Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Desperado napisał:

Mam nadzieję że choć już bron używacie, a nie gałęzi do bronowania?

xDto teraz takich produkują techników Maliniaków?  xD

bronami to sie mozesz po plecach podrapac na ilach czy ciezkich glinach.

38 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I może i dobrze... W tym roku kukurydza lepiej sypie niż rok temu a już rok temu były rekordy. Z RSP już przeszło 900 ton pojechało a jeszcze półmetka koszenia nie ma. Tylko zważ na to, że u nas kto siał jakieś żytko czy pszenżyto to nie dawał czegoś takiego jak fungicydy, rzadko kiedy jakieś skrócenie, trochę saletry i tyle. 

dziwne u nas plon kukurydzy  to bedzie z 30 % mniejszy przynajmniej. nie ma porownnaia z tamtym rokiem. wtedy wyszlo 12-13 t ale miala po 30 % albo i wiecej

28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Już pisałem, pójdź do garażu i sprawdź napięcie ładowania z włączonym ogrzewaniem szyb i lusterek i nawiewami na max, podłącz jakiś telefon do ładowania pod zapalniczkę a potem bez tego, jak już wrócisz to przeprosisz ... Tylko się nie zdziw, jak nie zawsze będzie to 14.4 xD

Voltomierz w ciągniku, bez halogenów 14.3, z włączonym oświetleniem 14.1, akumulator ma 7 lat i jeszcze pożyje ...

jakiej marki macie te akumulatory ??

11 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Chowasz świnie?

nie ja hoduje..

11 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Placek a ty kiedy pokazałeś co z tej twojej nędzy 🤔

wtedy kiedy ty wnuki.. nieraz wstawialem filmy  ze mna ,rodzina , polami, ciagnikami domem i to z tv..

9 minut temu, Desperado napisał:

Co za partacze   xD synku, jak ja zacząłem gospodarzyć, to ty jeszcze bawiłeś się pitolkiem pod szafą, i srałeś po kątach.   :P

i zostales na tym poziomie , prl  w polu i glowie, lle miales pola ??  ty nie masz pojecia o rolnictwie ..co najwyzej chloporobotnikiem byles..

brat dziadka  sluzyl  w katowicach przed wojna..

Opublikowano
3 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Dokładnie jednostkę to Ci nie powem po nazwie ale z informacji które posiadam to atyleria konna, stopień kanonier (szeregowy) funkcja jezdny 🙂

Kurde nie zauważyłem, że to do Marcina pisałeś 😉

ciekawy szlak bojowy miał ten 13 PAL - od Bydgoszczy pod Tomaszów Lubelski

Opublikowano
Desperado napisał:

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

@jacus Myślisz, że będzie lepiej? Nie sądzę... Na jutro 15mm, na niedzielę kolejne 15, po niedzieli coraz chłodniej i mokrzej, także czekaj dalej.

jacuś to papracz nie gospodarz, zresztą nim nigdy nie był,    :P żyto sieje na 3 klasie i zbiera 3 tony.   xD

aż 3 🙆‍♂️😁

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

wtedy kiedy ty wnuki.. nieraz wstawialem filmy  ze mna ,rodzina , polami, ciagnikami domem i to z tv

Nie widziałem nic poza jednym z baciarami

2 minuty temu, jacus napisał:

nie ja hoduje

Czyli nie hodujesz, czy hodujesz, ale zapomniałeś przecinka?

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

podobny obrazek widział mój wuj gdy odbywał służbę wojskową w Równem w latach 30-tych. Z tym, że nie były to gałęzie tylko świerk.

Przed wojną jako taka mechanizacja we wsi już była - we dworze parkotał Lanz, pierwszy siewnik był we wsi, kopaczki do ziemniaków się pojawiały, brony już w większości żelazne. A przed samą wojną to już i kieraty do napędu głównie sieczkarni, młocarnie jakieś też już były - ale u nas z racji wielkości jeszcze długo po wojnie jakieś maszyny "większe" niż pług, brony, sprężynówka to gospodarze kupowali na spółkę, w 3-4 do kupy - tak było z siewnikami, kosiarkami, kopaczkami do ziemniaków. Młocarnie po wojnie bardzo szybko wyparły cepy, mali nieraz młócili w KR na ich maszynach. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No, jakoś tego nie widać. 

Była ale czy u was było wiele lepiej? Tak samo biedę klepali tylko może więcej jedli bo ziemi więcej. A zadam pytanie - skąd wiesz jak ty jakiś Kujawiak czy z Pomorza czy skądś tam.

Moi dziadkowie i mama pochodzili z Małopolski, to wiem co opowiadali jak tam było, no smutne to ale prawdziwe.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Moja dziadkowie i mama pochodzili z Małopolski, to wiem co opowiadali jak tam było, no smutne to ale prawdziwe.

U nas to jeszcze był raj w porównaniu z tym co mieli na bardziej podmokłych i górzystych terenach, tak jak Senior opowiada.

• Like 1
Opublikowano

Wuja później dostał się do niewoli niemieckiej ale niestety nie wiem dokładnie gdzie. Z kolei mój pradziadek służył w kawalerii ale też nie wiem w jakiej jednostce, wiem, że został zmobilizowany sporo wcześniej niż przed wrześniem 39 (możliwe, że w trakcie tzw cichej mobilizacji). Z koleii jego szlak bojowy to między innymi Góra Kalwaria, Modlin, Warszawa i Garwolin gdzie zostali rozbrojeni juz przez Armię Czerwoną i załadowani na wagony. Pradziadek zdołał uciec z transportu i wrócił do domu.

jahooo napisał:

3 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Dokładnie jednostkę to Ci nie powem po nazwie ale z informacji które posiadam to atyleria konna, stopień kanonier (szeregowy) funkcja jezdny 🙂

Kurde nie zauważyłem, że to do Marcina pisałeś 😉

ciekawy szlak bojowy miał ten 13 PAL - od Bydgoszczy pod Tomaszów Lubelski

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Przed wojną jako taka mechanizacja we wsi już była - we dworze parkotał Lanz, pierwszy siewnik był we wsi, kopaczki do ziemniaków się pojawiały, brony już w większości żelazne. A przed samą wojną to już i kieraty do napędu głównie sieczkarni, młocarnie jakieś też już były - ale u nas z racji wielkości jeszcze długo po wojnie jakieś maszyny "większe" niż pług, brony, sprężynówka to gospodarze kupowali na spółkę, w 3-4 do kupy - tak było z siewnikami, kosiarkami, kopaczkami do ziemniaków. Młocarnie po wojnie bardzo szybko wyparły cepy, mali nieraz młócili w KR na ich maszynach. 

U mojego dziadka było 150 morgów pola, przed wojną mieli już siewnik 3m ciągany na dwa konie, żniwiarkę Lanz  i kopaczkę tej marki do ziemniaków

Jak na tamte czasy na lubelszczyźnie, postępowy gospodarz

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

bronami to sie mozesz po plecach podrapac na ilach czy ciezkich glinach.

dziwne u nas plon kukurydzy  to bedzie z 30 % mniejszy przynajmniej. nie ma porownnaia z tamtym rokiem. wtedy wyszlo 12-13 t ale miala po 30 % albo i wiecej

jakiej marki macie te akumulatory ??

nie ja hoduje..

wtedy kiedy ty wnuki.. nieraz wstawialem filmy  ze mna ,rodzina , polami, ciagnikami domem i to z tv..

i zostales na tym poziomie , prl  w polu i glowie, lle miales pola ??  ty nie masz pojecia o rolnictwie ..co najwyzej chloporobotnikiem byles..

brat dziadka  sluzyl  w katowicach przed wojna..

a uj mnie obchodzi gdzie twój brat dziadka służył, ty człowieku na swoim zagonku dwa razy musisz tym rozdupconym zetorem cofać zanim nawrócisz.   xD

Opublikowano
jahooo napisał:

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

U mojego dziadka było 150 morgów pola, przed wojną mieli już siewnik 3m ciągany na dwa konie, żniwiarkę Lanz  i kopaczkę tej marki do ziemniaków

Ogromne gospodarstwo. U nas w tamtych czasach 10 morgowy to już był duży gospodarz.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jahooo napisał:

Przed I wojną prapradziadek miał 60 morgów i kuźnię - na tamte czasy to u nas jeden z największych - ale zawdzięczał to głównie "wysokiej śmiertelności" żon. Oprócz kuźni i ziemi parał się też hodowlą koni - handlował źrebakami (i paszą do ich chowu) do ciągania wózków z węglem w kopalniach. Zmarł w 1914 po tym, jak mając koło 70 lat spadł z wozu przy zwożeniu snopków.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

a uj mnie obchodzi gdzie twój brat dziadka służył, ty człowieku na swoim zagonku dwa razy musisz tym rozdupconym zetorem cofać zanim nawrócisz.   xD

On ma 4 morgi w 17 kawałkach po pradziadkach 😁😁😁

Sam to pisał kiedyś 😁😁😁

Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

człowieku na swoim zagonku dwa razy musisz tym rozdupconym zetorem cofać zanim nawrócisz.   xD

Ty też nic nie pokazałeś. Jacus chociaż opisuje co ma a ty nawet tyle😂

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

On ma 4 morgi w 17 kawałkach po pradziadkach 😁😁😁

Sam to pisał kiedyś 😁😁😁

To w życiu nie ma 30 ha. bo pisał że ma coś około 50 działek.

1 minutę temu, Kowalsky30 napisał:

Ty też nic nie pokazałeś. Jacus chociaż opisuje co ma a ty nawet tyle😂

Ale po co mam pokazywać niby? co to komu da?

Łorowiok to barany pokazał 😁😁😁

Małżonkę by pokazał lepiej. zastanawia mnie czemu szuka innej?   :P

22 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Mój dziadek też służył pod koniec lat 30 w Równem 🙂

To co z tą siostrą? swatać ją czy jeszcze poczeka trochę?   :P

Opublikowano
19 minut temu, jahooo napisał:

podaj jednostkę

Niestety człowiek był młody jak dziadek opowiadał i się nie słuchało ze szczegółami 🤷  mam tylko kilka zdjęć , a czy jakieś dokumenty są to nie wiem

Opublikowano

Łon ma otu masz

Dnia 17.05.2021 o 15:24, jacus napisał:

glowny problem to struktura wlasnosci- moje pole na kw to 5,03 ha, 2,03 to dzierzawa  na 10 lat[29 r ] zarejestrowana w geodezji i do tego posiadanie samoistne 1,89 ha[ 0,7  bez doplat], tak mam na zaswiadczeniu z ug.

Opublikowano
26 minut temu, Sylwekx25 napisał:

podobny obrazek widział mój wuj gdy odbywał służbę wojskową w Równem w latach 30-tych. Z tym, że nie były to gałęzie tylko świerk.

Dobra krowa jak 20 lat wyżyła w takim kieracie. 🙆 

To musiała być ta sama. Tylko przez 20 lat pień się zdarł bo rył głęboko, a u Piotera to już tylko gałęzie zostały 😎

Opublikowano
20 minut temu, jahooo napisał:

Widzę @Aktywnyrolnik7245 że twój dziadek służył z dużym prawdopodobieństwem w Wołyńskiej Brygadzie Kawalerii. Jak go zmobilizowali ww wrześniu , to walczył pod Mokrą ??

Tak po powrocie z wojska za chwilę został zmobilizowany 

Opublikowano

Łon ma otu masz

o Kurła. 

z dokumentów wynika.......

istnie jak najsłynniejszy mecenas w pl🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v