy12 bo ideologia i bohatery na pomniki u nas zawsze ważniejsze niż solidne skręcanie śrubek ostatnio już w robotach a my nawet tych śrubek własnych markowych nie mamy

kraj który miast bronić dochody najsolidniejszych wytwórców najlepszych konstruktorów czy nawet zwykłego uczciwego i pracowitego szuka sposobów jak cudzymi rękami tylko konkurencję nieuczciwą własnym obywatelom zrobić aby się za bardzo nie dorobili.
Koncesje, zezwolenia, uprawnienia certyfikaty a na koniec progresywny podatek jeśli komu uda się ponad średnią dochodami za wysoko wyskoczyć zawsze i wszędzie się tak kończy

odnoszę wrażenie że ani jeden rząd jaki w swym życiu w Polsce widziałem nie był rządem pro polskim a wrogim i nam tu lokalsom i temu krajowi

to długa historia a Ty być może i parę jej elementów pamiętasz ale dla mnie osobiście największym moim wrogiem jest moje własne państwo a dalej - pozwolisz - nie rozwinę z wiadomych względów
Ja jakimś cudem tu zostałem ale większość z moich znajomych którzy przynajmniej w/g mnie coś na prawdę potrafią już dawno są po za Polską a wokół mam tylko... o właśnie aż u mnie słychać sąsiedzką libację największych okolicznych śmieci i nawet już nie rozpędzam tego bydła bo małych dzieci już nie mam w domu... w ogóle w domu już nikogo z moich dzieci nie ma
bo po co?
przecież to prostackie, pijackie, albo kościółkowe bydło nawet na parobków się nie nadaje a tym bardziej obrońców z (pusty śmiech) bronią w ręku

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
galan99 napisał:

19 minut temu, mirro napisał:

Najpierw to Polska ma się bronić i to na swoim terenie. A nasza obrona zależy też od zaplecza i logistyki. Co zrobić z terminalem w Małaszewiczach? Podpalić?

Nasz teren jest za mały na jaką kolwiek obronę , dopiero za Wisłą można postawić opór , do Wisły zrównane z ziemią wszystko w kilka godzin .

Przesadzasz. Popatrz na mapę, rzeki, przesmyki. Akurat do Wisły można podziałać z przyczółków a w razie czego chyc i odpalamy ładunki.

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

chyba, że ten odwód jest gdzieś pod niemiecką granica i można go rzucić w 2 dni do walki

Brygady pancerne powinny normalnie stacjonować na zachodzie. I najlepiej w okolicach poligonów, bo wyjechał na zajęcia i może się szkolić w pobliżu, Umieszczanie w Wesołej i wożenie tego na lawetach po kraju jest pojebanym pomysłem samym w sobie.

Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

bo ideologia i bohatery na pomniki u nas zawsze ważniejsze niż solidne skręcanie śrubek ostatnio już w robotach a my nawet tych śrubek własnych markowych nie mamy

ale tyle już lat naród tak chory?? nie zrozumiem nigdy.... tak jak i tego że w piłce nożnej zaaaawsze przegrywamy... no no coś tam...

Opublikowano
hubertuss napisał:

Leopardów nie chcą pisiory dać. A są naciski. Amerykanie chcieli by nam sprzedać więcej abramsów więc dobrze by było gdybyśmy jednak oddali niemieckie czołgi.

Ale te czołgi mają załogi a załogi muszą je obslugiwać na pamięć. No i taktyka w związku z właściwościami maszyny może się różnic...

Opublikowano

Przewóz brygady pancernej z Poznania za Wisłę to 2 dni, pod warunkiem, że jest w pełnej gotowości , a nieprzyjaciel nie rozłożył węzłów kolejowych

W tym czasie bez ciężkiego, sprzętu ruscy będą na linii Wisły, myślisz, że ukraińcy powstrzymaliby zajęcie Kijowa bez czołgów ? samą piechotą ?

Opublikowano

Wojna nie wybucha z dnia na dzień. Jednostki są wyprowadzane w rejony operacyjnego rozwinięcia z koszar zgodnie z pewnym planem i tam są uzbrajane w jednostkę ognia , szkolą się i uzupełniają ewentualne stany osobowe. Batalion czołgów to trzydzieści lawet niskopodwoziówek. No to w czym Problem? Przecież są świadczenia rzeczowe i można za transport też gościowi zapłacić?

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

ale tyle już lat naród tak chory?? nie zrozumiem nigdy.... tak jak i tego że w piłce nożnej zaaaawsze przegrywamy... no no coś tam...

statystyka + ewolucja + fałszywa duma z umiejętności rozwalania i jeśli do tego dodasz brak pokory wobec własnych ułomności "no bo przecież zawsze nas biją silniejsi" i nasze porażki to rzekomo nie nasza wina

nie ma lepszej recepty na wymarcie takiego narodu

wiem że nie lubisz tasiemcowych postów dla tego najkrócej jak potrafiłem

Opublikowano
mirro napisał:

1 minutę temu, dysydent napisał:

ten kto broń kupuje u obcych a nie od własnego przemysłu powinien się zastanowić jakim cudem jest jeszcze suwerenny

I teraz powinni zebrać firmy co się dronami zajmują i zamiast na pierdoły wydawać to zaproponować im lokalizację gdzieś koło Sulęcina i wejście zakontraktowanych programów budowy dronów dla wojska.

Jak drony to sobie na Wędrzyn dolecą nobw tym lesie prądu nima a prąd potrzebny...

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Wojna nie wybucha z dnia na dzień. Jednostki są wyprowadzane w rejony operacyjnego rozwinięcia z koszar zgodnie z pewnym planem i tam są uzbrajane w jednostkę ognia , szkolą się i uzupełniają ewentualne stany osobowe. Batalion czołgów to trzydzieści lawet niskopodwoziówek. No to w czym Problem? Przecież są świadczenia rzeczowe i można za transport też gościowi zapłacić?

a reszta logistyki ? przecież to jeszcze  cysterny z paliwem, WZT, ludzie

a teraz weź mapę google i wytycz sobie trasę - którędy z Poznania można przewieźć czołg lawetą, wysadź kilka mostów na większych rzekach i pogłówkuj, jakie będzie opóźnienie 30 lawet ?

fajnie się kombinuje, jak nic nad głową nie lata, a zapewniam cię, że drogo podciągnięcia uzupełnień będą atakowane w pierwszej kolejności, i co wtedy ? WOT ma się utrzymać na granicy dwa tygodnie ? pomyliło ci się z Westerplatte, a tam też był cud tylko dlatego, że żołnierze wypowiedzieli posłuszeństwo dowódcy pod pozorem jego "niedyspozycji zdrowotnej"

Opublikowano

nie ma lepszej recepty na wymarcie takiego narodu

to mnie niepokoi.

no bo czy można być, nie mając nic.... ?

Opublikowano
jahooo napisał:

Przewóz brygady pancernej z Poznania za Wisłę to 2 dni, pod warunkiem, że jest w pełnej gotowości , a nieprzyjaciel nie rozłożył węzłów kolejowych

W tym czasie bez ciężkiego, sprzętu ruscy będą na linii Wisły, myślisz, że ukraińcy powstrzymaliby zajęcie Kijowa bez czołgów ? samą piechotą ?

Dwa dni plus rozładunek no i nie wyobrażam sobie brygady na jednym pociągu. Marszem może w dwa dni się uwiną no bo czolg nie wysiada w biegu.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

to mnie niepokoi.

no bo czy można być, nie mając nic.... ?

żaden naród nie działa w próżni, po prostu inni mają więcej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

po prostu inni mają więcej

hmm. bym powiedział że coś....

Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

Dwa dni plus rozładunek no i nie wyobrażam sobie brygady na jednym pociągu. Marszem może w dwa dni się uwiną no bo czolg nie wysiada w biegu.

i dlatego jakaś część sił musi stać po wschodniej stronie Wisły, nie ma siły

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy12 napisał:

hmm. bym powiedział że coś....

nie
za dużo powiedziane

bo rzeczywiście masz rację i nie da się być

5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

nie mając nic

Opublikowano
jahooo napisał:

7 minut temu, hubertuss napisał:

@jahooo Korea to też Amerykanie. Te kraje mocno współpracują. USA pomaga Korei jako swojemu przyczółkowi w regionie. Zakupy w Korei nie są robione od tak sobie.

Przeceniasz pis. Im lepiej kupować za granicą niż robić swoje. Zresztą w PL to tadycja już od czasów Gierka jak nie wcześniej.

Ja wiem, że oni na garnuszku amerykanów. A dlaczego nasz Krab nie mógł być produkowany w całości w HSW, tylko podwozie musiało być z Korei ? Bo inaczej byśmy podpadli, a pieprzenie o wadliwych spawach to dla naiwnych.

Ale one pękały i łaty w Toruniu na własne ślepia widziałem. poza tym to nie jechało. Jazda jest ważna i taki Leopard popyla tyle samo w przód co w tył a siedemdwójka nie... Dlatego spawy spawami - może były lipne - zawiniły braki w calości technologii od podwozia zaczynając.

mirro napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

Noobo NATO to raczej obronny typ sie mie zdaje.

No to po ch*ja kręcą teraz aferę że trza się bronić nie na granicy tylko po mojej stronie Wisły? Ja już dawno się z tym pogodziłem. 

"Chu"j to wyborcy po wschodniej stronie tej rzeki - bo co inne?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Oj obchodzi, obchodzi.

Jesteśmy dojną krową .

Gdybyśmy mieli mądrych polityków z planami dłuższymi niż wieczorna kolacjs i postraszyli ich polexitem to w gaciach by się im zagotowało.

Jesteśmy dużym państwem, rynkiem zbytu, krajem tranzytowym na Rosję Litwę łotwę, Estonię,  Białoruś, Ukrainę.

Nie chodzi mi o wyjście a o stawianie warunków i bycie na równi z Francją czy Niemcami,,a nie szmatą do wycierania podłogi i bankomatem dla Unii.

Stało się to wejściem Polski do unii .

Nawet wcześniej w latach 1990 jak by co .

Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

fajnie się kombinuje, jak nic nad głową nie lata, a zapewniam cię, że drogo podciągnięcia uzupełnień będą atakowane w pierwszej kolejności, i co wtedy ? WOT ma się utrzymać na granicy dwa tygodnie ? pomyliło ci się z Westerplatte, a tam też był cud tylko dlatego, że żołnierze wypowiedzieli posłuszeństwo dowódcy pod pozorem jego "niedyspozycji zdrowotnej"

Przecież napisałem Ci jak wygląda proces wejścia do działań takiej jednostki. Pewnie myślisz że jak będą w Wesołej, to amunicja będzie na czołgach, załogi w czołgach a silniki cały czas ciepłe? 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v