Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, mate12345 napisał:

u mnie za listopad w mlekovicie wyjdzie około 2,22 brutto, to ja nie wiem jak z tym czytaniem 

Ferie się już zaczęły? , bo nie wierzę że dorosła osoba stwierdza że dana mleczarnia płaci lepiej tylko na podstawie samej ceny. A parametry i ilość się nie liczy. Sama cena nic nie mówi o tym jak płaci dana mleczarnia. Jak masz parametry 3,2 i 3,8 i oddajesz małą ilość to może i masz 2,22 brutto. Cofnij się parę stron wstecz to chłopaki piszą o cenie około 2,2 netto ale przy dobrych parametrach i średniej ilości 

Opublikowano

2 posty wyżej podałem parametry i ilość, pytanie czy ta ilość zalicz się do małej, ja uważam że raczej średnia. Cóż parametry nie są wysokie, ale jeśli twierdzisz że mlekovita płaci nawet kilka gr więcej to proszę o uzasadnienie, bo z tego co obserwuję forum to nie widziałem żeby ktoś pisał, że wychodzi mu mleko w mlekowicie 2.2 netto. A co do ferii to niestety szkołę ukończyłem dość dawno, i jakoś nie pamiętam żeby z początkiem grudnia były. 

Opublikowano
28 minut temu, pedro2 napisał:

150 dojnych 3 tys na odbiór

Do spomleku oddaje chłop, coś tam mówił, że jest w programie zielone mleko

Możliwe, że płacą mu za te max parametry jakie ma? 

Screenshot_20231205-141923.png

Oni nie płacą za kazeine?

Opublikowano

A w Rykach generalnie to jest "fajnie"... Od roku nie ma dla rolników kredytów, zaliczek, a rada w tej chwili bawi się w Dubaju.... Brawo panowie. Jak tak dalej będzie, to nie długo naprawdę mleczarnia nie będzie miała faktycznie co przerabiać, bo ludzie mają was dość i gremialnie odchodzą.

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, adventure napisał:

A w Rykach generalnie to jest "fajnie"... Od roku nie ma dla rolników kredytów, zaliczek, a rada w tej chwili bawi się w Dubaju.... Brawo panowie. Jak tak dalej będzie, to nie długo naprawdę mleczarnia nie będzie miała faktycznie co przerabiać, bo ludzie mają was dość i gremialnie odchodzą.

jeszcze inni wożą sie autami marki premium 😂

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, ChiquitaB napisał:

Potwierdzam, chlopak z moich rejonów, mleka mało I gęste ale same jerseye doi. Nie pamiętam gdzie oddaje mleko

No jeśli Jersey to wszystko możliwe ja z 20 lat temu wlasciwie to wtedy jeszcze ojciec,miał większość jerseyow i mleko tluszcz wychodził ponad 5% a znajomy oddał po jednej krowie do badania to jemu wyszlo coś powyżej 6%.one niby mleka za dużo nie dawały ale tł miały b.dobry i długowieczne tez były,krowy po 15 lat i praktycznie wet nie widziały pamiętam że jedna od nas taka 15lat zamiast do rzezni to jeszcze do gospodarza poszła żeby tl jemu poprawic 

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 1
Opublikowano
adventure napisał:

Zaraz Cię Sławek naprostuje 🤭

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, vodz napisał:

Nie moge sie zgodzic kolego Marcinie. Alternatywa to nie jest polmlek raciaz. Z własnej obserwacji widzę ze ta cała mlekovita ma jednak tendencje wzrostowa bo kiedyś była sporo z ceną za sierpcem, potem się zrownala a teraz praktycznie od początku roku płaci lepiej niż sierpc takze jeszcze parę lat i ta średnia cena z kilku lat tez będzie na niekorzyść sierpca i ludzie z sierpca przenoszą się do mlekovity i mnie znajomy tez namawia ze tam jest lepiej

Dodam jeszcze ze z rypina przeszedłem do sierpca, a ci co poszli do mlekovity, rozwijają gospodarstwa niegorzej niż ci z sierpca, najgorzej ci co poszli do polmleku, o ile jeszcze wogole doją.

Widzę ze nawet ryki płacą lepiej niż sierpc

Ja do Sierpca poszedłem z Mlekovity także nie musisz mnie uświadamiać, a takie lanie wody kto się lepiej rozwija to nawet nie chce mi się komentować bo dobrze wiesz że gospodarstwo gospodarstwu nie równe i ile czynników ma na to wpływ

• Thanks 2
Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Potwierdzam, chlopak z moich rejonów, mleka mało I gęste ale same jerseye doi. Nie pamiętam gdzie oddaje mleko

No jerseye. Do spomleku oddaje. Nie wiesz jak oni tam płacą? 

Jeszcze w ekologii ma wszystko stąd ten program zielone mleko.

3 godziny temu, Karol6130 napisał:

Oni nie płacą za kazeine?

🤷

Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

No jerseye. Do spomleku oddaje. Nie wiesz jak oni tam płacą? 

Jeszcze w ekologii ma wszystko stąd ten program zielone mleko.

🤷

Sławka pytaj, to jego odbiorca dawny

3 godziny temu, radekz200 napisał:

jeszcze inni wożą sie autami marki premium 😂

Radek 

Prezes nawet balonem lata 

Zobacz jakie u nas zacofanie 

U was mają helikopter 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
ubogiwladek napisał:

3 godziny temu, sacrable napisał:

Sprawy przyspieszyły, wypłata udziałów rozpocznie się po nowym roku.

Ale musi być jeszcze to jedno walne ? 

Prawdopodobnie nie będzie potrzebne.

ubogiwladek napisał:

3 godziny temu, sacrable napisał: Ale musi być jeszcze to jedno walne ?

Prawdopodobnie nie będzie potrzebne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v