Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Yyy. Coś gdzieś słyszałem ale nie abym wiedział, że Belgia i Francja już coś takiego zrobiły osobną formacją...

dla tego Galan lekki ochrzan dostał że nie pisze całym zdaniem tylko linki do klikbajciarskich szmatławców wstawia a jeśli co i skopiuje to nie najważniejsze bo np brytole z jankesami i Kanadą to nawet trzy a nie dwa gdzie procedury wojskowe praktycznie takie same
nic to nadzwyczajnego i tylko nie wiedziałem o którą akurat szajkę chodzi bo takich pełno

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

wniosek - ja ten kraik nie traktuję poważnie w kontekście zagrożeń i jakoś mi nie pasuje sam zwrot - czeska junta a nawet brzmi śmiesznie a tu jakiś krok w tym kierunku przecież zrobili

Czeska junta, czeskie powstanie, czeski film...

• Haha 1
Opublikowano
galan99 napisał:

Za rok dwa Ukraina będzie BĘDZIE MIAŁA PRAWA RÓWNE NAM W UNII NAWET WIĘKSZE .

Nie o to w tym chodzi, Galan, aby ścigać się o socjalny ochłap. Gdzieś tam kiedyś pisałem, że na saksy do Ukrainy ludzie pojadą... W każdym razie kak nasze kacyki dalej będą polegać na tego typu wyścigach. Chyba, że ustawimy się w roli rozdzielającego, gdzie jest co prawda spora konkurencja ale i trochę miejsca. LEDówki? Tanie to i malo trwałe, agregat działa na paliwo a i podtrzymuje jeno życie Mogliby dać kontenery kogeneracyjne - a nie dają...

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

dawno zauważyłem. tylko wydziwiać i na przekór pisać lubisz...

albo pozer waść... 🤔

ja jestem jak polityk -co innego mysle,co innego mowie i co innego robie 😂.

wiesz co trzeba zrobic zeby wszystko zostalo po staremu ?? wszystko zmienic..

1 godzinę temu, DTaras napisał:

Bo to trzeba z francuskim miksować. Podobnie jest w samym erefenie a Austriacki? We Wiedniu da się poznać. Jakbyś normalnego człowieka słuchał a nie kapo z obozu. Usłyszysz to rozpoznasz na bank.

Jak to mówił mój kolega - niema owczarków austriackich, są tylko niemieckie.

No skoro z lubością się napier...lali to chyba o czymś świadczy, co?

w wiedniu to rodowitych austriakow jest pewnie mniej niz polowa, reszta to potomkowie slowian i imigranci..

widzialem kiedys ksiazke telefoniczna - 1/3 nazwisk to byly czeskie albo polskie,po 30 latach to napewno wiecej..

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Uważasz że cena Johna czy MFa jest w cenie kosztów produkcji?

nie, uważam, że normalnie powinno być tak, że cena produktu powinna odzwierciedlać koszty jego wyprodukowania

na pewno MF cz JD nie sprzedaje swoich produktów poniżej ceny produkcji, bo ich cena spekulacyjna na giełdzie spadła

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jak nasza władza podejdzie do nowego prezydenta Czech.  Z racji życiorysu to nikt mu ręki nie powinien podać bo do komunistycznej partii należał. Do tego przecież wiadomo że wtedy  wysługiwali się ruskim i na pewno teraz też jeszcze jakieś kontakty z ich służbami ma i jest marionetką Putina. Z naszą i NRDowską postkomuną też musi mieć konszachty bo przecież w tamtych czasach karierę robił. Moim zdaniem to PIS go najpierw powinien zlustrować a potem objąć ustawą  dezubekizacyjną

Edytowane przez Ulman
  • Haha 2
Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał:

ja jestem jak polityk -co innego mysle,co innego mowie i co innego robie 😂.

To nie jest definicja polityka. A przynajmniej być nie powinna 

Opublikowano

Pamiętam dobrze wsztystkie rządy od 1989 którym patrzyłem na rence i dopiero pierwszy który zaczoł spełniać obietnice wyborcze był rząd Pana Prezesa Jarosława Kaczyńskiego, a Pan Prezes jeszcze do tych przedwyborczych dodaje POwyborcze i nowe programy pro rodzinne dla rodzin i ubogich rodzin realizuje. I mamy potem  społeczeństwo roszczeniowe mające wartości moralne za nic i depopulacja z derogacją postępujom dlatego ciągle telewizja polska info musi przypominać bo ono szybko zapomina co dobre i komu to zawdziencza. Dlatego ja jako ja bym nie dał nikomu i zwyczajnie po ludzkim odruchu żal mi Pana Prezesa Jarosława Kaczyńskiego.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Dublin napisał:

zwyczajnie po ludzkim odruchu żal mi Pana Prezesa Jarosława Kaczyńskiego.

Ten stary tetryk powinien spędzać czas w domu spokojnej starości albo innym tego typu przytułku a nie siedzieć w Sejmie i rządzić krajem. Demencja, połamane kości a ten stary dziad jeszcze rządzić chce ...

Opublikowano
6 minut temu, Dublin napisał:

Pamiętam dobrze wsztystkie rządy od 1989 którym patrzyłem na rence i dopiero pierwszy który zaczoł spełniać obietnice wyborcze był rząd Pana Prezesa Jarosława Kaczyńskiego, a Pan Prezes jeszcze do tych przedwyborczych dodaje POwyborcze i nowe programy pro rodzinne dla rodzin i ubogich rodzin realizuje. I mamy potem  społeczeństwo roszczeniowe mające wartości moralne za nic i depopulacja z derogacją postępujom dlatego ciągle telewizja polska info musi przypominać bo ono szybko zapomina co dobre i komu to zawdziencza. Dlatego ja jako ja bym nie dał nikomu i zwyczajnie po ludzkim odruchu żal mi Pana Prezesa Jarosława Kaczyńskiego.

Opublikowano

Dziś w TVN była rozmowa na temat opozycji nie dogadają się w niczym bo każdy , chce coś dla siebie . Miała być 1 lista wspólna nie godzą się wszyscy chcą 3 listów a to rozbija szansę na wygraną .

Tusk jak by był teraz to myślisz że by było coś inaczej , NIC BY NIE BYŁO , TAK SAMO BY SIĘ NA WSZYSTKO BY SIĘ ZGODZIŁ .

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ten stary tetryk powinien spędzać czas w domu spokojnej starości albo innym tego typu przytułku

I jego rówieśnicy też. 

Trochę radykalizmem pojadę. 

Jeżeli osoby do 18 roku życia nie mają praw wyborczych jako osoby nieprodukrywne to i osoby w wieku emerytalnym też nie powinny mieć praw wyborczych jako osoby nieprodukrywne. 

Opublikowano
3 minuty temu, Dublin napisał:

Jak ty na ręce mogłeś patrzyć jak Cię wtedy na świecie nie było? Zupełnie jak Roman znawca czasów komuny, co się urodził po jej upadku🤣 

Do depopulacji i derogacji ja bym dodał jeszcze dezintegrację, demorywacje, dezinformację a nawet deflorację.

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Jak ty na ręce mogłeś patrzyć jak Cię wtedy na świecie nie było? Zupełnie jak Roman znawca czasów komuny, co się urodził po jej upadku

Ulman to są podróżnicy w czasie i przed nimi nie ma żadnych tajemnic przeszłości. 🤷‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Jak ty na ręce mogłeś patrzyć jak Cię wtedy na świecie nie było? Zupełnie jak Roman znawca czasów komuny, co się urodził po jej upadku🤣 

Do depopulacji i derogacji ja bym dodał jeszcze dezintegrację, demorywacje, dezinformację a nawet deflorację.

Ale 81 roku za tonę pszenicy były 2 tony moczniku , tak pisało ostatnio chyba w agrofoto.pl , musiało być wtedy pięknie dla rolnictwa 

Opublikowano (edytowane)

Była pszenica i kukurydza była droga po żniwach i przetrzymywalisćie na złość Panu Prezesie aby chleb i monka droga była to społeczeństwo chcieliśie skłócic wsia z miastem i na karb Pana Jarosława Kaczyńskiego zwalić. Teraz jenczycie że ziarno ze wschodu i sery z zachodu i Ty Pafnucy też przetrzymywałeś nie wiem co ale przetrzymywałeś to masz. Są górki i dołki jak we wszystkim  i muszom być bo takie jest prawo rynku i ofiary przy tem eale Pan Prezes stara się aby było ich jak najmniej i dużo nowych obor powstaje i się nowe maszyny nabywa i jeden drugiego by połknoł gdyby mógł a potem żale, że tanio a podaż wienksza od pobytu.

14 minut temu, PRIMO napisał:

I jego rówieśnicy też. 

Trochę radykalizmem pojadę. 

Jeżeli osoby do 18 roku życia nie mają praw wyborczych jako osoby nieprodukrywne to i osoby w wieku emerytalnym też nie powinny mieć praw wyborczych jako osoby nieprodukrywne. 

Sam jesteś nieproduktywny. Siedzisz przy babie cały dzień i gmerasz albo baba na Ciebie robi. U nas to dziad nie chłob na takiego mówiom.

Edytowane przez Dublin
  • Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale 81 roku za tonę pszenicy były 2 tony moczniku , tak pisało ostatnio chyba w agrofoto.pl , musiało być wtedy pięknie dla rolnictwa 

To był chory system i sztuczna ekonomia i dlatego zbankrutował. Jak było tak dobrze to czemu wtedy zachodu nie przegoniliśmy?

Opublikowano
17 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

bo było, z 10ha ojciec spłacał kredyt na wybudowanie i wyposażenie nowej obory na prawie 100szt bydła

1 minutę temu, Ulman napisał:

To był chory system i sztuczna ekonomia i dlatego zbankrutował. Jak było tak dobrze to czemu wtedy zachodu nie przegoniliśmy?

nie przegoniliśmy, ponieważ nie mogliśmy przegonić ZSRR, a i u nas we władzach w partii siedział złodziej na złodzieju, ile domków i rezydencji pobudowali sobie kacykowie partyjni z materiałów i pieniędzy , które miały iść na budowę mieszkań, dróg itp

niestety, historia zatoczyła koło i dziś już bezwstydnie ministrowie dzielą pieniądze z budżetu kolegom z partii na wille, dworki itp, dlatego to wszystko musi jebnąć, jak komuna

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jahooo napisał:

bo było, z 10ha ojciec spłacał kredyt na wybudowanie i wyposażenie nowej obory na prawie 100szt bydła

Tylko ile państwo musiało dopłacać, żeby tak było ?? Tego nikt nie widział, i dlatego musiało to jebn*ć...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko ile państwo musiało dopłacać, żeby tak było ?? Tego nikt nie widział, i dlatego musiało to jebn*ć...

dziś państwo dopłaca w postaci dopłat obszarowych, zwrotu akcyzy za paliwo, niższego VAT na materiały do produkcji, jeden ch...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v