Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Skąd znasz te smaki?

Z niejednego pieca chleb jadłem. W różnych miejscach bywałem i różne trunki serwowalim, sąsiad tu taki był co nieraz po 4 dniach na tych piekarskich drożdżach i te śmierdzielstwo destylował. Sam też nie raz miałeś okazję różnych wynalazków popróbować chyba? Nawet dziś na przeglądzie bym mordę napił bo okazja była 

Opublikowano
6 minut temu, Pigmei napisał:

Haki kowalskie bardziej lub mniej  ozdobne porównujesz do tych  z zawiesi czy odciągów? 🤯 

Może jeszcze taki na ryby jako przykład użyj. Tak nawiasem, kowalstwo nie jest mi obce, jeszcze kowadło, młoty i różnego rodzaju szczypce  po dziadku mam🙂

a myślisz, że te kowalskie to szajs ?  ja z kowalstwem mam do czynienia i trochę technik znam

to, ze coś się robi inaczej niz w fabryce, nie oznacza, że gorzej, tylko trzeba robić z głową

poza tym w fabryce też ten hak musi być jakoś kuty, hartowany i odpuszczany, bez hartowania odkuwka nie będzie miała wytrzymałości

Opublikowano
7 minut temu, Pigmei napisał:

Haki kowalskie bardziej lub mniej  ozdobne porównujesz do tych  z zawiesi czy odciągów? 🤯 

Może jeszcze taki na ryby jako przykład użyj. Tak nawiasem, kowalstwo nie jest mi obce, jeszcze kowadło, młoty i różnego rodzaju szczypce  po dziadku mam🙂

Jak kute to tylko japońskie. 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

17 minut temu, donweter1989 napisał:

Ja osobiście, przerzuciłem się ostatnio na ten ser zamiast tego z Sierpca 

Mówią że Sierpc się popsuł ze smakiem 

Ale i tak jedyny konkurent który dalej jest na wysokim poziomie

chyba nie James serów z Mlekpol

Opublikowano
25 minut temu, superfarmer02 napisał:

Nie miałem przyjemności próbować... 

Takiej jakości trunku to i na chwilę obecną ciężko ogarnąć. Trzeba by jaką kankę ze złomu ogarnąć i rurkę miedziana od c.o. cytryny do gotowania jeszcze dorzucali żeby to tak nie waniało. Później to I takie odstojniki ze słoików robili 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pigmei napisał:

Ale  na nowo profilować w sumie możesz, tak dla zabawy i własnej nauki, aby tylko nikt przy tym nie ucierpiał. Ten hak to i tak bez atestów.

Nawet jak nowy i by atest miał, to zakucie liny będzie bez. 

IMG_20231207_144628_572.jpg

Ten też bez atesu ale się o jego wytrzymałość nie obawiam. 

IMG_20231207_152121_528.jpg

• Like 1
Opublikowano
Leszy napisał:

Znawcy wszelkich tematów. Mam pytanie. Czy jak taki hak nagrzeje i zagne, a potem wrzucę do wody to się zahartuje i będzie trzymał, czy raczej szybciej pęknie? 

IMG_20231207_122102_227.jpg

https://allegro.pl/oferta/hak-zawiesiowy-lancuchowy-widelkowy-roz-10-3-15t-10225317535 dobrać odpowiedni i się nie bawić...

Opublikowano
3 godziny temu, Leszy napisał:

Znawcy wszelkich tematów. Mam pytanie. Czy jak taki hak nagrzeje i zagne, a potem wrzucę do wody to się zahartuje i będzie trzymał, czy raczej szybciej pęknie? 

IMG_20231207_122102_227.jpg

Próbuj, jak pęknie Radek służy pomocą 😂

Opublikowano

Hak widełkowy to do łańcuchów 

A stalówkę można zapleść ale przyznaję, sam  nigdy tego nie robiłem. https://youtu.be/N5rg1jPyI98?list=PLlVl-8lG2QFX2W2YqqjNPZBxU1wiu2qQ0

Te co mam to wszystko z oryginalnymi zakuciami. Stalówki sporadycznie używam u mne łańcuchowe zawiesia lepiej się sprawdzają jak w użyciu tak i w naprawie czy transporcie  a łączenie ogniwami przegubowymi bardzo proste.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v