Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Przecież napisałem Ci jak wygląda proces wejścia do działań takiej jednostki. Pewnie myślisz że jak będą w Wesołej, to amunicja będzie na czołgach, załogi w czołgach a silniki cały czas ciepłe? 😂

ja też to wiem, ale stan gotowości bojowej przy dobrym wywiadzie można ogłosić odpowiednio wcześniej i jednostkę rozlokować poza miejscem koszarowania

Opublikowano

Człowieku dobry. Żadna jednostka nie wchodzi do walki z koszar.  Wszystkie wchodzą z rejonów operacyjnego rozwinięcia, A do tych rejonów są wyprowadzane dużo wcześniej. ( więcej nie napiszę bo to inna klauzula) Wbijcie to sobie do baniaków i przestańcie słuchać tych porąbanych polityków. 

Opublikowano
jahooo napisał:

Przed chwilą, mirro napisał:

Wojna nie wybucha z dnia na dzień. Jednostki są wyprowadzane w rejony operacyjnego rozwinięcia z koszar zgodnie z pewnym planem i tam są uzbrajane w jednostkę ognia , szkolą się i uzupełniają ewentualne stany osobowe. Batalion czołgów to trzydzieści lawet niskopodwoziówek. No to w czym Problem? Przecież są świadczenia rzeczowe i można za transport też gościowi zapłacić?

a reszta logistyki ? przecież to jeszcze  cysterny z paliwem, WZT, ludzie

a teraz weź mapę google i wytycz sobie trasę - którędy z Poznania można przewieźć czołg lawetą, wysadź kilka mostów na większych rzekach i pogłówkuj, jakie będzie opóźnienie 30 lawet ?

fajnie się kombinuje, jak nic nad głową nie lata, a zapewniam cię, że drogo podciągnięcia uzupełnień będą atakowane w pierwszej kolejności, i co wtedy ? WOT ma się utrzymać na granicy dwa tygodnie ? pomyliło ci się z Westerplatte, a tam też był cud tylko dlatego, że żołnierze wypowiedzieli posłuszeństwo dowódcy pod pozorem jego "niedyspozycji zdrowotnej"

Jako, że most jest rozebać rakietą trudno i drogo będzie to robić dywersja a to z poświęceniem ma wykrywać WOT a zwalczać odpowiednia jednostka - byćmoże specjalna WOT a byćmoże specjalna Policji lub straży granicznej. Sokiści nie bo będą mieć zajęcie.

Opublikowano
Agrest napisał:

2 godziny temu, galan99 napisał:

A co starą Unię obchodzi , Polska , nie wiedza nawet gdzie na mapie jest a co dopiero ile kosztuje paliwo .

Oj obchodzi, obchodzi.

Jesteśmy dojną krową .

Gdybyśmy mieli mądrych polityków z planami dłuższymi niż wieczorna kolacjs i postraszyli ich polexitem to w gaciach by się im zagotowało.

Jesteśmy dużym państwem, rynkiem zbytu, krajem tranzytowym na Rosję Litwę łotwę, Estonię,  Białoruś, Ukrainę.

Nie chodzi mi o wyjście a o stawianie warunków i bycie na równi z Francją czy Niemcami,,a nie szmatą do wycierania podłogi i bankomatem dla Unii.

jak na razie to polska doi unię a nie unia polske

• Confused 2
Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

Sokiści nie bo będą mieć zajęcie.

A pewnie że będą mieć zajęcie. Będą pilnować żeby się wojsko nie popiło w transportach.😂

• Haha 1
Opublikowano

Precyzyjną rakietą bez problemu można wyeliminować mosty, wiadukty, stacje kolejowe, magazyny paliw, rozdzielnie energetyczne itp

I nawet Ruscy to potrafią - jak się przyłożą, teraz niszczą precyzyjnie ukraińską energetykę

3 minuty temu, mirro napisał:

Człowieku dobry. Żadna jednostka nie wchodzi do walki z koszar.  Wszystkie wchodzą z rejonów operacyjnego rozwinięcia, A do tych rejonów są wyprowadzane dużo wcześniej. ( więcej nie napiszę bo to inna klauzula) Wbijcie to sobie do baniaków i przestańcie słuchać tych porąbanych polityków. 

Przeciez o tym samym piszę, kwestia tylko - czy wiemy, że należy wojsko rozwinąć operacyjnie, bo to koszt tak bez powodu wyprowadzić ludzi z koszar

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

kwestia tylko - czy wiemy, że należy wojsko rozwinąć operacyjnie, bo to koszt tak bez powodu wyprowadzić ludzi z koszar

Tu nie ma alternatywy. Ocena zagrożenia jest na bieżąco. Przechodzimy na wojenny system dowodzenia i jazda. Wtedy już można każdemu politykowi kazać sp***dalać.

• Like 1
Opublikowano

a co wy chcecie produkować w Polsce czołgi , rakiety dalekiego zasięgu ? ile krajów dysponuje dronami podobnymi do tureckich barykart ?  można troche produkować w polsce ale wiekszość i tak musimy kupić , nawet zwykłe jelcze są przestarzałą konstrukcją . do 1990 r sprzęt zapewniała nam rosja potem przyszła wolność i wszechobecna bieda ostatnie 10 lat można organizować produkcje w polsce korea ma za sąsiada wroga od co najmniej 50 lat tak samo izrael . ile juz lat trwa budowa nowego czołgu niemiecko -francuskiego i ile kosztowała ? 

Opublikowano

dla tego pierwszy raz w historii Izrael ma szansę wygrać wojnę z Niemcami i Francuzami razem wziętymi
Oczywiście nie sam bo Ich tam za mało ale będąc samodzielny militarnie na pewno takie ofermy technologiczne jak np Polskę czy Hiszpanię do pomocy sobie znajdzie ;)

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

nawet zwykłe jelcze są przestarzałą konstrukcją . do 1990

Te jelcze mają tylko ramę i kabinę wydłubaną w Polsce. Reszta zagraniczna.😂

Opublikowano
jahooo napisał:

Przed chwilą, DTaras napisał:

Dwa dni plus rozładunek no i nie wyobrażam sobie brygady na jednym pociągu. Marszem może w dwa dni się uwiną no bo czolg nie wysiada w biegu.

i dlatego jakaś część sił musi stać po wschodniej stronie Wisły, nie ma siły

No to jaka? Teraz nie dowodzi się w sposób strikte centralny a i ostatnia bitwa pancerna to chyba w Iraku była. Dekiel vs. dekiel to bitwa na 1000 metrów a przy 30 35 mm działającym z 2 km czołg staje się wrzodem na dupsku bo zostanie związany i najprawdopodobniej uszkodzony. Piechota jak wykryje jakiś kociołek to nad nim popracuje i wzywa czołg na wsparcie a jak wykryje wojska pancerne to da namiar artylerii no chyba, ze to ze dwie sztuki to odpali co tam ma i spier..li. Przy Ukraińskiej dynamice włamania w kierunku Warszawy to brygada z Wesołej skitra się po krzakach za Wisłą bo i tak nie będzie miała kogo wspierać. Tak przypiuszczam

mirro napisał:

No i żadna nie trzyma amunicji w ruskim systemie czyli w piwnicy pod żołnierzami.

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

a i ostatnia bitwa pancerna to chyba w Iraku była.

No taka poważniejsza to chyba jednak izraelska, tam gdzie się wymieszały czołgi po nocy i nikt dokładnie nie wiedział kogo ma z boku🤣

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jarecki napisał:

najlepszą obroną jest zapewnienie ludnosci cywilnej powszechnego dostepu do broni ? 

może inaczej
zapewnienie obycia się z bronią tylko mnogość pomysłów na to jak to zrobić i wyszło że nic nie jest za wiele zrobione.
to jaki odsetek obywateli ma jakąkolwiek legalną broń na codzień w czas pokoju jest tylko miarą demokracji tzn że rząd dany kraj ma taki jaki na prawdę obywatele chcą i sam rząd nie może dać powodów aby się własnych obywateli bać
gdy rząd ogranicza dostępność do broni własnym obywatelom to znaczy że się własnych obywateli boi i ani o demokracji w takich krajach ani o uczciwości rządów nie może być mowy

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, jarecki napisał:

a co wy chcecie produkować w Polsce czołgi , rakiety dalekiego zasięgu ? ile krajów dysponuje dronami podobnymi do tureckich barykart ?  można troche produkować w polsce ale wiekszość i tak musimy kupić , nawet zwykłe jelcze są przestarzałą konstrukcją . do 1990 r sprzęt zapewniała nam rosja potem przyszła wolność i wszechobecna bieda ostatnie 10 lat można organizować produkcje w polsce korea ma za sąsiada wroga od co najmniej 50 lat tak samo izrael . ile juz lat trwa budowa nowego czołgu niemiecko -francuskiego i ile kosztowała ? 

to, że sprzęt jest "stary", nie znaczy, że nie sprawdza się w swoim zastosowaniu

posiadanie technologii do produkcji uzbrojenia daje szansę, że w przypadku, gdy "wielki brat" odwróci się plecami, a nie jest się jeszcze atakowanym, można coś tam naprodukować

w obecnej sytuacji jak nas kopną w 4 litery Niemcy i Amerykanie, to z częściami do czołgów jesteśmy w d...., a jak pokazuje konflikt w Ukrainie, T72 też się dobrze sprawdza, a od samego sprzętu ważniejsza jest taktyka jego użycia

nawet najlepszy sprzęt rosyjski nie jest się w stanie sam, bez wsparcia oprzeć drużynie piechoty z Javelinem, zresztą, nie potrafiłby tego żaden czołg

7 minut temu, dysydent napisał:

czego?
a jeszcze może Ty nauczyciel? ;)

broń nas boże przed cywilami z bronią i taktyką - przeciez ruscy nawet by nie musieli wchodzić

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

ja wiem tylko nie jestesmy w stanie nawet takiego T72 wyprodukować , najpierw trzeba by sobie zapewnić hutę która by nam wytopiła dobry odlew a takową mamy ? 😅

a PT91 to skąd się wziął ?? przecież od lat tłuczemy w kraju całe tanki na licencji, a teraz klony

Opublikowano
jarecki napisał:

ja wiem tylko nie jestesmy w stanie nawet takiego T72 wyprodukować , najpierw trzeba by sobie zapewnić hutę która by nam wytopiła dobry odlew a takową mamy ? 😅

Tera się wieże spawa kolego.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Oj obchodzi, obchodzi.

Jesteśmy dojną krową .

Gdybyśmy mieli mądrych polityków z planami dłuższymi niż wieczorna kolacjs i postraszyli ich polexitem to w gaciach by się im zagotowało.

Jesteśmy dużym państwem, rynkiem zbytu, krajem tranzytowym na Rosję Litwę łotwę, Estonię,  Białoruś, Ukrainę.

Nie chodzi mi o wyjście a o stawianie warunków i bycie na równi z Francją czy Niemcami,,a nie szmatą do wycierania podłogi i bankomatem dla Unii.

Nie podskoczymy i UE to wie. Polexit o cienki blef bo gdyby zamknęli dla nas swój rynek to leżymy , beczymy i robimy pod siebie. Polski eksport w górę dzięki UE. 9 wykresów, które warto zobaczyć - Bankier.pl Nie jesteśmy tak ważni jak nam sie wydaje.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jahooo napisał:

broń nas boże przed cywilami z bronią i taktyką - przeciez ruscy nawet by nie musieli wchodzić

ale że co? zwolennicy pisu i opozycji by se bojówki pozakładali i by się wzajem wytłukli?

ja jestem wręcz odwrotnego zdania bo tak na prawdę śmiertelnie skuteczną broń ma każdy nawet nudysta na plaży w stroju "służbowym", tą bronią jest przeciętnie sprawny mózg i gdyby się społeczeństwo zechciało powybijać nawzajem to nie potrzebne nic ponad kreatywność i mamy jatkę na całego

to moja wola decyduje czy jestem śmiertelnie niebezpieczny nawet dla uzbrojonego po zęby a nie to czy jestem na dany moment uzbrojony czy nie.
tak żeby za daleko myśli nie rozwinąć tu utnę

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v