Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@witejus na początku tej całej szopki z lockdownami naprawdę ciężko było coś dostać w sklepie. Krótką chwilę to trwało, ale tak było. I to nie w Galicji, ale na Mazowszu. Na stacjach też był czas jak kolejki były. Zapas paliwa robić było bez sensu, ale jak komuś zabrakło akurat wtedy miał problem. Taka głupia panika, ale się wielu udzieliła. 

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, yooo napisał:

sk***ysyństwo! Żeby paliwa brakowało co to za bezmyślny rząd! Ja im podziękuje w dniu wyborów

Tu raczej logistyka nie wyrabia, cena na tą chwilę korzystna to sprzedaje się szybciej.

Przykładowo 10 cystern zaopatrywało 100 stacji gdzie dostawa starczała na tydzień teraz te same cysterny tylko dostawa starcza przykładowo na 3 dni i muszą robić się braki.

Ciechanów nie ma braków można tankować bez ograniczania.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

naprawdę ciężko było coś dostać w sklepie.

Raz tylko widziałem pustą paletę po cukrze w biedrze, a wykupili bo poszła fama że braknie i podrożeje, ale w innych sklepach był

Opublikowano

Cukier to chyba była jeszcze jakaś inna historia. Na zapleczach w niektórych marketach stały , ale nie wykładali na halę. Zaś ja pamiętam wtedy co zaczęli wprowadzać te "kwarantanny" braki w makaronach, kaszach, ryżu i innych suchych prowiantów. Wtedy po kilku sklepach błąkałem, bo w domu makaronu na obiad się zachciało.  

Opublikowano

Ja nie pamiętam by czegoś w domu brakowało zresztą zawsze jest zapas cukru, soli , oleju i praktycznie wszystkiego na kilka czy kilkanaście dni i nikt u mnie nie robił jakichś specjalnych zapasów.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yooo napisał:

sk***ysyństwo! Żeby paliwa brakowało co to za bezmyślny rząd! Ja im podziękuje w dniu wyborów

Syn wieczorem był kolejny raz po paliwo 1000l jeździ co wieczór   normalnego on nie było to mu sprzedali verwę w cenie normalnego on -to rozumiem .Rozmawiał z kierownikiem w 1 dzień sprzedają tyle ile wcześniej w tydzień . 

• Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, witejus napisał:

Ja nie pamiętam by czegoś w domu brakowało zresztą zawsze jest zapas cukru, soli , oleju i praktycznie wszystkiego na kilka czy kilkanaście dni i nikt u mnie nie robił jakichś specjalnych zapasów.

Nie zabrakło niczego, bo towar był dowożony. Braków w zaopatrzeniu nie było. Jednak jeden taki dzień pamiętam, że sklepy były wymiecione. 

Opublikowano (edytowane)

Można trzymać letni olej napędowy przez okres zimowy? Nic mu nie będzie na wiosnę i lato 2024? Teraz można kupić po 5.90 zł później nie wiadomo po ile....

Edytowane przez rbit
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, v11 napisał:

Syn wieczorem był kolejny raz po paliwo 1000l jeździ co wieczór   normalnego on nie było to mu sprzedali verwę w cenie normalnego on -to rozumiem .Rozmawiał z kierownikiem w 1 dzień sprzedają tyle ile wcześniej w tydzień . 

A Dziwisz się. Kilku tatusiów wyśle synków co wieczór z maułzerem na CPN. Bo myślą że narobią zapasu na całe życie😁

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Leszy napisał:

Zawsze nie wyrabia logistyka. W PRL-u też logistyka nie wyrabiała ;) 

Każda firma produkcyjna, czy transportowa, ma dostosowaną produkcję, czy tabor, do bieżących potrzeb rynku. Nikt nie produkuje i magazynuje towaru ponad to, co w normalnym czasie w poszczególnych okresach sprzedaje. Podobnie z transportem, nie ma firm, które mają na placu stojące ciężarówki, bo może gdzieś, kiedyś, uda się dodatkowo na nich zarobić, a i na tych co zarabiają, to w większości stała robota po określonych trasach. 
Reasumując, producent makaronu nie zwiększy produkcji z dnia na dzień o kilkanaście procent, a transport się w cudowny sposób nie rozmnoży, by dodatkowe kursy z brakującym na półce towarem dowieźć. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

A Dziwisz się. Kilku tatusiów wyśle synków co wieczór z maułzerem na CPN. Bo myślą że narobią zapasu na całe życie😁

To u nas z rana wysyłają. Po wyborach dzięki temu że Brent tanieje będzie  6,40 na cpnach.  A hurt za 6 bo kto będzie brał jak ludzie teraz leją we wszystko co mają. 

Cukier to chyba była jeszcze jakaś inna historia. Na zapleczach w niektórych marketach stały , ale nie wykładali na halę. Zaś ja pamiętam wtedy co zaczęli wprowadzać te "kwarantanny" braki w makaronach, kaszach, ryżu i innych suchych prowiantów. Wtedy po kilku sklepach błąkałem, bo w domu makaronu na obiad się zachciało.  

Dwa tygodnie  przed wybuchem  na  upainie na magazynie  jednego supermarketu dowożono tylko cukier A nic na sklepy nie  dano.  P

• Like 1
Opublikowano

Ja mówię o tym , że mam pracę w polu zajeżdżam na stację paliw bo od 3 tyg nie przywożą b0 od mojego sprawdzonego dostawcy ( miałem dwa razy przeboje z paliwem więc jestem wyczulony w tym temacie) i nawet nie mogę kupić tego syfu z bio za obojętnie jaką cenę! Zaraz ktoś napiszę trzeba było zapasy robić hah ! Mógłbym kupić paliwo na 10 lat , finansowo to nie problem z tym , że w tym chorym kraju są takie skoki cen... Stwierdziłem - będę robił dywersyfikację po 2 tyś l co jakiś czas i co ? Brak paliwa . Następne co będzie? Przerwy w dostawie prądu? Wody ? Są pewne produkty które powinny być zawsze dostępne dla normalnego funkcjonowania państwa. PO na usługach Szwabów którzy by wcisnęli nam nierobów z południa i wschodu są przegrani na zawsze. PiS 500 zł się należy czy się stoi czy się leży też , o przebierańcach nie wspomnę bo nie mam 5 lat . Czas dać się wykazać młodym 

• Like 1
Opublikowano

ty ze wsi jestes to nie widzisz ile za pis emigrantow przyjechalo...byles kiedys w wielkim miescie ? przejechales sie autobusem,tramwajem metrem, przeszedles jakas ulica  ??  za niedlugo bedzie jak w berlinie czy paryzu..

dziecie tez pewnie nie masz - to akurat sensowna decyzja.

za chwile bede przejezdzal kolo 3 staci to zobacze czy jest i w jakiej cenie..

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jacus napisał:

ty ze wsi jestes to nie widzisz ile za pis emigrantow przyjechalo...byles kiedys w wielkim miescie ? przejechales sie autobusem,tramwajem metrem, przeszedles jakas ulica  ??  za niedlugo bedzie jak w berlinie czy paryzu..

dziecie tez pewnie nie masz - to akurat sensowna decyzja.

za chwile bede przejezdzal kolo 3 staci to zobacze czy jest i w jakiej cenie..

trafiłeś tylko z tym , że ze wsi jestem xD , ale czekaj przecież to rolnicze forum to ameryki nie odkryłeś. Byłem w Paryżu i Berlinie daleko jeszcze do sytuacji z tamtych miast , ale gdyby PO popuściło w tym temacie było by gorzej w tej kwestii u nas nie daleko są przybrudzeni , ale pracują przy budowie drogi. Jak taki do przodu jesteś i światowy to dlaczego nie wiesz , że nazwy miast z wielkiej litery powinieneś napisać? xD

Edytowane przez yooo
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, yooo napisał:

To nie wina rządu tylko ludzi

Jakby była 7.30 to by była cały czas i bez kolejek

A jak cena spadła to kupujom na 2 roki

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jednak jeden taki dzień pamiętam, że sklepy były wymiecione. 

Być może, ale niech on nie porównuje sytuacji z przed dwóch czy trzech lat kiedy przez dzień czy dwa czegoś brakowało do sytuacji w latach osiemdziesiątych bo to głupie i śmieszne.

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

To dlaczego nie zrobią rynkowej ceny tylko teraz tanio i nie ma , a po wyborach drogo i będzie? Wiesz , że są wybory niedługo ? Łączysz fakty? ;)

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Udowodnij, że to ludzie obniżyli cenę na 5,99. Winny jest ten który steruje cenami na rynku. Ludzie sobie nie ustalaną cen. Ludzie tylko i wyłącznie sieją panikę. Co ja się nasłucham od ludzi to głowa mała. Z obserwacji i rozmów to Ci którzy leją w mausery to duzi gospodarze albo usługodawcy(sezon na kukurydzę). Mały to weźmie albo w kanistry 100l albo beczkę 200l

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, jacus napisał:

ty ze wsi jestes to nie widzisz ile za pis emigrantow przyjechalo...byles kiedys w wielkim miescie ?

Jacuś ,ty jako globetrotter z kanapkami w reklamówce, bywały w mieście i świecie na pewno będziesz wiedział kiedy ostatnio był w Polsce, zamach bombowy przeprowadzony przez islamskich terrorystów, kiedy ostatnio islamski nożownik atakował ludzi na ulicy wrzeszcząc,,Allach akbar" kiedy jaki murzyn czy arab wysadził się w powietrze w tłumie ludzi obwiązany ,,pasem Szahida"? i jeszcze długo mógłbym wymieniać metody , poproszę daty, linki do tych wiadomości.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

To twój dostawca też dał dvpy bo nie zabezpieczył by mieć na stanie

Jak dostawca dostaje połowę tego, co zamówił, do tego ludzie zwiększają zakupy, "bo braknie", a rocznie bierzecie 2000-3000 litrów paliwa to też jesteście ostatni w kolejce po nie.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Janusz napisał:

Nie wiem czy warto zapasy robić.

Warto bo po wyborach musi podrożeć do co najmniej 7 zł, tak twierdzi większość bo Obajtek musi odrobić ,,straty" które poniósł przed wyborami😝

Opublikowano
31 minut temu, yooo napisał:

ale gdyby PO popuściło w tym temacie było by gorzej w tej kwestii u nas

Co by PO zrobiło a czego nie to gdybanie, ale co zrobił PiS sprzedając wizy niewiadomo komu i niewiadomo ilu wjechało jakiego pochodzenia to niestety fakt 🤭

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v