Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały czas słychać o głosowaniu w sprawie ograniczenia stosowania pestycydów,którego projekt przepadł. Ale jak makiem zasiał ,totalna cisza o głosowaniu w sprawie zmian traktatowych w UE ,a to będzie kontynuowane i jest to problem większej wagi.

Opublikowano
17 minut temu, Roman176 napisał:

parlament o ograniczeniu pestycydów  najlepsze to ze Niemiec bd ograniczał z 10kg sor  a polak z 5kg 😆 

od kiedy będa te ograniczenia i jak to będzie liczone? 

Opublikowano (edytowane)

Jak już wprowadzą te robaki do jedzenia.😄Potem się wezmą za kolejne sprawy. Część klasy politycznej robi durni ze swoich wyborców i serwuje im takie kity. Tak samo jak z tymi traktatami. Nikt nawet nie wie jakie zmiany będą głosowali, ze tylko trzeba zmieniać. Ale nikt nie wie jak i na co a jeszcze gdzie ratyfikacja gdzie zgoda jednomyślna na zmiany w UE. A im już się mówi, ze to już utrata suwerenności.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nie napisał:

Prezydent Poznania zapytany o wysokie ceny na miejskim jarmarku bożonarodzeniowym: mam wielu swoich znajomych, którzy idą na jarmark poczuć atmosferę i zabierają kubek termiczny z grzańcem, który potrafią sami zrobić. Zachęcam do tego, jesteśmy oszczędni, natomiast uważam, że to jest odpowiedzialność każdego z nas, ja na przykład też mogę sobie zrobić kanapkę i zjeść na takim jarmarku, nie muszę tego kupować w tej budce.

czy kogoś wam przypomina ten burak? :D 

dlaczego burak? nie wiem kto On ale po tym że to akurat Ty takie wnioski (botaniczne) wywodzisz to zgaduję że On nie z PiSu o.O
cała Szkocja i Holandia pełna takich "buraków" a w Polsce takie są "Pyry" niezależnie od orientacji ani statusu

w sumie to całkiem niegłupia rada bo żywienie się czymkolwiek na jakichś okazjonalnych spędach od domorosłych pichciarzy co to okazjonalnie na kiermasze, dożynki czy przyjazd jakiego kacyka tudzież co większe święta kilka razy do roku w jakiej zapajęczonej komorze co upichcą to unikanie takich wiktuałów bardzo często zapobiega nagłej i niespodziewanej ... sraczce

oczywiście - ktoś powie - żywienie się w marketach też za zdrowe nie jest, no nie jest i nawet jest to przebadane że mamy pewność na ile gdy na okazjonalnych spędach sam sprzedawca nie wie co mu tym razem wyszło

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, hubertuss napisał:

Jak już wprowadzą te robaki do jedzenia.😄Potem się wezmą za kolejne sprawy. Część klasy politycznej robi durni ze swoich wyborców i serwuje im takie kity. Tak samo jak z tymi traktatami. Nikt nawet nie wie jakie zmiany będą głosowali, ze tylko trzeba zmieniać. Ale nikt nie wie jak i na co a jeszcze gdzie ratyfikacja gdzie zgoda jednomyślna na zmiany w UE. A im już się mówi, ze to już utrata suwerenności.

każdy kto popiera, akceptuje przynależność do ujni niezależnie czy tej tzw unii ojczyzn czy federacji dobrowolnie zrzeka się części narodowej suwerenności i można jakoś tam wiarygodnie potraktować tych którzy jak np JKM otwarcie niegdyś głosił jako to unię trzeba zniszczyć (czy zlikwidować, rozwalić bo nie pamiętam) ale pisowska propaganda - bo o niej mówisz brzmi co najmniej groteskowo bo PiS jest genetycznie prounijny bo który pisowiec a wręcz "zjednoczonoprawicowiec" polski miał kiedykolwiek odwagę zadeklarować polexit bodaj jako opcję "ostateczną"?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

W głosowaniu nie przeszło a mimo to będzie od 2025?

oj pewnie pomylił już od dawna na całym świecie wycofywanie starych substancji czynnych pestycydów z jakąś antyunijną propagandą.
Oczywiście że "nierówno" są te substancje wycofywane w różnych miejscach planety ale to nic nowego

Opublikowano

zle ustawa była napisana bardzo domagają tego zieloni 

Posłanka Partii Zielonych Jutta Paulus mówi o „unijnym prawie dotyczącym pestycydów, które jest dziurawe nie do poznania”. Dlatego w ostatecznym głosowaniu wielu parlamentarzystów z ramienia Partii Zielonych i lewicy głosowało przeciwko temu, co uważali za osłabione prawo

Nową procedurę można wszcząć jedynie na podstawie nowego wniosku Komisji”

Biuro prasowe Parlamentu Europejskiego zapytane przez top agrar poinformowało, że obecnie wyjaśniane są konkretne konsekwencje głosowania.

czy siacz czy jak platforma nas kocha 

Opublikowano
31 minut temu, dysydent napisał:

dlaczego burak? nie wiem kto On ale po tym że to akurat Ty takie wnioski (botaniczne) wywodzisz to zgaduję że On nie z PiSu o.O
cała Szkocja i Holandia pełna takich "buraków" a w Polsce takie są "Pyry" niezależnie od orientacji ani statusu

a jak idzie na festyn piwny to piwo zabiera w termosie :D 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nie napisał:

a jak idzie na festyn piwny to piwo zabiera w termosie :D 

a nic o festynie piwnym w Twoim tekście nie było to ... skąd wiesz że w ogóle na takowe chodzi? ja np nie, raz mi się zdarzyło przez Krasnystaw w czas chmielaków przejeżdżać to większej mordowni nie widziałem w najgorszych spelunach gdzie za młodu zdarzało mi się imprezy - nazwijmy - masowo rozrywkowe organizować
Chociaż Chmielaki to trochę co innego jak "cepeliowe" kiermasze itp bo marki tam trochę większe od "koła gospodyń z ruchodupek małych"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dysydent napisał:

a nic o festynie piwnym w Twoim tekście nie było to ... skąd wiesz że w ogóle na takowe chodzi?

to był sarkazm 

-------------

Jest pozytywna decyzja zasadnicza dla budowy elektrowni jądrowej z Koreańczykami. To oznacza oficjalną zgodę rządu dla tej inicjatywy – mówi Business Insider Polska źródło zbliżone do resortu klimatu. 

W ten sposób Ministerstwo Klimatu i Środowiska formalnie potwierdziła, że inwestycja w elektrownię jądrową, która jest wspólnym przedsięwzięciem spółki Skarbu Państwa – PGE, ZE PAK należącego do Zygmunta Solorza i koreańskiego koncernu KHNP, jest zgodna z interesem publicznym i realizowaną przez państwo polityką, w tym polityką energetyczną.

Taki dokument uprawnia partnerów biznesowych atomowego projektu do ubiegania się o uzyskanie kolejnych decyzji administracyjnych – m.in. lokalizacyjnej oraz późniejszego pozwolenia na budowę.

Ojcem chrzestnym projektu jest minister aktywów państwowych Jacek Sasin.

Edytowane przez nie
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

to dobrze ssiesz się bo nie wiemy długo 

ocochodzi.gif

miałem kiedyś krowę co potrafiła sama się zdoić a swoją drogą to trochę jogę to przypominało bo leżąc unosiła tylną nogę i jakoś tak się zawijała że sięgała ... no co ma krowa? pysk? mućkę? .. aaa już wiem - mordę , no i tą mordą potrafiła sięgnąć wymienia i tylko jej się ta morda pianą z mleka...

ale pewnie nie o to Ci chodzi
co?

;) xD

to był sarkazm

no mi to na "projekcję" wyglądało

Ten czego się nie tknie to rozwali i brzmiało by to jak dowcip
gdyby nie chodziło o elektrownie jądrowe

małżeństwa kościelne potrafią unieważniać to może by rodziców chrzestnych się dało? co?
póki nie jest za późno bo to "Jonasz" jakiś jest...

aa czekaj czekaj; coś mi świta dlaczego Polsat taki "poważny" się zrobił i Górskiego wykopał, On też mógł by komizm sytuacji wywęszyć ;)

a poważnie to Solorz umoczył bo nikt z zewn wpływów politycznych nie jest w Polsce zainteresowany jakimikolwiek reaktorami jądrowymi i wcale nie z powodów elektroenergetycznych; a ni Niemcy, ni USA tym bardziej rosja (bo też ma swoje wpływy w Polsce nadal, oj ma) no Francja też nie a Anglicy to może by Im zwisało ale wolą Polakom podpaść niż jankesom tak że z tą energetyką jądrową w Polsce.. no uwierzę jak zobaczę a tu jeszcze ten jonasz Sasin, no to kicha zwłaszcza że ekipa tegoż Sasina właśnie nie może większości parlamentarnej sklecić i to przeciw komu?

no i jeszcze jedno. Energetyka jądrowa na "paliwach" rozszczepialnych jest stosunkowo prosta i aż Koreańczyków czy kogokolwiek z zewn trzeba aby blok jądrowy zbudować? to w Polsce nikt tego nie potrafi? to już takie partactwo jak kacapy... to jest jeszcze gorzej? a przecież Polska taka potęga gospodarcza jest
coś tu się w tym wszystkim nie klei bo kto tę niby potęgę zbudował jak głupiej elektrowni jądrowej nikt nie potrafi?
zobaczycie że będzie tak - wydoją ci "zewn budowniczowie" Polskę ile się da na różne projekty, lokalizacje, opracowania a później pod byle pretekstem ich rządy zabronią dokończenia inwestycji albo zamarkują fikcyjne bankructwo tych firm lub coś może nawet bardziej finezyjnego i jak Polska nie miała energetyki jądrowej... "obcymi rękami to się ogień do własnego pożaru dobrze podkłada"

obronność oparta na obcej myśli technicznej, energetyka ... co jeszcze? rządy które tak prowadzą jakiś kraj to są tego kraju wrogowie i zdrajcy tak że nie ma większej różnicy czy w xuj pójdzie suwerenność Polski w Brukseli czy w nędzy i długach zostanie utopiona pod rządami zdrajców co obcemu kapitałowi haracz fiskalny z polskiego podatnika w paszczę sami pchają
jeden xuj który już mi akurat z tego wszystkiego zwyczajnie zwisa na to wszystko bo w "tym kraju" na prawdę najciężej coś zrobić swojego jest jego własnym obywatelom

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 minut temu, dysydent napisał:

ocochodzi.gif

miałem kiedyś krowę co potrafiła sama się zdoić a swoją drogą to trochę jogę to przypominało bo leżąc unosiła tylną nogę i jakoś tak się zawijała że sięgała ... no co ma krowa? pysk? mućkę? .. aaa już wiem - mordę , no i tą mordą potrafiła sięgnąć wymienia i tylko jej się ta morda pianą z mleka...

ale pewnie nie o to Ci chodzi
co?

;) xD

ale dobre hehe nie wiem jak to się zrobiło 

Opublikowano

W rankingu nieufności pierwsze miejsce zajmuje: lider PO Donald Tusk, któremu nie ufa 57 proc. respondentów.

i dlatego jest kandydatem na premiera :D; cyrk

Opublikowano (edytowane)

Jarka tam nie uwzględnieni? On już na aucie to już go te sondaże nie uwzględniają? Już wiedzą, że wyleci?

6 godzin temu, nie napisał:

to był sarkazm 

-------------

Jest pozytywna decyzja zasadnicza dla budowy elektrowni jądrowej z Koreańczykami. To oznacza oficjalną zgodę rządu dla tej inicjatywy – mówi Business Insider Polska źródło zbliżone do resortu klimatu. 

W ten sposób Ministerstwo Klimatu i Środowiska formalnie potwierdziła, że inwestycja w elektrownię jądrową, która jest wspólnym przedsięwzięciem spółki Skarbu Państwa – PGE, ZE PAK należącego do Zygmunta Solorza i koreańskiego koncernu KHNP, jest zgodna z interesem publicznym i realizowaną przez państwo polityką, w tym polityką energetyczną.

Taki dokument uprawnia partnerów biznesowych atomowego projektu do ubiegania się o uzyskanie kolejnych decyzji administracyjnych – m.in. lokalizacyjnej oraz późniejszego pozwolenia na budowę.

Z tym prezydentem Poznania to się zaorałeś a nie żaden sarkazm.

Co do atomówki wszystko fajnie tylko termin decyzji jak zwykle dziwi. Chwila przed oddaniem władzy. Solorz się bał, ze nowy rząd w zamian za popieranie przez jego media pisu decyzji nie da?

Napisze tu jeszcze raz będziemy mieli te elektrownie atomowe i ok. Tylko, żeby nie było zdziwienia jak znowu będzie od ruskich tym razem uran. Bo nawet USA wyłączyły uran z sankcji i biorą od ruskich 25 % swego zapotrzebowania. Rosatom jest wyłączony z pod sankcji i w zamian sprowadza sobie elektronikę do np rakiet dla Rosji.

Co do Sasina to mnie zmartwiłeś. Człowiek który spieprzył wszystkie swoje ważniejsze projekty polityczne począwszy od organizacji wizyty Kaczyńskiego w Smoleńsku poprzez wybory kopertowe i wiele innych wtop źle rokuje. To chodząca porażka. Dorównać mu może tylko Ziobro który też sparzył wszystkie swoje projekty polityczne począwszy od pierwszego rządu pis w 2005 roku.

7 godzin temu, Roman176 napisał:

hektarze wiedzy o tym było , myślisz ze jak wznowią głosowanie to wyznaczą nowy termin ?

Takich kanałów się nie ogląda. Są kanały gdzie ludzie robią ciekawe rzeczy wiadomo przy okazji czerpią korzyści. A są kanały nastawione głównie na korzyści gdzie tematy mają szokować jak w brukowcach i przyciągać widza. Na zasadzie sensacji.

7 godzin temu, dysydent napisał:

każdy kto popiera, akceptuje przynależność do ujni niezależnie czy tej tzw unii ojczyzn czy federacji dobrowolnie zrzeka się części narodowej suwerenności i można jakoś tam wiarygodnie potraktować tych którzy jak np JKM otwarcie niegdyś głosił jako to unię trzeba zniszczyć (czy zlikwidować, rozwalić bo nie pamiętam) ale pisowska propaganda - bo o niej mówisz brzmi co najmniej groteskowo bo PiS jest genetycznie prounijny bo który pisowiec a wręcz "zjednoczonoprawicowiec" polski miał kiedykolwiek odwagę zadeklarować polexit bodaj jako opcję "ostateczną"?

Unia ma bardzo wiele wad ale bez niej w naszym położeniu byli byśmy tu gdzie Białoruś czy Ukraina. I nie chodzi mi tu o ruskich a o gospodarkę, technikę, system polityczny.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v