Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

I u mnie  zaczęło.  Pokazuje że do 17.00.  Wapno się  najwyżej w poniedziałek  rozwiezie

Przyślij ten deszcz do mnie  i @brodziak81 jak  Ci przeszkadza.  Ja na 2 tygodnie chętnie go przyjmę 

Przyjmiesz chętnie, boś już pewnie odrobiony :D. W wtorek między 60-70l spadło. W ciągu paru godzin. Dzisiaj zapowiada się na +30l. Z skrajności w skrajność, jak to u nas najczęściej bywa. A zależy mi żeby posiać do końca września, bo od października idę na szkołę i nie będę miał czasu.

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

gdy u nas w malopolsce pada 2 tygodnie -to potem pol roku mamy wolnego...po paru dnia deszczu non-stop zaczalbys przeklinac..

Niektórzy z Polski naprawdę nie potrafią tego pojąć, że tutaj tak bywa... Sołtysowi pierwszy raz spadło więcej deszczu to nagle jego narracja w czasie z żniw z "deszczu nigdy dosyć" się zmieniła. 🤣

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał:

Przyjmiesz chętnie, boś już pewnie odrobiony :D. W wtorek między 60-70l spadło. W ciągu paru godzin. Dzisiaj zapowiada się na +30l. Z skrajności w skrajność, jak to u nas najczęściej bywa. A zależy mi żeby posiać do końca września, bo od października idę na szkołę i nie będę miał czasu.

U mnie  nic we wtorek.  Do zasian8a poplony zostały i 2ha parku wykopac

Opublikowano
6 minut temu, PAN88 napisał:

U mnie  nic we wtorek.  Do zasian8a poplony zostały i 2ha parku wykopac

Zobacz sobie na radar, od rana siąpi. Ja mam ziemie o podłożu gliniastym. Jak popada to zwyczajnie nie da się wjechać, bo nie bierze wody tak jak powinno. W czwartek wjechałem z rozsiewaczem w glinę to mi ciągnik siadał... Robi się masło i d*pa. Dlatego tutaj często gęsto lepiej posiać później niż sp***dolić uprawą w mokrym.

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Zobacz sobie na radar, od rana siąpi. Ja mam ziemie o podłożu gliniastym. Jak popada to zwyczajnie nie da się wjechać, bo nie bierze wody tak jak powinno. W czwartek wjechałem z rozsiewaczem w glinę to mi ciągnik siadał... Robi się masło i d*pa. Dlatego tutaj często gęsto lepiej posiać później niż sp***dolić uprawą w mokrym.

Mam takiej 7ha to wiem  o co  chodzi.  Wczoraj zasiałem je to ukurzony dobrze przyjechałem 

Opublikowano
20 minut temu, PAN88 napisał:

Bo chłop by chciał i wysłodki i  pieniądze.  

Zależy który

Z jednym nie było problemu,lata współpracy

Ale drugi zagrał potężnie w uja i mnie załatwił 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, jacus napisał:

pomysl j-jakie naprawde zdanie maja o was mieszkancy polski a

Po za tobą nikt tak nie pisze. Z tobą coś nie tak jest .. 

To zwykły rasizm... próbujesz uskutecznić.   Ty to taki nadczłowiek z zadupia...😆

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
8 minut temu, PAN88 napisał:

Mam takiej 7ha to wiem  o co  chodzi.  Wczoraj zasiałem je to ukurzony dobrze przyjechałem 

Ja w swoich rewirach jestem pewny tego, że w końcu deszcz przyjdzie. Więc prawdę mówiąc, jak tylko da się zaorać bo jest wystarczająco miękko to wolę tą posuche, potem i tak wody dodupcy. Prędzej czy później. 

Opublikowano
18 minut temu, artek27 napisał:

Ładnie kolby nalane w odpowiednim czasie dostała wody. Będzie żółto na pryzmie.

IMG20230923141114.jpg

Nie za suche 🤔

Opublikowano

W okolicy posiali koło 10 czerwca kukurydzę. Na początku się męczyła bo akurat wtedy był dłuższy okres posuchy. Aktualnie kukurydza wygląda ładniej niż ta siana w terminie. A wyciągło ją w górę konkretnie, cała zielona. Chyba do listopada będzie bez objawów dojrzałości fizycznej. Kolba też imponująca patrząc z drogi. 

Opublikowano
24 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Nie za suche 🤔

Jakie 🧐🤦‍♂️

29 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Po za tobą nikt tak nie pisze. Z tobą coś nie tak jest .. 

To zwykły rasizm... próbujesz uskutecznić.   Ty to taki nadczłowiek z zadupia...😆

Polska a, b, c to bardziej stan umysłu u niektórych ludzi 

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Trochę przy małe grabki 

16954739151582612015660474140167.jpg

Miałbym dla ciebie większe, wiem gdzie stoją chętnie gość sprzeda 

Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

Jakie 🧐🤦‍♂️

Polska a, b, c to bardziej stan umysłu u niektórych ludzi 

Miałbym dla ciebie większe, wiem gdzie stoją chętnie gość sprzeda 

Marek ja robiłem i ziarno było już prawie suche , będzie dobra kiszonka 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Marek ja robiłem i ziarno było już prawie suche , będzie dobra kiszonka 🤔

Ono ma być dojrzałe bez mleka w środku a najlepiej w stadium czarnej plamki 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Popier96 napisał:

No i pada. I będzie padać i padać. A chciałem posiać. Wczoraj udało się uprawić, chociaż wałki całe za***ane. No ale nic, popada dzisiaj, w poniedziałek się przebronuje i może w wtorek siew.

Pokaż foto bo nie wierzę 

Opublikowano
6 godzin temu, bratrolnika napisał:

A w Gangu Olsena działało....

A przypadkiem w Biedronce nie jest dostępny???

Nawet nie wiem

Trzeba by wysłać @6465 za stodołe niech sprawdzi

I koniec zasiewów 

Pszenżyto posiane 

Trawa posiana 

Teraz wapno i talerzowanie

Nie wiem czy dobrze zrobiłem z trawą 

Po kukurydzy poszło wapno, talerzówka, obornik, orka, brona, npk, agregat i siewnik 

Teraz czekam do poniedziałku,  może popada 

Pójdzie brona i wał 

5 minut temu, pedro2 napisał:

Pokaż foto bo nie wierzę 

E kartoflarz, stań Ty lepiej w kolejce za krowiarzem po ten deszcz 

Popadało tyle żeby szyby z kurzu błotem zaszły 

Opublikowano
16 minut temu, Karol6130 napisał:

Nawet nie wiem

Trzeba by wysłać @6465 za stodołe niech sprawdzi

I koniec zasiewów 

Pszenżyto posiane 

Trawa posiana 

Teraz wapno i talerzowanie

Nie wiem czy dobrze zrobiłem z trawą 

Po kukurydzy poszło wapno, talerzówka, obornik, orka, brona, npk, agregat i siewnik 

Teraz czekam do poniedziałku,  może popada 

Pójdzie brona i wał 

E kartoflarz, stań Ty lepiej w kolejce za krowiarzem po ten deszcz 

Popadało tyle żeby szyby z kurzu błotem zaszły 

Ml8czarzowi po co teraz deszcz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v