Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może wsadzę kij w mrowisko, ale nie wiem co wy widzicie w tym Agrocentrum. Pasz gotowych nie biorę, ale kupiłem c+35 to od razu biegunki jakby tam mykotoksyny były czy coś... kupiłem drożdże Rumba fakt pobranie i mleko lekko do góry, ale krowy zaczęły spadać z kondycji i wszędzie witaminy, drożdże, bufory walą glinomrzemiany (klinoptylolit ), który wiąże wszystko jak leci 

Opublikowano

Tylko z tymi panelami jest tak ,by wbić swój prąd do sieci ,instalacja musi wytworzy  większe volty ,po kilku takich instalacjach jest graniczne 255v i nie można w siec wbic , . A teraz poczytajcie jak da w d*pę waszym odbiornikom napięcie 255 v ,i kurna o ile procent czy lat  ograniczy ich żywotnosc . Ten co ma fotowoltaikę chce wbić to do sieci ,bo za to zapłacił , a normalny odbiorca prądu ,przez to ma teoretycznie silnik który jest mocniejszy i ma więcej kw ,a odbiorniki które najdłużej pracują przy 225  ,są normalnie zarżnięte ,i zdziwienie że zdechło toto .  Przez ,,pomoc'' sąsiada ,oczywiście przez niezamierzoną ,,pomoc''  ,a jednak .  Ze cud żenjeszcze po sądach nie ciągają się ,ale to z niewiedzy sąsiadów odbiorców . [ To ja tak ,kij w mrowisko ]😐

• Like 1
Opublikowano
17 godzin temu, alfa napisał:

Panie po te czasy mając średnia 16 litry to trzeba myslec o likwidacji stada i etacie lub czymś innym bo po jaki h*j się tam chylac jak już babrac się w gównie to przynajmniej 30 doić od sztuki. Bo i po cholerę karmić i doić 20 jak można 10 albo 8 po h*j kosić łąk 10 ha jak można 5 i to samo z resztą . Sory że tak pisze ale dla mnie to nie zrozumiałe i mija się z celem 

tylko że mi przy tylu litrach więcej zostaje jak tobie przy 30 to jedna sprawa ,weterynarz mnie praktycznie nie odwiedza i pierwszy nie płacze jak ty że mi cena mleka spadła. 

Opublikowano
2 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Głupie myślenie że jak więcej daje to już na pewno większe koszty i weterynarz co drugi dzień. 

Myślcie tak dalej jak wam tak dobrze z pozdrowieniami Ci co doją 30 l i więcej 😁👊

Nie głupie myślenie tylko rzeczywistość .Żeby więcej ci dała to musisz i dać jej więcej , po co mam dokupować droga paszę która zwiększy mi wydajność o 3 l od sztuki skoro jej zakup jest nie ekonomiczny ? U was koszt wyprodukowania litra wynosi 2 zł i więcej a u mnie dużo dużo mniej ,i żyje i rozwijam się bez kredytów :) . A krowy doję i na etacie też pracuję.

Opublikowano

Dobra to już wszystko jasne nie mamy o czym gadać 😁

Tylko dodam że znam wielu wysokowydajnych właścicieli gospodarstw i w każdym z nich wraz z wydajnością odchodzą oni od pasz kupowanych więc to co mówisz nijak się ma do rzeczywistości. 

Jak pisałem wyżej myśl tak jak myślisz i dalej żyj w swojej bajce 😁

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, robertrolnik27 napisał:

Dobra to już wszystko jasne nie mamy o czym gadać 😁

Tylko dodam że znam wielu wysokowydajnych właścicieli gospodarstw i w każdym z nich wraz z wydajnością odchodzą oni od pasz kupowanych więc to co mówisz nijak się ma do rzeczywistości. 

Jak pisałem wyżej myśl tak jak myślisz i dalej żyj w swojej bajce 😁

To dlaczego nawet jak czytasz tpr czy z jakim weterynarzem nie gadasz to każdy potwierdza moje teorie? Obory w Polsce nie są przystosowane do takich wydajności , rzadko kiedy są stada w których nic się nie dzieje.Niby jest tak pięknie kolorowo , a ciągle narzekanie że to krowy chorują że się nie zacielaja ,a to ketoza itp. A przy spadkach cen najbardziej płaczą panowie co mają 30 l +.

A po drugie do genetyki dochodzi się latami ,a nie że chce i mam . A zakup jałówek z pod oceny nie jest opłacalny nie dość że koszt duży to różnicy w wydajności nie ma . Od Konrada o jałówkach też sporo opinii słyszałem . U mnie kolega kupił dunki to zadowolony bo doją po 35 l ale kupił do obory wolnostanowiskowej , bo drugi jak kupił do obory uwięziowej to od razu wyjechały w podróż bez powrotu. Nikt dobrej jałówki nie sprzeda.

Edytowane przez Kamil20151
Opublikowano

Nie sztuką jest dążyć tylko do wydajności 12 tys ale razem z tym idzie wiele innych czynników o których Ci mniejsi nie mają pojęcia albo nie cj a zająć się problemem który się pojawia i tacy owszem nie są gotowi na większe wydajności. 

Po pewnym czasie jak już masz te krowy dużo widziałeś to 3/4 rzeczy robisz sam a nie lekarz który bierze tysiące. Ale u tych mniejszych na pewno nie robią wszystkiego sami. Lecimy dalej. W gospodarstwie 100 krów i więcej myślisz że ktoś się cacka z krową i pakuje w nią 2-4 tys na leczenie? Nie ma takiej opcji a Ty będziesz pakował. 

Pewnych rzeczy nie ominiesz u i musisz kupować. 

Opublikowano

Jest w tym część prawdy, ja mam 40 sztuk na 12 ha, teoretycznie nie da się utrzymać tych sztuk z tej ziemi ale np teraz karmię słoma jęczmienną na zmianę z sianokiszonką i kukurydzą żeby starczyło mi jakoś do wiosny. Mógłbym dokupić sianokiszonki ale belka za 250 zł to gdzie zysk z tego mleka? Mam teraz wydajność 18l dziennie, w lato było 21-22 litry i mi to starcza. Tona śruty 22% starcza na miesiąc. Belka słomy 40 zł, krowy jedzą bardzo dobrze.

Dodam że sianokiszonki mam połowę tego co potrzeba ( susza) kukurydzy też trochę mniej.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, robertrolnik27 napisał:

Nie sztuką jest dążyć tylko do wydajności 12 tys ale razem z tym idzie wiele innych czynników o których Ci mniejsi nie mają pojęcia albo nie cj a zająć się problemem który się pojawia i tacy owszem nie są gotowi na większe wydajności. 

Po pewnym czasie jak już masz te krowy dużo widziałeś to 3/4 rzeczy robisz sam a nie lekarz który bierze tysiące. Ale u tych mniejszych na pewno nie robią wszystkiego sami. Lecimy dalej. W gospodarstwie 100 krów i więcej myślisz że ktoś się cacka z krową i pakuje w nią 2-4 tys na leczenie? Nie ma takiej opcji a Ty będziesz pakował. 

Pewnych rzeczy nie ominiesz u i musisz kupować. 

Oczywiscie jak bardziej masz rację .Ja w jedną sztukę najwięcej władowałem 800 zł. Mam 3 sztuki które zaniżają mi wydajność i na ich miejsce chowają się jałówki . MI wystarczy dojść do średniej 20 l ze zbiornika. Był okres że tyle miałem , ale teraz wraz ze wzrostem ceny mleka doszło i krów, i dobrze mnie zrozumiałeś trzeba dojść do pułapu w którym już nie ma co na siłę zwiększać bo jest to nie ekonomiczne. Druga sprawa nie powiesz mi że nie kupujesz śruty rzepakowej,sojowej czy innych dodatków? 

3 minuty temu, PolandOnion napisał:

Jest w tym część prawdy, ja mam 40 sztuk na 12 ha, teoretycznie nie da się utrzymać tych sztuk z tej ziemi ale np teraz karmię słoma jęczmienną na zmianę z sianokiszonką i kukurydzą żeby starczyło mi jakoś do wiosny. Mógłbym dokupić sianokiszonki ale belka za 250 zł to gdzie zysk z tego mleka? Mam teraz wydajność 18l dziennie, w lato było 21-22 litry i mi to starcza. Tona śruty 22% starcza na miesiąc. Belka słomy 40 zł, krowy jedzą bardzo dobrze.

Dodam że sianokiszonki mam połowę tego co potrzeba ( susza) kukurydzy też trochę mniej.

Ja na 9 ha 23 sztuki i podobny przypadek ,niby się nie da a się chowa a jak jest jak łączyć to z etatem to czemu nie. I rzeczywistość jest taka że jeszcze dużo ludzi doi takie litry jak @WitekRolnik

Edytowane przez Kamil20151
Opublikowano
9 minut temu, Kamil20151 napisał:

To dlaczego nawet jak czytasz tpr czy z jakim weterynarzem nie gadasz to każdy potwierdza moje teorie? Obory w Polsce nie są przystosowane do takich wydajności , rzadko kiedy są stada w których nic się nie dzieje.Niby jest tak pięknie kolorowo , a ciągle narzekanie że to krowy chorują że się nie zacielaja ,a to ketoza itp. A przy spadkach cen najbardziej płaczą panowie co mają 30 l +.

Czym więcej zwierząt tym więcej problemów. To wynika ze zwykłej statystyki. Jakiś procent krów zachoruje. Przy 100 to przełoży się na większą ilość niż przy 50 albo 20. Gospodarz zaś jeden. Więc częściej narzeka. 

Opublikowano
1 godzinę temu, TypowyHF napisał:

Może wsadzę kij w mrowisko, ale nie wiem co wy widzicie w tym Agrocentrum. Pasz gotowych nie biorę, ale kupiłem c+35 to od razu biegunki jakby tam mykotoksyny były czy coś... kupiłem drożdże Rumba fakt pobranie i mleko lekko do góry, ale krowy zaczęły spadać z kondycji i wszędzie witaminy, drożdże, bufory walą glinomrzemiany (klinoptylolit ), który wiąże wszystko jak leci 

Chłopie kupiłeś rzepak nazwany c36 z nie wiem bodajże 3 procent ddgs i 3 soi i uważasz że to pewnie luks koncentrat . Kup promotor ewentualnie Maximus i się wypowiadaj a zamiast c35 sam rzepak daj i będzie tak samo h*jowo

• Like 2
Opublikowano

Nie neguję żadnej polityki prowadzenia krów. Sam byłem kiedyś w innym miejscu, dużo przede mną. 

2 minuty temu, PolandOnion napisał:

Ja Ci mogę sprzedać po 200 zł z tego roku. 😁

Noo okej ale prawda jest taka że krowa musi zjeść to co potrzebuje do wyprodukowania mleka i przygotowania pod zacielenie jak czegoś jej braknie to coś będzie kulało i tego się nie obejdzie. 

5 minut temu, Kamil20151 napisał:

Oczywiscie jak bardziej masz rację .Ja w jedną sztukę najwięcej władowałem 800 zł. Mam 3 sztuki które zaniżają mi wydajność i na ich miejsce chowają się jałówki . MI wystarczy dojść do średniej 20 l ze zbiornika. Był okres że tyle miałem , ale teraz wraz ze wzrostem ceny mleka doszło i krów, i dobrze mnie zrozumiałeś trzeba dojść do pułapu w którym już nie ma co na siłę zwiększać bo jest to nie ekonomiczne. Druga sprawa nie powiesz mi że nie kupujesz śruty rzepakowej,sojowej czy innych dodatków? 

Ja na 9 ha 23 sztuki i podobny przypadek ,niby się nie da a się chowa a jak jest jak łączyć to z etatem to czemu nie. 

Kupuje soję rzepak witaminy i jedna paszę granulowaną druga robię sam. Tych rzeczy się nie uniknie 

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

Czym więcej zwierząt tym więcej problemów. To wynika ze zwykłej statystyki. Jakiś procent krów zachoruje. Przy 100 to przełoży się na większą ilość niż przy 50 albo 20. Gospodarz zaś jeden. Więc częściej narzeka. 

Oczywiście jak najbardziej . Ale też im większa wydajność tym większe problemy to nie Holandia że ludzie tam znają krowy na przelot u nas jeszcze jest sporo gospodarstw ,które nie są w stanie utrzymać wydajności 12 k,nie jeden artykuł czytałem jak niektórzy z wydajności 10k schodzili na 8 k bo mniej w kieszeni zostawało i zwierzęta bardziej chorowały i było większe brakowanie.

1 minutę temu, robertrolnik27 napisał:

Nie neguję żadnej polityki prowadzenia krów. Sam byłem kiedyś w innym miejscu, dużo przede mną. 

Ja Ci mogę sprzedać po 200 zł z tego roku. 😁

Noo okej ale prawda jest taka że krowa musi zjeść to co potrzebuje do wyprodukowania mleka i przygotowania pod zacielenie jak czegoś jej braknie to coś będzie kulało i tego się nie obejdzie. 

Kupuje soję rzepak witaminy i jedna paszę granulowaną druga robię sam. Tych rzeczy się nie uniknie 

Ja kupuje witaminy,rzepak i protamilk z sano . Oczywiście jeśli miałbym zywieniowca na pewno wydajność była by wyższa tylko wątpie że ktoś na tyle sztuk mi przyjedzie , a druga sprawa czy mi się to będzie opłaciło ? Według mnie każdy wie kiedy mu się to opłaca. Tylko kwestia jest taka że w Polsce niektórzy przeinwestowali i to na wyrost.

Opublikowano
6 minut temu, Kamil20151 napisał:

Ja na 9 ha 23 sztuki i podobny przypadek ,niby się nie da a się chowa a jak jest jak łączyć to z etatem to czemu nie. I rzeczywistość jest taka że jeszcze dużo ludzi doi takie litry jak @WitekRolnik

Chłopie nie chce się przechwalać ale niech i inni co mają wydajność się wypowiedzą mówisz miałem 20 l to sadze że teraz masz 15 i ty uważasz że jak byś miał 120 dojnych z wydajnością 15 litry to byś miał tyle samo kasy co ja mając 37 38 ? I to że ja mam tyle to nie ekonomiczne . No h*j luks dojac 15 l po 2.2 zł wypłaty 118 tys a w moim przypadku 301 tys wypłaty czyli ja pakuje krowom to co ty plus jeszcze 180 tys a na koniec mamy to samo . Lecz się chłopie . A jak było po 3 zł ty 162  tys a ja 410 tys i na koniec też mamy tyle samo . Ja pierdziele dziwić się że wydajność jest w Polsce niska jak ludzie tak nisko mierza 

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, alfa napisał:

Chłopie kupiłeś rzepak nazwany c36 z nie wiem bodajże 3 procent ddgs i 3 soi i uważasz że to pewnie luks koncentrat . Kup promotor ewentualnie Maximus i się wypowiadaj a zamiast c35 sam rzepak daj i będzie tak samo h*jowo

To jest Rzepak ze śrutą słonecznikową. Białko jelitowe mam z soi. Miałem Maximusa i efekt podobny. Bazuje na soi I rzepaku, w Agrocentrum wszedłem, bo się tak tutaj wszyscy nad tym spuszczają, ale nie wiem dlaczego. Treściwych nie neguję, bo nie miałem, ale jeśli chodzi o dodatki to Cargill i Schsumann wypada dużo lepiej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v