Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, 6465 napisał:

To samo jest z autami. Kuzyn miał komis w Kutnie jak które auto za długo stało to jechało pod Poznań. 

I co najlepsze, pewnie wtedy ktoś spod Kutna pojechał i go kupił, bo przecież, jak wiadomo, im dalej od domu tym lepsze fury do kupna🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, Krzyszt0f napisał:

Poradzić się chce powiedzcie mi macie styczność z prasą lely welger 420 farmer mało ich widzę a jestem zainteresowany kupnem tylko też nie wiem czy 95 koni da radę z tą prasą.

na oku też mam vicon 1601 bo widzę że w podobnych pieniądzach są te prasy 

Z viconem twój ciegnik spokojnie sobie daje radę 

Przed chwilą, bratrolnika napisał:

I co najlepsze, pewnie wtedy ktoś spod Kutna pojechał i go kupił, bo przecież, jak wiadomo, im dalej od domu tym lepsze fury do kupna🤣

Po Ankę jak do mnie przyjechał to miesiąc wcześniej kupił Zetora 7211. Oglądał go pod Kutnem a kupił za poznaniem, 400km od domu 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, radekz200 napisał:

no ale dojarkę założyłeś? podziwiam w erze gdzie każdy rezygnuje Ty zaczynasz od zera 😛 jakie mleczarnie tam u was jeżdżą?

Jałówki dopiero będę dopuszczał, także mleczarni będę szukał jak już się zdecyduje doić. 

A różne jeżdżą. I osm lokalny jest i do Niemca wożą i mlekovita i polmlek. 

Opublikowano
43 minuty temu, Krzyszt0f napisał:

Poradzić się chce powiedzcie mi macie styczność z prasą lely welger 420 farmer mało ich widzę a jestem zainteresowany kupnem tylko też nie wiem czy 95 koni da radę z tą prasą.

na oku też mam vicon 1601 bo widzę że w podobnych pieniądzach są te prasy 

Chodzi o taką prasę? Przez miedzę taką prasował, może trochę większa, na pewno młodsza już pod nazwą lely. Nie wiem czy prasa zła czy operator ale nie podobało mi się to. Ciągnik 115km zdychał w sianie i to nie zbite na kamień tylko tak normalnie. Jedna belkę potrafił prasować 4 razy zanim mu owinęła choć sąsiad ma vicona i ta siatka też nie robi jak należy cięć to raczej zależy od egzemplarza 

Screenshot_2023-11-12-10-07-10-03_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

Opublikowano
11 minut temu, bratrolnika napisał:

Całkiem możliwe. 

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Gratuluję żonie zakupu, niech służy 

Co tam pod maską siedzi???

Ale auto podobno się ROMster nazywa🤣

He he tak się nazywa. A motor jak najbardziej oszczędny 1,4tdi

miałem takie silniki w sluzbowkach rekord od nowości w moich rękach jak oddawałem 432tys z większych napraw 2 razy sprzęgło drugo miałem 235tys i oddałem bo z wypożyczalni nic się w nich nie działo. trochę mulowate i głośny silnik a po za tym ok gratuluje zakupu niech jeździ jak najdłużej

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, superfarmer02 napisał:

Chodzi o taką prasę? Przez miedzę taką prasował, może trochę większa, na pewno młodsza już pod nazwą lely. Nie wiem czy prasa zła czy operator ale nie podobało mi się to. Ciągnik 115km zdychał w sianie i to nie zbite na kamień tylko tak normalnie. Jedna belkę potrafił prasować 4 razy zanim mu owinęła choć sąsiad ma vicona i ta siatka też nie robi jak należy cięć to raczej zależy od egzemplarza 

Screenshot_2023-11-12-10-07-10-03_680d03679600f7af0b4c700c6b270fe7.jpg

No właśnie dużo mi doradza inne prasy niż vicon bo siatka z przodu i podobno lepiej widać itp a siatka w viconie jest z tylu i też te aparaty podobno wadliwe były 

Opublikowano
Łolek napisał:

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Też takie moje zdanie było od początku. 

Awaria kończyny dolnej u mojej konkubiny... Kogut jej się w kolano od boku dziobem wbił, ledwo do domu doszła noga cała spuchnięta, lepiej było jechać...  kazał opatrunki ze spirytusem robic. A spuchła tak mocno bo trafił w jakiś tam nerw. Dlatego każdy ruch tak bolał. 

Przypadek jeden na tysiąc chyba 

A ten doktor o masowaniu tej kończyny od kolana maksymalnie ku górze nie wspominał 🤔

właśnie też mi to przyszło do głowy że maszarz od kolana w górę wskazany

Opublikowano
8 minut temu, Krzyszt0f napisał:

No właśnie dużo mi doradza inne prasy niż vicon bo siatka z przodu i podobno lepiej widać itp a siatka w viconie jest z tylu i też te aparaty podobno wadliwe były 

To że siatka z tyłu to nie problem, i tak widać czy jest na beli. Podstawa to pasy i spinki w dobrym stanie bez zadr. Jeśli chodzi o siatkę w viconach to pytaj @PRIMO, ja z siatką mam mało do czynienia, w swojej mam tylko sznurek 

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Tomek, a czemu ty nie w kościele??? Jak nowa fura to już o 8.20 powinieneś stać na wprost drzwi do kościoła, żeby wszyscy widzieli 😉

Na sumę pojadę 🤣🤣🤣🤣 i przed bramą postawie.

Opublikowano
43 minuty temu, szymon09875 napisał:

U mnie po małym przeglądzie też by ruszyła. 

Pożyczyłem od sąsiada jak robiłem w Pile rekultywacje terenu. Miała być wszędzie trawa wsiana, a to już jakoś listopad był, no to trawę z żytem posialismy. A maju osa się skosiło wykloszone żyto a reszta co została robiła za trawę która się bardzo panią podobała 🤭🤭 

Osa musiała być z tego względu że było dużo prętów, drutów zbrojeniowych itp. rotacyjna by tam po 2 ha raczej na złom się nadawała. W osie dwa razy kosę zmieniłem, a kosy dorobione z kosy od bizona 

Teraz stoi u mnie już z 10 lat, sąsiad mówi że nie chce jej, a ja jak nie sprzedam to mam ją sobie zostawić 

Ja swoją kupiłem za 🍾. Jest cały czas sprawna. Używałem do koszenia mieszanki owsa z seradelą ma kiszonkę. Teraz że 3 lata już tego nie sieję, więc stoi. Do koszenia takich rzeczy w polu idealna...

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Krzyszt0f napisał:

No ma ale przecież chyba można wyciągnąć wszystkie? Widziałem na necie że ciągniki 85 koni jeżdżą z nimi 

Napiszę Ci tak. Prasowanie słomy, noże schowane RP445...130 KM chodzi, ale 165KM prasuje. Te prasy potrzebują mocy, żeby to szło. A jak już ta moc jest, to biją konkurencję na łeb. Może tylko McHale dorówna...

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Tych to nie rozumiem całkiem. Po co to siadać po kielichu?

Bohaterstwo narodowe... "Panie, ja tylko po dwóch piwach rowerkiem se jadę, byśta się za złodziei wzięli... Panie, Pan się na nogach nie możesz utrzymać, a gdzie tu na rowerze, widzisz Pan chociaż chodnik?... Panie, jaki chodnik? Złodziei łapta... A wiedzialeś Pan, że nie wolno po kielichu rowerem jeździć... No wiedziałem, ale złodziei łapta"...🤷

Takie to narodowe bohaterstwo...mi wolno, bo wypiłem...

Opublikowano
11 minut temu, 6465 napisał:

To żebyś 40minut przed mszą był, żeby nikt miejsca nie zajął 

Garnitur od ślubu załóż, i głowę wysoko trzymaj 

Idealnie byłoby żebyś stał koło auta z papierosem, ale ty nie palisz...😉

• Haha 1
Opublikowano
6465 napisał:

5 minut temu, bratrolnika napisał:

Tomek, a czemu ty nie w kościele??? Jak nowa fura to już o 8.20 powinieneś stać na wprost drzwi do kościoła, żeby wszyscy widzieli 😉

auto kupiłeś? jakie?

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

Napiszę Ci tak. Prasowanie słomy, noże schowane RP445...130 KM chodzi, ale 165KM prasuje. Te prasy potrzebują mocy, żeby to szło. A jak już ta moc jest, to biją konkurencję na łeb. Może tylko McHale dorówna...

Jak miałem 1901 i z 16145 przesiadłem się na 80ke to stwierdziłem że nie ma sensu ciągnika męczyć w tej prasie. Niby one lekko idą, ale 80ka w sianokiszonce zdychała. 

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Niech z różańcem stanie

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, bratrolnika napisał:

3 minuty temu, MonteChristo napisał:

Niech z różańcem stanie

Wy się z niego nie chichrajta...to auto tyle pod kościołem wystało, że Tomek teraz może mieć...odpust zupełny😉...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, szymon09875 napisał:

Jak miałem 1901 i z 16145 przesiadłem się na 80ke to stwierdziłem że nie ma sensu ciągnika męczyć w tej prasie. Niby one lekko idą, ale 80ka w sianokiszonce zdychała. 

Jakie bele robiłes i na jakim ciśnieniu? Ja robię 125 ciśnienie w słomie +/-150 w sianie na sainokiszonce 90-120 i mtz daje radę, bardziej czuje jakaś górkę niż prasę. Sąsiad chciał sianokiszonkę zrobić zbita i zrobił 170, Zetor 100 koni dał jakoś radę ale gorzej z załadunkiem, musiał tone z tyłu powiesić 🤭 a teraz urwi bo nie może tego rozwinąć 

Opublikowano
16 minut temu, Bananek napisał:

auto kupiłeś? jakie?

Wyśle ci zdjęcie jak kobita z kościoła wróci, ale nie w sukni ślubnej 😂😂

18 minut temu, bratrolnika napisał:

Ale okular będzie 😎🤣🤣🤣

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v