Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No jest paru takich ale jak dobrze po wsi przedreptasz to częściej spotkasz samą C-330, siuntkę czy ruska na podwórku. Czasem się jeszcze jakiś sam trafi. 

U Was inna specyfika

Opublikowano (edytowane)

Takie z przedziału mocy 80-120 koni   niewiele cenowo sie różnią od 150  i w górę . Po prostu największe zainteresowanie jest tymi około 100 koni i to winduje ceny. 

Ale co tam takiego trzeba z maszyn? Pług i agregat siewny śmiało  wystarczy na początek.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Niby dlaczego? 

Za dużo cudów, pokrętełek. Jeszcze automat do tego i jakieś klikania na początku i na końcu pola chyba prędkość. 

2 minuty temu, Qwazi napisał:

U Was inna specyfika

Więcej jest takich do hektara niż tych co mają +30ha.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Za dużo cudów, pokrętełek. Jeszcze automat do tego i jakieś klikania na początku i na końcu pola chyba prędkość. 

Aż sie dziwię że masz już komórkę skoro kiedys telefony były na korbkę i tarcze 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mam oba , według mnie 3p na pomocnika lepiej się nadaje niż zwykła , jeszcze mam zamiar wiosną atak wymienić jak radzi @jahooo 

Co to wynoszenie 🤔 u nas w okolicy tych wolmetu jest kilka i nikt tego jeszcze nie połamał , wychył jest do d*py ale zboże sypie i jakoś da się robić . Do Zetora mogłem wziąć coś innego ale ...

Słowo klucz. U nas też tego mają. Kupowali bo były dostępne "od ręki". Jeden już sam powiedział,że źle zrobił. Reszta dyplomatycznie milczy, kiedy zapytać o tura. A jak przyjdzie ładować bele na torfie to "sąsiad wrzuć mi z jedną przyczepę ". Wynoszenie to nazwa wymyślona przeze mnie. Fachowo pewnie się to inaczej nazywa. Chodzi mi o to, że podnosząc ładunek siłowniki wynoszące nie muszą mieć maksymalnego obciążenia, a im wyżej podniesiesz, tym bardziej dociążysz tylną oś. Zależy to od osadzenia siłowników i kąta jaki tworzy rama ładowacza. @hubertb wiesz o co mi chodzi? W ładowaczach do większych ciągników to jest norma, a do mniejszych niejako wyjątek 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

To nie są Piotrze cuda tylko świat poszedł na przód. 

6 minut temu, Pigmei napisał:

Pług i agregat siewny wystarczy 

Lepiej kupić pług większy niż mniejszy wiem na swoim grzbiecie. Te małe mają wysokie ceny. 

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał:

U nas to po dwa takie świniarze mają 

A cały czas dokładają 

A u mnie nic nie mówią, a jakiś prywaciaż ci powie że jest ok, zawsze będzie mówił, że nie ma pieniędz

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio mąż chrzestnej mojej siostry odkupił claasa z mojej miejscowości. To myślę że właściciel wziął te same pieniądze albo lepiej ( 2012 Claas Arion 420/440)  tylko już modelu nie pamiętam mówią że 120 koni ale coś mi się kojarzy że na masce pisało 420 to powinien być słabszy , tura ma teraz to słabo widać napis. Teraz traktor pracuje przy odśnieżaniu dróg i jakieś drobne usługi w polu ma robić nim .  Wcześniej odśnieżał zetorem 11411 czy jakoś tak. Claas nie ma obciążników w koła bo balast musiał założyć na tuza . 

Edytowane przez mf362
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Słowo klucz. U nas też tego mają. Kupowali bo były dostępne "od ręki". Jeden już sam powiedział,że źle zrobił. Reszta dyplomatycznie milczy, kiedy zapytać o tura. A jak przyjdzie ładować bele na torcie to "sąsiad wrzuć mi z jedną przyczepę ". Wynoszenie to nazwa wymyślona przeze mnie. Fachowo pewnie się to inaczej nazywa. Chodzi mi o to, że podnosząc ładunek siłowniki wynoszące nie muszą mieć maksymalnego obciążenia, a im wyżej podniesiesz, tym bardziej dociążysz tylną oś. Zależy to od osadzenia siłowników i kąta jaki tworzy rama ładowacza. @hubertb wiesz o co mi chodzi? W ładowaczach do większych ciągników to jest norma, a do mniejszych niejako wyjątek 

Tak wiem. Przeważnie te małe "łamią" ciągnik. W większych ciągnikach jest więcej miejsca na adaptacje sam ładowacz jest dłuższy przez co łatwiej go zrobić dobrze. 

1 minutę temu, Pigmei napisał:

Pług kupić trzeba taki by ciągnik sobie radził a nie bo wielki, mi z  vario wystarcza  choć specjalnie tani nie był 

Bardziej mi chodzi o to że lepiej kupić 4/5 skib w obrocie niż 3 których szukam. 

• Like 1
Opublikowano
bratrolnika napisał:

29 minut temu, Uziu92 napisał:

ja na mniej hektarów jak ma ten nasz znany kolega mam 3 ciągniki 100, 125 i 135 koni 😂

A siuntka i trzydziestka??? Czy sprzedałeś???

są. Ich nawet nie liczyłem. Jak kupię opryskiwacz to siuntka już będzie miała emeryturę.

• Thanks 1
Opublikowano

Najlepiej jak rama jest aż pod tylny most , MF niektóre tak mają co prawda prześwit się zmniejsza . Najgorsze jak adaptacje jest częściowo w bloku silnika , przez nieumiejętne spychanie turem można zrobić nieźle spustoszenie 

Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

są. Ich nawet nie liczyłem. Jak kupię opryskiwacz to siuntka już będzie miała emeryturę.

sprzedaj siuntke i dołożysz do opryskiwacza

Opublikowano
3 minuty temu, mf362 napisał:

Najlepiej jak rama jest aż pod tylny most , MF niektóre tak mają co prawda prześwit się zmniejsza . Najgorsze jak adaptacje jest częściowo w bloku silnika , przez nieumiejętne spychanie turem można zrobić nieźle spustoszenie 

Prawidłowa adaptacja powinna spinać dodatkowo silnik z skrzynia, ma działać jak półrama znana z serii ciężkiej. 

Opublikowano

Może kto chce taką belkę herbicydowa polową 12m?

Leży z 15 lat nieużywana. Trzeba trochę posprzątać.

20230123_112713.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Prawidłowa adaptacja powinna spinać dodatkowo silnik z skrzynia, ma działać jak półrama znana z serii ciężkiej. 

No i u mnie tak właśnie spina. Nie widzę potrzeby, żeby była ona przedłużona aż do tylnego mostu. Zabezpiecza sprzegło i łączenie silnika że skrzynią. To wg mnie wystarczy. Bardziej zależało by mi na konkretnych słupkach adaptacji, żeby się ładowacz "nie bujał"

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Może kto chce taką belkę herbicydowa polową 12m?

Leży z 15 lat nieużywana. Trzeba trochę posprzątać.

20230123_112713.jpg

jaki jest sens trzymać takie rzeczy po 15  lat?

Opublikowano

Rozsiewacz vicon ps 200 wahadłowy, stan rewelacyjny. Służył do siewu w sadzie. 80% rzuca pod boki na krótkiej uciętej rurze. Teraz założona nowa polowa.  Pojemność 250kg polifoski  z czubem. Bezpieczna 200kg.  Mieści się między błotnikami c330.  Kosz zdejmowany. Można pod pachę i do autobusu🤭

20230122_141037.jpg

Przed chwilą, MonteChristo napisał:

jaki jest sens trzymać takie rzeczy po 15  lat?

A choćby dla podtrzymania konwersacji, jak teraz🤣🤣🤣

Opublikowano
22 minuty temu, Pigmei napisał:

Aż sie dziwię że masz już komórkę skoro kiedys telefony były na korbkę i tarcze 🤦‍♂️

I tak bardzo późno przeszedłem na dotykowy i planuję powrót do knefelkowego.

18 minut temu, hubertb napisał:

To nie są Piotrze cuda tylko świat poszedł na przód. 

A tam, dla mnie to musi zgrzytać, trzeba się trochę posiłować a nie palcem kręcić.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Rozsiewacz vicon ps 200 wahadłowy, stan rewelacyjny. Służył do siewu w sadzie. 80% rzuca pod boki na krótkiej uciętej rurze. Teraz założona nowa polowa.  Pojemność 250kg polifoski  z czubem. Bezpieczna 200kg.  Mieści się między błotnikami c330.  Kosz zdejmowany. Można pod pachę i do autobusu🤭

20230122_141037.jpg

A choćby dla podtrzymania konwersacji, jak teraz🤣🤣🤣

A ta rurka ile byś za nią chciał?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

i planuję powrót do knefelkowego.

Ja wróciłem, bo też mnie drażnił dotykowy, przeżyłem rozczarowanie i kupiłem taniego iphona. Moje kłopoty z telefonem zostały rozwiazane.

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A tam, dla mnie to musi zgrzytać, trzeba się trochę posiłować a nie palcem kręcić.

Jak w 30 coś zgrzyta to albo nie umiesz zmieniać biegu lub opcja numer dwa coś jest zjebane.

@Agrest ile za rozsiewacz? 

Edytowane przez hubertb
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v