Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Belaruss820 napisał:

No w 1939 od 9 do 22 września wiesz co się działo

Można powiedzieć że rzekę Bzurę widzę z okna, a większość bitwy miała miejsce tam gdzie się wychowałem 

O ile to miałeś na myśli 

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, marulekk napisał:

jak pomyśle ile kiedyś siana przyczepą się woziło i w dmuchawe to aż mnie krew zalewa

15 na dnowke u bauera to byla norma ,  ale nie bylo dmuchawy tylko wyciag chwytakowy na szynie zrobiony i dosuszanie  dmuchawa ,  w alpach rzadko bylo kilka dni pogody z zrzedu..

najlepsze bylo wozenie zielonki spod granicy szwajcarskiej,w poprzek przejscia granicznego. droga jednokierunkowa z wyjatkiem rolnikow , czlowiek sie modlil zeby na czolowke ktos nie poszedl, nieraz ledwo sie wyhamowywalo.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

39 minut temu, marulekk napisał:

jak pomyśle ile kiedyś siana przyczepą się woziło i w dmuchawe to aż mnie krew zalewa

Teraz to już staroc, ale na początku lat 90 gdy większość ładowała luzem siano na przyczepy, to taka przyczepa była luksusem

Przyczepa i pionowna dmuchawa odciążały bardzo, najgorsze w tej imprezie było to rozwalanie siana na oborze pod eternitem...

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

chciałbym wiedzieć co to za odmiana bo na półce ani kartonie nie piszą

Jutro zerknę co to było to Ci powiem. Ale mi to jakoś tak nie bardzo jeść, się wydaje że jak taki duży to łykowaty będzie. Ani to obierac ani gotować 

Opublikowano
26 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Przyczepa i pionowna dmuchawa odciążały bardzo, najgorsze w tej imprezie było to rozwalanie siana na oborze pod eternitem...

Tak, to było najgorsze. Ciało się klei od potu, a w koło kurz z siana... A potem drapanie się do krwi 

Opublikowano

jeszcze jak ktos miał dużo miejsca na  stropie albo w stodole to można było dmuchac a u mnie na strop 3 przyczepy max wchodziło bo miałem duża samozbierającą i dawaj przestawiaj dmuchawe do stodoły i tak w kółko 

Opublikowano

U mnie wchodziło 8 a jak się dobrze rozgarniało to i 10 samozbierających T10, takich dobrze nabitych siana

bratrolnika napisał:

26 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Tak, to było najgorsze. Ciało się klei od potu, a w koło kurz z siana... A potem drapanie się do krwi 

I to drapanie w gardle... Brr aż mi się nie chce wspominać

• Like 1
Opublikowano

🤝 🙋‍♂️

☁️

Wstawać

Kołodziejczyk mówił że za niego ciężka praca będzie żadnych datków

7 godzin temu, marulekk napisał:

jeszcze jak ktos miał dużo miejsca na  stropie albo w stodole to można było dmuchac a u mnie na strop 3 przyczepy max wchodziło bo miałem duża samozbierającą i dawaj przestawiaj dmuchawe do stodoły i tak w kółko 

Wež ten avatar zień

Już zje🔨ałeš pis

Zara wstawisz je🔨ać tusk

• Haha 1
Opublikowano

Rysiek cały czas pracuje tylko w swoim rytmie. On nie musi brać dzierżaw aby brać i yebać za darmo aby mieć więcej od sąsiada. Jakby ludzie zachowywali się bardziej po ryśkowemu(Nie mówie o nieróbstwie)  to żyło by się lepiej wszystkim.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, soltys48 napisał:

W końcu za robotę się weźmiesz 

Cały czas robię

Tylko swoim tempem

Bez kredytów i zobowiązań wobec unji

Jak odłożę to coś kupię i mam wyścigi po majątki w dvpuie 

12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Koniec pierdzenia w tapczan wentylem do góry, trzeba brać się za robotę xD

Mam już dawno poobrabiane

Nie to co bambery w kredytach jeszcze nie posiane mają

Opublikowano
33 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

🤝 🙋‍♂️

☁️

Wstawać

Kołodziejczyk mówił że za niego ciężka praca będzie żadnych datków

My przynajmniej jesteśmy przyzwyczajeni do pracy nie tak jak ty leniu jeden. 

Pytałem czy robisz już zapasy maści i kremów na odciski i zakwasy bo od wiosny ciężka praca ciebie czeka i to nie w kolejce po jałmużną. 

Opublikowano
18 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jak Bóg da pogodę i oziminy przezimują to dopiero ciężej w żniwa 

A tak to hamak i samo riśnie

Aby godnie zapłacone za nasza pracę było. Bo jak przyjdzie kolejny rok dokładać to nędza będzie. 

-1⁰ LRA🙋‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v