Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Ojoj...ale...reklama🙆😉🤭...Sławek, patrzaj na te tradycje rodzinne...badylarstwo, sadownictwo i wypas baranów🤭...a ten krowy doi

To było kiedyś 

Teraz sprzęt został 

Nie wszystek, nie ma żuka i malucha

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Ojoj...ale...reklama🙆😉🤭...Sławek, patrzaj na te tradycje rodzinne...badylarstwo, sadownictwo i wypas baranów🤭...a ten krowy doi🤦...

Co jeden miał lepszy pomysł na biznes 😄

Opublikowano
21 minut temu, Karol6130 napisał:

Kupował na targu sprzedawał na skup

Ludzie ciągnęli owce na targ bo tam miało być drożej

Dopiero po pewnym czasie się tylko jeden pokapował że coś jest nie tak

Zapytał co robi z tymi owcami, i dziadek mu powiedział co i jak

No jak klasyfikator w kieszeń dostał dole,abo gorzalke to i owce były droższe 😁

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał:

No ja wiem jak to było w PGR 

Kiedyś w Żelechowie żyto sieli 

Ziarno sprzedali i jeździli najniższym wysiewem co którąś redlice 

Później na polu place, jakaś komisja była na wizytacji nawet

Ale okoliczni rolnicy wszystko mieli. Od nasion, przez nawozy, po paliwo ;) 

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, bratrolnika napisał:

Co ty masz za termometr, z Irkucka czy innej Syberii, że tylko poniżej zera ma wartości zaznaczone???

wisiał za długo na słońcu i skala na czerwono powyżej zera  wyblakła to rozebrałem i poprawiłem długopisem 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Ale okoliczni rolnicy wszystko mieli. Od nasion, przez nawozy, po paliwo ;) 

Gdyby nie alkohol inaczej by to wszystko wyglądało 

Jeden PGR koło nas powoli wychodził na prosto 

Przestały zdychać cielaki, krowy dawały więcej mleka

Ciągniki, kombajny, maszyny przestały się psuć i zrobiły się oszczędne w paliwie

Zboże też zaczęło rodzić

Ale zaraz przyszła demokracja

Opublikowano

na TVP historia leci film o gościu pochodzącym z wioski 7km ode mnie. jakby kogo interesowało to polecam.

ale to były przeyebane czasy. jeszcze ciekawiej niż teraz. chociaż jak ciapaki przylezą to może być tu gorzej.

Opublikowano
Qwazi napisał:

7 minut temu, Karol6130 napisał:

Pamiętam jak kiedyś było po 4 ha ziemniaka 

Ostatnio wuja mówił że i koło 5ha jak była kopaczka

Do tego kapusta, ogórki, marchew, buraki

Czereśnie, porzeczka, truskawka 

A na koniec roku ojciec jeździł do śwagra sprzedawać kwiaty 

Między czasie handel prosiętami.

Kiedyś dziadek się dorobił na owcach

Kupował na targu sprzedawał na skup

Ludzie ciągnęli owce na targ bo tam miało być drożej

Dopiero po pewnym czasie się tylko jeden pokapował że coś jest nie tak

Zapytał co robi z tymi owcami, i dziadek mu powiedział co i jak

Ojoj...ale...reklama🙆😉🤭...Sławek, patrzaj na te tradycje rodzinne...badylarstwo, sadownictwo i wypas baranów🤭...a ten krowy doi🤦...

to chachmęciaż jakich mało 🤭 takiego no ... grzecznego zgrywo 🤪

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

pamiętać tego bym nie mógł, ale patrząc na ludzi z tamtego okresu, to taka drobna kradzież to dla nich całkowita norma. Czy w zakładzie jakimś czy w PGR to wspominają, jak dobrze mieli, bo można było łatwo coś wynieść, sprzedać itd.   

• Like 1
Opublikowano

pamiętać tego bym nie mógł, ale patrząc na ludzi z tamtego okresu, to taka drobna kradzież to dla nich całkowita norma. Czy w zakładzie jakimś czy w PGR to wspominają, jak dobrze mieli, bo można było łatwo coś wynieść, sprzedać itd.   

Racja 👍

Sąsiad śmiejąc się opowiadał jak pryskał-do pagórka pryskał a za pagórkiem wyłączał i aby ślady robił... 😄

• Like 2
Opublikowano

Ojciec opowiadał jak jeden jeździł z rozsiewaczem na polu w PGR i zapomniał otworzyć. Pojechał do siebie i jakoś mu się otworzyło. U niego leżało w PGR żabę było widać.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Leszy napisał:

5 minut temu, Karol6130 napisał:

to się innaczej nazywało ,,załatwianie,, 🤪

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

Myślisz, że łon tymi baranami dalej obraca🤔🤭...a może też hoduje 🤔...

Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

Racja 👍

Sąsiad śmiejąc się opowiadał jak pryskał-do pagórka pryskał a za pagórkiem wyłączał i aby ślady robił... 😄

Ekologia. 

Strefy buforowe. 

Mówi to panu coś 🤔 

Ten somsiad już wtedy podwaliny kładł pod te eko wynalazki. Wtedy timmermans co niby to wymislil jeszcze na stojąco pod stół wchodził i na chleb wołał pep. 😉

• Haha 1
Opublikowano
Baks00 napisał:

Racja 👍

w skr jeden opryski na stonkę robił z ,,ich środkiem,, tylko dawkę zmniejszał i jeździł po polach patrzył czy zdychają 🤭😁 drugi nowe akumulatory dostał do ciągnika a na drugi dzień ten już nie chce odpalić 🤦‍♂️

Qwazi napisał:

8 minut temu, slawek74 napisał:

Myślisz, że łon tymi baranami dalej obraca🤔🤭...a może też hoduje 🤔...

oby owczarka do tych no .. 🤭 baranów nie chciał 🙆‍♂️

Opublikowano
10 minut temu, HF86 napisał:

a potem był lament, pgry nam zabrali 🤣

Już dużo tych ludzi co pracowali w PGR nie żyje. Ale pewnie  nie jedną książkę by napisał z ich pomysłowośći.

Opublikowano
49 minut temu, Bananek napisał:

ze złomu, jak cała reszta gratów

Rtęć też u was skupują???

27 minut temu, Bananek napisał:

na TVP historia leci film o gościu pochodzącym z wioski 7km ode mnie. jakby kogo interesowało to polecam.

Oglądam, właśnie się zastanawiałem skąd on pochodził 

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Generalnie chodzi o to, żeby stworzyć taką krzyżówkę, która będzie najbardziej odpowiednia do warunków w gospodarstwie i spełni oczekiwania w zakresie zysku z hodowli. Efekt heterozji to inaczej zachowanie pożądanych cech rasowych u mieszańca. Osiągnąć to można poprzez dobranego, czystorasowego ojca. W moim przypadku chodziło o to, żeby podnieść cechy mięsne poprzez krzyżówkę SMxMO i podnieść cechy mleczne poprzez krzyżówkę MOxSM. Generalnie obie te rasy same w sobie zachowują niskie wymagania paszowe, długowieczność i wumysoką zdrowotność oraz rozród, więc mogłem poprzestać w doborze rozpłodnikow tylko na cechach mlecznych, mięsnych i ewentualnie niwelujących wady zacielanej krowy jak np wady nóg, czy wymienia. Czyli jest krowa SMxMO, jej matka to MOxSM, więc ma przewagę cech sima, zatem dolewamy monta. I na odwrót. Efekt heterozji przejawia się w tym, że u SMxMO podnosi się wydajność mleczną, a u MOxSM poprawia się budowa i kaliber. Mam nadzieję, że zrozumiale napisałem 

Poczytałem trochę o montbeliardach i jest to rasa ogólnoużytkowa z przewagą cech mlecznych ale i buhajki do opasu są bardzo pożądanym towarem, duża, dobrze wykorzystująca  pasze objętościowe, wysoka płodność, łatwe porody, mocne nogi. Więc chyba bezzasadne  jest poprawianie u nich cech mięsnych w gospodarstwie takim jak twoje (mlecznym) tylko dlatego aby cielaki były ciut ładniejsze na sprzedaż. Zwłaszcza, że nie karmisz jak ja samym sianem, tylko też kiszonką z kukurydzy, śruta też pewnie idzie w jakichś ilościach i tyle wystarczyłoby aby wyciągnąć max z czystych montek.

Kurcze wszystkie krowy po sztucznej inseminacji złapały za pierwszym razem i czekam na upragnioną montke, a do byka chodziłem z każdą 2-3 razy. A mówią, że byk skuteczniejszy. Szkoda tylko, że tak drogo biorą. Za rok  wracam do ujka Emila, jak wytrwa w zdrowiu, bo już połowę stadka skasował. Starość nie radość.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v