Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

no to mogliby inaczej ułożyć nie ma takich dreszczy jak w starym 😛 tylko stary znowu się za szybko kończy po tym wyjaśnieniu 

Ty masz dreszcze na takich filmach 🙆‍♂️

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Znam i takich co mało mają a wszystko na ostatnią chwilę, w zimnie i błocie.

Toż teraz sprzęt mają nowoczesny, nie orzą już prawie wcale, ekoschematy takie, srakie i owakie że ruszyć ziemi nie mogą i jeszcze pier**lili by na okrągło coś żeby nie zima.    xD Jakby mieli robić tak jak kiedyś łapami w żniwa czy w burakach, to zginęliby jak Andzia w parku.   xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Toż teraz sprzęt mają nowoczesny, nie orzą już prawie wcale, ekoschematy takie, srakie i owakie że ruszyć ziemi nie mogą i jeszcze pier**lili by na okrągło coś żeby nie zima.    xD

Nie wiem gdzie nie orzą wcale bo nie w moim rejonie, u nas bardzo, bardzo nieliczni nie orzą, co do jakichś tam schematów to mam to w głębokim poważaniu i się tym nie interesuję. Sprzęt może i jest.

Opublikowano
13 minut temu, Bananek napisał:

z wybitnym polskim aktorem. Karolakiem. 🤦

to bawidamek a nie aktor

15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wy to jakoś późno te ziemniaki kopiecie, po co tyle zwlekać zamiast kopać jak ciepło i w miarę sucho? U nas połowa września to już praktycznie nikt poza pojedynczymi takimi, którzy mają czas nie ma ziemniaków w polu.

https://www.facebook.com/wekoagrobordingoghoven/videos/798983685334800/

11 minut temu, mf362 napisał:

Bambry nie mają czasu wcześniej bo dużo jest ważniejszycgh prac zajęć. Jak ktoś ma jak wronie na ogonie to może być obrobiony we wrześniu. 

znajomy jeszcze przenżyta po QQ nie posiał i nie orał ale jęczmień jakoś ogarnął 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie wiem gdzie nie orzą wcale bo nie w moim rejonie, u nas bardzo, bardzo nieliczni nie orzą, co do jakichś tam schematów to mam to w głębokim poważaniu i się tym nie interesuję. Sprzęt może i jest.

Nie no źle zaadresowałem sorry.   xD

2 minuty temu, konteno napisał:

znajomy jeszcze przenżyta po QQ nie posiał i nie orał ale jęczmień jakoś ogarnął 

To dopiero musi być papracz.    :P

Opublikowano
5 minut temu, Desperado napisał:

Jakby mieli robić tak jak kiedyś łapami w żniwa czy w burakach, to zginęliby jak Andzia w parku.   xD

Niektórzy za to wiedzą, że obecnie orka zimowa w połowie października nie ma sensu, tak robili nasi ojcowie/dziadkowie ale klimat się zmienił i po takiej orce w połowie października na wiosnę będzie łąka na polu ... Przed 15 listopada nie wyciągam pługa z garażu na orki zimowe xD 

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

To dopiero musi być papracz.    :P

jeszcze wczoraj QQ po ludziach ciapał jaguarem bo 30ha zostało u gościa co po gorzowskiej posiał , jak młyn i sezon tognojowice na raty woził bo wybierze pare beczek jak mu się zaczyna przez ruszta przelewać

Opublikowano
23 minuty temu, Łolek napisał:

Myślisz że Radek się u nich leczy 🤔

a co to psychiatrzy 🤨

13 minut temu, radekz200 napisał:

tylko stary znowu się za szybko kończy po tym wyjaśnieniu 

film to ekranizacja powieści o tym samym tytule która miała kontynuację na papierze pod tytułem Profesor Wilczur  

stary sie kończył jak książka , re-make podejrzewam że jest połączeniem choć nie oglądałem

Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

pługa nawet nie szło wbić, a kto dał radę sprzet łamać, to glina wyglądała jakby ktoś gruz wysypał. 

7 ha brona talerzowa po kilka razy i siew w październiku. 

takiej suszy nie pamiętam. 

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

w rękaw do kiszenia lepsza byla by trzydziestka... a 18 to nawet do suszenia słabo...

Nie jeden by wolał by  w tym roku kukurydzy nie było 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, slawek74 napisał:

w rękaw do kiszenia lepsza byla by trzydziestka... a 18 to nawet do suszenia słabo...

Średnio się buja koło 22%

Tyle dobrze że dużo nie trzeba zbić wilgotności 

Jakby było 30+ to przy tej cenie słaby biznes 

Młyny w tym roku jakoś nie mają roboty 

Z gminy handlarz co ma usługi nie ma co robić 

A jeszcze jeden ma być w okolicy, poszedł wniosek na młodego rolnika

To samo suszarnie 

Coraz to więcej ich

Ciekawe czy ten ma robotę 

https://vm.tiktok.com/ZGJEyGXBL/

Koszenie kukurydzy też tylko 550 a mówi się po cichu że po 480 też jadą 

7 minut temu, Baks00 napisał:

Patrząc na odszkodowanie tak 

Ale czy cena była by lepsza to raczej nie

Kukurydza i pszenica od "daj daj" leży w silosach

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
46 minut temu, Baks00 napisał:

@Qwazi jednak BSxCH

Teraz można leżakować do rana😎

To inaczej wygląda...chociaż nie rozumiem, w jakim celu kryć BS-em krowę CH...odwrotnie to tak...a krzyżowania JE i CH to nie rozumiem wogóle i to w obie strony...

Co tu słychać 🤔, bo ja dopiero powrócił z cmentarzy...

46 minut temu, Baks00 napisał:

@Qwazi jednak BSxCH

Teraz można leżakować do rana😎

To inaczej wygląda...chociaż nie rozumiem, w jakim celu kryć BS-em krowę CH...odwrotnie to tak...a krzyżowania JE i CH to nie rozumiem wogóle i to w obie strony...

Opublikowano
Baks00 napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

to już inna bajka... wczoraj 20 czy 30zł w dół....

Opublikowano
Bananek napisał:

2 minuty temu, radekz200 napisał:

nowego też się oglądało ale tera stary leci na tvp 1

@radekz200, i który wg Ciebie lepszy? Nowy czy stary?

porady na zdrady 2 oglądam. 🤣 z wybitnym polskim aktorem. Karolakiem. 🤦

wg mnie stary lepszy

Opublikowano
50 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Niektórzy za to wiedzą, że obecnie orka zimowa w połowie października nie ma sensu, tak robili nasi ojcowie/dziadkowie ale klimat się zmienił i po takiej orce w połowie października na wiosnę będzie łąka na polu ... Przed 15 listopada nie wyciągam pługa z garażu na orki zimowe xD 

No i jaki z tego wniosek wyciągają ci niektórzy? widać żaden, weź się nie ośmieszaj że orkę w październiku zielsko zarzuci tak że będzie łąka   :P, tak zawsze mawiali ci którzy się wyrobić nie mogli i przedtem, a potem paprali w zbyt mokrej glebie, bo zazwyczaj wtedy już się wszystko mazało i tylko podeszwę płużną produkowali, większość chwastów, zginie po pierwszym większym mrozie, to raz, dwa, to co się zostanie to bez problemu zniszczy agregat na wiosnę, no ale jak to teraz już w styczniu czy lutym wjeżdżają w błoto na raz byle filmik na YT wrzucić pod tytułem "Ekstremalny siew jęczmienia", no to potem srają w temacie Pogoda rolnicza na Af  po większym deszczu że bagno, albo po dwudniowym upale że beton w polu. xD

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Wy to jakoś późno te ziemniaki kopiecie, po co tyle zwlekać zamiast kopać jak ciepło i w miarę sucho? U nas połowa września to już praktycznie nikt poza pojedynczymi takimi, którzy mają czas nie ma ziemniaków w polu.

Kolega mf Ci bardzo ładnie odpowiedział. 👍 

A to skrobiowka. We wrześniu to ony jeszcze rosną, nie mowa o skrobii jak zielona macina i się łupią.  

A poza tym jest masa innej roboty, z którą jestem praktycznie sam i jeszcze jazda z rodzicami po lekarzach, zusach srusach, orzecznikach, sądach o wypadek... Jeszcze z mopsu wydumali windę do wózka pod schody wejściowe i żebym wiedział ile to pierdaczenia to bym $rał na to... 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

jeszcze wczoraj QQ po ludziach ciapał jaguarem bo 30ha zostało u gościa co po gorzowskiej posiał , jak młyn i sezon tognojowice na raty woził bo wybierze pare beczek jak mu się zaczyna przez ruszta przelewać

No tak to jest jak się chce 10 srok łapać za łogun  :P jak to dobrze że ta łunia nie pozwala teraz wozić nawozów naturalnych całą zimę bo żadnej porządnej drogi by nie było przez tych zimowych papraczy.

Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

porady na zdrady 2 oglądam. 🤣 z wybitnym polskim aktorem. Karolakiem. 🤦

Ty to musisz mieć za***iście silną psychike.

no niestety nie. nie dotrwałem do połowy

Opublikowano
51 minut temu, Karol6130 napisał:

Średnio się buja koło 22%

Tyle dobrze że dużo nie trzeba zbić wilgotności 

Jakby było 30+ to przy tej cenie słaby biznes 

Młyny w tym roku jakoś nie mają roboty 

Z gminy handlarz co ma usługi nie ma co robić 

A jeszcze jeden ma być w okolicy, poszedł wniosek na młodego rolnika

To samo suszarnie 

Coraz to więcej ich

Ciekawe czy ten ma robotę 

https://vm.tiktok.com/ZGJEyGXBL/

Koszenie kukurydzy też tylko 550 a mówi się po cichu że po 480 też jadą 

Patrząc na odszkodowanie tak 

Ale czy cena była by lepsza to raczej nie

Kukurydza i pszenica od "daj daj" leży w silosach

Ja pszenicę zmagazynowalem, zrobiłem teraz próbę ale szału nie ma 

Kukurydzy na ziarno nie sieję 

31 minut temu, slawek74 napisał:

to już inna bajka... wczoraj 20 czy 30zł w dół....

A ile zapasu z tamtego roku....

42 minuty temu, Qwazi napisał:

IMG20231101113650.jpg

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

zimę bo żadnej porządnej drogi by nie było przez tych zimowych papraczy.

Pogoda pozwala, to powinno się wozić, i żadne papranie to nie jest. Nawet w styczniu obecnie można wykonać orkę w idealnych warunkach. 

P.S. Unia tego nie zabrania, ale nasza wspaniała biurokracja. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v