Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
MonteChristo napisał:

6 godzin temu, Sylwekx25 napisał:

U mnie popołudniami nima mszy, tylko rano i przed południem, ksiądz nie rozumie ludzi co krowy mają 🤭

To się do miasta jeździ, ja na 18 na miasto uderzam

taa przy zwierzętach na 18 🤦‍♂️ w łeb się stuknąłeś 🤔

Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

wizualizajca, z resztą gorzej

jedne drzwi przeszklone na taras to kilkanaście tysięcy zł - sąsiad tak planował , jak się dowiedział o wycenie, to zzieleniał

to wcięcie tarasowe to nieporozumienie, jedna wielka dziura termiczna

dom energooszczędny powinien mieć minimalną powierzchnię ścian

okna dachowe jeszcze ujdą

Opublikowano
Agrest napisał:

Nie wiem jak z wiatrem u Ciebie.

Ja dziś szedłbym w lane żelbetowe skosy dachu i na to pokrycie z blachy lub dachówki. 

też tak uważam i potwierdzam i też bym tak zrobił jak bym drugi raz się budowal

Opublikowano
jahooo napisał:

6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

jedne drzwi przeszklone na taras to kilkanaście tysięcy zł - sąsiad tak planował , jak się dowiedział o wycenie, to zzieleniał

Czyli ściany proste bez żadnych udziwnień dobrze myślę?

Opublikowano

Jahoo a o takim co byś powiedział? https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zielistkach-23-m184263da5dcb9?_gl=1*r8jnlm*_up*MQ..&gclid=CjwKCAjw-KipBhBtEiwAWjgwrAbiyjD3Xyz6OgMbRMjkPRNpiVXB4chV2AdpNRoxx0sIRiMrTnbkaBoCnfMQAvD_BwE

I o tym https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jablonkach-21-mab724ef419e4b?_gl=1*ouv0ik*_up*MQ..&gclid=CjwKCAjw3dCnBhBCEiwAVvLcu9jyGr3SJppW_1-VhnFz3vV_KBs9s6aqUs2MEVcJ0PqwAddxkIuL8BoCNOEQAvD_BwE

Opublikowano
18 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Koszty utrzymania to pół biedy tylko po co... Skoro 3/4 chałupy będzie dosłownie mchem zarastać.

Jakbym swoją żonę słyszał...i to jest racja...

Opublikowano
12 minut temu, Qwazi napisał:

Jakbym swoją żonę słyszał...i to jest racja...

Te prawie 40 lat temu nikt nie przypuszczał, że to się skończy jak się skończy.

6 minut temu, superfarmer02 napisał:

Po ile chryzantemy złociste? 

Ja nie Gregor ale napiszę - bezpośrednio u producenta od 27 do 35zł, w zależności od wielkości, czy jedno czy wielokolorowa, czy drobne kwiatki czy "kule".

Opublikowano
34 minuty temu, jahooo napisał:

jedno drzwi okno tarasowe to  od 4 tys wzwyż do kilkudziesięciu, tak  

że jak nie ma parcia na te fikuśne przesuwne to nie jest tak żle i z ruchomym słupkiem takie 2 x 2,30 to i za te 4 wyczai  . Bardziej drzwi wejściowe wyciągną kasę ,i te okno rogowe ,ale to już w kosztach całej budowy to  ,,nieznacznie'' pieniądze .  

Opublikowano
5 godzin temu, bratrolnika napisał:

Pewnie ostatnia przejażdżka w tym roku, przez sezon zrobione raptem 2800km... 

A zaraz ruszam świętować urodziny, ojczulkowi 80 na liczniku wybiło 

IMG_20231029_115718_387.jpg

Pewnie będzie narzekał i mówił że od przyszłego roku już pomidorów nie będzie🤭

28 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Te prawie 40 lat temu nikt nie przypuszczał, że to się skończy jak się skończy.

Ja nie Gregor ale napiszę - bezpośrednio u producenta od 27 do 35zł, w zależności od wielkości, czy jedno czy wielokolorowa, czy drobne kwiatki czy "kule".

Kupiłem pod cmentarzem na wsi, drobne 30 grube 40 a jakieś nie dorośniente 20-25. U nas w mieście grube 70... 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, superfarmer02 napisał:

Kupiłem pod cmentarzem na wsi, drobne 30 grube 40 a jakieś nie dorośniente 20-25. U nas w mieście grube 70... 

A mamy we wsi taki sklep w którym sprzedają stroiki, kwiatki, kamyczki, ziemię i inne d*perszwance, do tego robią sami rozsadę i na jesień chryzantemy. Ja tam bywam w zasadzie dwa razy w roku - raz po ziemię do rozsady (o ile w "żelaznym" gs-owskim nie ma) a drugi raz po chryzantemy, znicze itp.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

U somsiada kukurydzę tną ino dudni. Kombajn jeszcze nie zjechał a już się kolby zbierają.

teraz to raczje nie ma coz bierac-jesli zwierzyna nie zniszczyla to szkoda chodzenie-golebiarze juz dali sobie spokoj..

2 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Czyli najlepiej będzie jednak tak jak planowałem z maxa ciągnąć ściany

pierwzy dom budujesz dla wroga,drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie.

dopiero gdy pomieszka sie chwile to widac co sie zrobilo zle i pasowalo by przestawic..

bum budowlany jak cholera, po krzakach domy stawiaja , za chwile nawet nie bedzie sie gdzie odlac..

w jedym tygodniu geodeta granice wznawia,w drugim firma krzaki wycina ,w trzecim juz lawa fundamentowa gotowa.

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

teraz to raczje nie ma coz bierac-jesli zwierzyna nie zniszczyla to szkoda chodzenie-golebiarze juz dali sobie spokoj..

Zawsze jest. Na końcach zwłaszcza. Im więcej nawracania tym więcej leży. Niektórzy nie zdążyli bo wielu zaraz za kombajnem dosłownie orało. Ale czasy kiedy jeździli całymi rodzinami z wozami i dwukołówkami zbierać, głównie na spółdzielczych polach minęły.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Zawsze jest. Na końcach zwłaszcza. Im więcej nawracania tym więcej leży. Niektórzy nie zdążyli bo wielu zaraz za kombajnem dosłownie orało. Ale czasy kiedy jeździli całymi rodzinami z wozami i dwukołówkami zbierać, głównie na spółdzielczych polach minęły.

Za 350zł za 1000kg nie warto zbierać ... Nie wiem czy w godzinę uzbierasz minimalną krajową ...

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Za 350zł za 1000kg nie warto zbierać ... Nie wiem czy w godzinę uzbierasz minimalną krajową ...

To nie ceny u nas... 130zł/100kg sucha, workowana a taką małorolni u nas kupują a takich u nas dużo... Więcej niż tych powyżej 15ha... Jednego roku z ojcem 600kg ziarna po wyłuskaniu zebrałem, to się dopiero opłaciło. 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Poddasze - no jak? Musi być. Powierzchnia zabudowy mniejsza, dachu również, ale ograniczon wysokość pomieszczeń🤣.

😉

🤔🤔🤔

Jak murarz ogarnięty to podniesie ścianę o bloczek, dwa, i dach wysunie, z zewnątrz nic się nie zmieni, a w środku na stojąco sięgasz do ściany, i nie ma pustych przestrzeni 

4 godziny temu, jacus napisał:

moj byl z 27

Myślę że nas dzieli jakieś 20 jak nie lepiej lat, to pewnie i ojciec twój się wcześniej rodził 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v