Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Bercik92 napisał:

Na pewno b7.. po 2 latach sporo tego było a paliwo z każdą dostawą schodzi mi do 3 msc 

Trzeba było teraz w styczniu kupować to byś w lutym rozliczył się w urzędzie bo ładna jest dziewczyna na "podatkach "🤭 😉 

zbiornik-swimmer-80fce85d0886751937749c6dc1bfd37e.jpg

Jak się sknera na cenie kilka groszy  to wożą to co jest adekwatne do ceny -Może być drogo i marnie ale nigdy tanio i dobrze  

20 godzin temu, krzychu121 napisał:

Obajtek to jest jednak konkretny gość. Baryłka spadła o dolara względem piątku, dolar stracił na wartości 3 grosze także względem piątku a obajtek podniósł cenę hurtowa o 2 gr. Jak już nawet obniżki baryłki i dolara wywołują wzrosty cen na Orlenie to strach pomyśleć co się będzie działo jak baryłka pójdzie w górę z 10 dolarów i a kurs dolara wzrośnie z 4,45 na 4,6. Przecież to na stacji murowane 10 zł jak nic. Dobrze że mamy takiego specjalistę jak prezes obajtek który nam to wszystko wytłumaczy że on bierze ceny z giełdy ara jak baryłka i dolar tracą na wartości ale ja baryłka i dolar się umacnia to wtedy już bierze je pod uwagę. Szacunek dla niego.

Zresztą jak i dla prezesa GA. Jak gaz spada z 300 euro na 50 to nie ważne. Wtedy to jest ułamek koszta produkcji nawozu. I nie opłaca się produkować nawozów. GA zmniejsza produkcję azotow jak i wieloskładnikow o kilkanaście procen bo szkoda tak tanio produkować. Ale nie daj Boże niech ten gaz wzrośnie z tych 50 euro na 100 euro to trzeba się szykować na saletrę po 5 tys bo wtedy za sprawą czarodziejskiej różdżki jednak gaz to 90 % kosztów produkcji nawozów . I GA rusza wtedy pełna parą z produkcją. Maksymalizując produkcję 

W jakim my kur.a panstwie żyjemy 

Dopóki debile będą się przebijać na przetargach z czynszem dzierżawnym to jest opłacalność w rolnictwie - podnosił bym ceny do momentu aż zaczną leżeć odłogiem V klasy pola .I właśnie takie rozważanie mają producenci nawozów i środków produkcji .A chłopki mają rządzących za debili nie znających reali . Kto nie potrafi gospodarować powinien to zostawić albo podnieść opłacalność i swoją  wydajność  .Nie może być tak że rodzina żyje z 20 ha pola- jaka to wydajność (chyba że uprawy pracochłonne -warzywa itd) .Jak chce się zarabiać trzeba pracować wydajnie a nie snuć się jak łajzy z dnia na dzień .

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

"Janek" 600 litrów po 6,85.🥴

Ebany🤬 obsrajtek.🤬🤬🤬🤬

1 minutę temu, Shaun napisał:

Ja w temacie okołopaliwowym: czy wymagają od was potwierdzenia zapłaty za paliwo do  wniosku o zwrot akcyzy??

Nie a czemu pytasz?

Opublikowano

Pytam, bo pewna "pani" w gminie zażyczyła sobie takiego dokumentu. 

Co roku składam w trzech gminach i do tej pory nikt słowem nie pierdnął. Ale w tym roku w jednym urzędzie wymagają. 

Pytanie czy jest to prawnie wymagane czy ta piz*a chce mnie po prostu przeczołgać??

Opublikowano
12 godzin temu, Bercik92 napisał:

Na pewno b7.. po 2 latach sporo tego było a paliwo z każdą dostawą schodzi mi do 3 msc 

Trzeba było teraz w styczniu kupować to byś w lutym rozliczył się w urzędzie bo ładna jest dziewczyna na "podatkach "🤭 😉 

zbiornik-swimmer-80fce85d0886751937749c6dc1bfd37e.jpg

Czy tylko mi to zdjęcie skojarzyło się z wątrobą w pojemniku podpiętą kabelkami pod prąd.

Czy już czas iść do psychiatry?

• Haha 2
Opublikowano
14 minut temu, Shaun napisał:

Ja w temacie okołopaliwowym: czy wymagają od was potwierdzenia zapłaty za paliwo do  wniosku o zwrot akcyzy??

Umnie na fakturze napisane zapłacono gotówką.

4 minuty temu, marulekk napisał:

Czy tylko mi to zdjęcie skojarzyło się z wątrobą w pojemniku podpiętą kabelkami pod prąd.

Czy już czas iść do psychiatry?

Musi jeszcze zdrowy jesteś.

Ja też dumał co to 😁🙆🏻‍♂️

• Haha 2
Opublikowano
5 godzin temu, v11 napisał:

Jak się sknera na cenie kilka groszy  to wożą to co jest adekwatne do ceny -Może być drogo i marnie ale nigdy tanio i dobrze  

Dopóki debile będą się przebijać na przetargach z czynszem dzierżawnym to jest opłacalność w rolnictwie - podnosił bym ceny do momentu aż zaczną leżeć odłogiem V klasy pola .I właśnie takie rozważanie mają producenci nawozów i środków produkcji .A chłopki mają rządzących za debili nie znających reali . Kto nie potrafi gospodarować powinien to zostawić albo podnieść opłacalność i swoją  wydajność  .Nie może być tak że rodzina żyje z 20 ha pola- jaka to wydajność (chyba że uprawy pracochłonne -warzywa itd) .Jak chce się zarabiać trzeba pracować wydajnie a nie snuć się jak łajzy z dnia na dzień .

Następny rozwojowy. Każdy ma prawo żyć jak chce i na takim poziomie. Chcesz wydajności, będziesz płacił coraz wyższe podatki na socjal na nierobów bo przeszkadza Ci ktoś kto pracuje ale mało wydajnie...

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano
25 minut temu, Shaun napisał:

Pytam, bo pewna "pani" w gminie zażyczyła sobie takiego dokumentu. 

Co roku składam w trzech gminach i do tej pory nikt słowem nie pierdnął. Ale w tym roku w jednym urzędzie wymagają. 

Pytanie czy jest to prawnie wymagane czy ta piz*a chce mnie po prostu przeczołgać??

Pierwsze słyszę żeby wymagali dowodu wpłaty. 🤔

To czy fv jest zapłacona czy nie to nie powinno ich intetesować bo to jest prywatna sprawa między Tobą a sprzedającym ON.

Opublikowano
2 minuty temu, PawelWlkp napisał:

Socjal dla nierobów?  Masz na myśli brak podatku , KRUS  i wszelkiego rodzaju dopłaty?

Wytną z rynku wszystko co małe i tutaj nawet wydajność nie pomoże bo skala mała. To dotyczy małych przedsiębiorstw, działalności gospodarczej i rolniczej. Nie ma szans żeby wszyscy znaleźli pracę. Zresztą u kogo korporacja albo sektor państwowy. Już teraz w paliwie płacimy sami nawet nie wiemy za co może emerytury, 500+

• Like 1
Opublikowano

@Rolnik1973 no i Ty masz luzik. 

od kilku lat płacę przelewem i było git. Nikt nigdzie nie wołał potwierdzenia. 

@PRIMO no właśnie mam zdziwko tak jak Ty. 

Przecież traktuje mnie jako potencjalnego oszusta, złodzieja. 

Dobra, koniec Offtop. Szkoda życia. 

Opublikowano
48 minut temu, Shaun napisał:

Nie, nigdy nikt nie chciał.

Opublikowano
13 minut temu, wojak1986 napisał:

Wytną z rynku wszystko co małe i tutaj nawet wydajność nie pomoże bo skala mała. To dotyczy małych przedsiębiorstw, działalności gospodarczej i rolniczej. Nie ma szans żeby wszyscy znaleźli pracę. Zresztą u kogo korporacja albo sektor państwowy. Już teraz w paliwie płacimy sami nawet nie wiemy za co może emerytury, 500+

Daj im spokój, oni już swoje dawki przyjęli i pewnych rzeczy nie zrozumieją. Wdrażają Agendę 2030 dzień po dniu, a debile się cieszą. Jedna upadająca branża będzie ciągnąć w dół kolejne, aż wszyscy nie będą mieli nic i będą szczęśliwi.

• Like 3
Opublikowano

Skoro US wymaga potwierdzenia płatności dołączonego do faktury to chyba i gmina może. Nadgorliwy się trafi i wymaga. Ja opłacam i od razu drukuję potwierdzenie i przypinam do faktur.

Opublikowano
v11 napisał:

Nie skneram.. Poprostu od zawsze kupujemy na stacjach paliw mlekpolu bo wygodniej jest żeby odciągali za mleko niż wykładać gotówkę i płacić 🤪

Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

W całej Europie brakuje rąk do pracy więc takie bajduzenie i na siłę wymyślanie teorii spiskowych słabo się ma do rzeczywistości.   

Nie rolnicy powiedzą że na suszowe placa i na dopłaty do KRUS 

Opublikowano
28 minut temu, PawelWlkp napisał:

W całej Europie brakuje rąk do pracy więc takie bajduzenie i na siłę wymyślanie teorii spiskowych słabo się ma do rzeczywistości.   

Nie rolnicy powiedzą że na suszowe placa i na dopłaty do KRUS 

Co mnie obchodzi brak rąk do pracy. Chce to pracuje tam gdzie mam ochotę a nie doprowadzą do upadku sektor prywatny a później w łaskę do Pana 

Opublikowano
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

Nie skneram.. Poprostu od zawsze kupujemy na stacjach paliw mlekpolu bo wygodniej jest żeby odciągali za mleko niż wykładać gotówkę i płacić 🤪

Czyli dwa razy Cię mlekpol r*cha

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wojak1986 napisał:

Co mnie obchodzi brak rąk do pracy. Chce to pracuje tam gdzie mam ochotę a nie doprowadzą do upadku sektor prywatny a później w łaskę do Pana 

A co mnie obchodzi ze ci się pracować nie chcę.  Jak chcesz pracować dwa miesiące w roku to i wypłata jak za dwa miesiące. A przy dzisiejszym sprzęcie to 30 ha obrobić beż zwierzaków to juz trzeba dobrze kombinować żeby dwa miesiące uzbierać. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v