Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, BomV napisał:

Kurna niektórzy dobrxe mówią rolnicy to de ile i ludzie z którzy nie potrafią myśleć racjonalnie. Przepis jest przepis i nikogo w skarbówce czy jakiej kolwiek innej instytucji nie interesuje że ty go interpretujesz na swoją korzyść. Tam to biorą tak jak im karzą a nie tak jak ty tego chcesz. 

Potem taki debil chodzi po telewizji i stęka jak to go skarbówka do bankructwa doprowadza bo karę dają. 

Jak jest przepis to się stosuj a nie interpretuj na swoją stronę, tyle. A jak nie umiesz zinterpretować to idź do urzędu i zapytaj czy możesz tankować swoje auto i rozliczać to paliwo jako rolnicze. Xddddd

Po pierwsze odpowiedz jak doradzasz ze skarbowego to procedura na 3 miesiące i to płatna (50 lub 70zł) na piśmie a interpretacja  jest wiążąca tylko dla podatnika występującego z zapytaniem i przypisana do konkretnego pytania .Po drugie nie jestem zwolennikiem tego aby mnie rządzący (wszystkie opcje polityczne)mnie okradały a ja niby jeszcze mam im podatkami za to płacić .Trochę w skarbowym już posiedziałem i muszę przyznać że od może pięciu lat coś się zmieniło człowiek jest traktowany nie jak śmieć a jak petent (to co kiedyś nie do pomyślenia -korekta PIT i urzędniczka podpowiada co wpisać aby poprawić błąd )kiedyś mandat zanim dotkniesz klamki a nawet czystej kartki aby napisać wniosek nie podali -nawet długopisu. tak że ani tak kolorowo ani tak strasznie chyba niema .I tu PISIORY poprawiły 

Opublikowano

15 godzin temu, Ulman napisał:

Gratuluje! Tu masz do poczytania. Rolnik odlicza pełen VAT od paliwa do samochodów - PIT.pl

Jesli jesteś vatowcem to zapewne po tankowaniu auta bierzesz fv które rozliczasz. Oczywiście możesz brać paragony ale to byłoby mało rozsądne dla vatowca. Co dwa lata robisz przegląd auta i spisują ci przebieg. Dajmy na to że przejechałeś 40 tys km spalając średnio 7l/100km co daje 2800 l. Faktur na paliwo przez ten czas rozliczyłeś za 1200l i pani inspektor zapytuje czemu nie masz pokrycia w fv i czy przypadkiem nie lałeś rolniczego do osobówki. Za rękę cię nie złapali ale po co się z nimi użerać? Nie lepiej siedzieć cicho i nie kozaczyć?

Przecież vatowiec nie ma obowiązku brać faktur na stacji , a chociaż nawet wezmie to i ta nie musi tej faktury rozliczyć . Obowiązkiem rozliczenia jest sprzedaż , a kupno to raczej twoja wola czy rozliczysz czy nie 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mint napisał:

Napisz gdzie jeśli możesz

PK Tank

24 minuty temu, mysza103 napisał:

Przecież vatowiec nie ma obowiązku brać faktur na stacji , a chociaż nawet wezmie to i ta nie musi tej faktury rozliczyć . Obowiązkiem rozliczenia jest sprzedaż , a kupno to raczej twoja wola czy rozliczysz czy nie 

Pewnie że obowiazku nie ma,  ale trzeba być nienormalnym by nie rozliczyć vatu gdy masz do tego prawo. Znasz kogoś kto przeszedł na VAT by go rozliczać a nie rozlicza?

Na miejscu skarbówki  od razu przekopalbym papiery takiemu delikwentowi.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
3 godziny temu, Michall51 napisał:

Co trzeba wpisać na fakturze z zakupu gazu do osobówki, żeby odliczyć 50%? Te 50% to z całej ceny? 

Nic nie trzeba wpisywać , ja osobiście piszę , odliczyć 50% , żeby księgowy wiedział że to do osobówki i że tyle od początku odliczam , ostatnio kupiłem akumulator do tej osobówki i faktura poszła do księgowego , bez tego dopisku ,,odliczyć 50%'' to mi dzwonił i się pytał że taki mały akumulator to pewnie do samochodu , i dzwoni żeby się upewnić , bo nie wie jak go rozliczyć , potwierdziłem że do samochodu i też odliczenie od akumulatora było 50%

38 minut temu, Ulman napisał:

PK Tank

Pewnie że obowiazku nie ma,  ale trzeba być nienormalnym by nie rozliczyć vatu gdy masz do tego prawo. Znasz kogoś kto przeszedł na VAT by go rozliczać a nie rozlicza?

Na miejscu skarbówki  od razu przekopalbym papiery takiemu delikwentowi.

Znam , ja jak robiłem mały remoncik stodoły to materiałów nie rozliczałem , bo przy budowach trzeba 10 lat siedzieć na vat (przez ten okres się amortyzuje), a że myślę uciekać z powrotem na ryczałt za max 4 lata jak mi się maszyny zamortyzują , więc z budowlanki nie odliczam

• Like 1
Opublikowano

Obajtek znowu w swoim żywiole. Baryłka spadła około 4 dolarów, kurs dolara praktycznie niezmienny a paliwo w cenie hurtowej na stronie Orlenu spadło niebagetela AŻ O 2 GROSZE. Żeby paliwo było po 4 netto jak przed wojną to chyba rafinerię będę musiały obajtkowi dopłacić że 100 dolarów do każdej baryłki żeby łaskawie wziął tą ropę i przerobił. Tak się zarabia miliardy. 

A odnośnie zysków. Orlen pochwalił się tże zrobił na ,,czysto ''  tylko około 19 mld od których musi odprowadzić podatki w 3 kwartałach poprzedniego roku. Po dłuższej dyskusji z redaktorem dodał że również w tym okresie zainwestował prawie 40 mld w różne rzeczy żeby ,,rozwijać Orlen '' itd. Dopiero jak się połączy kropki to widać ile tak naprawdę zarobił Orlen w 3 kwartałach. TO PRAWIE 60 MLD. Ale ze prawie 40 szybko ,,zainwestowali '' to te tylko 19 tak bardzo ludzi nie boli no bo przecież musi zarabiać. A PALIWO W POLSCE JEST PRZECIEŻ JEDNYM Z NAJTAŃSZYCH W EUROPIE Mamy się z czego cieszyć kur.a

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Obajtek znowu w swoim żywiole. Baryłka spadła około 4 dolarów, kurs dolara praktycznie niezmienny a paliwo w cenie hurtowej na stronie Orlenu spadło niebagetela AŻ O 2 GROSZE. Żeby paliwo było po 4 netto jak przed wojną to chyba rafinerię będę musiały obajtkowi dopłacić że 100 dolarów do każdej baryłki żeby łaskawie wziął tą ropę i przerobił.

Orlen niie patrzy na cenę baryłki czy dolara tylko na cenę gotowych paliw "ARA" czy jakoś tak

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v