Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, masa24 napisał:

masz w domu już posąg tuska zeby sie do niego modlic ?    

Masz racje  , by się o niego dał zabić 

Opublikowano
Roman176 napisał:

3 godziny temu, DTaras napisał: ile? noooooo

Biorąc pod uwagę iż ogólnie w przemyśle motoryzacyjnym w Polsce zatrudnia się z tego co wiem jakieś 800 tys. chłopa - to dużo...

Opublikowano

Pismem z dnia 29 grudnia 2023 r. Prokurator Generalny Minister Sprawiedliwości Bodnar na podstawie art. 9 § 2 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 r. Prawo o prokuraturze przejął postępowanie Prokuratury Regionalnej w Warszawie.

zamordysta bierze się za ręczne sterowanie

Po dokonaniu analizy stanu prawnego, jak również działań podjętych przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego prokurator zgłosił udział w toczących się postępowaniach rejestrowych oraz wniósł o odmowę dokonania wpisu zmian w rejestrze KRS z uwagi na sprzeczność podjętych uchwał z obowiązującymi przepisami prawa. Dodatkowo złożone zostały wnioski o udzielenie zabezpieczenia roszczeń m.in. o stwierdzenie nieważności powziętych w dniu 19 grudnia 2023 r. uchwał – mówi prok. Skrzyniarz. 

Jak ustaliliśmy w Prokuraturze Regionalnej, "ustawy o radiofonii i telewizji oraz Polskiej Agencji Prasowej w sposób jasny i niepozostawiający jakichkolwiek wątpliwości wskazują na tryb powołania i odwołania członków zarządu oraz rad nadzorczych mediów publicznych. Przepisy te, jako regulujące w sposób kompleksowy procedurę, w żadnym wypadku nie mogą być wyparte przez normy wynikające z Kodeksu spółek handlowych, na które w swoim działaniu powołał się Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego". 

Ustawa o radiofonii i telewizji wyraźnie wyłącza możliwość odwoływania się do Kodeksu spółek handlowych w zakresie dokonywanych zmian personalnych w organach zarządzających mediami publicznymi.

• Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, DTaras napisał:

Biorąc pod uwagę iż ogólnie w przemyśle motoryzacyjnym w Polsce zatrudnia się z tego co wiem jakieś 800 tys. chłopa - to dużo...

jak myślisz co bd robić po wycofaniu elektryków ?

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

‼️👇🏻👇🏻👇🏻Sąd Najwyższy masakruje Szymona Hołownię. Tłumaczy także, czym jest prawo łaski. Polecam❗👇🏻
☝🏻Przypomnijmy, że Marszałek swoją decyzją wyposażył w immunitet osobę podejrzaną o przyjęcie wielomilionowej łapówki i wysłał go do Brukseli. Jednocześnie zabiega o wsadzenie do więzienia posłów, którzy walczyli z korupcją i przestępcami ..

o pani gozdyra już z polsatu nawet zabrała głos 

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „Maciej Wąsik @WasikMaciej Obserwuj Pan Marszałek @szymon_holownia został szewcem. Szył nam buty Wpis Agnieszka Gozdyra @AGozdyra Ja przepraszam, ale nie wierzÄ w to, co słyszę. Marszałek @szymon_holownia mówi, że prosił prezesa Prusinowskiego o ustalenie składu, który nie budzi wÄtpliwoÅ›ci!!!! Na Boga. Jak: prosił o ustalenie składu??”

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

no pomylił się szczególnie jak porównał dino do biedronki i lidla biedronka ma 3,5tyś sklepów 

czekaj to umnie eko okna wiecej zapłacą na 2 hale niż reszta murszu 

spółka przychody (w zł) koszty podatkowe (w zł) dochód/strata podatkowa (w zł) podstawa opodatkowania (w zł) podatek CIT (w zł)
Jastrzębska Spółka Węglowa S.A. 26 193 319 825,79 18 155 700 350,6 8 048 109 052,52 7 079 910 893 1 345 183 070
Polska Grupa Górnicza S.A. 13 813 159 399,26 11 214 198 418,92 2 600 518 525,31 1 191 302 001 226 347 380
Eko-Okna S.A. z Kornic 4 715 897 943,72 4 144 402 247,05 571 495 696,67 544 347 215 103 425 971

@Ulman  a odpowiesz kto bd cię reprezentował ? jakoś ucichło 

Nie pomylił się tylko bzdury nawija. Ilość sklepów nie ma tu żadnego znaczenia skoro porównujesz kwoty zapłaconego podatku. 

A jak już jesteśmy przy twojej ulubionej firmie to by zaspokoić ciekawość przeglądnąłem rządowe dane od 2017 roku i mamy co następuje

2017 - 220 mln 

2018 - 190 mln

2019 -  4mln

2020 - 13 mln 

2021 - 0 podatku, 461 mln strat 

2022 - 1,34 mld.

Jakby to wszystko zliczyć to średni podatek dla budzetu państwa pewnie na poziomie Lidla 

ciekawie wygląda to też w Orlenie i Lotosie

2020 -  Orlen 270 mln , Lotos 20 tys 

2021 -  Orlen  1,5 mld ,Lotos 338 mln

2022 - 4,37 mld, Lotos 1,13 mld

Zarówno JSW jak i Orlen z Lotosem powinni podziękować wujkowi Putinowi ze mieli pretekst do tego by nas tak wydoić.  I zaznaczam ze to nie jest ich zysk a podatek który odprowadzili. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Roman176 napisał:

Rząd dał "Gazecie Wyborczej" gigantyczne kwoty: Na media wspierające PO wydano ponad 125 mln złotych. Wszystko z kieszeni Polaków

do 380 to i tak jeszcze sporo brakuje xD tyle że taką gazete ktoś sobie może i przeczyta co by tam nie pisało i o kim, a dając rydzowi kto na tym skorzysta, skorzystał xD

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

To właśnie sam policz Ty wiesz najlepiej co tam kiedy było... kto na kogo co i ile wydal opanowałeś też kopiuj wklej. Ja nie pamiętam co było rok temu dokładnie, a co dopiero lata 2008 🤣 temu komentuje obecne i bieżące wydarzenia a nie 15 lat wstecz. Ale widzę że z tego wszystkiego tylko kwotę dostrzegłes, ale pytanie kto skorzystał z kasy wpakowanej w rydza dalej bez odpowiedzi 🤫

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

No ja nie liczę na nic temu chce aby znalazł i zrobił kopiuj wklej skoro odnosi się konkretnie do czegoś co tam kiedyś było może czegoś ciekawego się dowiemy. Ja komentuje obecne wydarzenia a nie co tam kiedyś za kogoś ktoś komuś zrobił 😅

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Roki212 napisał:

To właśnie sam policz Ty wiesz najlepiej co tam kiedy było... kto na kogo co i ile wydal opanowałeś też kopiuj wklej. Ja nie pamiętam co było rok temu dokładnie, a co dopiero lata 2008 🤣 temu komentuje obecne i bieżące wydarzenia a nie 15 lat wstecz. Ale widzę że z tego wszystkiego tylko kwotę dostrzegłes, ale pytanie kto skorzystał z kasy wpakowanej w rydza dalej bez odpowiedzi 🤫

sam sobie odpowiedziałeś gówna żaden nie czyta .. twoim rozumowanie to trwam mogą sobie oglądać ..  słyszałeś fundacji albo hospicjach ... 

tak czytam a tu tak

Według raportu European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights, w latach 2009-2018 Lux Veritatis wydała 83 miliony dolarów na walkę z gender: czwarte miejsce na liście sponsorów[19].

43 minuty temu, Ulman napisał:

Nie pomylił się tylko bzdury nawija. Ilość sklepów nie ma tu żadnego znaczenia skoro porównujesz kwoty zapłaconego podatku. 

A jak już jesteśmy przy twojej ulubionej firmie to by zaspokoić ciekawość przeglądnąłem rządowe dane od 2017 roku i mamy co następuje

uja znowu napisałeś jak zawsze ty  .. parę tyś sklepów jest tak .. u mnie biedronka ma ok obrotu 100tyś w Gorzycach najlepiej zarabiająca biedronka ok 600tyś   teraz pomnożyć to przez sklepy to 

sklepów Biedronka, miała w czwartym kwartale 2022 roku 171 mln euro zysku netto jednostki dominującej, o 23,3 proc. więcej niż przed rokiem - podała spółka w raporcie. Przychody wzrosły w tym okresie o 23 proc. do 6,99 mld euro.

dalej nie pisze boś głupi 

43 minuty temu, Ulman napisał:

Zarówno JSW jak i Orlen z Lotosem powinni podziękować wujkowi Putinowi ze mieli pretekst do tego by nas tak wydoić.  I zaznaczam ze to nie jest ich zysk a podatek który odprowadzili. 

znowu głowa wysiadła jsw doiło ciebie ty biedaku ciebie nie ma z czego gdybyś ten produkt rzucił do pieca to została by kałuża wiec nie pier**l jak nie wiesz orlen cię doił  

teraz ropa rekordowo niska i płacimy 6,60 za wojny miała historyczny rekord baryłka ropy teraz 70 dol  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)

Słyszeć to dużo słyszałem ale czy faktycznie choć złotówka tam poszła 🤔🤔🤔 dla mnie każdy może oglądać sobie co chce i kogo chce i tak samo jeśli chce dawać na coś kasę to niech daje ale ze swojej kielni, a nie rydz jeszcze jakieś naciski na Pinokia robił aby szybciej puścił mu przelew bo w potrzebie. Trzeba było puścić ale ze swojego prywatnego 😉

I dla jasności kto by nie był u władzy jeśli będzie kasa szła tam gdzie nie powinna będę przeciw nie to że PiS beee a PO takie za***iste

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/ojciec-rydzyk-jakiego-nie-znacie-przekazal-milion-zlotych-dla-ubogich-6402878820202113a

1 minutę temu, Roki212 napisał:

Słyszeć to dużo słyszałem ale czy faktycznie choć złotówka tam poszła 🤔🤔🤔 dla mnie każdy może oglądać sobie co chce i kogo chce i tak samo jeśli chce dawać na coś kasę to niech daje ale ze swojej kielni, a nie rydz jeszcze jakieś naciski na Pinokia robił aby szybciej puścił my przelew bo w potrzebie. Trzeba było puścić ale ze swojego prywatnego 😉

wiesz mnie zawsze jedna rzecz irytowała w PL masz więcej fundacji niż potrzebujących wiec wiesz każdy ciągnie do siebie 

Opublikowano

Śledztwo ws. nieprawidłowości w postępowaniu przeciwko Tomaszowi Komendzie zostało umorzone przez Prokuraturę Okręgową w Łodzi. Oznacza to, że nikomu nie postawiono zarzutów w związku z nieprawidłowym skazaniem mężczyzny na 25 lat więzienia za rzekome zabójstwo i zgwałcenie 15-latki.

niewinny człowiek 18 lat za kratami i nikt za nic nie odpowie - mafia w togach

Opublikowano

mamy najgorsze sądy w EU 

Rośnie wysokość odszkodowań i zadośćuczynień za błędy  sądów

Z analizy wyroków wynika, że z roku na rok sądy zasądzają coraz wyższe sumy na rzecz odszkodowań i zadośćuczynień dla niesłusznie aresztowanych i zatrzymanych. Skarb Państwa kosztuje to kilkanaście milionów złotych rocznie

ak podaje dziennik, z analizy wyroków wynika, że z roku na rok sądy zasądzają coraz wyższe sumy. Jednak tylko w rażących przypadkach idą one w miliony złotych. Najwięcej kosztuje Skarb Państwa wypłata zadośćuczynień – w ub.r. sądy zasądziły blisko 12 mln zł dla 243 niesłusznie aresztowanych lub zatrzymanych.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Roman176 napisał:

uja znowu napisałeś jak zawsze ty  .. parę tyś sklepów jest tak .. u mnie biedronka ma ok obrotu 100tyś w Gorzycach najlepiej zarabiająca biedronka ok 600tyś   teraz pomnożyć to przez sklepy to 

sklepów Biedronka, miała w czwartym kwartale 2022 roku 171 mln euro zysku netto jednostki dominującej, o 23,3 proc. więcej niż przed rokiem - podała spółka w raporcie. Przychody wzrosły w tym okresie o 23 proc. do 6,99 mld euro.

dalej nie pisze boś głupi 

znowu głowa wysiadła jsw doiło ciebie ty biedaku ciebie nie ma z czego gdybyś ten produkt rzucił do pieca to została by kałuża wiec nie pier**l jak nie wiesz orlen cię doił  

teraz ropa rekordowo niska i płacimy 6,60 za wojny miała historyczny rekord baryłka ropy teraz 70 dol  

A co kogo obchodzi kilka tysięcy sklepów? Liczy się jaki podatek odprowadzają bo o tym jest dyskusja. Kolega wciskał ciemnotę że dino płaci 170 mln a reszta 270 co jest oczywistym kłamstwem na pierwszy rzut oka. Potem coś pisał o proporcji przychodzu do podatku i znowu poległ. Teraz ty coś pyszczysz żeby ulepić jakąkolwiek teorię żeby coś na biedronkę popluć. Nie brnij w zyski podatki przychody i dochody bo polegniesz jak kolega albo zrobisz z siebie to co zwykle.

Jeśli JSW wydoiła kasę z rynku to wszyscy za to zapłacili tylko że w swoim ograniczeniu ty tego nie pojmiesz. Na tym polega zidiocenie ciemnych pisowców ze jak podniosą cenę paliwa i prądu to każdy uważa że dotyczy to wszystkich a jak opodatkują banki albo markety to uważają że konsument za to nie płaci.😆

Jak ktos głupi to nigdy nie pojmie a jak trochę mądrzejszy i w końcu pojmie to sie nigdy do tego nie przyzna bo to by znaczyło ze dotąd był kretynem. 

Co do orlenu to bardzo mi przykro że oficjalne rzadowe cyfry nie zgadzaja się z twoimi teoriami. Z tego co piszesz to drogi surowiec w zakupie + niska marża don Orleone daje rekordowe zyski i rekordowe podatki. Takie rzeczy tylko w sekcie PIS. 😂

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

To przecież PiSkomunista, dla nich tylko praca fizyczna się liczy, a ynteligencję trzeba tępić, bo ona żyje kosztem ludu pracującego xD 

Inteligencję? Nie bądź śmieszny. Mam żonę nauczycielkę i znam trochę jej towarzystwo. Kiedyś nauczyciel to był ktoś a teraz nie dziwię się że im śmietniki na głowy wsadzaja

10 godzin temu, Ulman napisał:

Co masz na myśli pisząc - " nie lubią w życiu się wysilić" ? O jakim wysiłku piszesz? 

No trzeba rano wstać na przykład 

Opublikowano
1 minutę temu, saszeta napisał:

Inteligencję? Nie bądź śmieszny. Mam żonę nauczycielkę i znam trochę jej towarzystwo. Kiedyś nauczyciel to był ktoś a teraz nie dziwię się że im śmietniki na głowy wsadzaja

Jak kasjerka zarabia tyle co nauczycielka, to i nie ma co się dziwić że byle kto zostaje nauczycielem, kiedyś nauczycielami zostawali Ci co się najlepiej uczyli, teraz zostają Ci co jechali na trójach ... Szkoła pedagogiczna w Pierdziszewie Dolnym i można zostać nauczycielem ...

Opublikowano
10 godzin temu, DTaras napisał:

Daj spokój. Pewno nawet niewie, że nauczyciel jest zatrudniony w średnio 40 godzinnym tygodniu pracy. Zdobycie takiej informacji wymaga wysiłku innego rodzaju 

Ja nie wiem co ma na papierze bo koło ... mi to lata. Ja wiem jak żona ma półtora etatu ile czasu spędza w pracy

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak kasjerka zarabia tyle co nauczycielka, to i nie ma co się dziwić że byle kto zostaje nauczycielem, kiedyś nauczycielami zostawali Ci co się najlepiej uczyli, teraz zostają Ci co jechali na trójach ... Szkoła pedagogiczna w Pierdziszewie Dolnym i można zostać nauczycielem ...

Właśnie o tym mówię. Nauczyciel z powołania niech zarabia jak najwięcej. Niestety takich już prawie nie ma. 

Zresztą cała budżetówka to tacy ludzie. 

Opublikowano
8 godzin temu, gregor1284 napisał:

Hubert to już męczące się robi 

Wiem, ze to jest męczące ale co zrobisz jak głupki nie rozumieją, że ułaskawia się prawomocnie skazanego.

8 godzin temu, nie napisał:

Pismem z dnia 29 grudnia 2023 r. Prokurator Generalny Minister Sprawiedliwości Bodnar na podstawie art. 9 § 2 ustawy z dnia 28 stycznia 2016 r. Prawo o prokuraturze przejął postępowanie Prokuratury Regionalnej w Warszawie.

zamordysta bierze się za ręczne sterowanie

Po dokonaniu analizy stanu prawnego, jak również działań podjętych przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego prokurator zgłosił udział w toczących się postępowaniach rejestrowych oraz wniósł o odmowę dokonania wpisu zmian w rejestrze KRS z uwagi na sprzeczność podjętych uchwał z obowiązującymi przepisami prawa. Dodatkowo złożone zostały wnioski o udzielenie zabezpieczenia roszczeń m.in. o stwierdzenie nieważności powziętych w dniu 19 grudnia 2023 r. uchwał – mówi prok. Skrzyniarz. 

Jak ustaliliśmy w Prokuraturze Regionalnej, "ustawy o radiofonii i telewizji oraz Polskiej Agencji Prasowej w sposób jasny i niepozostawiający jakichkolwiek wątpliwości wskazują na tryb powołania i odwołania członków zarządu oraz rad nadzorczych mediów publicznych. Przepisy te, jako regulujące w sposób kompleksowy procedurę, w żadnym wypadku nie mogą być wyparte przez normy wynikające z Kodeksu spółek handlowych, na które w swoim działaniu powołał się Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego". 

Ustawa o radiofonii i telewizji wyraźnie wyłącza możliwość odwoływania się do Kodeksu spółek handlowych w zakresie dokonywanych zmian personalnych w organach zarządzających mediami publicznymi.

Korzysta z prawa które skonstruował Zero. Czego znowu nie rozumiesz. To Zero połączył urząd ministra i prokuratora generalnego. A ty znowu nie wiesz i wyjesz. Słychać wycie znakomicie.

5 godzin temu, nie napisał:

Śledztwo ws. nieprawidłowości w postępowaniu przeciwko Tomaszowi Komendzie zostało umorzone przez Prokuraturę Okręgową w Łodzi. Oznacza to, że nikomu nie postawiono zarzutów w związku z nieprawidłowym skazaniem mężczyzny na 25 lat więzienia za rzekome zabójstwo i zgwałcenie 15-latki.

niewinny człowiek 18 lat za kratami i nikt za nic nie odpowie - mafia w togach

A kogo teraz szukać jak Lech Kaczyński nie żyje? Prokuratorzy mieli wątpliwości czy to Komenda zrobił. Ale jak ministrem został Kaczyński to ich wymieniono i znaleźli się nowi co postawili zarzuty

5 godzin temu, Roman176 napisał:

mamy najgorsze sądy w EU 

Rośnie wysokość odszkodowań i zadośćuczynień za błędy  sądów

Z analizy wyroków wynika, że z roku na rok sądy zasądzają coraz wyższe sumy na rzecz odszkodowań i zadośćuczynień dla niesłusznie aresztowanych i zatrzymanych. Skarb Państwa kosztuje to kilkanaście milionów złotych rocznie

ak podaje dziennik, z analizy wyroków wynika, że z roku na rok sądy zasądzają coraz wyższe sumy. Jednak tylko w rażących przypadkach idą one w miliony złotych. Najwięcej kosztuje Skarb Państwa wypłata zadośćuczynień – w ub.r. sądy zasądziły blisko 12 mln zł dla 243 niesłusznie aresztowanych lub zatrzymanych.

Efekt 8 lat rządów Zera i pisu. Już dawno media informowały, że jakość pracy sądów spada. Po deformie sprawiedliwości autorstwa pisu.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, saszeta napisał:

Właśnie o tym mówię. Nauczyciel z powołania niech zarabia jak najwięcej. Niestety takich już prawie nie ma. 

Zresztą cała budżetówka to tacy ludzie. 

Bo kiedyś budżetówka czy nauczyciele mieli stosunkowo dobre place, teraz mierne, to zamiast dobrych pracowników idą tam miernoty... Jak ktoś był dobry z matmy i fizyki to będzie inżynierem na zakładzie za 10k miesięcznie a nie będzie się męczył z mamuśkami za trochę więcej niż minimalna ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Roman176 napisał:

45 minut temu, DTaras napisał:

jak myślisz co bd robić po wycofaniu elektryków ?

Sąd Najwyższy masakruje Szymona Hołownię. Tłumaczy także, czym jest prawo łaski. Polecam
Przypomnijmy, że Marszałek swoją decyzją wyposażył w immunitet osobę podejrzaną o przyjęcie wielomilionowej łapówki i wysłał go do Brukseli. Jednocześnie zabiega o wsadzenie do więzienia posłów, którzy walczyli z korupcją i przestępcami ..

o pani gozdyra już z polsatu nawet zabrała głos 

😁 Najpierw Kamiński i Wąsik chcieli utopić Leppera w g... błocie a teraz trzeba ich bronić w imieniu demokracji. 😁 To już nie żaden chichot historii. Hołownia mając świadomość burdlu oczekiwał, że dostanie wyrok a nie opinię. Duda powinien naprawić swój błąd skoro chłopaki mają ich w tym PiSie w garści. Byłoby po ptokach. Fakt. Karany poseł powinien podlegać wymianie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v